copter fpv crash prosim o radu

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
alexik46

copter fpv crash prosim o radu

#1 Příspěvek od alexik46 »

Dobry den, nejsem dobry spisovatel, tak snad to nějak po mě přelouskáte .Pořídil jsem si postavený copter s deskou multi wii a osadil fpv.Par letu a videi už jsem natočil a dodnes to bylo bez závad.A dnes bez zjištěné příčiny šel na cca 250metrech k zemi viz. video. Má první zkouška byla, když jsme k němu dorazili jestli byl výpadek signálu nebo něčeho jiného.....takže copter spustil motory v pořádku a další zkouška nasledovala na vzdálenosti 900m, kdy muj kamarad ho držel a já zkoušel funkce tak také vše makalo tot otázka čím se to mohlo stát a jak na to přijít nebot ted po opravě ho nechci znova pouštět do vzduchu aby se mi nestalo to samé . Děkuji vám za rady ,nebot se v těchto věcech moc zatím nevyznám http://www.youtube.com/watch?v=DWaqi4fKSmM vysílač mam aurora 9
Jonit

Re: copter fpv crash prosim o radu

#2 Příspěvek od Jonit »

Vyzerá to buď na výpadok signálu alebo nejakú chybu v kóde, aj keď to nieje až tak pravdepodobné (akú verziu tam máš nahratú?). Ak som dobre postrehol tak tesne pred pádom sa motory začali znova točiť, takže prerušenie napájania od baterky by nemalo byť na príčine, pretože by si ich musel znova odblokovať pred tým ako sa začali točiť.
No ak to bol naozaj výpadok signálu, tak v takom prípade by mohol pomôcť FailSafe. Pri výpadku signálu by nastavil otáčky motorov na tebou definovanú hodnotu a kopter by ešte ostal vo vzduchu.
Vidím na fotkách, že máš na kopteri aj GPS. V nadchádzajúcej verzii MultiWii kódu (2.2) bude už pravdepodobne aj funkcia FailSafe RTH, ktorá by v prípade straty signálu aktivovala funkciu Return To Home, takže kopter by sa začal vracať na miesto štartu.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
alexik46

#3 Příspěvek od alexik46 »

no verze je tam 2.0 ,ale já jsem to tak koupil a puvodní majitel mi to nastavil .Navrat domu to umělo akorád jsem to nenastavoval na fail safe ,nebot bez možnosti přistání by se asi taky rozbil ,ale jak říkam ,zatím se v tom opravdu moc nevyznám a s nastavováním jsem nic nedělal ale bylo to 250metru a to mi na ztrátu signálu připadá divny :-(
žádné překážky atd.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od zskal »

Mě kdysi občas taky takhle nečekaně spadnul copter. Vždycky letěl v pohodě a najednou sebou škubnul a spadl na budku. Potom zase třeba pět letů v pohodě. Celý jsem ho rozebral a zjistil jsem přerušený jeden drátek u motoru...viz. obrázek
Přílohy
motor (2).jpg
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
alexik46

#5 Příspěvek od alexik46 »

jj možné je u tohoto stroje asi vše a ještě taková otázka dá se nastavit fail safe jenom tím že přepnu páčku ke které mam přiřazen návrat domu nebo se to musí nastavit i v copteru....asi blbá otázka ale nikdy jsem zatím failsafe nenastavoval :-(
madbull

#6 Příspěvek od madbull »

jemu ale vypadlo vsechno.Na videu je vidět, že mu ztichnul celej copter.Začal bych asi kontrolou napájecích kabelů....jestli někde neni studeňák.Pak bych pokračoval kontrolou kabelů k motorům viz kolega jak radil a pak bych pro jistotu opět přeprogramoval regly...pak bych udělal kontrolu dosahu s někym kdo by od tebe běžel s mašinou a hlásil zda-li se něco neděje..
nerušit...bastlím :-)
alexik46

#7 Příspěvek od alexik46 »

madbull píše:jemu ale vypadlo vsechno.Na videu je vidět, že mu ztichnul celej copter.Začal bych asi kontrolou napájecích kabelů....jestli někde neni studeňák.Pak bych pokračoval kontrolou kabelů k motorům viz kolega jak radil a pak bych pro jistotu opět přeprogramoval regly...pak bych udělal kontrolu dosahu s někym kdo by od tebe běžel s mašinou a hlásil zda-li se něco neděje..

jj něco takového jsme udělali hned po pádu jak jsem popisoval zapl jsem copter kamoš držel a ja odjel autem 900metru daleko a přidával plyn (jen trochu bylo to celé polámané) a copter se zdá makal asi jak má a běželo i fpv kde taky nebyl žádný problém. no ted musím vyměnit motor vrtule nohy a porovnat jedno rameno ale tím chci říct že musím najít čím to opravdu muže být nebot i ta oprava nebude nejlevnější :-( a po celém úsilí vyřadit vibrace a vše to poladit aby video trochu vypadalo je pak velky zklamání když to spadne :-( ale o tom je asi tento koníček
Jonit

#8 Příspěvek od Jonit »

alexik46 píše:jj možné je u tohoto stroje asi vše a ještě taková otázka dá se nastavit fail safe jenom tím že přepnu páčku ke které mam přiřazen návrat domu nebo se to musí nastavit i v copteru....asi blbá otázka ale nikdy jsem zatím failsafe nenastavoval :-(

