Piper 1:4 SIG
Re: Piper 1:4 SIG
ahoj, mám 2 dotazy k Piperu od SIGu, ale v měřítku 1:6. Podle plánu se křidélka ovládají přes páky a táhla, napadlo, jestli by nebylo lepší i jednodušší dát do každé poloviny křídla servo s přímým náhonem, tak jak to znám z menších letadel. A dál, byť by pro mě bylo jednodušší stavět elektro, chtěl bych tam vyzkoušet 4T žhavíka, asi ASP, ale ještě spíš Saito, 8,5 - 10 ccm. Jediným důvodem je zvuk, nevím jak by mě bavilo lítat pomalu a ještě potichu. Jen jsem nikdy spalováka nestavěl, mám všechno v elektrice. Nebude s tím nějaká komplikace?
Motor 8,5 ccm bude víc než dostatečný. Jen se před stavbou trupu definitivně rozhodni pro verzi pohonu a pak si ho zakresli do plánu. Pro větší motor musíš posunout motorovou přepážku trochu dozadu, abys dodržel obrys modelu. Původně tam jsou určeny menší motory - od nějakých 3.0 ccm (nejspíš bez úprav) po nějakých 5,8 ccm (s nutnými popsanými úpravami, mám tam 5,23 ccm). Takže pro Tebou uvažovaný motor bude nutné čumák upravit. Už jsem to tu popisoval.
Pokud jde o dvě serva na křidélka, to přeci není problém (mám to také). Vyhneš se případným vůlím v převodech a můžeš si nastavit diferenciaci a další podle sebe a potřeby.
Pokud jde o dvě serva na křidélka, to přeci není problém (mám to také). Vyhneš se případným vůlím v převodech a můžeš si nastavit diferenciaci a další podle sebe a potřeby.
Hitec Aurora 9X
Bezva, díky. Jen ještě dotaz k potahu - co bude na tohle letadlo nejvhodnější v případě spalováku? Naposledy jsem potahoval Mikalentou větroně a gumáčky před cca 15 lety, takže třeba fólii jsem ještě nezkoušel.
Jeden kantor na VŠ nám říkal takovou poučku "nutným a důležitým předpokladem úspěchu jakékoliv lidské činnosti je dokonalá znalost čtení", proto celé to tu pročti a odpověď ohledně potahu najdeš. Jakákoliv fólie určitě není na závadu, ty s přídomkem -tex mají skutečně strukturu látky, jsou však o něco tlustší a tím i těžší. U stroje této velikosti to ale nebude takový problém. Pokud budeš skutečně dávák čmouďák, nedával bych nic porézního jako Vlies (Mikelanta) apod. ať to natřeš jak to natřeš, stejně se časem skrz dostane mastnota z nespálených zbytků paliva, ta se vsákne do konstrukce a nikdy to už nedostaneš ven. Proti průniku mastnoty v místech kolem motoru, výfuku akousek dál ve směru toku spalin, je možné spoje fólie lehce přetáhnout CA lepidlem a tím to jakoby "utěsníš". S fóliemi se pracuje velmi dobře a prakticky se dá říst, že ráno potáhneš, večer zalétáš. To s Mikelantou a podobnými materiály nešlo.
Hitec Aurora 9X
Samozřejmě snažím se k tomu vyhledat co nejvíc, nečekám tady jen pasivně na odpovědi, ale třeba u těch spalováků mám určitou představu, jak vypadá model s dvoutaktem po lítání, pár jsem jich na letišti viděl, zato nevím, o kolik míň spalin vypouští 4T žhavík a jak se účinky paliva projevují u něj. Proto ten dotaz k potahu.
U těch čmouďáků je velký rozdíl v kubatuře motoru, u menších se prakticky používá pouze ricín v objemu 20%, u větších (cca od 6,5 ccm výš) je možné dávat už jen 15% ricínu, případně používat syntetiku, toto vše platí pro 2T. U 4T se téměř výhradně používá syntetika. Podle objemu oleje a jeho typu v palivu se pak odvíjí zasviněnost modelu po letu. U tebou předpokládaného motoru 4t tam samozřejmě něco na trupu a ocaskách bude, ale nebude to zas tak strašné. Ono ani u malých 2T, pokud mají udělaný slušně vývod od výfuku, to nebývá tak strašné.
Hitec Aurora 9X
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Já lítám na syntetiku i s menšími kubaturami a dobrý 
StanleyT28 píše:Já lítám na syntetiku i s menšími kubaturami a dobrý
Tahle otázka se tu opakovaně řešila také. Já létám podle mnou uvedeného rozpisu. Faktem je, že výrobci doporučují u těch menších motorů palivo s 20% ricínu. Že někdo "jezdí" na syntetiku, prosím, nemám s tím problém. Já to zatím nezkoušel. Ovšem zřejmě přecházet nebudu, protože moje motory už mají něco za sebou, takže by to nemuselo být přínosem, spíše naopak.
Hitec Aurora 9X
Ještě mi není jasná jedna věc týkající se motorizace: Pelikán u Piperu 1:6 doporučuje u motoru ASP FS-52 AR (4T 8,5 ccm) serva Hitec HS-422, ale v případě elektroverze Hitec HS-225HB. Proč je u spalováku těžší servo s menším tahem? Je bytelnější kvůli vibracím nebo jde o dovážení? Díky a omlouvám se za odbočení od tématu SIG 1:4...
U spalováku musí být kvůli vibracím servo bytelnější. Obzvláště prevody trpí. Jinak tu je téma i o 1/6 piperovy.....
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz