Stavba 2m samokridla
Re: Stavba 2m samokridla
Taky rád dělám táhla z drátu kol a zase jsem se poučil jak dělat některé věci lépe, super 
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Toz ero jen co zaschne lepidlo na wingletech je pripraveno k testovani. Jeste to teda musim napipat do vysilacky.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Tak šťastný první let.
A nezapoměň natáčet, ať můžeme rozebírat katastrofu.
A nezapoměň natáčet, ať můžeme rozebírat katastrofu.
-
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
RimmerCZ píše:Toz ero jen co zaschne lepidlo na wingletech je pripraveno k testovani. Jeste to teda musim napipat do vysilacky.
.... používaš zajímavé techniky stavby a teměř originální řešení některých konstrukčních uzlů ( např. upevnění pantů elevonů ,letmé uložení serv,skokové ukončení dřevěné odtokové části křídla držící elevon v ps jádře , spojovací prvky polovin křídla o malém průměru umístěné v ose profilu ...)
Ale , ale ty nafocené výchylky elevonů to je žert, nebo ukázka kolik to dá,že?
Věřím, že pro letové nastavení upravíš přepákovani v poměru cca 1: 3 (páka serva/páka elevonu) a výchylky elevonů nepřekročí hodnotu 10 -15 st, při maximální výchylce kniplu vysílače a využití celé dráhy serva.
PS. možná před prvním lítáním by bylo dobré, kdyby jsi zveřejnil obrázek ( okotovaný ,nebo v konkrétním měřítku) jak máš spočítané těžiště vzhledem k půdorysnému tvaru křídla.
veka1
Jj, zajimave konstrukcni reseni
to mi rikal Jindra taky. Vsak me zna z auticek. Nejsem letec, presel jsem z auticek, ktere byly z hlediska zavodu casove narocne (zavod = komplet cely den). Tak ted po vecerech kutim tohle. Ve vsech smerech jsem postupoval tzv. baj ocko. Stavet neco podle planku, ktery si dopredu udelam by nebylo pro me to prave orechove, pac bych stejne nevedel co vymyslet, takhle je to proste dilo okamziku.
Rozmery jsem tukal do toho programku, ktery to pocita (uz nevim jak se menuje, je tam na vyber letadlo, kachna, stihacka a kridlo tusim) a vyslo mi to 20cm od zacatku kridla ve spici }. Aktualne s baterkama, ktere pouzivam jsem schopen se dostat na cca.18cm od predu a asi to i tak budu zalitavat. Dalsi posun teziste dopredu by znamenal bud zavazi, nebo jeste 2-3cm vic vyhloubit diru na baterky smerem dopredu do spice. Misto tam jeste bude, kdyby bylo potreba. Bohuzel dost tizi ten motor. Kdybych mel neco zmenit, tak bych dal delsi cumak, at se da vic laborovat s tezistem a je tam rezerva.
Ty panty - vim, ze se to da resit jinak, treba folie atp. ale me se to nelibilo no. Ta balsa na kridle tam je, protoze se mi nepozdavalo uchytit ty panty primo do polystyrenu. Nejak se to pak zabrousi do "ztracena".
Ty spojovaci tycky polovin kridla mi prijdou v pohode. Ono do polystyrenu jsem zafoukal penu do tech der, takze to tam drzi fest a navic pres cele kridla vcetne trupu zkrz pujdou pak dole a nahore uhliky (tak jako to ma kridlo samotne), abych vytvoril vetsi torzni tuhost a kridlo se u trupu neohybalo.
Vychylky elevonu jsem zatim neresil, nevim totiz co snese papir a realita. To co tam vidis jak max. vychylka smerem nahoru co to tedka proste da. Smerem dolu je to trochu mene. Posunout to samozrejme muzu. Vychazel jsem z toho, ze napr. toro 900 ma vychylky celkem velke a ma elevony pres cele kridlo, tak zde jsem daval vychylky vetsi, protoze elevony nejsou pres cele kridlo. Kazdopadne kdyz se to ukaze, ze to vadi, tak elevony bud zvetsim na skoro celou delku kridla, nebo budou delsi dozadu.
