AR1 píše:zdzd píše:Hele jsou to nejlíp investované prachy. Jiné rádio s takovým poměrem výkon/cena není.
Telemetrie není nic zásadního, jde o doplňkovou funkci. Základním prvkem RC je, jak již z názvu vyplývá, řízení. A spolehlivost řízení a jeho možnosti jsou prioritou. Telemetrie je něco jako podsvícený displej. Občas užitečné, občas k ničemu, na řízení nulový vliv.
Pokud na ní trváš, kup si telemetrický přijímač, telemetrický box a máš vystaráno. Dáš ho tam, kde potřebuješ. Kde je k ničemu, použiješ standard.
Nemůžu s Tebou až tak souhlasit. Mám T12FG, super. Ale dnes bych telemetriii požadoval. Vyjma stavu palubních aku musí elektrikáře zajímat i stav pohonných aku, a třeba spotřebovaný náboj. A to jsou věci, jak sám říkáš, o spolehlivosti řízení. (nakonec, i u benzínu jsme si zapojil telemetrii mezi napájení a přijímač abych viděl, jaký proud mi z baterek tahá palubní síť.) GSP, vario atd beru jako doplňek.
Sám mám rád technické kraviny jako je telemetrie. Ale!!! připusťme si alespoň na chvilku, že jsme létali léta na 35MHz bez telemetrie. A létali jsme úspěšně. Takže jako modlu !!!! bych to nikdy nebral. I kdyby Futaba zůstala navždy bez telemetrie, nijak bych si z toho vrásky nedělal. Tento FASST systém jsem si vybral kvůli dvou naprosto zásadním věcem. Futaba má obrovské zkušennosti s řízením na 2.4 v průmyslových aplikacích a za druhé používá Spread Spectrum..tzn žádné 16 kanálů a doufat, že to při problému přeskočí, ale rovnou to rozmrská do všech kanálů. A to je pro mne podstatné.
Proto jsem nešel do jeti,graupnera či cokoli jiného!!!! Všechny ty ostatní systémy jsou technicky a protokolem přenosu méně dokonalé než Futaba. A přez to u mně vlak nejede!!!
Ale tak všichni máme možnost volby.
Futaba T12FG 2,4GHz
Re: Re:
Re: Futaba T12FG 2,4GHz
Ahoj,
potřebuji prosím poradit.
Mam futabu 12FG soft 3.0 od futaby. (ne robbe)
Používám letové režimy, vše OK.
V momentě kdy upravím křivku výchylky např SOP tak se v různých letových režimech upraví středová poloha serva.
Neutrální poloha trim vše zůstane na původní hodnotě ale servo se nepatrně pohne.
Na servo monitoru se tato odchylka zobrazí děla to +- 10bodů a je to náhodné v každém let. režimu různé...
Setkal se s tím už někdo?
Dik.
Petr
V momentě kdy upravím křivku výchylky např SOP tak se v různých letových režimech upraví středová poloha serva.
Neutrální poloha trim vše zůstane na původní hodnotě ale servo se nepatrně pohne.
Na servo monitoru se tato odchylka zobrazí děla to +- 10bodů a je to náhodné v každém let. režimu různé...
Dik.
Petr
Pre Graup 15 a predoslych:
Prenosovy protokol ma Futaba asi najlepsi. Ale aj Spektrum ma Spread vid http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdId=SPM9548 Otazka je aka je celkova prevadzkova spolahlivost. Nie prenosova spolahlivost (ak ju definujeme ako zvladnutie rusenia). A ja sa obavam ze dnes sa casto pada kvoli prevadzkovej spolahlivosti a nie prenosovej. Prenosova (ja to volam HW spolahlivost) je dnes uz dost rovnaka u vsetkych znamejsich znaciek aj ked len Futaba/Spektrum ma ten rozprestreny protokol.
Este existuje dalsia "prevadzkova spolahlivost" a to je kusnutie alebo resetovanie vysielacky, co vsak je pravdepobnejsie u novsich znaciek. (Spektrum je casto podozrievana z tohoto druhu nespolahlivosti. Futaba urcite nie je z tohoto podozrievana.)
Pre mna by bol idealny vysielac kombinaciou prenosoveho protokolu Futaby a kvalitnej telemetrie so signalizaciou (najma zvukovou a vibracnou) a nahravanim celeho letu s moznostou analyzovania na PC doma.
Dalej zabudas na moznosti tuningu ktore dava kvalitna telemetria. To ziadny prenosovy protokol nenahradi.
(A tiez meranie sily stupakov a moznost navratu prilis vzdialeneho era s pomocou GPS modulu - to je tiez forma prevadzkovej spolahlivosti). A v neposlednej miere aj nahravanie celeho priebehu letu s moznostou prenosu do PCs. (Cierna skrinka?)
A prave preto ze sme uz celkom uspesne lietali s 35 Mhz mi prenosova (protokolova) spolahlivost zily netrha. Naopak som videl celu radu padov RC modelov, ked prenos fungoval ale napr. energie na prijmac nebolo....
Tam a v podobnych prevadzkovych situaciach vidim najvacsie rezervy s spolahlivosti.
A preto do 2 rokov budeme vsetci lietat s telemetriou ( uz dnes je aspon trochu lepsie radio bez telemetrie nepredajne) a preto som uprednostnil Hott napriek tomu ze som velmi a dlho koketoval s myslienkou Futaby. Rozhodla az nedavno prinesena Robbe telemetria (velmi netrpezlivo som na nu cakal), ktora bola pre mna velkym sklamanim. Po nej som to uz mal jasne....
