Jde zateplit byt i zevnitř?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Jde zateplit byt i zevnitř?

#31 Příspěvek od Milan Nes »

iwojima1 píše:Nebudem sem pisat, ze k pochopeniu problematiky zateplenia je treba trosku rozhlad v tejto oblasti... niektori ste blizsie, niektori dost daleko realu ale ani jeden tu nic presne nenapisal.
Ak autor vlakna chce nech mi napise SZ a tam mu vsetko vysvetlim a aj vysvetlim ze preco.

Ivo (titul z vykurovania, vetrania, a klimatizacie)
Ako zaverecnu pracu som mal analyzu zateplovacich systemov.

mi kdyztak napis v cem se mylim :) ne vazne by men to zajimalo (klidne do SZ)

ja sice z vykurovani titul nemam ale z tepelne techniky jo :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
boboland
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od boboland »

http://qtherm.cz/

Dlhodobo overene, robili sme s nim uz desiatky bytov a domov
izolacia pod dlazbu, obklady ...
na steny, stropy, okolo okien ...

hlavne je dodrzat postup a NEPONAHLAT SA !!! akekolvek rychle natieranie/nanasanie znehodnoti uroven izolacie a
potom to vyzera ze tie stierky stoja za ...
rozdiely teplot po aplikacii v bytoch su enormne. Niekedy sa az verit nechce.

Pre viac informacii z praxe, mi mozete kludne zavolat - vysvetlim.
Som z ineho odboru, ale toto som riesil sebe a potom aj ludom okolo uz velakrat a zatial vzdy k ich spokojnosti.
http://bobo.matej.name
iwojima1
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od iwojima1 »

Nevravim ze sa niekto myli.
Milan Nes píše:
iwojima1 píše:mi kdyztak napis v cem se mylim :) ne vazne by men to zajimalo (klidne do SZ)
ja sice z vykurovani titul nemam ale z tepelne techniky jo :-d

Tym ze das polystyren zvnutra a bude aj vonku samozrejme posunies rosný bod smerom dovnutra... to v podstate nevadi . Za ten cas (tie dni v roku ked sa zraza para v murive... nizke minusove teploty )sa ti v konstrukcii nenazbiera tolko vody aby to tvorilo problem pretoze tolko vody nedokaze materialom difundovat. Problem s tymto druhom zateplenia moze nastat vtedy ked je vlhke murivo od niecoho ineho...napr od zeminy(zla hydroizolacia).

Dalej tym ze da z vnutra polystyren (material s vyssim difuznym odporom) len pomoze tomu aby vlhkost neprenikala do muriva... horsie by to bolo s mineralnou vatou (material s nizkym difuznym odporom) tam by prenikalo viac vlhkosti ale opakujem: nie su to take mnozstva aby to mohlo byt problemom.

Dalsia vec je to ze zateplenim zvnutra sa zbavis akumulacnej plochy.
To murivo ktore v podstate zateplenim odstrihnes od vyhrievaneho priestoru ti v pripade vypnutia vykurovacieho telesa nebude „udrzovat“ teplotu. Princip je jednoduchy... stena sa nahriala a potom ked sa prestalo kurit poskytovala teplo naspat. Ty sa o toto pripravis a tym padom ked sa nebude kurit sa ti rychlejsie ochladi.

Pozor plesne sa drzia na vlhkom mieste na povrchu muriva... su (ak nie je murivo vlhke koli zlej hydroizolacii) sposobene vysokou vlhkostou v priestore bytu. Po slovensky povedane nevetranim.... Ked mas zatepleny barak a pravidelne vetras nebudu sa ti robit plesne...to je zaklad...treba vlhkomer a udrzovat vlhkost okolo 50 percent. Otazka par eur. Akonahle sa ti rosia okna vies ze je niekde problem a treba hned vetrat.

Teraz konkretne k tvojmu problemu v tom rohu bude vzdy citelnejsie chladno... mozes pouzit ventilator a rozhanat vzduch v miestnosti vtedy sa to eliminuje.

