Dynamik VT9

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Odpovědět
Zpráva
Autor
minikuboo

Dynamik VT9

#1 Příspěvek od minikuboo »

Dlhšiu dobu som už nemodelárčil a iba lietal a rozbíjal modeli čo som mal postavené už dávnejšie. Teras prišiel čas postaviť niečo nového. Mám motor 3,5ccm ASP a dalšie lietadlo by som si predstavoval ako polomaketu Dinamiku VT9, ale nikde nemôžem na nete nájsť plánik na toto lietadlo alebo aspoň trojpohľadový výkres aj s prierezom trupu. model by som chcel stavať ako skelný laminát na polystyrénovom kopite a krídla z polystyrénu potiahnuté balzov....
Prosím poradte!!!! chcem aby lietadlo malo nezáludné letové vlastnosti a nelietalo príliš rýchlo, na rekreačné polietanie....
diablotin

Re: Dynamik VT9

#2 Příspěvek od diablotin »

Jestli chceš něco hodneho tak dynamika vážně nestav podle originálních plánů,protože v reálu je to na lítání dost mrcha která ti nic moc neodpustí,to je lepší nějaký eurostar,který je i konstrukčně jednodušší
Naděje umírá až po nás.
minikuboo

#3 Příspěvek od minikuboo »

V Dynamiku som ešte neletel, ale nikde som sa nedočital ani nedopočul o jeho zlých letových vlastnostiach.... . Je pravda že na 3,5ccm by model vyšiel dosť malý a to by letovému prejavu moc neprospelo, ale aj tak si myslím že by to bolo pekné lietadlo a hlavne neokukané.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Woita »

Na Dynamica jsem se díval, viděl jsem ho poprvé v životě - je to opravdu neokoukané a moc hezké.
A co takhle nějaký dvojmotoráček, to taky není obvyklý? Třeba:
http://www.airreldan.com/galleryimg/bwv ... ca_II.html
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
nimbo

#5 Příspěvek od nimbo »

diablotin píše:Jestli chceš něco hodneho tak dynamika vážně nestav podle originálních plánů,protože v reálu je to na lítání dost mrcha která ti nic moc neodpustí,to je lepší nějaký eurostar,který je i konstrukčně jednodušší

Možno vstúpim na tenký ľad, no môžeš mi povedať prečo je reálny dynamic podľa teba mrcha a nič ti neodpustí?
JMalik

#6 Příspěvek od JMalik »

Vyrábí se to u vás v SR. S majitelem firmy se znám osobně, s prodejcem v ČR také velmi dobře, létal jsem v tom.
Pokud budeš kontaktovat výrobní závod, dokážeš postavit dokonalou maketu v jakékoliv imatrikulaci, podkladů budeš mít dost. Postavit to v jakékoliv velikosti s vlastnostmi hodného autobusu není problém, jde jen o hmotnost, profil, geometrické a aerodynamické křížení křídla.
Pokud do toho půjdeš, mohu Ti pomoci.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
minikuboo

#7 Příspěvek od minikuboo »

Aaah.... :D tak to zíram, že o tak starú temu niekto "zakopol".
Ďakujem, už nezháňam naň podklady, cez leto som chcel vyskúšať pre mňa nové postupy a techniky, a to laminovanie. Kedže som na Dynamika nezohnal vhodne podklady tak som začal s HellCatom http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=18&t=51749
diablotin

#8 Příspěvek od diablotin »

nimbo píše:
diablotin píše:Jestli chceš něco hodneho tak dynamika vážně nestav podle originálních plánů,protože v reálu je to na lítání dost mrcha která ti nic moc neodpustí,to je lepší nějaký eurostar,který je i konstrukčně jednodušší

Možno vstúpim na tenký ľad, no môžeš mi povedať prečo je reálny dynamic podľa teba mrcha a nič ti neodpustí?

Nevím jestli máš nějaké zkušenosti s tímhle letadlem ale hlavní co je tak dynamic nevaruje před pádem.prostě když to přetáhneš tak spadne. další má malá křidélka což při nízkých rychlostech a bočním větru může taky působit problémy,tím že ti nemusí stačit výchylka kormidla,pokud tě podfoukne vítr.nebo je třeba přistávat na vyšších rychlostech což pak ale poměrně dlouho vytrácí rychlost.i přez použití klapek.
Ale zase pokud letí tak je to špičkové letadlo. je ho potřeba držet na rychlosti.
Myslím že toto je způsobené profilem křídla.
Upozorňuji že to je pouze můj pohled na toto letadlo.A především tady bylo řečenou autorem že hledá něco na rekreační polítání bez záludností.a na to jsou rozhodně vhodnější stroje v této kategorii
Naděje umírá až po nás.
nimbo

#9 Příspěvek od nimbo »

diablotin píše:Nevím jestli máš nějaké zkušenosti s tímhle letadlem ale hlavní co je tak dynamic nevaruje před pádem.prostě když to přetáhneš tak spadne. další má malá křidélka což při nízkých rychlostech a bočním větru může taky působit problémy,tím že ti nemusí stačit výchylka kormidla,pokud tě podfoukne vítr.nebo je třeba přistávat na vyšších rychlostech což pak ale poměrně dlouho vytrácí rychlost.i přez použití klapek.
Ale zase pokud letí tak je to špičkové letadlo. je ho potřeba držet na rychlosti.
Myslím že toto je způsobené profilem křídla.
Upozorňuji že to je pouze můj pohled na toto letadlo.A především tady bylo řečenou autorem že hledá něco na rekreační polítání bez záludností.a na to jsou rozhodně vhodnější stroje v této kategorii

