Špatná reakce na křidélka
Re: Špatná reakce na křidélka
pred tim jsem lital naprosto bez problemu. ti m ze chodim sam to urcite neni. letam dlouho a v tomhle to snad zvladam:) Zitra koupim dve serva a zkusim na kazde kridelko jedno a uvidim:)
axetom píše:pred tim jsem lital naprosto bez problemu. ti m ze chodim sam to urcite neni. letam dlouho a v tomhle to snad zvladam:) Zitra koupim dve serva a zkusim na kazde kridelko jedno a uvidim:)
Před tím znamená co?..s jinými modely?...A víš, zda se hýbou křidélka v momentě Tvého problému?...Lze si pomoci směrovkou?...
ano smerovkou si lze pomoct, ale nereaguje tak rychle jako křidélka. Napadlo mě když na ot koukám, nějak sem to posral a výztuha z uhlíku je na horní části křídla místo zespodu. nemůže to být tím?
A víš, zda se hýbou křidélka v momentě Tvého problému?.????????????????????????????
Výztuhou to nebude...
Jaké máš výchylky na křidélkách?..Kolik nahoru a kolik dolu?.... stupňů myslím....
Výztuhou to nebude...
Jaké máš výchylky na křidélkách?..Kolik nahoru a kolik dolu?.... stupňů myslím....
ve stupnich opravdu netusim . tak ted resim otazku, zda zrusim servo nahore a misto toho dám kazdemu kridelku jedno servo nebo ne. mam tu 9g
Tak aspoň v mm...to je těžké něco radit, když nejsi schopen aspoň přibližně změřit výchylky...
A protože to letadlo neznám-jaké jsou rozměry KŘIDÉLKA?...
A protože to letadlo neznám-jaké jsou rozměry KŘIDÉLKA?...
Zatím tady nezaznělo, že příčinou může být i nízká tuhost křídla.
Nevím, jak je to křídlo tuhé, ale u samokřídla od Čemecha jsem řešil podobný problém. Příčinou bylo použití EPP s nízkou měrnou hmotností, kdy se křídlo pravděpodobně při použití elevonů prohlo a chovalo se to podobně, tak je popisováno tady popřípadě bylo výsledkem něco jako kopaný výkrut. Problém zmizel až po důkladném vyztužení křídla.
Nevím, jak je to křídlo tuhé, ale u samokřídla od Čemecha jsem řešil podobný problém. Příčinou bylo použití EPP s nízkou měrnou hmotností, kdy se křídlo pravděpodobně při použití elevonů prohlo a chovalo se to podobně, tak je popisováno tady popřípadě bylo výsledkem něco jako kopaný výkrut. Problém zmizel až po důkladném vyztužení křídla.
tak klucí, po skoro hodinovém rozhovoru s Vekamodel (moc moc díky) a jeho radám se přišlo na špatné přepákování . takže to je napraveno, a dnes jsem ještě zjistil poměrně malou tuhost křídla( při podepření křídel a zatlačení na střed průhyb o více než 5cm!!! takže docházelo asi i k blokaci křidélek. Křídlo jsem dovyztužil tedy i z druhé strany a v úterý se jde na test:) jinak nynější výchylky jsou +-10 a -6 mm, křidélko má hloubku 4,5cm)
tak stále problém přetrvává. Je tu někdo z plzeňského kraje nebo ze semil? kdo by byl ochotný mi to zkouknout
..jsi schopen naprogramovat větší výchylky? +10 a -6 se mi zdá málo...
Ale už jsme se dohodli: Křidélka se za LETU pohybují !...jen nejsou účinná...
Ale už jsme se dohodli: Křidélka se za LETU pohybují !...jen nejsou účinná...
hele zkousel jsem i větší. křídlo je teď pevné, ale přesto. jak naklopím letadlo ve směru levé zatáčky, po přitáhnutí výškovky bum. Zkoušel jsem před tím rovný let, a narposto bez problémů, otočil jsem se kolem osy vrtule dokola, let na zádech a otočka také ok. problém tedy pouze v zatáčce při přitáhnutí
...čemu říkáš zatáčka?...i o malém náklonu???
Nebo točíš ostrou a taháš výškovku nadoraz???
Divné chování jsem několikrát zažil, když :
Byla půlená výškovka ---půlky spojené ocelovým účkem cca 2 mm....ALE-nebyly přesně v zákrytu!...po havárii se mi mírně rozhodily!
Efekt: Při prudkém přitažení "výkrut" ale nekontrolovatelný!
Pozor na to....
Nebo točíš ostrou a taháš výškovku nadoraz???
Divné chování jsem několikrát zažil, když :
Byla půlená výškovka ---půlky spojené ocelovým účkem cca 2 mm....ALE-nebyly přesně v zákrytu!...po havárii se mi mírně rozhodily!
Efekt: Při prudkém přitažení "výkrut" ale nekontrolovatelný!
Pozor na to....
