Kombat - prosím o vysvětlení pojmů a tip na vhodný stroj

Naše nejmilejší kategorie - jsme totiž trošku závislí na adrenalinu. Jak svahový, tak Open i Airkombat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Kombat - prosím o vysvětlení pojmů a tip na vhodný stroj

#1 Příspěvek od kope »

Docela mne do budoucna zajímá kombat - ale WWI a ideálně "bublinová" letadla. Tak jsem se začal pídit co a jak, prolezl jsem sekci Kombat tady na RC mánii, spoustu dalších stránek, ale pořád nemám jasno v pojmech. Mohl by mi prosím někdo pomoci s jejich objasněním?
Při procházení webu jsem narazil jednak na to, že všechny stránky jsou v podstatě "mrtvé" - lítá se vůbec ještě WWI combat?
No a druhá věc, na kterou jsem narazil je to, že existuje ACES combat, kde se lítají WWI souboje, a dále EPA combat, kde se také lítají WWI souboje. Ale tady už jsem se začal ztrácet - v ACES combat pravidlech jsem našel, že konstrukce křídla nesmí být "pěnová", v pravidlech EPA combatu zase na to, že minimální rozpětí modelu musí být 1 m... Při hledání stroje na tento druh lítání jsem narazil i na modely od FreeAiru, které jsou označované jako vhodné pro ACES combat - ale jak jsem psal výše - na ACCES nesmí být pěnové nosné plochy (jak jsem alespoň pochopil z pravidel) na EPA WWI zase mají modely menší než povolené rozpětí. Jak to tedy je a vyrábí u nás někdo vhodný model (WWI, pěna, rozpětí min 1000mm) ?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Kombat - prosím o vysvětlení pojmů a tip na vhodný stroj

#2 Příspěvek od Milan Nes »

http://www.aircombat.bezstarosti.cz/

v klidku, dej si kafe a studuj :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
kope
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kope »

Milan Nes píše:http://www.aircombat.bezstarosti.cz/

v klidku, dej si kafe a studuj :-d

Dík za odkaz, tam jsem právě začal, a přes odkaz
http://ww1.epacombat.cz/

jsem se dostal na stránky věnované WW- I strojům, kde je ovšem nejnovější aktualizace 2009 (a jsou tam právě i ta mnou zmiňovaná pravidla s omezením modelu na rozpětí 1000 mm a více). Ale v mezidobí už jsem tam alespoň v diskusi dohledal, jak je to s modely od FreeAiru
JanIT
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JanIT »

www.flyingdevils.sk
Tady neco je.Jak WW1 tak WW2.
x
flubber
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od flubber »

EPA WW1 se občas létá jako "doprovodný program" po závodech EPA WW2. Moc lidí to bohužel nelétá a stroje si staví vlastní. Nic kupovaného. Pravidla http://ww1.epacombat.cz/file/pravidla_ww1_v3.pdf pořád platí a jestli chceš příští rok na nějaké WW1 závody přijet, sleduj http://www.epacombat.cz/ Tam se u jednotlivých závodů píše, jestli se poletí WW1 nebo ne. Letos už to máme za sebou, program na příští rok ještě není.
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
kope
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kope »

to flubber- díky za upřesnění. Na stránkách ww1.epacombat.cz jsem narazil na diskusi o modelech od FreeAiru, které nesplňují (o pár mm) podmínku rozpětí. Jak to nakonec dopadlo - jsou použitelné nebo ne?
flubber
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od flubber »

tak to bohužel nevím :-(
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
DavidB
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DavidB »

...nevím jestli splňují pravidla kombatu, ale lítal jsem se stavebnicí odsud http://www.aerosup.cz/Stavebnice-1WW.html
corsair
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od corsair »

Napiš třeba SZ zdejšímu uživazeli " pad " myslím, že ti to vysvětlí důkladně, lepší a zkušenější zde asi není!