Diky za cenne rady.
Rozmery jsem tukal do toho programku, ktery to pocita (uz nevim jak se menuje, je tam na vyber letadlo, kachna, stihacka a kridlo tusim) a vyslo mi to 20cm od zacatku kridla ve spici }. Aktualne s baterkama, ktere pouzivam jsem schopen se dostat na cca.18cm od predu a asi to i tak budu zalitavat. Dalsi posun teziste dopredu by znamenal bud zavazi, nebo jeste 2-3cm vic vyhloubit diru na baterky smerem dopredu do spice. Misto tam jeste bude, kdyby bylo potreba. Bohuzel dost tizi ten motor. Kdybych mel neco zmenit, tak bych dal delsi cumak, at se da vic laborovat s tezistem a je tam rezerva.
Ty panty - vim, ze se to da resit jinak, treba folie atp. ale me se to nelibilo no. Ta balsa na kridle tam je, protoze se mi nepozdavalo uchytit ty panty primo do polystyrenu. Nejak se to pak zabrousi do "ztracena".
Ty spojovaci tycky polovin kridla mi prijdou v pohode. Ono do polystyrenu jsem zafoukal penu do tech der, takze to tam drzi fest a navic pres cele kridla vcetne trupu zkrz pujdou pak dole a nahore uhliky (tak jako to ma kridlo samotne), abych vytvoril vetsi torzni tuhost a kridlo se u trupu neohybalo.
Vychylky elevonu jsem zatim neresil, nevim totiz co snese papir a realita. To co tam vidis jak max. vychylka smerem nahoru co to tedka proste da. Smerem dolu je to trochu mene. Posunout to samozrejme muzu. Vychazel jsem z toho, ze napr. toro 900 ma vychylky celkem velke a ma elevony pres cele kridlo, tak zde jsem daval vychylky vetsi, protoze elevony nejsou pres cele kridlo. Kazdopadne kdyz se to ukaze, ze to vadi, tak elevony bud zvetsim na skoro celou delku kridla, nebo budou delsi dozadu.
Diky za cenne rady.
Drzim palce a ptam se kdy to poleti?Ja mam na toru 900 nastaveny vychylky podle navodu a posledni dobou se mi zda,ze by nebylo spatny je este zvetsit,at to ma poradny "grady".
Nekdy mi to prijde takovy neobratny kdyz valim na 3/4 plynu a vemu za vyskovku naplno tak ten polomer kruznice bych cekal vetsi.Na zadech to lita paradne.A opacne kdyz vyskovku potlacim tak ze tocim do zeme tak se mi ten polomer zda o dost mensi.Podle vychylek by to belo byt stejny...cim to???
Nekdy mi to prijde takovy neobratny kdyz valim na 3/4 plynu a vemu za vyskovku naplno tak ten polomer kruznice bych cekal vetsi.Na zadech to lita paradne.A opacne kdyz vyskovku potlacim tak ze tocim do zeme tak se mi ten polomer zda o dost mensi.Podle vychylek by to belo byt stejny...cim to???
TORO900 a ELITE od VA models, DX6i
Poleti to bud ted o vikendu nebo behem svatku, kdy bude cas v dobe a denni svetlo. Samozrejme za prizniveho pocasi. Videjko nejake bude.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
RimmerCZ píše:Poleti to bud ted o vikendu nebo behem svatku, kdy bude cas v dobe a denni svetlo. Samozrejme za prizniveho pocasi. Videjko nejake bude.
.... jestli máš Skype skus mi před prvním lítáním zavolat.
Volačka : vekamodel. Dáme krátkou debatu, třeba pak přineseš domů celý eroplán.