Existuje nieco take ako rovnica tepelnej pohody. Kde sucet teploty vzduchu a steny musi byt rovny alebo vyssi ako 38st.C. ked to nieje dodrzane clovek sa citi nepohodlne...

Ako napisal Milan treba brat kazdy konkretny pripad osobitne... napis ake mas zlozenie stien a hrubky jednotlivych vrstiev...nie je to tak jednoduche vypocitat izotermy na rohoch miestnosti rucne...preto sa to projektuje odbornikom by tam boli dodrzane zasady teplotechniky. Je mozne ze vam tam stavbari namontovali mensiu hrubku polystyrenu. Na toto navrhovanie hlavne v kritickych bodoch kde su tepelne mosty sa pouziva softver za radovo stovky az tisice eur.

Milan kontaktny zateplovaci system je aj mineralna vlna aj polystyren.

A co sa tyka tych termoizolacnych stierok. Oni odrazaju salavu zlozku tepla... v tvojom pripade mozu pomoct ale aj nemusia....idealne je to tam kde je vyssie mnozstvo salajucich premetov...kotle, infraziarice a podobne. Proste vsetko co sala v co mozno najvacsom mnozstve.
Ak su nejake otazky tak sa pytajte.
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
cilek

#34 Příspěvek od cilek »

iwojima1 píše:Ak su nejake otazky tak sa pytajte.

Otázky sice nemám, ale je to velmi poučné čtení. Jsem rád, že se to neřeší jen přes SZ. Od toho přece jsou tyhle diskuze, aby si to mohlo přečíst hodně lidí. Díky. :wink:
walter2

#35 Příspěvek od walter2 »

Přidávám se taky k poděkování.
robotmz

#36 Příspěvek od robotmz »

Ďakujem tiež. Veľmi poučné čítanie a súhlasím so všetkým.

Dodám len jednu vec... takmer všetkú vlhkosť /nechcem uvádzať percentá/ "produkuje" človek svojim dýchaním....

Bývam tiež "zatiaľ" v rodičovskom dome, kde máme /moja rodina - ja+manželka+21 mes. dieťa/ 1 izbu a v nej severnú stenu bez zateplenia /po viacročnom odskúšaní úplne holú, teda bez skrine a pod.../

Mali sme tam chladničku, kde otec aj matka viac rokov dirigovali že to je z toho - už sa mi nechcelo viac "dokreve" hádať, tak som ju zo srandy dal do 25 m2 "teplej" chodby....
A čo sa stalo ?? Absolútne nič, pretože viem koľko človek vydýcha vody a na to sa nie že nechytá chladnička ale by som povedal že ani 20 a viac chladničiek...
Vetrať treba nárazovo /otvoriť všetky krídla okna/ a hlavne ak je v izbe pocit chladu, treba si uvedomiť že ak vyvetrám a teplota klesne aj o 10 stupňov nadol, tak murivo ju vyhreje do vyššej pocitovej teploty.
Ráno mokré okná pekne zotrieť a zase vyvetrať. A tak ďalej....
iwojima1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od iwojima1 »

Niet za co. ked moze pomozem ale ani ja neviem vsetko je to velmi obsiahla tema. toto sú len take zaklady.
nechcel som to tu riesit na "skle" lebo sa mi nechcelo zase hadat so vsetkymi tymi rypalmi, ktori to tu maju tak radi :D ale tak nech vedia vsetci. Som rad ze su tu aj ludia co si nechaju poradit. :)

robotmz píše:
Mali sme tam chladničku, kde otec aj matka viac rokov dirigovali že to je z toho - už sa mi nechcelo viac "dokreve" hádať, tak som ju zo srandy dal do 25 m2 "teplej" chodby....
A čo sa stalo ?? Absolútne nič, pretože viem koľko človek vydýcha vody a na to sa nie že nechytá chladnička ale by som povedal že ani 20 a viac chladničiek...

