Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
ddano007
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

#571 Příspěvek od ddano007 »

Chlapci, flashol som aktualny Open9X, konecne zacal fungovat vibrator ( so starsou verziou mi nechodil), ale mam jednu otazku na skusenejsich: neda sa nastavit, aby pri telemetrickych alarmoch A1,A2 okrem pipania aj vibroval? Neviem, ci len zle hladam, alebo to naozaj nejde... Vdaka.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
mhotar

#572 Příspěvek od mhotar »

V open9x jdou dva systémy alarmů, ten co používá vysílací modul s vlastním repráčkem, ten vibrovat nebude. Druhý, kde použiješ podmínku v CS a k ní přiřazenou funkci, ten můžete i vibrovat.
www.opentx.cz
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#573 Příspěvek od ddano007 »

Aky jazyk pouzivas? :D
OK, CS asi nebude ChipSelect, ale netusim, co to je. Skus ma, prosim, nakopnut spravnym smerom, ako dosiahnut vibrovanie pri telemetrickych alarmoch ...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
tpk

#574 Příspěvek od tpk »

CS jsou softwarové spínače, u kterých si definuješ jejich sepnutí podmínkami. Například dosažení určitě hodnoty telemetrie. Tyhle spínače dál ovládají další funkce, např. vibrování, zvuky atd. Podívej se na český návod k open 9x. Je to tam perfektně popsáno i s příklady. Odkaz na něj najdeš na tomto fóru ve vlákně Český manuál k Open 9X v sekci elektronika/vysílače/Turnigy 9x
madbull

#575 Příspěvek od madbull »

Ahojte.Nemáte prosím někdo usb isp programer na prodej?mám er9x ale chci zkusit přehrát na open 9X ale dodnes nemám programmer.Za nabídku děkuji.Kupuju si ježíška:-)
nerušit...bastlím :-)
kirisek95

#576 Příspěvek od kirisek95 »

Zdravím, řeším tu tak trochu anténu :)

1) mě štve
2) tak trochu už nedrží

a) Tak mě napadlo, že když jí bobo dal dovnitř do těla, že bych jí hodil do vyndavacího modulu, takže by nikde nic netrčelo a ještě by se dal modul krásně sundavat (jen dodávám, že je to původní modul flysky, jde mi o to jestli nebude něčemu v tom modulu vadit tak blízko anténa [samozřejmě bych jí obmotal elektrikářskou, aby nedošlo k případnému zkratu] ale spíš, jestli tam není něco, co by vadilo.

b) chci se zeptat, jak je možné zkracovat anténu a jestli je problém, když třeba použiji anténu z routeru, která bude mít více dB nebo mám použít původní anténku, ta z routeru vypadá o dost kvalitněji, už provedení kabelu je viditelné.
Když letím, jsem rád.
Když neletím, lepím.
Drondys

#577 Příspěvek od Drondys »

kirisek95 píše:a) Tak mě napadlo, že když jí bobo dal dovnitř do těla, že bych jí hodil do vyndavacího modulu, takže by nikde nic netrčelo a ještě by se dal modul krásně sundavat (jen dodávám, že je to původní modul flysky, jde mi o to jestli nebude něčemu v tom modulu vadit tak blízko anténa [samozřejmě bych jí obmotal elektrikářskou, aby nedošlo k případnému zkratu] ale spíš, jestli tam není něco, co by vadilo.

b) chci se zeptat, jak je možné zkracovat anténu a jestli je problém, když třeba použiji anténu z routeru, která bude mít více dB nebo mám použít původní anténku, ta z routeru vypadá o dost kvalitněji, už provedení kabelu je viditelné.

Ohledně ovlivňování vyzkoušej a uvidíš. Anténa není celý přívod koaxu, ale jen malý kousek na konci s odstraněným stíněním.

FlySky VF modul projíždí pásmo tj. vysílá postupně na frekvencích v rozsahu 2400 až 2485 MHz. Střed je 2442,5 MHz tj. 2442500000 Hz. Obvykle se používají antény se čtvrtinovou délkou vlny. Výpočet je (c / f) / 4 kde c je 299792458 a f je frekvence v Hz.

(299792458 / 2442500000) / 4 = 0,030685 m tj. cca 31mm

Stačí tedy použít nestíněný třeba měděný drát o délce cca 31mm připájený přímo na místo výstupu pro anténu na plošňáku VF modulu. Na obrázku níže odpájet z plošňáku přívodní koax k interní anténě, na který ukazuje červená šipka a nahradit ho měděným drátem s umístěním jak zhruba naznačuje žlutá přímka.

antena.jpg

Anténu s více dB moc nedoporučuji, protože čím více dB tím užší úhel záběru a tím více hrozí nebezpečí výpadků. Ohledně problematiky umístění antény i jejího směrového vyzařování při různém zisku doporučuji k prostudování články viz tento odkaz a taktéž i vliv vzájemné pozice antén Tx/Rx v článku viz tento odkaz.
kirisek95

#578 Příspěvek od kirisek95 »

No tak jsem početl něco o těch anténách, krásné počtení jako vždy, ten web je prostě super napísanej a ty lidi nepíšou jen nudný příspěvky... :)

Jinak jestli jsem pochopil správně, tak stačí na původní místo, kde vedl střed koaxu (asi až na špici antény, to okolo je jen stínění, jak jsem pochopil) a 31mm měděného drátu nahradí anténu? Díky za tip :) Zejtra se stavím v GM a dám vědět funkčnost...
Když letím, jsem rád.
Když neletím, lepím.
Drondys

#579 Příspěvek od Drondys »

kirisek95 píše:Jinak jestli jsem pochopil správně, tak stačí na původní místo, kde vedl střed koaxu (asi až na špici antény, to okolo je jen stínění, jak jsem pochopil) a 31mm měděného drátu nahradí anténu?

