Porucha na Turnigy

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zpráva
Autor
oto77

Porucha na Turnigy

#1 Příspěvek od oto77 »

Páni kolegovia. Mám na Vás nasledovnú otázku, či sa niekto z Vás nestretol takouto poruchou. Vybral som sa na zimné polietanie a na letisku som po krátkej dobe zistil (Pomocou monitora), že čím je na chlade dlhšie môj vysielač, tým sa viacej skracuje rozsah práce tretieho kanála (u mňa je to plyn). Až nakoniec asi po 1/2 hodine mi fungoval len od strednej polohy páky smerom hore. Po návrate domov a zohriatí vysielača na izbovú teplotu, fungovalo všetko ako malo. Skúsil som to ešte raz a závada sa zopakovala.
MarthiR

Re: Porucha na Turnigy

#2 Příspěvek od MarthiR »

-9C a to asi po dobu 4 hodin a nic :-( již druhým rokem akorád že tenhle rok to byla max -7 C
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
blesk
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od blesk »

Kolegovi toto dělalo na kanálu 2. Jen teda nevím zda to byl problém rádia, nebo serva, prostě v zimě mu chodila výškovka tak na 10%
silcom

#4 Příspěvek od silcom »

Kúpiť slušné rádio a toto spopolniť. Nie som tak bohatý aby som padal s Turnigy rádiom. ;)
MarthiR

#5 Příspěvek od MarthiR »

Já sní ještě ani jednou nespadl (ťuk,ťuk)
silcom

#6 Příspěvek od silcom »

Jasne, ale ak sa v mraze takýmto výrazným spôsobom ako popisuje autor menia vlastnosti potenciometrov na kniploch (tipujem to na ne), tak by som sa dosť bál.. :wink:
MarthiR

#7 Příspěvek od MarthiR »

je je známo že sou "šité horkou jehlou".
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Nakadah »

Mam dve a lital sem i v mrazech - bez zavady. Nak
MarthiR

#9 Příspěvek od MarthiR »

Ono asi záleži i na výrobě :-) třeba ty naše sou na tom líp nebo čínani měli na lodi menší vlny :-)
FF

#10 Příspěvek od FF »

Hezký nový rok,
mám dvě jednu létám s modulem na 35MHz, létána třetí sezónu i v -17°C, druhá s Frsky létána cca rok a na zimu si také zatím nestěžuje, spíše mám osobně problém s jedním přijímačem, který rozhazuje nulovou polohu podle teploty :-(.
věčný začátečník nyní s T9x
Earl
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Earl »

silcom píše:Jasne, ale ak sa v mraze takýmto výrazným spôsobom ako popisuje autor menia vlastnosti potenciometrov na kniploch (tipujem to na ne), tak by som sa dosť bál.. :wink:

Prosím tě je vidět, že máš hodně zkušeností a dokážeš ihned odhalit závadu. Jak by tedy zadavatel měl uvedenou závadu odstranit? Mě samotného by to dost zajímalo.
Děkuji.
silcom

#12 Příspěvek od silcom »

Earl píše:Prosím tě je vidět, že máš hodně zkušeností a dokážeš ihned odhalit závadu. Jak by tedy zadavatel měl uvedenou závadu odstranit? Mě samotného by to dost zajímalo.
Děkuji.

Díky Earl a ako by sa spýtal Sheldon z Big Bang Theory: "Sarcasm?" :) Ako som už bol spomenul vyššie, podľa mňa sa bude jednať o nevydarený poťák. Takže v prípade, že mám pravdu tak by bolo nutné celkom logicky ten poťák vymeniť.
oto77

#13 Příspěvek od oto77 »

silcom píše:
Earl píše:Prosím tě je vidět, že máš hodně zkušeností a dokážeš ihned odhalit závadu. Jak by tedy zadavatel měl uvedenou závadu odstranit? Mě samotného by to dost zajímalo.
Děkuji.

Díky Earl a ako by sa spýtal Sheldon z Big Bang Theory: "Sarcasm?" :) Ako som už bol spomenul vyššie, podľa mňa sa bude jednať o nevydarený poťák. Takže v prípade, že mám pravdu tak by bolo nutné celkom logicky ten poťák vymeniť.

Nakoľko som mal a ja podozrenie na potenciometer, urobil som nasledovný pokus. Nechal som zapnutý vysielač v chlade, naladený monitor, pákou som nehýbal a sledoval monitor. Funkčná dráha sa zmenšovala aj bez pohybu ovládacej páky.Teda potenciometer nebol v činnosti. Ja mám skôr na mysli nejaký kondenzátor.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od arda1 »

A proč teň poťák prostě neproměříš? Pak bude hned jasno. Radek
ICQ 638556901
Drondys

#15 Příspěvek od Drondys »

Pokud je ta Turnigy 9x v záruce pak doporučuji reklamaci.

Potenciometr kniplu plynu by měl být připojen na +5V, zem a na filtr proti šumu složený z kondenzátoru 100nF a odporu 200 ohmů. Druhý vývod kondenzátoru by měl být připojen na zem a druhý vývod odporu by měl vést přímo na AD vstup procesoru ATMEGA64 (pin 59). Zhruba by to mělo schématicky odpovídat zapojení jako na obrázku.

potplynu.jpg
potplynu.jpg (5.34 KiB) Zobrazeno 1880 x

Doporučuji zkusit měřit nejprve napětí na AD vstupu procesoru ATMEGA64 (pin 59) a porovnat zda v chladu oproti pokojové teplotě ujede odpovídajícím způsobem měřené napětí.

Pokud ujíždění napětí na AD vstupu (pin 59) nebude patrné nebo bude jen zcela zanedbatelné pak je příčinou zřejmě závada v procesoru.

Pokud ujíždění napětí na AD vstupu (pin 59) bude dostatečně patrné pak doporučuji změřit samotný potenciometr odpojený od vodičů tj. zda v chladu oproti pokojové teplotě ujede odpovídajícím způsobem hodnota odporu.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“