toto mas o tom ze chladnicka nie je zdrojom vlhkosti...to by si ju musel mat napojenu na nejaky zdroj vody. Asi si myslel na to ze sa tam hromadi voda v tom sufliku/zasobniku alebo co to je ....tak to kondenzuje vovnutri chlanicky vlhkost zo vzduchu v miestnosti, ktory sa tam ochladi pri kazdom zatvoreni dvierok a este tam moze byt vlhkost z potravin ktora sa vyparuje...hlavne zelenina... ale to je zanedbatelne.

a myslim si ze ani 100 ani 1000 chladniciek nesposobi vlhku stenu....ba este tomu aj pomaha lebo ta velka mriezka zozadu chladnicky kuri(odvadza teplo zvnutra chladnicky).
Takze aj ked je to neviem ako ironicke...chladnicka kuri:) v podstate sa jedna o vykon kompresoru ktory je napisany aj niekde na stitku :)
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Milan Nes »

Tym ze das polystyren zvnutra a bude aj vonku samozrejme posunies rosný bod smerom dovnutra... to v podstate nevadi . Za ten cas (tie dni v roku ked sa zraza para v murive... nizke minusove teploty )sa ti v konstrukcii nenazbiera tolko vody aby to tvorilo problem pretoze tolko vody nedokaze materialom difundovat. Problem s tymto druhom zateplenia moze nastat vtedy ked je vlhke murivo od niecoho ineho...napr od zeminy(zla hydroizolacia).

Dalej tym ze da z vnutra polystyren (material s vyssim difuznym odporom) len pomoze tomu aby vlhkost neprenikala do muriva... horsie by to bolo s mineralnou vatou (material s nizkym difuznym odporom) tam by prenikalo viac vlhkosti ale opakujem: nie su to take mnozstva aby to mohlo byt problemom.

toto je presne otazka toho kde to je, v obyvacim pokoji nebude dotace vlhkosti nijak extremni, ne jako
v koupene / kuchyni, takze pokud dam mineralku do obyvaciho pokoje dovnitr tak naopak tim vysusim +
odejmu vlhkost

to co rikas je samozrejme pravda pro vlhke prostory

popravde podle vypoctu a problemu co jsme meli tohle nefunguje ... protoze pokud provedes difuzne uzavrene vevnitr a zvenku a rosnej bod mas ve zdivu tak proste se ti to bude vic a vic zvysovat
(samozrejme opet pripad od pripadu ... tohle ti nastane nekdy ale nejde to rict ani jedno ani druhe jako pravidlo)

tohle sem myslel z pohledu ze pokud mam vlhkej barak, kde mam plisen, to zevnitr uzavru materialem co neni difuzni tak vse uzavru vevnitr - navic pokud venkovni fasada je severni tak tam dotace vlhkosti je o dost vetsi + vlastni stavebni upravou zabuduju vlhkost (toto je pravda minimalni polozka)

Dalsia vec je to ze zateplenim zvnutra sa zbavis akumulacnej plochy.
To murivo ktore v podstate zateplenim odstrihnes od vyhrievaneho priestoru ti v pripade vypnutia vykurovacieho telesa nebude „udrzovat“ teplotu. Princip je jednoduchy... stena sa nahriala a potom ked sa prestalo kurit poskytovala teplo naspat. Ty sa o toto pripravis a tym padom ked sa nebude kurit sa ti rychlejsie ochladi.

z hlediska akumulace funguje jen max 25 mm cca zdiva - to je schopne v cyklu vratit naakumulovane teplo,
samozrejme je to otazka ale akumulace bude na stene - ktera neni dotovana slunecnim zarenim nic moc
leda z topeni - salanim - takze tady ale zase je vhodnejsi reflexni plocha - co odrazi teplo od radiatoru nez akumulovat

samozrejme opet mas z jineho pohledu pravdu a timto samozrejme zcela prijdes o akumulaci - tada pokud tam na to nedas klasickou omitku nebo tu akumulacni (ktera opet umi do sveho 1 cm akumulovat
nenaakumuluje skoro nic)
Pozor plesne sa drzia na vlhkom mieste na povrchu muriva... su (ak nie je murivo vlhke koli zlej hydroizolacii) sposobene vysokou vlhkostou v priestore bytu. Po slovensky povedane nevetranim.... Ked mas zatepleny barak a pravidelne vetras nebudu sa ti robit plesne...to je zaklad...treba vlhkomer a udrzovat vlhkost okolo 50 percent. Otazka par eur. Akonahle sa ti rosia okna vies ze je niekde problem a treba hned vetrat.