Ano.
coro

#580 Příspěvek od coro »

Pri prehodení modulu Flysky z 9x do iného vysielača (hračkový FM-314) mi vysielanie vnútri krabice dosť rušilo snímanie potenciometrov a servá pravidelne cukali. Vrátil som tam anténku na koaxe, len na príjmačoch to mám prerobené na obyčajný 31mm drátik (tie nevysielajú tak to nič neruší)
Preto vysielačovú anténu odporúčam dať čo najdalej od vnútra vysielača a aby nevznikali nejaké rušivé odrazy tak nechať aj balun (tú trubičku na konci).
Ale po vybratí z plastovej paličky, by nemuselo byť nemožné nájsť tomu aktívnemu koncu antény polohu aj vnútri vysielača, kde by to nerušilo.
Drondys

#581 Příspěvek od Drondys »

coro píše:Pri prehodení modulu Flysky z 9x do iného vysielača (hračkový FM-314) mi vysielanie vnútri krabice dosť rušilo snímanie potenciometrov a servá pravidelne cukali. Vrátil som tam anténku na koaxe, len na príjmačoch to mám prerobené na obyčajný 31mm drátik (tie nevysielajú tak to nič neruší)

Preto vysielačovú anténu odporúčam dať čo najdalej od vnútra vysielača a aby nevznikali nejaké rušivé odrazy tak nechať aj balun (tú trubičku na konci).
Ale po vybratí z plastovej paličky, by nemuselo byť nemožné nájsť tomu aktívnemu koncu antény polohu aj vnútri vysielača, kde by to nerušilo.

1. Kirisek95 vůbec nezmiňoval, že by se v jeho případě, který se zde právě řešil, jednalo o provozování VF modulu 2,4Ghz s něčím jiným než právě s T9x a navíc v šachtě na VF moduly, která je k tomu určena. Pokud jde o zmíněné ovlivňování může být dost podstatný rozdíl mezi nějakým prastarým rádiem typu FM-314, u kterého konstruktéři nemuseli vůbec počítat s tím, že bude provozováno s vysílacím modulem v pásmu 2,4Ghz a modernějším rádiem typu T9x, které k tomu může být lépe přizpůsobeno. Ostatně jak psal Petr Plachký v tématu viz tento odkaz jemu v FM-314 ovlivňovala dost výrazně elektroniku anténa VF modulu 2,4 Ghz dokonce i když byla umístěná vně těla vysílačky zřejmě namísto původní FM antény zatímco jiní lidi, kteří umístili antény 2,4 Ghz třeba i dovnitř T9x takové problémy nezmiňovali.

2. Navíc tady se jedná o umístění antény v rámci FlySky VF modulu 2,4Ghz, který je na to podstatně lépe přizpůsoben. Ostatně prodávají se i VF moduly FlySky FS-TM002 v podstatě totožného zapojení, které mají anténu umístěnou těsně u modulu a také se provozují s T9x aniž by to vadilo.
Jozefko

#582 Příspěvek od Jozefko »

Ahojte,

chcel by som Vás poprosiť o radu ohľadne open9x - tréner. Mám 2 Turnigy T9x s open9x a postupujem nasledovne pri nastavení trénera:
1. vo vysielačke pre žiaka iba vytvorím nový model a vysielačku vypnem.
2. zapnem vysielačku učiteľa.
3. vytvorím nový model.
4. Priradím kanále v nastavení pre trénera.
5. do vysielačky učiteľa pripojím kábel
6. do vysielačky žiaka (stále je vypnutá) pripojím kábel

Problém je, keď hýbem s kniplami na žiakovej vysielačke, tak v nastavení trénera vo vysielačke pre učiteľa nevidím zmenu údajov, ktoré by vysielačka učiteľa mala prijímať od vysielačky žiaka.
Druhou záhadou je:
Pred pripojením žiakovej vysielačky dám plynovú páku tak, aby nebola v nulovej polohe. Po pripojení tejto vysielačky káblom sa mi zobrazí hlásenie o kontrole plynu. Keď v tomto okamihu budem držať napr. páku smerového kormidla vychýlenú a zruším chybové hlásenie, tak hodnota výchylky smerového kormidla sa mi objaví v nastavení trénera učiteľovej vysielačky. Avšak potom sa už žiadne údaje neprenášajú.

Môžete mi prosím Vás poradiť?

Vďaka.

Edit:
Zistil som, že na vine je zrejme prepojovací kábel (googlil som 2 dni a až teraz som na to došiel, keď som napísal na fórum).
mhotar

#583 Příspěvek od mhotar »

Ve Funkcích je třeba aktivovat funkci TRENER a přiřadit ji nějaký spínač.
snapshot_01.png
snapshot_01.png (920 bajtů) Zobrazeno 1501 x

Také je třeba nastavit kartu TRENÉR v nastavení rádia.
Je to popsáno v manuálu.http://code.google.com/p/opentx/downloads/list
www.opentx.cz
Jozefko

#584 Příspěvek od Jozefko »

To mám nastavené a aj tak mi to nejde :(. A ani káblom to nie je.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#585 Příspěvek od rcfrant!k »

Netušíte někdo, co znamená symbol vykřičníku v pravém horním rohu? Už 2x se mi tam objevil, a nenašel jsem zatím žádnou souvislost. Taky se mi stává to, že když změním nějakou hodnotu alarmu v modulu na záložce Telemetrie (10/10), tak se mi rádio restartuje.

Mám T9XR s Open9x.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“