To je popis chování, kde někde něco uhne. Může to být třeba i ocas.
..ano...aby nebylo něco na ocase zkroucené "dovrtule" 
Zdravím, minulý týden jsem dělal pokusy právě pouze s jedním servem na křidélka. Mám to sice v jiném
modelu (Trenér od Reicharda), ale výsledky by měly být podobné, (psal i pan Kroufek v RCR 12/12).
Pokud jsou páky na křidélkách jako na fotografii dále od osy otáčení směrem k odtokovce, tak se to na
výchylkách projeví jako mírná diferenciace výchylek křidélek (trochu více nahoru než dolu) což je asi
správně, ale zase jak u kterého modelu. a nyní moje pokusy. Použil jsem klasické plastové páky (horní
díra od základu asi 17 mm). Do pák jsem dal vidličky. Na páku serva (dvoustranou) jsem šroubky M1,6
přidělával postupně vlastnoručně vyrobené kotouče z cuprextitu 1,5 mm a zkoušel různé úhly od
vodorovné osy páky serva. Na kotoučích jsem vyvrtal díry 2 mm a přišrouboval tam páky s kulovým
čepem na každé straně asi 6,75 mm od středu (asi tak druhá díra od středu jako na páce serva). Servo
jsem použil staré HXT900 a zde výsledky. Páku křidélek a serva jsem spojil 2mm závitovou tyčí vyrobenou z hliníku u serva těch těch asi 6,75 mm a na páce křidélek až do poslední díry (17mm).
Páka křidélek v ose otáčení a páka (kotouč) serva 0 stupňů (vodorovně s křídlem). Výchylky na obě
strany asi 10 mm (EPA 100%!). kotouč serva asi 45 stupňů (dále směrem k náběžné straně křídla od
osy otáčení serva). Výchylky dolů už byly minimální. Při úhlu asi 60 stupňů byly výchylky nahoru asi
10 mm a dolů asi 8 mm. Když je to celé nahoře křídla je to obráceně (můj případ). Síla serva dobrá. Neumím to lépe popsat, ale i s jedním servem to určitě jde a využít právě tyto mechanické vychytávky. Já osobně si všechny páky do kormidel vyřezávám z cuprextitu a horní díru dělám někdy
ještě výše (20 mm). U serva využívám většinou tu nejbližší díru od středu. Potom se to tolik nemusí
dojíždět na vysílači a výchylky jsou plynulejší. Už jsem starý dědek zvyklý na staré způsoby, ale asi
to má něco do sebe. Tuhost křidélek asi bude dobrá, možná je jen"rozchodit". BASTOUN 22.
modelu (Trenér od Reicharda), ale výsledky by měly být podobné, (psal i pan Kroufek v RCR 12/12).
Pokud jsou páky na křidélkách jako na fotografii dále od osy otáčení směrem k odtokovce, tak se to na
výchylkách projeví jako mírná diferenciace výchylek křidélek (trochu více nahoru než dolu) což je asi
správně, ale zase jak u kterého modelu. a nyní moje pokusy. Použil jsem klasické plastové páky (horní
díra od základu asi 17 mm). Do pák jsem dal vidličky. Na páku serva (dvoustranou) jsem šroubky M1,6
přidělával postupně vlastnoručně vyrobené kotouče z cuprextitu 1,5 mm a zkoušel různé úhly od
vodorovné osy páky serva. Na kotoučích jsem vyvrtal díry 2 mm a přišrouboval tam páky s kulovým
čepem na každé straně asi 6,75 mm od středu (asi tak druhá díra od středu jako na páce serva). Servo
jsem použil staré HXT900 a zde výsledky. Páku křidélek a serva jsem spojil 2mm závitovou tyčí vyrobenou z hliníku u serva těch těch asi 6,75 mm a na páce křidélek až do poslední díry (17mm).
Páka křidélek v ose otáčení a páka (kotouč) serva 0 stupňů (vodorovně s křídlem). Výchylky na obě
strany asi 10 mm (EPA 100%!). kotouč serva asi 45 stupňů (dále směrem k náběžné straně křídla od
osy otáčení serva). Výchylky dolů už byly minimální. Při úhlu asi 60 stupňů byly výchylky nahoru asi
10 mm a dolů asi 8 mm. Když je to celé nahoře křídla je to obráceně (můj případ). Síla serva dobrá. Neumím to lépe popsat, ale i s jedním servem to určitě jde a využít právě tyto mechanické vychytávky. Já osobně si všechny páky do kormidel vyřezávám z cuprextitu a horní díru dělám někdy
ještě výše (20 mm). U serva využívám většinou tu nejbližší díru od středu. Potom se to tolik nemusí
dojíždět na vysílači a výchylky jsou plynulejší. Už jsem starý dědek zvyklý na staré způsoby, ale asi
to má něco do sebe. Tuhost křidélek asi bude dobrá, možná je jen"rozchodit". BASTOUN 22.