Viking 2-E a další mé modýlky

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
creagel

Re: Viking 2-E a další mé modýlky

#1141 Příspěvek od creagel »

Ja uz 2x videl na vlastni oci, jak se relativne nova baterka, ktera byla nabijena 3C nafoukla az to nebylo zdravo. Je to porad je spotrebni zbozi a radsi nabijim pod dohledem (kdykoliv, kdekoliv). Nerad bych zazil, ze se mi v trupu lipolka nafoukne, ja to pred letem nepoznam a pak se s ni ve vzduchu stane cokoliv (nedej boze, aby capla plamenem).

Abych rekl pravdu, tak premyslim nad erem na dalsi sezonu (2014), protoze s terminama dodavek jsem se na letosni sezonu rozmyslel pozde :) Vikous se mi libi, ale tohle je asi jedina vec, ktara me na nem stve. Je sice hezky, ze to jde pod minutu, ze je to jenom o povysunuti kridel, ... Ale je to "voser". Jen jsem to nadhodil jako myslenku - nevim jeslti to bude trup specialne pro brutalni vykony, nebo to bude nova generace Vikinga 2 (ikdyz to by asi byl uz novejsi model vcetne kridel).

Neplanuju zadny brutalni pohony - jestli se Daliborovi MEGA osvedci i v lete, tak asi pujdu tou cestou a klasika 4S - tzn. nebudu potrebovat zadny extra misto v trupu :)
kovaco

#1142 Příspěvek od kovaco »

Marku, chci tě vidět, jak budeš nabíjet 0,1C , když budeš chtít létat při nádherném počasí. To mi chceš říct, že strávíš sezením na židličce např. nekolik hodin nabíjením?

Stando, nechci malovat čerta na zeď, ale zákon schválnosti je sviňa. :roll:
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#1143 Příspěvek od Milan Nes »

kovaco píše:Dalibore, raději šetři na T14SG, nemá chybu. :D

co ta telemetrie ... vše fachá fakt k tomu je ten telemetrickej přijímač ?
nativně to umí teda napětí na přijímačovkách ?

už tam máš i vario modul ?
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
kovaco

#1144 Příspěvek od kovaco »

Musím přiznat, že Daliborovi ta mega lítá nádherně.
kovaco

#1145 Příspěvek od kovaco »

Ještě nemám žádný modul, ale zítra volám kluky do JINA a nechám si to poslat.
graup15

#1146 Příspěvek od graup15 »

kovaco píše:Marku, chci tě vidět, jak budeš nabíjet 0,1C , když budeš chtít létat při nádherném počasí. To mi chceš říct, že strávíš sezením na židličce např. nekolik hodin nabíjením?

Na tý fotce co sem dával Marek jsem nabíjel cca 7A :-)
M1
Kontaktovat uživatele:

#1147 Příspěvek od M1 »

kovaco píše:Marku, chci tě vidět, jak budeš nabíjet 0,1C , když budeš chtít létat při nádherném počasí. To mi chceš říct, že strávíš sezením na židličce např. nekolik hodin nabíjením?

...proboha proč 0,1 C ??? Nabíjím normálně 3-4A, což je zhruba půl hodinka akorát na voraz a případný pokec :wink:
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
kovaco

#1148 Příspěvek od kovaco »

Dalibore, já ti nic nevyčítám, nechci se hádat, ale prostě by mě klepla pepka, kdybych svoji leností přišel o éro. Lenost myslím nevyndat baterky z éra. Sám říkáš, že to zvládneš pod minutu. Viděl jsem to moc krát na vlastní oči. Tak proč riskovat.
graup15

#1149 Příspěvek od graup15 »

Jasně,že jo...nikdy není málo času na to baterku vyndat a nabít mimo. To,že to občas nevyndavám..jen občas ,je proto,že PowerLabu naprosto důvěřuji. Nikdy!! mi nic nenafouknul,blbě nabil nebo něco podělal. Baterku v trupu už jsem taky nafouk, ale létáním, kdy jsem ji vybil na 5V (5S-2200mAh) :-) :-) , ale to už je pak jedno,nemá z čeho chytnout,není v ní naprosto nic. ...hihi.

V létě kdy je příjemné počasí baterku nabíjím taky mimo,je klid a pohoda ji z trupu vyndat. V zimě ne,nabíjím v trupu..nebo spíš častěji nenabíjím bůbec..jedna v té kose na polétání stačí.
M1
Kontaktovat uživatele:

#1150 Příspěvek od M1 »

...viděl bych to Ondrášku asi následovně, málo času na lítání, vyměním baterku za novou. Celej den na lítání, klidně to rozumnym proudem nabiju v éru :wink:
JETI DC-16
graup15

#1151 Příspěvek od graup15 »

kovaco píše:Musím přiznat, že Daliborovi ta mega lítá nádherně.

Však tobě X-Ray taky božsky. Ale ten pohon je navržený diletantsky...až pújdeme létat tak ti s sebou vezmu jinou vrtuli,uvidíš jak to nejenom ožije, ale dáš i víc stoupání.
No máš nové mooooc pěkné rádio, tak si napípej jeden program který bude umět vše co od modelu chceš. nenech si do toho kecat,neb každý má jiné zvyky a jiné rozložení ovládání. A s tímto programem si pak X-ray dolaď na jaře v letu. A budeš max spokojený.
M1
Kontaktovat uživatele:

#1152 Příspěvek od M1 »

kovaco píše:Musím přiznat, že Daliborovi ta mega lítá nádherně.

...počkej, počkej, lítá nádherně ta Mega, nebo Viking :mrgreen: ?
JETI DC-16
kovaco

#1153 Příspěvek od kovaco »

Dalibore, těším se na zkoušku nové vrtule a Marku, motor v Daliborovém Vikoušovi maká suprově. To ale musíš vidět a slyšet. :lol:
A konec rejpání. :lol:
M1
Kontaktovat uživatele:

#1154 Příspěvek od M1 »

...však už jsem to viděl i slyšel :wink: a co ten tvuj motůrek ?
JETI DC-16
tomashr

#1155 Příspěvek od tomashr »

graup15 píše:Ale ten pohon je navržený diletantsky...až pújdeme létat tak ti s sebou vezmu jinou vrtuli,uvidíš jak to nejenom ožije, ale dáš i víc stoupání.

Ty trochu nechápeš, že v F5J jsme si velmi rychle odvykli pohony řešit, ony opravdu nehrají roli... Natvrdo jsem to napsal v té recenzi Cirrusu v RCM - vzal jsem motor, nasadil vrtuli, která mi připadala vhodná a letělo se. Jelikož to stoupalo požadovaným tempem, tak mě pohon přestal zajímat... Že bych se stejným motorem, reglem a LiPOL asi stoupal 2x rychle je holý fakt, ale nejenže to nepotřebuji, ono to je přímo nežádoucí, okamžitě bych si pro potřeby F5J letu musel udělat plynulé ovládání pohonu místo spínače atd. Někdo to možná bude nazývat diletantstvím, ale mě to spíš přijde jako realismus :-)

U toho X-RAY pohonu "zděděného" od Valenty mi to spíš přijde zbytečně překombinované. Používám v F5J buď oběžky anebo inrunnery s převodovkou. To první má výhodu v naprosté bezúdržbovosti, jednotka s převodem zase v odpadnutí rotujícího pláště a tím jednodušší montáži, možnosti namáčknout baterky klidně až na regl atd. Kombinace oběžky a převodovky ale podle mě spíš kombinuje nedostatky a naopak ztrácí klady obou variant, do toho bych osobně nešel, reálné problémy s tím ale taky nebudou.
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“