DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
koulinek
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI NAZA

#346 Příspěvek od koulinek »

lucas píše: na hodně těžký kopter myslíte lepší 4x silnější motor nebo 6x slabší motor? teď mám 4x silnější a docela to zle žere baterky - a to to ještě není zatížený.

Na hodně těžkej dej 8x optimální motor (ani silnej ani slabej) dobrý což?

ad ladění zisku) Je to normální, nedá se totiž stanovit že se zisk ladí striktně od 100 nahoru, ty hodnoty jsou závislé od mechanické konstrukce, rozměrů a osazení, motory, vrtule a je potřeba najít optimální hodnoty pro konkrétní stroj.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
lucas

#347 Příspěvek od lucas »

koulinek píše:Na hodně těžkej dej 8x optimální motor (ani silnej ani slabej) dobrý což?

je to co neumím naprosto odhadnout a metodou pokus omyl jsem už vyházel poměrně dost peněz.
chci aby koptéra + baterky + foťák měla dohromady max 3,5kg koupil jsem 4x tyto potvory http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 11-3536-11
koptéra naložená má cca 3kg a lítá to poměrně v klidu. ale ta výdrž baterky je do 5ti min KO. podle toho, co jsem zde četl, možná nebylo od věci koupit 6x http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 7-9-2836-9 nebo http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 11-2836-11
má to myslíte smysl?
jinak koptéru mám velikou cca 85cm vzdálenost mezi motory. předělal jsem takto i mikrokopter neb s tím moc nelítám, ale spíš visím a ty dlouhý ramena jsou fajn na stabilitu.

luc
Troll

#348 Příspěvek od Troll »

lucas píše:p.s. na hodně těžký kopter myslíte lepší 4x silnější motor nebo 6x slabší motor? teď mám 4x silnější a docela to zle žere baterky - a to to ještě není zatížený.

Osobně si myslím, že na hodně těžký copter jsou lepší čtyři silnější motory než šest slabších. Čtyři velké vrtule vrtule budou účinnější než šest menších, a taky se ušetří nějaká ta hmotnost. Úbytek hmotnosti dvou motorů, reglů , kabelů, vrtulí a ramen bude vyšší jako přírůstek hmotnosti za větší motory, regly a vrtule. No a úplně nejlepší by bylo, pokusit se hodně těžký copter odtučnit. Protože zisk na quadu který jsem právě popsal , nebude proti hexa nijak ohromující. :?
pokemon
Kontaktovat uživatele:

#349 Příspěvek od pokemon »

lucas píše:
koulinek píše:Na hodně těžkej dej 8x optimální motor (ani silnej ani slabej) dobrý což?

je to co neumím naprosto odhadnout a metodou pokus omyl jsem už vyházel poměrně dost peněz.
chci aby koptéra + baterky + foťák měla dohromady max 3,5kg koupil jsem 4x tyto potvory http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 11-3536-11
koptéra naložená má cca 3kg a lítá to poměrně v klidu. ale ta výdrž baterky je do 5ti min KO. podle toho, co jsem zde četl, možná nebylo od věci koupit 6x http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 7-9-2836-9 nebo http://eshop.satria.cz/satria/eshop/3-1 ... 11-2836-11
má to myslíte smysl?
jinak koptéru mám velikou cca 85cm vzdálenost mezi motory. předělal jsem takto i mikrokopter neb s tím moc nelítám, ale spíš visím a ty dlouhý ramena jsou fajn na stabilitu.

luc

Ajaj,jak na to tak koukam,tak moc dlouho ve vzduchu nevydrzite.
Nechci se chlubit,ale muj kompter komplet nalozeny s gopro HD a pouzdrem vazi komplet 1700g a drzim ve vzduchu 12 minut i s rezervou,do 5000 mAh nabijim tak 3800mAh - 4200mAh.
Pouzivam tyto motory http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=17345
lucas

