Vibrace táhla vrtulky
Vibrace táhla vrtulky
Zdravím páni modeláři při roztočení motoru na maximu se mi rozkmitá táhlo zadní vrtulky jako struna od kytary.Bez gripů OK,s gripy OK, s listy do 90% nic a potom vibrace že to táhlo lítá v rozsahu 1-1,5cm až mám strach že to vyletí z kloubku na tahle.Vrtulku jsem se snažil dovážit a nic výměna za nové a opět stejný problém.Nový domek zadní vrtulky +ložiska+hřídelka+gripy+listyPohon vrtulky řemínkem. 
Re: Vibrace táhla vrtulky
Na jakém vrtulníku? Mě to Logo dělalo taky a měl jsem moc utažený listy vrtulky.
Logo 500 VBar, nano CPX
Vrtulník T-Rex 500
To roztočení děláš předpokládám bez listů hl. rotoru. Je taky možné,že bez těch listů překročíš běžné otáčky a pak to vibruje.
Logo 500 VBar, nano CPX
- tomasvrx1
- Kontaktovat uživatele:
Jestliže něco vibruje tak je buď
1) rozváženo , nebo moc utažené listy, nebo vůle hřídele v ložisku a pak to chytne rezonanci která to rozkmitá.
Ne zapoměl si do grypů dát nějakou podložku? Nebo jiný delší šroub? Vážil si listy ? Mají stejnou váhu?
Nemá hřídel vůli vložisku?
Mrkni na to
T-rex 500 jestli máš kardan chodí hladce? Roztoč to bez grypů a uvidíš jestli to ty vibrace nedostane. Nejlépe uděláš a tak to dělám já, že když se mi někde (kdekoli) objeví vibrace, takto odstrojím a pomalu dávám dohromady. Vždy zkusím po každé namontované součástce zda li se vibrace neobjevuji.
Za zkoušku to stojí, když už nic nepomůže
1) rozváženo , nebo moc utažené listy, nebo vůle hřídele v ložisku a pak to chytne rezonanci která to rozkmitá.
Ne zapoměl si do grypů dát nějakou podložku? Nebo jiný delší šroub? Vážil si listy ? Mají stejnou váhu?
Mrkni na to
T-rex 500 jestli máš kardan chodí hladce? Roztoč to bez grypů a uvidíš jestli to ty vibrace nedostane. Nejlépe uděláš a tak to dělám já, že když se mi někde (kdekoli) objeví vibrace, takto odstrojím a pomalu dávám dohromady. Vždy zkusím po každé namontované součástce zda li se vibrace neobjevuji.
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
tomasvrx1 píše:Jestliže něco vibruje tak je buď
Mrkni na to
Píše,že má vrtulku poháněnou řemínkem.
Logo 500 VBar, nano CPX
Tak dnes proběhla další rozborka zborka a zřejmě bylo chytlé ložísko a to bylo nové.No uvidíme co to bude dělat po záletu.Ještě jsem si všímnul na netu že někdo navlékne na táhlo trubičku zřejmně pro vyztužení ale nejsem si jist.Jo a samo točím bez hlavních listů nemínim si před vánocema zkazit celý večer natož zdemolovat byt. 
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Tvé táhlo vypadá jak? Je to drát nebo uhlíková kulatinka? Ta trubička se dává především na uhlíkovou kulatinu, a to zjednoho prostého důvodu. Aby se to neošóóópalóó.
Ta trubička není obyčejná trubička ale je to kouzelná teflonová smršťovací bužírka.
Nobo může být jen teflonová bužírka - to pokud chytneš správný rozměr táhla a ona kouzelná trbučka na něm nebude moc volná. I tak se to ale podmaže velmi řidkým CA aby potvůrka byla tam kde má být. 
Dík za vysvětlení já mám nerez drát.
a pouziva se taky teflonova tesnici paska?
Text meho prispevku nemusi nutne odpovidat tomu, co jsem zde napsal ...
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
To nevím, skoro si ani nevybavuju jak to má vypadat. A jak by se s tím pracovalo. Ta bužírka je odzkoušená.
To já jsem přidat třetí vodítko táhla na trubku a je po vibracích ( ten drát má dost dlouhý prověs a ve vodítkách je zamědělská vůle ) - tak jsem je poladil aby táhlo šlo volně a bez vůle lehkým natočením prostředního vodítka . Bylo to jak s řemínkem , tak s kardanem vibrace táhla před úpravou byly stejné .
Po úpravě OK
Po úpravě OK
FPV QUAD FAUST,T-REX 600 DOMINATOR,T-REX 500,F3A Supra Fly 10cm,Mistral,Funfly6,5 ,Viper 3D elektro.
No já jsem teď objednal taky dvě náhradní vodítka tak můžu vyzkoušet jestli se to ještě zlepší a v těch původních jsou na můj vkus taky docela velké vůle každopádně díky za jakýkoliv typ.Už jsem z toho byl docela bezradný.Objednaval jsem vodítka z Blade 500 a že bych do toho udělal vodítka z mosazné trubičky tak uvidíme?
Více vodítek neřeší prvotní příčinu vibrací táhla. Může se však ukázat, že posun vodítka z místa uzlu kmitání jinam aspoň trochu pomůže.
Ta výše uvedená rada s odstrojením obou rotorů a postupným hledáním zdroje problému je správná. Někdy totiž vibrace ocasní trubky, nebo táhla nejde od ocasu, ale je druhotnou harmonickou od soustavy nosného rotoru, který sám se zdá jinak v pořádku. V podezření je vše co se otáčí i řemínek samotný, jeho větší, či menší předpětí. Zkontrolovat i jeho správné vedení v trubce. Možná šmajdá posuvný kámen řízení listů ocasního rotoru na hřídeli a rozechvívá svou páku k táhlu. Nebo drhne. Některé vibrace se odlaďují fakt těžko a podobá se to alchymii.
Ta výše uvedená rada s odstrojením obou rotorů a postupným hledáním zdroje problému je správná. Někdy totiž vibrace ocasní trubky, nebo táhla nejde od ocasu, ale je druhotnou harmonickou od soustavy nosného rotoru, který sám se zdá jinak v pořádku. V podezření je vše co se otáčí i řemínek samotný, jeho větší, či menší předpětí. Zkontrolovat i jeho správné vedení v trubce. Možná šmajdá posuvný kámen řízení listů ocasního rotoru na hřídeli a rozechvívá svou páku k táhlu. Nebo drhne. Některé vibrace se odlaďují fakt těžko a podobá se to alchymii.