- roseni oken je vetsinou zpusobeno (u plastovych) spatnym distancnim rameckem a resenim kolem
u klasickych je to pak kombinace s tim co rikas

- samozrejme mas pravdu zaklad je vetrat - kratce intenzivne

Existuje nieco take ako rovnica tepelnej pohody. Kde sucet teploty vzduchu a steny musi byt rovny alebo vyssi ako 38st.C. ked to nieje dodrzane clovek sa citi nepohodlne...

tady jen podotknout to ze radikalne dulezitejsi je salave teplo nez teplota vzduchu - cloveku je pocitove o dost tepleji, kdyz je nizsi teplota vzduchu a salave teplo nez opacne (velmi zjednodusene)

Ako napisal Milan treba brat kazdy konkretny pripad osobitne... napis ake mas zlozenie stien a hrubky jednotlivych vrstiev...nie je to tak jednoduche vypocitat izotermy na rohoch miestnosti rucne...preto sa to projektuje odbornikom by tam boli dodrzane zasady teplotechniky. Je mozne ze vam tam stavbari namontovali mensiu hrubku polystyrenu. Na toto navrhovanie hlavne v kritickych bodoch kde su tepelne mosty sa pouziva softver za radovo stovky az tisice eur.

to si trochu prehnal :) area stoji par tisic a teplo taky
- jinak mensi tl. ale spis proste mas tepelnej most + nevhodne umistene otopne teleso ... ktere jinak castecne umi eliminovat tepelny most ...

Milan kontaktny zateplovaci system je aj mineralna vlna aj polystyren.
- ano to je pravda, to sem se upsal

tohle vse sem myslel spis jen jako doplneni a vysvetleni jak sem to myslel
SOVA is YouR CO-pilot

jio

#39 Příspěvek od jio »

Přidám jednu zkušenost.

Když byl kluk malý, chtěl nástěnku. Já byl líný něco vymýšlet a tak jsem vzal jednu desku 5 cm polyše a pověsil mu ji v pokoji provázkem na venkovní zeď. Nástěnka fungovala perfektně, ale jen do doby, než ji jednou manželka omylem shodila. V podstatě pod celou plochou polyše byla černá píseň.

Takže rada zní. Pověs letos jednu desku na tu zeď, nehýbej s ní, a na jaře budeš vědět na čem jsi.
IvoR1

#40 Příspěvek od IvoR1 »

Se zájmem jsem si přečetl celou diskuzi a je velmi poučná.
Já žiji v 80 let starém baráku a poté co jsme udělali el. později plynové topení s radiátory a vyměnili okna za plastové objevila se nám plíseň ve všech pokojích. Topím na 22°C a v noci na 20.
Je to asi 10 let kdy jsem všude zevnitř nalepil 5cm polystyren na něj perlinku s lepidlem a omítku.
Od těch dob mám po problémech. Pravda je, že akumulace je slabá, když přestanu topit tak jde teplota rychle dolů, ale také naopak.
Venkovní zateplení zatím nemám, ale bude potřeba udělat fasádu a to asi vyřeším i se zateplením. :)
T14SG,Katana S50V2, Protos 500, T-rex700E
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Milan Nes »

jasne ... plisen se objevila tim ze se zvysila radikalne celkove vnitrni vlhkost ...

panelaky mely obecne velmi nizkou vnitrni vlhkost - beton velmi pohlcuje vzdusnou vlhkost a celkove
typová okna tesnila tak ze vlály záclony ...