FailSafe musíš odkomentovať v MWC kóde. Kód si stiahneš odtialto. Najlepšie pre teba bude stiahnúť poslednú verziu, ktorá neobsahuje v názve "dev", čiže momentálne je to verzia 2.1. Keď to stiahneš a rozbalíš uvidíš viacej súborov. Z tých všetkých ťa zaujíma iba jeden a to "config.h". To je súbor v ktorom sa nastavujú (zapínajú/vypínajú) funkcie koptera, prípadne iné potrebné nastavenia. Robí sa to spôsobom "odkomentovania (vymazania "//")" danej funkcie. Takto si odkomentuješ a nastavíš všetky potrebné veci pre tvoj kopter. Takže FailSafe sa tiež nachádza tu a musíš ho povoliť (odkomentovať). Potom celý program nahráš do MWC kontrólera. Na to ti treba Arduino soft. (program do PC) a FTDI (ak má tvoja doska už v sebe USB port, tak tento externý FTDI nepotrebuješ). FailSafe sa už potom nijako navyše neaktivuje (je to pasívna funkcia). Aktivuje sa sám pri strate signálu a vykoná úkol, že nastaví požadované konštantné otáčky (tak ako mu to nastavíš v config.h) po určitú dobu, napr. 20 sekúnd (tiež sa nastavuje v config.h), potom motory vypne. ... ak by si si s tým nevedel dať rady tak mi kľudne napíš SZ.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
alexik46

#9 Příspěvek od alexik46 »

Jonit píše:
alexik46 píše:jj možné je u tohoto stroje asi vše a ještě taková otázka dá se nastavit fail safe jenom tím že přepnu páčku ke které mam přiřazen návrat domu nebo se to musí nastavit i v copteru....asi blbá otázka ale nikdy jsem zatím failsafe nenastavoval :-(

FailSafe musíš odkomentovať v MWC kóde. Kód si stiahneš odtialto. Najlepšie pre teba bude stiahnúť poslednú verziu, ktorá neobsahuje v názve "dev", čiže momentálne je to verzia 2.1. Keď to stiahneš a rozbalíš uvidíš viacej súborov. Z tých všetkých ťa zaujíma iba jeden a to "config.h". To je súbor v ktorom sa nastavujú (zapínajú/vypínajú) funkcie koptera, prípadne iné potrebné nastavenia. Robí sa to spôsobom "odkomentovania (vymazania "//")" danej funkcie. Takto si odkomentuješ a nastavíš všetky potrebné veci pre tvoj kopter. Takže FailSafe sa tiež nachádza tu a musíš ho povoliť (odkomentovať). Potom celý program nahráš do MWC kontrólera. Na to ti treba Arduino soft. (program do PC) a FTDI (ak má tvoja doska už v sebe USB port, tak tento externý FTDI nepotrebuješ). FailSafe sa už potom nijako navyše neaktivuje (je to pasívna funkcia). Aktivuje sa sám pri strate signálu a vykoná úkol, že nastaví požadované konštantné otáčky (tak ako mu to nastavíš v config.h) po určitú dobu, napr. 20 sekúnd (tiež sa nastavuje v config.h), potom motory vypne. ... ak by si si s tým nevedel dať rady tak mi kľudne napíš SZ.

moc ti děkuji za radu usb port tato deska ještě nemá takže budu muset sehnat kabel na propojení a určitě se vám ozvu nebot sam bez znalostí to neudělám
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od MarkAurel »

mne robila podobne blbosti riadiaca doska koli ktorej som 2x padol a uz som sa aj bal ist s copterou do vzduchu, po kupe crius aio 1.1 je to uz OK, ale v tom videu mi to pride ako strata signalu
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
alexik46

#11 Příspěvek od alexik46 »

jj to si taky myslim a chyba asi byla že se mi antena od přijímače dotýkala vysílače pro fpv ktery ma vykon 600mw a tím asi došlo k zahlcení ale není to 100pro jisté
alexik46

#12 Příspěvek od alexik46 »

takto to bylo akorad konec připevněný na nohu co myslíte?
Přílohy
20130109_204604.jpg
nosense
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od nosense »

Jestli ten video vysílač jede na 2,4 GHz (podle rozměru antény to tak vypadá) tak je zahlcení docela jisté. Ale i 5,8 Ghz s výkonem 600mW takhle blízko přijímače může dělat ostudu.

Vidím dobře, že ten RC přijímač má jen jeden "fous" antény?
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz
alexik46

#14 Příspěvek od alexik46 »

nemuže jet video na 2.4ghz když používam 2.4ghz tx ,rx je to 5.8
nosense
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od nosense »

OK, ale byli už i takoví, co se mě snažili přesvědčit, že video a RC na 2,4 GHz zároveň musí fungovat :). Rozhodně bych zkusil dát dál od sebe video Tx a RC Rx.

Přidám ještě můj názor (takže ho neberte jako dogma) na 2,4 GHz přijímače s jednou anténou. Sám bych si ho totiž do modelu nedal. V závislosti na vzájemné poloze antény vysílače a přijímače (polarizaci) se může měnit síla signálu až 100x. Pokud má přijímač dvě antény, dají se nejhorší vzájemné orientace do značné míry eliminovat. I přitom je ale potřeba věnovat pozornost správnému umístění antén.
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“