Kombat WW1 z mě neznámého důvodu začal u nás umírat oproti Slovensku a Německu či Polsku tím myslím kombat strojů z balzy se spalovákem, tedy ACES
zbek
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od zbek »

WW1 EPA se moc nelítá protože se to nestihá dnes na WWII jezdi hodně pilotu lítá se na čtyři kola plus finale a tak se po zavodech nestihá odlitat WWI v jeden den . Letadla od Freeair se toleruji . Letos se chystam stavět taky WWII teda pokud to stihnu
zbek

aircombat
kope
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kope »

zbek píše:WW1 EPA se moc nelítá protože se to nestihá dnes na WWII jezdi hodně pilotu lítá se na čtyři kola plus finale a tak se po zavodech nestihá odlitat WWI v jeden den . Letadla od Freeair se toleruji . Letos se chystam stavět taky WWII teda pokud to stihnu

Dík za info, to, že stroje od FreeAiru jsou použitelné je pro mne dobrá zpráva.
zbek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od zbek »

Počitám že se poletí v Plzni tam je velká základna pilotu WWI. Co se týká odolnosti tak Freeair neni zrovna ideal ,ale zas pravidla a zpusob letání hodně snižuje počet sražek . WWI je super relax lítá se uplně jinak než WWII. Tak něco postav a dojed :D
zbek

aircombat
pad
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pad »

ACES zastřešuje řekněme "dospělá kombatová éra". Takže pokud budeš řešit WW1 stroj ve smyslu ACES tak nastuduj pravidla zde http://www.aircombat.bezstarosti.cz/pra ... la2011.htm

Tahle éra jsou polomakety skutečných strojů létajících v letech 1914-1918 v měřítku 1:8. Za "žbrdlinkovou" konstrukci byly nějaké body navíc, za 4-taktní motor myslím také. Ale dneska létají i elektriky a také kompozitové modely. Nelítám to tak neznám drobné nuance.

Co se týče těch "bublinkovejch" ér tak původ byl ve snaze postavit éro dle pravidel ACES a létat s tím normálně v ACES WW1 což z nějakých, řekněme organizačních, materiálových či jiných důvodů nešlo a tak se bublinkáči odtrhly. Pak se vymyslela pravidla speciálně šitá na novou WW1+ kategorii. A protože jsme měli zkušenost z éry EPA nastavila se pravidla právě podle těchto zkušeností ... tzn. hlavní požadavek byl aby éra nebyla přemotorovaná, aby nelétala jak ty EPA stíhačky WW2 :). Z toho vzešel požadavek na rozpětí min. 1m (3ploch 900mm) a zákaz 1plochů. Ostatní viz. pravidla http://ww1.epacombat.cz/file/pravidla_ww1_v3.pdf
Obyčejně jsme létali po skončení závodů EPA, ale jak už psal ZBEK pilotů EPA je hodně a začalo se létat na více kol (déle) takže ta WW1+ se zkrátka přestala stíhat.

Co se letadel týče tak éra od freeairu jsou v pohodě, jsou lehká díky dutému trupu, celkem hezká díky potisku a rychle se staví. Co se odolnosti při kolizích s jinými modely týče tak ta je slabší, ale v souboji jde mimo jiné také o to se nesrážet (srážky jsou penalizovány).

Dneska se to létá výjimečně, např. na akci v Plzni kde je široká základna WW1 pilotů.

Jestli tě bude ještě něco zajímat napiš, ale myslím, že vše dokážeš dohledat v uvedených zdrojích.

Já měl nachystaného tohoto http://www.rcweb.cz/aktual/091103_albi_el2.html Albatrosa, ale do bojů nikdy nezasáhl, tuším jsem ho dokončil nějak na konci poslední bojové sezony :) a další rok už se neletělo.
kombat na kopci i s motory :-)
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Hoki »

Loni se letělo s WWI ještě v Czech Heavenu, ale spíše jako doplněk ke klasickému kombatu. Opravdu jak říká Zbek či Pad, než odlítá 24-28pilotů klasickej kombat WW2, toho času už pak moc není. A domů se doráží v pozdějších hodinách. Ale stojí za to se přijít kouknout a vidět to na vlastní oči.
Odpovědět

Zpět na „Kombat“