délka antény přijímače ze steu sky lady.
delka anteny
No po dlouhem zamysleni a kratkem, ale marnem patrani po zbytku stredoskolske fyziky v my hlave mi to selskym rozumem vychazi tak ze idealni jednoducha antena je drat o delce vlny, coz je na 35 MHz 8.6 metru, coz asi v modelu neklapne, tak bych zkusil pulku vlnovy delky, tzn 4.3m, coz taky neklapne, tak pulku pulky 2.15m nebo pulku pulky pulky coz je metr a par cm.....na 40MHZ je delka vlny 7.5m, takze analogicky stejne...
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
No a prave proto abys nemusel za erem tahat ctyrmetrovou pulku se davaj do prijimace prizpusobovaci civky na vstupu, takze aby byl vstup aspon jakztakz slusne naladen, tak musi byt pouzita antena prislusne delky a k tomu prislusna civka. Pokud chece nekdo menit delku anteny prijimace, tak by musel vymenit i tu civku a cely vstup si vlastne znova naladit. Pokud tak neucini, zhorsi si dosah.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Přesně jak říká Abu, do ES to nevadilo, protože to neletělo dost vysoko. U F3x větroně bych si tohle netroufnul ani omylem (ale to bych tam nedal ani HFS-05MS, že...) Kaldovy přijímače měly jinak řešené vstupní obvody (konkrétně asi jen jiné cívky), takže potřebovaly různě dlouhé antény. Ve mně se hned ozvaly větroňářské reflexy jak jsem tohle vlákno četl - "proboha vždyť mu to spadne zrovna když to špatně uvidí!". Okolo hlavy by to snad nemělo tolik vadit, ale tohle je právě problém dělených antén - podívejte se na Lomcováku, tam je o tom článek.
Jiří V. _________________35MHz, kanál 62
Being drunk is feeling sophisticated without being able to say it.
pokus
Tak jsem take uskutecnil antenni experiment. Mel jsem s wingdragonem problemy s prijmem - pri vzdalenosti 50 - 70m pocukavali serva vynechaval motor, dal se letet takrka nedalo. odpajel jsem tedy origos dratek (ty cinani setrej i na blbym dratku, proste nemuzou dat medenej, bylo to naky ocelovy) a nahradil jsem ho 1,85m dlouhym (coz je ctvrtina vlnove delky) medenym kablikem (puvodni byl cca metrovej). Ted litam az do nevidim a cuknout servo nebo vynechat motor jsem zatim nevidel/neslysel.
Naposledy upravil(a) qak dne úte 16.10.2007 11:12, celkem upraveno 1 x.
podrobnejsi popis?
Ahoj, jsem lama zacatecnik, mam SL II a podobne problemy. Myslis, ze by ses o te uprave anteny mohl podrobneji rozepsat, popr. dat nejake fotky? Predem diky
No ja jsem taky lama-zacatecnik. To ze me ta bastlirina vysla neznamena ze to vyresi problem i tobe. nevim jestli mi vyjde cas na naky foceni. Proste jsem rozebral prijimac, veeeelmi opatrne odpajel puvodni antenu a pripajel misto toho kablik, kterej jsem utrh ze staryho adapteru (medena dvoulinka, kterou jsem roztrhnul napul). Myslim si ze je dulezity pouzit medenej kablik. SL jede na 35Mhz takze tipuju ze ma antena neco mezi 1 - 1,1m. Udelal bych ji 2.15 (to ale bude couhat tak ze to bude vypadat jako kdybys ulit z nakyho kombatu). Ale muj wingdragon za sebou taha metr kablu a neni to na letu znat.
Kazdopadne na zaver, pokud budes delat experimenty vyber si pole kde neni nic do ceho muzes nabourat - domy stromy, auta lidi, deti
. Ber moji zkusenost jako ciry experiment - mozna to k necemu je, ale taky je to mozna cely uplna kravina. Mozna to poleti lip kdyz jen vymenis antenku za antenu z kvalitnejsiho naterialu a nechas ji stejne dlouhou jako original. Mozna ze by to letelo nejlip kdyby byla jen o chlup delsi - me to proste lita tak jak ma takze uz dal nic neresim.