Nebo trošku přibrzdi , přijed v lednu na tuto akci:
viewtopic.php?f=126&t=54132
a pak jdi zalítavat
veka1
Diky Veka, ozvu se na skypu. Rad bych to samozrejme prinesl domu cele nebo aspon ve stavu, kdy bude stacit trocha lepidla 
Pokud to půjdeš hodit, tak přeju hodně štěstí a ať se zadaří....
Já s tím poletím až někdy příští rok, dneska jsem předělal motorovou přepážku a celé lože slepil epoxidem. Koukal jsem, že máme asi stejné motory: 3542 1250KV. Tento týden mi teprve dorazily serva, tak přes Vánoce snad kousek pokročím, ale ještě mám i jiné projekty, dostanu Z-37 Čmelák tak se to asi zase pozdrží. Navíc když moc mrzne, tak se v garáži nedá moc dělat
Já s tím poletím až někdy příští rok, dneska jsem předělal motorovou přepážku a celé lože slepil epoxidem. Koukal jsem, že máme asi stejné motory: 3542 1250KV. Tento týden mi teprve dorazily serva, tak přes Vánoce snad kousek pokročím, ale ještě mám i jiné projekty, dostanu Z-37 Čmelák tak se to asi zase pozdrží. Navíc když moc mrzne, tak se v garáži nedá moc dělat
Zatim se to odklada. Mel jsem tu cest, ze se mi vekamodel asi dve a pul hodiny venoval na skypu a vysvetloval mi ruzne veci, zejmena jak co konstrukcne vyresit za coz mu opravdu velice dekuji. Dneska se takto ochotni lide najdou jen zridka. Jako naprosty laik jsem mnozstvi pojmu casto vubec nerozumel, ale vzdy mi to polopate vysvetlil. proste parada. Vyslo z toho nekolik veci: vyztuhy kridel zkrz trup, uprava uchyceni pantu, vyztuzeni elevonu a jejich nastaveni. Taky jsme probirali teziste, potah, funkci wingletu atp. Mnohokrate diky!!!
Vysledkem je, ze to jeste par dni potrva nez udelam ty upravy.
RimmerCZ píše:Zatim se to odklada. Mel jsem tu cest, ze se mi vekamodel asi dve a pul hodiny venoval na skypu a vysvetloval mi ruzne veci, zejmena jak co konstrukcne vyresit za coz mu opravdu velice dekuji. Dneska se takto ochotni lide najdou jen zridka. Jako naprosty laik jsem mnozstvi pojmu casto vubec nerozumel, ale vzdy mi to polopate vysvetlil. proste parada. Vyslo z toho nekolik veci: vyztuhy kridel zkrz trup, uprava uchyceni pantu, vyztuzeni elevonu a jejich nastaveni. Taky jsme probirali teziste, potah, funkci wingletu atp. Mnohokrate diky!!!
Tak jenom dobře, vychytáš nedostatky a poletí to
Ochotných je čím dál méně, ale furt je jich naštěstí dost, alespoň tady na foru....
Tak povanocni update.
Vyztuhy 2mm uhlik na hodni plose a spodni plose kridla pres trup jsou tam. V ramci trupu, kdy je ta tycka ve vzduchu, bylo soubezne pridana 4mm laminat (jeste to musim omotat niti a omatlat epoxidem at se to nehne. Jinak by pri velkem namahani byla vzdy bud hodni nebo spodni vyztuhy prohnute (stlacujou se). Kridlo doznalo na pevnosti. Uhliky se protinaji s uhlikama co jsou na kridlech a je to slepene.
Kridelka jsou z obou stran potazena 1mm balsou. Torzni tuhost i tuhost v ohybu se znacne zvysila.
Uchyceni pantu jak na kridle tak na kridelkach bylo zabudovanio dovnitr a zalepeno epoxidem. Nasledne provrtano a zkrz je vlepena uhlikova tycinka, ktera zvysi odolnost proti vytrhnuti. 1mm balzovy pas je jak zeshora, tak zespoda a pres celou delku kridla, aby byla tuhost kridla stejna vsude.
