Nabíjení 4 kusů (i více) LiPo - zkušenosti+doporučení
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nabíjení 4 kusů (i více) LiPo - zkušenosti+doporučení
Propojovaci desky pouzivam tyhle :
http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1544
Jsou jisteny nejakou teplotni pojistkou. Daji se radit za sebe.
http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdu ... cislo=1544
Jsou jisteny nejakou teplotni pojistkou. Daji se radit za sebe.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
..ahojte, rád by som sa opýtal, ako mám nabíjať viac 1S naraz ? ( mám accucell 6 s káblami odkiaľ je vyvedených 6 portov )..neviem, či sú zapojené pararelne či do série..dá sa to zistiť ?..oprava už viem ( pararelne )..
..a tiež neviem, čo mám zadať do nabíjačky, pretože ak zapojím aj viac bat. naraz, pred spustením by to mala nabíjačka rozpoznať, avšak mne stále bliká len 1S a nedá sa to zmeniť.., jediné, čo viem zmeniť je voltáž z 3,7 na 7,2...
.. či to mám dať nabíjať ako 6S ? cez balancér ?..a či ako ?
..vďaka
..a tiež neviem, čo mám zadať do nabíjačky, pretože ak zapojím aj viac bat. naraz, pred spustením by to mala nabíjačka rozpoznať, avšak mne stále bliká len 1S a nedá sa to zmeniť.., jediné, čo viem zmeniť je voltáž z 3,7 na 7,2...
.. či to mám dať nabíjať ako 6S ? cez balancér ?..a či ako ?
..vďaka
hanzi
Řešil jsem to takto
blog.php?u=2341&b=48
blog.php?u=2341&b=48
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
a.hanes píše:....neviem, či sú zapojené pararelne či do série..dá sa to zistiť ?..oprava už viem ( pararelne )...
pokud je mas opravdu zapojene paralelne, pak to nabijecka nepozna a musis zadat proud jako nasobek proudu pro jeden clanek, tedy pokud to jsou nejake pidijednoclanky do vrtulnicku, jednu nabijis 250mA, pak 4 budes nabijet 1A.
jyrry.webnode.cz
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
To ze nabijecka vidi stale jen jeden clanek je v poradku a tak to musi u paralelniho nabijeni byt.
Ja nabijim paralelne 4x5S a taky nabijecka hlasi jen 5S.
Jak ti psal Jyrry, jen zvednes nabijeci proud v nasobkach podle poctu nabijenych baterii.
Koncove napeti je stejne jako kdyz nabijis jen jednu baterku.
Paralelni nabijeni se chova jakoby jsi nabijel jen jednu baterku o stejnem poctu clanku jen s vyssi kapacitou.
Ja nabijim paralelne 4x5S a taky nabijecka hlasi jen 5S.
Jak ti psal Jyrry, jen zvednes nabijeci proud v nasobkach podle poctu nabijenych baterii.
Koncove napeti je stejne jako kdyz nabijis jen jednu baterku.
Paralelni nabijeni se chova jakoby jsi nabijel jen jednu baterku o stejnem poctu clanku jen s vyssi kapacitou.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Inchibar píše:Vaše zkušenosti a doporučení nejen pro zakladatele téma.
Současně - nezávisle - i různé typy - i různě vybité ...
Pokud chceš nabíjet jednou nabíječkou současně, nezávisle různé typy článků, různě vybité, pak je nutné, aby ta nabíječka měla alespoň dva nezávislé kanály.
Jestliže uvažuješ o nabíjení 4s, 5s .....XXs lipol článků, tak je nutné mít k dispozici potřebný výkon nabíječky. Vzhledem k tomu, že pro čtyř a více články lipol se používají i odpovídající kapacity pro dané pohony a lipol mají dnes běžně 5C nabíjecího proudu, tak zjistíš, že není od věci mít k dispozici nabíjecí výkon 200, 300 ..... 1000W.
Doma to nabiješ snadno za použití síťového zdroje potřebného výkonu. U těch větších výkonů umožňuje nabíječka často vstupní napětí např. 24V, takže proud se dá udržet v rozumných mezích.
Na letišti už budeš muset řešit kolikrát to nabiješ z akumulátoru z auta, případně budeš muset nechat auto nastartované a nabíjet to tak, jestli s sebou potáhneš další externí akumulátor potřebné kapacity, nebo jestli si koupíš centrálu.
O paralelním spojení lipol tady toho najdeš dost. Já si o tom myslí, že to dnes až na výjimky v extrémních pohonech není nutné, baterky jsou za přiměřenou cenu a není nutné takhle postupovat. V každém případě při paraleně spojených článcích přijdeš o možnost kontroly jejich stavu v průběhu nabíjení i když bude připojený balancer.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
O uplnu kontrolu asi nie, napr pl8 dokaze balancovat tusim1A ale urcite predide havarijnym stavom
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
petertn píše:O uplnu kontrolu asi nie, napr pl8 dokaze balancovat tusim1A ale urcite predide havarijnym stavom
Dobrý balancer je určitě výborná pomůcka. Na letišti někdy balancuji, někdy ne. Doma využiji balancer, právě proto, že tím snadno zjistím stav článků.
