Můj první quad
Můj první quad
Ahoj,
chystám se na stavbu první quadcoptery a potřepoval bych poradit s volbou vrtuli.
Jedna se o muj prvni quad a hlavne bych si chtel napsat vlastni sw do arduina (je nacase se posunout dal od tlacitek, diod a 7segmentovek). Je mi jasny, ze to nebude nic snadnyho a prvnich par pokusu nebude moc uspesnych, proto na zacatek uvazuju o co nejlevnejsim reseni a na ebay jsem vybral
http://www.ebay.com/itm/T-JET-850-N2830 ... 4cf6f9d2a3
jaky mi k nim doporucite vrtule? velikost ramu bude cca 50x50cm
Diky za rady
chystám se na stavbu první quadcoptery a potřepoval bych poradit s volbou vrtuli.
Jedna se o muj prvni quad a hlavne bych si chtel napsat vlastni sw do arduina (je nacase se posunout dal od tlacitek, diod a 7segmentovek). Je mi jasny, ze to nebude nic snadnyho a prvnich par pokusu nebude moc uspesnych, proto na zacatek uvazuju o co nejlevnejsim reseni a na ebay jsem vybral
http://www.ebay.com/itm/T-JET-850-N2830 ... 4cf6f9d2a3
jaky mi k nim doporucite vrtule? velikost ramu bude cca 50x50cm
Diky za rady
Re: Můj první quad
Na začiatok by som nevolil nič drahé, keďže to bude tvoj prvý copter, tak tých pádov si užiješ dosť
. Rozmer vrtule by som volil 10". Napríklad tieto z HK. Určite si ich zober viac aj do zásoby
.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
Naco zakladas nove vlakno,uz len na tejto poslednes stranke su 2 vlakna okolo zaciatocnickych otazok.Ked si lenivy si to precitat,tak sa nepytaj na tie iste otazky.
Je tam vsetko co potrebujes vediet.
K tomu motoru pasuju 11vrtule ked tak a ten regulator je zbytocne silny,staci 18A.
Radsej by som volil 1000kV motory a 10 vrtule.
Je tam vsetko co potrebujes vediet.
K tomu motoru pasuju 11vrtule ked tak a ten regulator je zbytocne silny,staci 18A.
johny107 píše:K tomu motoru pasuju 11vrtule ked tak a ten regulator je zbytocne silny,staci 18A.
s 10" vrtulami bude kopter stabilnejší, keďže rýchlejšie dokáže motor zmeniť otáčky vďaka nižšej váhe vrtule. Najviac to poznať pri rýchlom klesaní.
Odhadujem ťah 800g+ s 10" vrtulami, čo je min 3,2 kg na celý kopter, takže výkonu až až ak kopter bude mať niečo okolo 1,4 kg.
Áno regl by stačil aj 18A, no nieje to plus, keď má rezervu navyše? Váhovo je to minimálny rozdiel a v budúcnosti ak by riešil silnejšie motory je to tiež výhoda.
Osobne by som radšej volil tento motor 850kV oproti 1000kV. Lepšia stabilita kôli väčšiemu momentu a ťah je tiež dostačujúci.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
diky za odpovedi. Pujdu do tech 850kv a 10x4.5 vrtule.
Stavim to hlavne kvuli tomu programovani arduina a pocitam s tim ze to driv nebo pozdeji rozsekam. Principy ovladani stroje (yaw, pitch a roll) jsou mi jasny. Jsem zvedavej jak velkej to orisek bude uvedeni tech principu do praxe
Stavim to hlavne kvuli tomu programovani arduina a pocitam s tim ze to driv nebo pozdeji rozsekam. Principy ovladani stroje (yaw, pitch a roll) jsou mi jasny. Jsem zvedavej jak velkej to orisek bude uvedeni tech principu do praxe
Johny 107 má pravdu. K tomu motoru jsou lepší vrtule 11 palců. A pokud nepotřebuješ tahat těžký náklad, tak by opravdu byli lepší motory s Kv kolem 1000 a vrtule 10 palců. Bude to létat svižněji. BTW , teorie je moc hezká věc, ale já mám praktickou zkušnost, že stabilita copteru se zmenšováním vrule neroste, spíš naopak.
A to i navzdory faktu že je větší vrtule těžší. Nejde to ale samozřejmě aplikovat do nekonečna, nicméně v tomto konkrétním případě bych řekl, že ten copter bude stabilnější s vrtulemi 11 palců jako s desítkami.
Mne je jedno,nech si kupi co chce...Tiez som mal 750kV motory a 11 vrtule a skoro to neletelo.Plyn som musel mat vyze 65% a to ma copter 700g.
U tohto 850kV motora a 10 palcovej vrtule to bude to iste.Lietat bude ale nic neunesie..
Plyn bude musiet mat vyse 65 az 80% podla motnosti.Cize ked bude mat copter 1kg tak skoro nic neunesie.