Uchyceni dratu v pace na kridelku je reseno tedy std. ohyberm dratu, a pocinovanim na konci se zaletovanou podlozkou jako zarazka. Nasledne podlozkama jeste vymezena vule.
Uchyceni pak na kridelkach je reseno srouby zrkz, komplet utopene v epoxidu.
Elektroniku jsem jeste vyndal, budu delat posledni upravy.
Dneska jsem testovacne hodil letadlo s plnou vybavou (bez vrtule) na zahrade. Zjistil jsem, ze to nedela zadne prasarny (jak to slo na tech cca 8 metrech letu
), pada to celkem rovnomerne dolu. mel jsem plne pritazeno a nos se naklonil lehce dolu a doklouzalo to na zem. Zkousel jsem to asi 3x, ale bohuzel foukalo a posledni pokus sel lehce nakrivo a jak to nejdriv chytlo wingletem, tak se rozbil. Nastesti v pohode lepitelne (winglety mam z obaloveho EPP, nikoliv obyc polys).
No dodelam si jeste elektroniku (zkraceni kablu, umisteni, drzak baterky) a pude to pri prvni prilezitosti do vzduchu, pokud to teda vekamodel schvali
)
Osobne jsem zvedav, jestli to pude hodit s plynem chycenim na nabezku kridla s lehkou otockou, jak hazu Toro. To by bylo super. S hodem bez vrtule a pak rychle chytit knipl a pridat plny nemam dobre zkusenosti.
Vyztuhy 2mm uhlik na hodni plose a spodni plose kridla pres trup jsou tam. V ramci trupu, kdy je ta tycka ve vzduchu, bylo soubezne pridana 4mm laminat (jeste to musim omotat niti a omatlat epoxidem at se to nehne. Jinak by pri velkem namahani byla vzdy bud hodni nebo spodni vyztuhy prohnute (stlacujou se). Kridlo doznalo na pevnosti. Uhliky se protinaji s uhlikama co jsou na kridlech a je to slepene.
Kridelka jsou z obou stran potazena 1mm balsou. Torzni tuhost i tuhost v ohybu se znacne zvysila.
Uchyceni pantu jak na kridle tak na kridelkach bylo zabudovanio dovnitr a zalepeno epoxidem. Nasledne provrtano a zkrz je vlepena uhlikova tycinka, ktera zvysi odolnost proti vytrhnuti. 1mm balzovy pas je jak zeshora, tak zespoda a pres celou delku kridla, aby byla tuhost kridla stejna vsude.
Uchyceni dratu v pace na kridelku je reseno tedy std. ohyberm dratu, a pocinovanim na konci se zaletovanou podlozkou jako zarazka. Nasledne podlozkama jeste vymezena vule.
Uchyceni pak na kridelkach je reseno srouby zrkz, komplet utopene v epoxidu.
Elektroniku jsem jeste vyndal, budu delat posledni upravy.
Dneska jsem testovacne hodil letadlo s plnou vybavou (bez vrtule) na zahrade. Zjistil jsem, ze to nedela zadne prasarny (jak to slo na tech cca 8 metrech letu
No dodelam si jeste elektroniku (zkraceni kablu, umisteni, drzak baterky) a pude to pri prvni prilezitosti do vzduchu, pokud to teda vekamodel schvali
Osobne jsem zvedav, jestli to pude hodit s plynem chycenim na nabezku kridla s lehkou otockou, jak hazu Toro. To by bylo super. S hodem bez vrtule a pak rychle chytit knipl a pridat plny nemam dobre zkusenosti.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Pro RimmerCZ...vidím, že se ti povedlo udělat celkem dost úprav k lepšímu - šikovný kluk.
PS. Když budeš mít čas ,zavolej mi na skype.
veka1
PS. Když budeš mít čas ,zavolej mi na skype.
veka1
Tak dnesni vypocet teziste, snad ho mam spravne.