Prenosovy protokol ma Futaba asi najlepsi. Ale aj Spektrum ma Spread vid http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdId=SPM9548 Otazka je aka je celkova prevadzkova spolahlivost. Nie prenosova spolahlivost (ak ju definujeme ako zvladnutie rusenia). A ja sa obavam ze dnes sa casto pada kvoli prevadzkovej spolahlivosti a nie prenosovej. Prenosova (ja to volam HW spolahlivost) je dnes uz dost rovnaka u vsetkych znamejsich znaciek aj ked len Futaba/Spektrum ma ten rozprestreny protokol.
Este existuje dalsia "prevadzkova spolahlivost" a to je kusnutie alebo resetovanie vysielacky, co vsak je pravdepobnejsie u novsich znaciek. (Spektrum je casto podozrievana z tohoto druhu nespolahlivosti. Futaba urcite nie je z tohoto podozrievana.)
Pre mna by bol idealny vysielac kombinaciou prenosoveho protokolu Futaby a kvalitnej telemetrie so signalizaciou (najma zvukovou a vibracnou) a nahravanim celeho letu s moznostou analyzovania na PC doma.
Dalej zabudas na moznosti tuningu ktore dava kvalitna telemetria. To ziadny prenosovy protokol nenahradi.
A prave preto ze sme uz celkom uspesne lietali s 35 Mhz mi prenosova (protokolova) spolahlivost zily netrha. Naopak som videl celu radu padov RC modelov, ked prenos fungoval ale napr. energie na prijmac nebolo....
A preto do 2 rokov budeme vsetci lietat s telemetriou ( uz dnes je aspon trochu lepsie radio bez telemetrie nepredajne) a preto som uprednostnil Hott napriek tomu ze som velmi a dlho koketoval s myslienkou Futaby. Rozhodla az nedavno prinesena Robbe telemetria (velmi netrpezlivo som na nu cakal), ktora bola pre mna velkym sklamanim. Po nej som to uz mal jasne....
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Vlado C píše:....a moznost navratu prilis vzdialeneho era s pomocou GPS modulu - to je tiez forma prevadzkovej spolahlivosti....
Nechci rypat, ber to jen jako rozsireni znalosti veci. Tebou zminovany system je momentalne v modelu letadla dle Doplnku X nelegalni provozovat. Jeho osazenim se dostavas do kategorie UAS se vsim, co k tomu patri (registrace, pojisteni...).
Citace (z jine casti fora, nemuzu ted hledat plne zneni):
Model letadla - Letadlo, které není schopné nést člověka na palubě, je používané pro soutěžní, sportovní nebo rekreační účely, není vybaveno žádným zařízením umožňujícím automatický let na zvolené místo, a které, v případě volného modelu, není dálkově řízeno jinak, než za účelem ukončení letu nebo které, v případě dálkově řízeného modelu, je po celou dobu letu pomocí vysílače přímo řízené pilotem v jeho vizuálním dohledu.
Tom
Antenka píše:Setkal se s tím už někdo?
najeď si do nastavení křivek a zakaž funkce: Throttle Hover trim a Hovering pitch trim...mělo by to být ono.
frontier píše:Antenka píše:Setkal se s tím už někdo?
najeď si do nastavení křivek a zakaž funkce: Throttle Hover trim a Hovering pitch trim...mělo by to být ono.
Asi se špatně dívám nebo to hledám někde jinde ale mam jen tady takové možnosti.
(foto je z manuálu)
jaký máš typ modelu, letadlo? Hover trim je u heli. Tak to budeš muset hledat jinde, vytvoř nový model a napípej to znova od začátku, možná tam máš nějaký mix...
- Přílohy
-
- hov02.jpg (9.54 KiB) Zobrazeno 1271 x
-
- hov01.jpg (9.82 KiB) Zobrazeno 1271 x
Typ letadla mám větroň. Děla mi to i na úplně holém modelu bez mixu atd...
Stačí upravit křivku a přidat letový režim.
Pípal jsem několikrát od začátku a hlavně mi dlouho trvalo než jsem na to přišel co mi do toho hrabe...
Stačí upravit křivku a přidat letový režim.
Pípal jsem několikrát od začátku a hlavně mi dlouho trvalo než jsem na to přišel co mi do toho hrabe...
Antenka píše:Ahoj,
Dik.
Petr
A jak máš nastaveno trimování? Jedno společné, nebo pro každý režim zvlášť? Podle toho se to pak chová.
Normálně každý zvlášť ale odzkoušel jsem i společně.
Kdo má chvilku může vyzkoušet můj postup.
1. Vytvořím nové letadlo větroň 4 serva v křídle a ocasky do V.
2. Přidám třeba dva letové režimy.
3. V každém let. režimu upravím křivku (třeba VOP).
4. V menu servo monitor vidím při přepínání let. režimu odchylky....
Odzkoušené mám i jiné třeba větroň 2 serva v křídle ocasky normal atd....
Antenka píše:Kdo má chvilku může vyzkoušet můj postup.
Pokud zmodifikuješ křivku, tak tam snad ten rozdíl musí být ne?
zdzd píše:Antenka píše:Kdo má chvilku může vyzkoušet můj postup.
Pokud zmodifikuješ křivku, tak tam snad ten rozdíl musí být ne?
Ale proč v nulové poloze? Tam je přece nulová výchylka.
Podle toho co nastavíš...
zdzd píše:Podle toho co nastavíš...
Tak já jen upravím zakřivení tak že třeba okolo neutrálu to mám citlivější nebo naopak.
S výchozím-neutrálním bodem nehýbu.