U tohto 850kV motora a 10 palcovej vrtule to bude to iste.Lietat bude ale nic neunesie..
Plyn bude musiet mat vyse 65 az 80% podla motnosti.Cize ked bude mat copter 1kg tak skoro nic neunesie.
Troll píše:BTW , teorie je moc hezká věc, ale já mám praktickou zkušnost, že stabilita copteru se zmenšováním vrule neroste, spíš naopak.A to i navzdory faktu že je větší vrtule těžší. Nejde to ale samozřejmě aplikovat do nekonečna
Rozdiel medzi priemerom vrtule je poznať hlavne pri klesaní, vtedy je potrebná čo najrýchlejšia zmena otáčok, takže tu rozdiel medzi 10" a 11" tej istej značky vrtule je poznať. Druhá vec je ale že každá vrtula toho istého priemeru od iného výrobcu môže vážiť menej/viac. Napr. uvediem ako príklad: APC 10x4.7 váži 11,2g zatiaľ čo GF 10x4.5 iba 8,8g.
Píšeš, že s menšou vrtulou sa ti stabilita nezlepšila. Predpokladám, že si neladil PID po výmene vrtulí. S menšou vrtulou je potrebné zvýšiť P hodnotu, pretože na rovnakú korekciu sú potrebné vyššie otáčky v porovnaní s väčšou vrtulou. Neradil by som ak by som to sám nemal otestované. S menšou vrtulou som mal vždy kopter stabilnejší. Samozrejme vždy po doladení PID.
Takže nemôžem súhlasiť s týmto čo si napísal:
Troll píše:nicméně v tomto konkrétním případě bych řekl, že ten copter bude stabilnější s vrtulemi 11 palců jako s desítkami.
BulkaCz, v podstate pre teba je jedno či si zvolíš 11" alebo 10", tak či tak to bude lietať a ten rozdiel v stabilite by si zo začiatku ani nepostrehol
koupim 4 pary 10 a 4 pary 11 a vyzkousim si to sam. diky za rady
johny107 píše:Mne je jedno,nech si kupi co chce...Tiez som mal 750kV motory a 11 vrtule a skoro to neletelo.Plyn som musel mat vyze 65% a to ma copter 700g.
Na mojom trikopteri (850g) mám 800kv a s 9" to lieta pekne svižne. Keď tam nahodím 10" tak to lieta ako stíhačka
Príčina, že ti to dobre neletelo (málo výkonu) môže byť úplne inde ako v motoroch. Ak lietaš MultiWii tak predpokladám že používaš niektorú z dosiek (Crius, AIO, ...). Vyzerá to tak, že práve MPU6050 (gyro/acc) je veľmi citlivý na vibrácie, takže ESC sa snažia kompenzovať vibrácie tak rýchlo až sa bránia vyššiemu výkonu. Už viacej ľudí s tým malo problémy, vrátane mňa. Tiež vidím pokles vo výkone ak použijem MultiWii oproti KK. Riešením je čo najviac eliminovať vibrácie, takže precízne vyváženie motorov + vrtulí. Alebo ešte pred tým možno vyskúšať nastaviť LowPass Filter na 44 kHz.
Ak nelietaš MultiWii tak v tom prípade neviem kde mohla byť chyba prečo ti to dobre nelietalo
Tak netvrdim ze mi to vobec nelietalo..No bol som zvyknuty na daco ine a cakal som daco ine..Chapes?
No motory som kupoval 750kV kvoli 12 vrtulam,no kedze 12 vrtule boli nepouzitelne..totalny asus,tak jedine riesenie bolo vyskusat 11 vrtule,ktore boli na tom velmi dobre aj oproti 10 palcovym,co sa predavaju na HK..
Vsimol som si ze na 11 pouzivaju inu formu..Tie su super..A na 10 a 12 zase inu..
Stroj som staval na co najdlhsi let na 5000 baterku,Tak preto som schcel skusit vacsie vrtule..
No kedze mal vo vise plyn na cca 65 percent,,,tak tam sa dalo lietat so zavazim max 400g.
Jedinym moznym riesenim bolo prehodit motory z 750kV na 850kV k tym 11 vrtulam..
Posunul sa plyn rapidne dolu asi tak 45 %..Tym sa samozrejme zvysila nosnost okolo 700-800g.
a stroj je samozrejme sviznejsi..
Hej coptery s kk doskou sa zdaju sviznejsie,lebo v kode multiwii je napisane throtle max 1850..
Motory preto pracuju v rozsahu 1100 pri min a 1850 pri max pricom do 2000 je rezerva kvoli dorovnavaniu v Level mode pri lete na plny plyn..Nie je to kvoli vibraciam..
Samozrejme vibracie sa snazi kazdy eliminovat a ja som tiez ten co ma zapaty filter..
Ty keby si dal k tvojim motorom vacsie vrtule,,napr 11 tak by si dosiahol max nosnost,ale stroj tym svyznejsi nebude..To som chcel povedat aj ja p mojom copterovi s 11 vrtulami..