Ale pokud máš spojené články paralelně při nabíjení, tak balancer považuje to paralelní spojení za jediný článek. Nezjišťuješ skutečný stav jednotlivých článků, ale stav paralelních skupin. Jednotlivé články na tom mohou být výrazně jinak.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
..dakujem vám, takže ak nabíjam 120mah 5x, mám tam dať 0,6 A ? .. kedže mám accucel 6A..ten má len jeden kanál..to tie baterky nabije rovnomerne ? nemôže sa stať, že jednu podnabije a inú prebije ?
..vdaka
..vdaka
hanzi
a.hanes píše:...........
Do čeho ty 1s vlastně máš?
a.hanes píše:..dakujem vám, takže ak nabíjam 120mah 5x, mám tam dať 0,6 A ? .. kedže mám accucel 6A..ten má len jeden kanál..to tie baterky nabije rovnomerne ? nemôže sa stať, že jednu podnabije a inú prebije ?
..vdaka
pozor - mas je paralelne nebo seriove? To je velikej rozdil...
Pri paralelnim nabijeni (v tvem pripade z toho udelas jakoby pack 1s5p) se vsechny nabiji na stejne napeti, protoze jim nic jineho nezbyva - maji spojene plusy i minusy, proud se v tom pripade scita (5x120mA) a pocet clanku je 1.
Pri seriovem spojeni (jako pack 6s1p) nastavis naopak jen tech 120mA, ale pocet 5 clanku. Proud 120mA prochazi vsemi clanky v serii. Jak je to pak nabije zalezi na nabijecce a jejim balanceru; levnym bych moc neveril, mohl by ses pak divit, to radsi to paralelni spojeni.
A je skoro uplne jedno do ceho je mas a taky kolik kanalu ma nabijecka, nastavujes vzdy jen ten jeden kanal (pokud bys mel dvoukanalovou)...
Muj nazor.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:.........A je skoro uplne jedno do ceho je mas.............
Jestli to má do těch minivrtulníčků, Vapora......., tak je nejlepší koupit solidní baterky (třeba EFlite) a nabíjet to normálně těmi přiloženými nabíječi, než tady vymýšlet průserová řešení.
Můj názor.
Sériově 2x3S občas nabíjím, ale paralelně mi to přijde dost zvláštní.
To ty baterky kontrolujete, že jsou stejně nabité? Nevím, jestli se to dá spočítat takto, ale:
Mám tu dvě baterky, obě vnitřní odpor kolem 5 miliohm na článek. Když bude rozdíl napětí článku byť jen desetina, tak tam při paralelním spojení balančních konektorů přes ty pididrátky s pidikonektory poteče vyrovnávací proud 10 A.
Nevím, mě by nikdy nenapadlo spojit baterky paralelně, ale asi to tedy funguje...
To ty baterky kontrolujete, že jsou stejně nabité? Nevím, jestli se to dá spočítat takto, ale:
Mám tu dvě baterky, obě vnitřní odpor kolem 5 miliohm na článek. Když bude rozdíl napětí článku byť jen desetina, tak tam při paralelním spojení balančních konektorů přes ty pididrátky s pidikonektory poteče vyrovnávací proud 10 A.
Nevím, mě by nikdy nenapadlo spojit baterky paralelně, ale asi to tedy funguje...
mihlit píše:........ asi to tedy funguje...
ne asi, ale urcite :-)
nabijim tak asi treti, ted uz vlastne ctvrtou sezonu 2x3s 2650mAh (to same 2x), 2x3s 1800mAh ((to same 2x), 2x2s 1300mAh (to same 2x)....
Pravda, u mne se ty dvojice i vybijeji spolu, vzdy v kazde motorove gondole jedna a paralelne propojene "pricnym" kabelem... Ostatne o tom jsem tu uz psal nekolikrat... A nekolikrat tu kvuli tomu bylo handrkovani a blafani...
Ten vyrovnavaci proud tam potece jen kratickou dobu, nez se napeti vyrovnaji. Ovsem predpoklad je, ze baterky tam cpu cca stejne vybite = nejsem trotl, nemam v nich bordel, vim ktere jsou vybite a ktere ne...
Navic v pripade pidibaterek do brtulnicku zrovna neni treba malovat desy na zed.
Muj nazor.
jyrry.webnode.cz
Hm, tak ještě bych pochopil, že třeba 4x5s asi seriově nejde, ale když nabíjíš jen 2x3s, nebylo by to lepší seriově, než paralelně? Nebo k tomu máš nějaký extra důvod?