Kazdopadne na zaver, pokud budes delat experimenty vyber si pole kde neni nic do ceho muzes nabourat - domy stromy, auta lidi, deti
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
Re: pokus
To není šetření, už jsi někdy zkoušel, co to udělá s měděným drátem, když ho škrtneš vrtulí? O odpor vůbec nejde, měď má sice menší odpor, ale to železo stačí bohatě.qak píše:(ty cinani setrej i na blbym dratku, proste nemuzou dat medenej, bylo to naky ocelovy)
Jo a co ty přizpůsobovací cívky? To jako chcete fakt všichni dávat na Rx anténu "podle vlastního střízlivého odhadu"? Ten odhad je možná střízlivý co do alkoholu, ale jako jedinou přijatelnou úpravu bych viděl použití doporučené délky antény v případě jejího ustřižení vrtulí. Pokud je přijímač hodně špatný a model je nerozbitný, tehdy by to smysl mělo - ale určitě bych experimentoval co nejdál od lidí. I přiblblý Wing Dragon dokáže zranit nebo něco poškodit. A nedělal bych to určitě bez základních znalostí, zvlášť pokud nevím, jestli se délka přijímací antény náhodou neupravuje na vysílači!
-
woro
- Kontaktovat uživatele:
To je možná pravda, rozhodně je lepší to nejdřív zkusit propájet a pak teprve něco prodlužovat nebo zkracovat. Měď vs. železo? Železo vydrží víc a odpor (když použiješ lanko) není tak drastický. Pravda, hůř se pájí. Měď hlavně nepruží, takže když si uděláš uzel (na anténě je to prasárna, ale teoreticky) tak už tam zůstane i po rozvázání vidět, železo snese víc. Co se týče otázky vrtule, přiznávám, že mi šlo spíš o to, že železný drát neznamená že "blbý číňani šetřej" ale používají materiál adekvátní použití. Ale vrtule střihne při stejném odporu antény spíš tu měď, při stejné tloušťce ale také. Měděná anténa se také špatně provléká různými průchodkymi, protože není tak tuhá.Béda píše:No možná to bylo jen špatně připájený, studeňák... Kdybys třeba propájel tu původní anténu, bylo by to stejný jako teď.
Mě by ale Woro zajímalo, co udělá vrtule s měděným drátem? V čem je rozdíl proti ocelovýmu lanku?
Klídek, jo? Teorie jsou od toho, aby sis podle nich dokázal vybrat, co zrovna potřebuješ v praxi a vyřešil to. Já říkám, že není zrovna nejlepší řešení hned střihat a pájet anténu, zvlášť když o tom absolutně nic nevíš. Když se chceš hrabat v přijímači, měl bys aspoň vědět, jak vůbec funguje. A to ty evidentně nevíš, takže ti tohle připadá jako hromada teorie na nic. To není hromada teorie, já jsem si z téhle diskuse nějaké znalosti odnesl. Třeba jsem neměl jistotu jak že je to s tím anténním obvodem (mám na mysli ty cívky). Tobě to náhodou vyšlo, ale teorie je od toho, aby to nebyla náhoda - ten studeňák je s celkem velkou pravděpodobností příčina problémů, ne to že by byla anténa špatně naladěná. Pokud to přizpůsobovací cívky nemá, máš v tom štěstí, protože ti to vyšlo perfektně úplně náhodou. Kdybys totiž trochu sledoval, o čem že je ta "hromada teorií", pochopil bys, že takový zásah do přijímače může vyjít jenom čistě náhodou, a nic na tom nemění to, že ses do toho trefil. Tak, a teď mi začněte pokud možno sprostě nadávat, protože je tady víc lidí, koho by tohle mohlo urážet a určitě se najde někdo, koho uráží jenom to, že jsem tenhle příspěvek tak natáhl.qak píše:Nojo, no, z kazdyho tu vypadne hromada teorii, ale zadna prakticka rada.