#350 Příspěvek od lucas »

pokemon píše:Ajaj,jak na to tak koukam,tak moc dlouho ve vzduchu nevydrzite.
Nechci se chlubit,ale muj kompter komplet nalozeny s gopro HD a pouzdrem vazi komplet 1700g a drzim ve vzduchu 12 minut i s rezervou,do 5000 mAh nabijim tak 3800mAh - 4200mAh.
Pouzivam tyto motory http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=17345

no já tam s quadem mikrokopterem vydržím s gopro a fpv sadou 12 minut na 2200 článek. určitě to ale má méně než 1700g.
s tímhle nezatíženým quadem s 4x 100g motor bez ničeho dostanu na 2200 článek cca 6 minut. co to udělá se zatěží jdu právě zkusit.

luc
lucas

#351 Příspěvek od lucas »

tak slintám blahem. od té doby, co jsem šel s att pod 100% s tím lze lítat stejně dobře jako s mikrokopterem. dal jsem na to ještě 10x4,7 vrtule a s těma se to má vyloženě rádo. i kvedlání při rychlém klesání prakticky vymizelo.
att je teď na 65% s baterkou 2200 výdrž 5 minut, 4000 8 minut. nejdu s nima ale úplně na krev.
to jediné mě trochu mrzí - spotřeba jak prase. každopádně po novém roce běžím pro gps :)

luc
Troll

#352 Příspěvek od Troll »

Na coptera co má čtyři 100g motory je baterka 2200 málo. :!: Pak se nesmíš divit že to moc dlouho nelítá. SIce nevím přesně co to máš za stroj, ale já bych quad s motory kv 750 osadil čtyřčlánkem ( pokud máš vrtule 10 palců) a klidně dal vrtule 13 palců jestli chceš používat 3S. Baterky u 4S někde kolem 3500-4000mAh a pokud 3s tak 5000mAh. Ty motory to uvezou jako nic. A pak uvidíš ty časy :wink: .
lucas

#353 Příspěvek od lucas »

Troll píše:Na coptera co má čtyři 100g motory je baterka 2200 málo. :!: Pak se nesmíš divit že to moc dlouho nelítá. SIce nevím přesně co to máš za stroj, ale já bych quad s motory kv 750 osadil čtyřčlánkem ( pokud máš vrtule 10 palců) a klidně dal vrtule 13 palců jestli chceš používat 3S. Baterky u 4S někde kolem 3500-4000mAh a pokud 3s tak 5000mAh. Ty motory to uvezou jako nic. A pak uvidíš ty časy :wink: .

lítám 4S.
ty časy jsou 5 min 4S 2200 a 8 min 4S 4000 baterka... vrtule 10x4,7
ještě zkusím, jak to bude vypadat s vrtulema 12x4,5 ...
no a pak jak to bude vypadat se zátěží. ale rád bych se dostal alespoň na 8 minut (plus rezerva) s cca. 3kg těžkým kopterem. zda-li je to splnitelné netuším.

luc

p.s. mám ještě 6S akku ... naza by to měla umět. myslíte, že to má cenu na zvýšení doby letu?
Pajix

#354 Příspěvek od Pajix »

Kde dělám chybu v nastavení?
Když jsem ve visu a dám otáčení kolem vertikální osy a hexa se při otáčení skokově začne zvedat i nahorů. Nebo při letu vpřed najednou vyletí o 3m nahoru. Není to plynulí pohyb, vždy je to nárazově. V kliku letí vpřed a najednou motory jakoby "vytůrují" otáčky a dojde ke změně výšky.
Dělá mi to na let.rež. attitude, manul i GPS.
Graupner MX-20 HoTT
chocho

#355 Příspěvek od chocho »

Pajix píše:Kde dělám chybu v nastavení?
Když jsem ve visu a dám otáčení kolem vertikální osy a hexa se při otáčení skokově začne zvedat i nahorů. Nebo při letu vpřed najednou vyletí o 3m nahoru. Není to plynulí pohyb, vždy je to nárazově. V kliku letí vpřed a najednou motory jakoby "vytůrují" otáčky a dojde ke změně výšky.
Dělá mi to na let.rež. attitude, manul i GPS.