Ked sa mu uz rozhodnes dat vacsie vrtule,nemozes ocakavat vyssiu rychlost ale iba vacsi tah-nosnost..
Ak chces ozaj vyssiu rychlost,tak tadialto cesta nevedie..Bud nechat vrtule 10 palcove a prejst k motorom 1000kV 2830 alebo ist k mensim vrtulam,napr 8 palcov a pouzit motory 1300kV..
Nevyhodou takto zhotovenych strojov je dan za vydrz baterie,vyssia spotrebu energie na dosiahnutie
potrebneho tahu..
No motory som kupoval 750kV kvoli 12 vrtulam,no kedze 12 vrtule boli nepouzitelne..totalny asus,tak jedine riesenie bolo vyskusat 11 vrtule,ktore boli na tom velmi dobre aj oproti 10 palcovym,co sa predavaju na HK..
Vsimol som si ze na 11 pouzivaju inu formu..Tie su super..A na 10 a 12 zase inu..
Stroj som staval na co najdlhsi let na 5000 baterku,Tak preto som schcel skusit vacsie vrtule..
No kedze mal vo vise plyn na cca 65 percent,,,tak tam sa dalo lietat so zavazim max 400g.
Jedinym moznym riesenim bolo prehodit motory z 750kV na 850kV k tym 11 vrtulam..
Posunul sa plyn rapidne dolu asi tak 45 %..Tym sa samozrejme zvysila nosnost okolo 700-800g.
a stroj je samozrejme sviznejsi..
Hej coptery s kk doskou sa zdaju sviznejsie,lebo v kode multiwii je napisane throtle max 1850..
Motory preto pracuju v rozsahu 1100 pri min a 1850 pri max pricom do 2000 je rezerva kvoli dorovnavaniu v Level mode pri lete na plny plyn..Nie je to kvoli vibraciam..
Samozrejme vibracie sa snazi kazdy eliminovat a ja som tiez ten co ma zapaty filter..
Ty keby si dal k tvojim motorom vacsie vrtule,,napr 11 tak by si dosiahol max nosnost,ale stroj tym svyznejsi nebude..To som chcel povedat aj ja p mojom copterovi s 11 vrtulami..
Ked sa mu uz rozhodnes dat vacsie vrtule,nemozes ocakavat vyssiu rychlost ale iba vacsi tah-nosnost..
Ak chces ozaj vyssiu rychlost,tak tadialto cesta nevedie..Bud nechat vrtule 10 palcove a prejst k motorom 1000kV 2830 alebo ist k mensim vrtulam,napr 8 palcov a pouzit motory 1300kV..
Nevyhodou takto zhotovenych strojov je dan za vydrz baterie,vyssia spotrebu energie na dosiahnutie
potrebneho tahu..
johny107 píše:Hej coptery s kk doskou sa zdaju sviznejsie,lebo v kode multiwii je napisane throtle max 1850..
throttle max si môžeš v MultiWii ľubovoľne zmeniť, 1850 nieje pevne daná hodnota, je to len referencia, pretože vačšina ESC má hornú hranicu pulzov v tejto oblasti.
Tak isto ani throttle min nieje pevne daná, všetko si môžeš ľubovoľne meniť.
Väčšina ESC má hornú hranicu okolo 1850ms - 1900ms. Takže tých 1850 je už v podstate plný výkon. Samozrejme najlepšie je poznať presnú max. honotu daného ESC a nastaviť to podľa nej. Napr. preflashované regulátory so SimonK fw majú rozsah 1060 - 1860 a WiiESC fw ho môže mať až do 2000.
Nič také čo píšeš o rezerve v MultiWii kóde nieje. Ak lietíš pod plným plynom, tak dorovnanie sa deje znižovaním výkonu motorov, nie zvyšovaním (keďže už viac zvýšiť nejde), môžeš si to sám vyskúšať v GUI.
Bohužiaľ ten nedostatok výkonu je asi naozaj s najvyššou pravdepodobnosťou spôsobený vibráciami na MPU6050 senzore. Bolo to už riešené aj na multiwii.com fóre. Samozrejme to ide vyiešiť v kóde, napr. u MegaPirateNG na rovnakej doske s rovnakým senzorom tento problém nieje. No na MultiWii sa to ešte nevyriešilo.
Áno máš pravdu, väčšími vrtulami s rovnakým stúpaním dosiahneš iba zvýšenie ťahu, nie rýchlosti. Ak chceš väčšiu rýchlosť, tak buď vymeniť vrtuľu za druhú s väčším stúpaním alebo vymeniť motor za iný s výšším kV.
Ja som sa nikdy nestazoval na nedostatok vykonu..Iba som podotkol ze pokial ma tu kolega ocakavat max vykon od motora,treba k nemu aj predpisanu vrtulu,nech sa ten motor nenudi...