no kdyz se to cele utesni a lidi prestanou vetrat - aby jim bylo teplo ... tak je jasne jak to dopadne :)
ne to zlehcuju ale vzniklo to tak ... pokud nevetram ... mam problem

to opet vychazi z toho, jaka je jimavost vzdusne vlhkosti tepleho a studeneho vzduchu
nekde bych ten diagram jeste nasel :)
SOVA is YouR CO-pilot

robotmz

#42 Příspěvek od robotmz »

iwojima:

pod to, čo si napísal sa kľudne môžem aj podpísať.
Lenže staršiemu človeku jednoducho nevysvetlíš že chladnička v izbe nie je v žiadnom prípade zdrojom vlhkosti a to myslím doslovne.
To, že je tam výparník, kde sa odparuje voda do vzduchu je síce jedna vec, ale tá voda vo výparníku je najmä zo vzdušnej vlhkosti, ktorá sa už v izbe nachádza, a tá vzdušná vlhkosť je najmä z bývania, teda z človeka, ktorý vyprodukuje veľmi veľa vody dýchaním...
Teplý vzduch pojme oveľa väčšiu vlhkosť ako studený a potom v tej chladničke sa vyzráža z toho teplého vzduchu pri ochladení vlhkosť, ktorá následne ide do výparníka...

Preto sa to aj volá "relatívna vlhkosť" pretože je priamo úmerne závislá teplote.
No a ak má niekto v izbe "zimu" a pritom teplomer ukazuje 20-21 stupňov, tak je tam vysoká vlhkosť, ktorá dodáva pocitový chlad.
Ak by mal povedzme 19 stupňov a 40% vlhkosti, zdalo by sa pocitovo teplejšie ako pri 21 stupňov a 75 % vlhkosti.

Ja mám v izbe 2 x teplomer a 1 x vlhkomer, tak to sledujem nieže každý deň, ale každé 1-2 hodiny, aby som to vyreguloval.
Dokonca sa dosť píše o tom, že zavlhnuté a tým pádom oplesnené steny sa dajú takýmto dlhodobým udržiavaním vlhkosti aj vyliečiť.

Ráno máme v izbe tak 18 stupňov a 70-75 % vlhkosti.
Ak zotriem okno, pootváram všetky skrine a otvorím obidve krídla, za cca 20 min. je tam 35% a nejakých možno 8-10 st. celzia, potom okná zavriem, zatvorím dvere do izby a po zhruba 20-tich minútach je tam normálna teplota a nejakých 45-50 % vlhkosti a vtedy už cítiť peknú "suchú" a príjemnú atmosféru...

To, kedy treba zatvoriť krídla som sa dočítal na jednom odbornom fóre, laicky povedané ak sa krídla kompletne odhmlia, teda na ich vonkajšej strane /keď sú otvorené/ sa odparí všetka vlhkosť...

Aj pri týchto dlhodobých opatreniach sa nám sem-tam objaví trošku plesne, ale by som povedal že to držíme už tak "v norme". Prv to bola hrôza, chce to zakoreniť určité zvyklosti a pravidlá správneho vetrania...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Woita »

pesoo píše:Taky doma trosku valcim s plisni takze bych uvital co je to vlastne za nater, dik.

Takže ta barva, co jsem o ní psal výše ohledně studeného rohu, skutečně výborně fungující. Pan stavbyvedoucí z Primy (říkal jsem, že je spolehlivý) mi napsal:
Izolační nátěr má název TEKTHERM a dováží ho ze SRN nějaký pan Josef Loučka - tel.: 602 476 508. Naposledy jsme od něho odebírali tento nátěr v listopadu 2011 v 5 lt nádobě.
------------
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
walter2

#44 Příspěvek od walter2 »

http://www.tek-therm.cz/

Na tzbinfo uz jede diskuse,kde ale mnoho konstruktivnich informaci neni.
http://forum.tzb-info.cz/105060-tek-therm
jeanxixao

#45 Příspěvek od jeanxixao »

Hele jestli máš tento problém, tak by možná pomohl klasický rám z hliníkových profilů na zeď, na to dát sádroš a mezi zeď a sádroš dáš normálně minerální vatu. Relativně jednoduché řešení. Jinak by ti možná poradili i tady http://www.prolizards.cz/, jsou to celkem šikovní fachmani na zateplení a možná by ti řekli, jestli je to poddimenzované a nebo v čem je potíž.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“