Přesně na tohle se chci taky zeptat, já třeba lítám u sebe a najednou začne klesat tak přidám (né o kousek ale skoro naplno a pak zase vystřelí vzhůru) ale myslím si že to je baterii protože jeden článek má už třeba 3,0 a další 3,6 (u 3S Lipol) a to je u lipol nepřijatelné, tak se taky podívej na baterii jestli není špatná. Já už jsem objednal novou z HKing :)

U otáčení kolem své osy to vždycky trochu cukne vzhůru, ale né ty 3m to mě dělá třeba max 0,5m.
Když se dá páčka na plno do leva nebo do prava a prudce se pustí, tak to motory zabrzdí že zvýší otáčky a zákonitě to letí vzhůru.
chocho

#356 Příspěvek od chocho »

Ještě se chci zeptat na GPS.
Mam jí nově a nevím přesně ještě co a jak.

Akorát by mě zajímalo od jakého místa si pamatuje coptera HOME-souřadnice - od zapnutí baterie, nebo od místa startu kdy GPS vyhodnotí že letí a né že se nese v ruce? :)

A ještě když přepnu na GPS režim tak se coptera nahne, ono v GPS je giro? když není GPS rovně tak to dělá neplechu?

DIk moc za radu mam jí od Vánoc :)
lucas

#357 Příspěvek od lucas »

ahoj,

tak se podařilo vše odladit. 3kg quad s nazou stojí na místě jak přibitý. pokud je nutno lítat, tak se to také dá bez problémů. chtěl bych se jen optat na váš názor ohledně letového času.
quad 3 kg
motory 100g 750kv 3536/11 (nejbližší ekvivalent je patrně http://rctimer.com/index.php?gOo=goods_details.dwt&goodsid=859&productname=
10x4,7 vrtule (edit)
30A regle
4S baterka 4000mah
doba letu 5 min + cca 1 min rezerva - pak to sebou nekompromisně práskne

nabíjím, tak netuším, kolik zbylo v baterce, ale po letu ukazovala 3,7 na článek.
je ta doba letu pro takový kopter v normě?

díky

luc
Naposledy upravil(a) lucas dne ned 30.12.2012 15:04, celkem upraveno 1 x.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#358 Příspěvek od koulinek »

lucas> celkem by to mohlo sedět, zběžne sem naházel hodnoty sem: http://www.ecalc.ch/xcoptercalc_e.htm?ecalc a na výstupu je čas 5,66 min s 11x4.7 vrtulama

chocho> home pozice se uloží při roztočení motorů.
lucas

#359 Příspěvek od lucas »

koulinek píše:lucas> celkem by to mohlo sedět, zběžne sem naházel hodnoty sem: http://www.ecalc.ch/xcoptercalc_e.htm?ecalc a na výstupu je čas 5,66 min s 11x4.7 vrtulama

tam mám 10x4,7 - to tedy asi odpovídá. kromě odlehčení a použití vyšší kapacity baterky lze nějak dobu letu prodloužit? když jsem dal větší vrtule, tak to má horší letový čas. zase menší vrtule asi nebudou tolik tahat? nezmění se to s použitím jiné kombinace vrtulí a baterky... třeba 3S baterka s jinou vrtulí? případně předěláním na hexakopter?

luc
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#360 Příspěvek od koulinek »

Chceš-li delší čas tak:

1) zredukuj váhu
2) zredukuj váhu
3) větší vrtule
4) větší baterka

Tak jak to máš tak bych tam dal 11"x5, na 3S by si musel jít až na 15" polena aby to mělo nějakej vliv na čas. Hexa by trochu pomohla taky, lépe si to poradí s tou váhou i s motory navíc. Ale zaměř se zejména na bod 1)
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“