Priznám sa, že osobne mám na ňom nalietané strašne málo. V podstate iba pár vývozov. No pilotážne mi prišiel veľmi príjemný a v podstate bezproblémový. Preto ma prekvapil tvoj názor, je totiž prvý podobného charakteru s ktorým som sa stretol. Hodil som reč s ocom, ktorý má toho nalietané mraky na hromade typov, že čo si o tom myslí. Vravel, že dynamic má problém spadnúť, že sa mu do toho moc nechce. Pristátie v sóle 90-100, vo dvojom plné bandy tak 110-120 a v pohode. Samozrejme každý to vníma inak. Ako by sa choval model nemám absolútne páru. S modelárinou v podstate začínam.
diablotin

#10 Příspěvek od diablotin »

já už jsem taky lítal s pár typy letadel,a přišlo mi že dymamic varuje před pádem tak nějak nejhůře. Neříkám že snadno spadne.navíc má strašně malé síly v řízení.což mě osobně se nelíbí,ale to už je vážně jen můj názor.
A vzhledem k tomu že přistávací rychlost u Ul smí být maximálně 65km/h rychlost na přiblížení 120km/h je trošku moc.ale to je u více typů moderních UL.
Já tohle letadlo řeším jako UL.vím že se to registruje i jako dospělé letadlo,ale pořád to bude UL.
Naděje umírá až po nás.
beercat

#11 Příspěvek od beercat »

Na WT-9 mam nalietnych asi 1000+ hod., takze som sa pri citani nazorov Diablotina dobre pobavil. Skoda, ze som na toto vlakno nenarazil skor.
Myslim, ze vo svojej kategorii (UL/LSA) ma Dynamic asi najvyrovnanejsi letovy prejav - je dostatocne obratny a rychly, ale pritom nezaludny pri minimalnych rychlostiach a vela odpusti aj zacinajucemu neskusenemu pilotovi. Zatial ma ziadne ine ero v tejto triede nepresvedcilo, ze by bolo lepsie. Nie nadarmo si ho najma v zahranici casto kupuju profi civilni a vojenski pilot ako svoj fun plane. A vacsine tychto vlastnosti vdaci Dymanic prave dobre navrhnutemu a zoptimalizovanemu kridlu.
Minimalna rychlost pri plnych klapkach - 65km/h IAS, co je standard pre tieto lietadla dany predpisom. Podstatnejsie ale je, ze je dostatocne ovladatelny na minimalke v roznych konfiguraciach (cista, male, stredne a velke klapky), v celom rozsahu hmotnosti a centraze. Varovanie pred padom prichadza v predstihu - trasenie pedalov nozneho riadenia, postupne celeho lietadla, "tupe/makke" kridelka,..... A uplne Lamy s citom kombajnistu si mozu nastavit stall speed audio warning pre vsetky konfiguracie (pokial maju k dispozicii EFIS - napr. Dynon 100). Vybratie padu, vyvrtky, nezvycajnej polohy - rychle a bezproblemove.
Ucinnost vsetkych riadiacich ploch viac nez dostatocna - Dynamic zaleti 360st zatacku na plocho s nulovym naklonom, ale aj v 90st naklone. Problem nerobi ani suvrat, vykrut a premet (samozrejme na toto nie je konstruovany a certifikovany).
Rovnako si netreba mylit minimalnu rychlost s priblizovaciou (approach speed). Ta je samozrejme vyssia a podla poveternostnych podmienok a pristavacej hmotnosti sa zvycajne pohybuje mezi 90-130km/h.
A pokial niekomu plava nad zemou a je dlhy, zvycajne si za to moze sam, tym ze bol na pristati prilis rychly (Aj ked vdaka aerodynamickej cistote a dolnoplosnej koncepcii, je k tomu Dynamic nachylnejsi ako nejaky nytovany plechac). Niektore WT9 su bazovane na 200m UL letistiatkach.

Aktualne letova prirucka povoluje bocnu zlozku vetra do 11 m/s (cca 44km/h), zazil so aj 18m z boku a stale nebol problem vzlietnut alebo pristat. To prilis nesvedci teorii o malych, neucinnych kridelkach, resp. smerovke, ktorej ucinnost je pri bocaku dost podstatna.
Ak niekomu vadia male vychylky v riadeni, nech sa paci, moze sedlat napr. C152. Potom ale v poriadnej poletuche nevie co skor a kmasa kniplom zlava doprava...

Aby som sa vratil k povodnej teme, WT9 ako model by bol skvely, obzvlast vo verzii so zatvaracim podvozkom. Samozrejme profil kridla by musel byt hrubsi, nemaketovy. Z RC modelov, ktore lietam, sa mu vo vzduchu najviac blizi Durafly P-51, ktory je tiez kludny a nezaludny.
JMalik

#12 Příspěvek od JMalik »

diablotin píše:..... hlavní co je tak dynamic nevaruje před pádem.prostě když to přetáhneš tak spadne. další má malá křidélka což při nízkých rychlostech a bočním větru může taky působit problémy,tím že ti nemusí stačit výchylka kormidla,pokud tě podfoukne vítr.nebo je třeba přistávat na vyšších rychlostech což pak ale poměrně dlouho vytrácí rychlost.i přez použití klapek.

Nevím kolik máš nalétáno na Dynamiku, nebo podobných typech. Dá se to srovnávat např. s Fascination, nebo VL-3, ale podobných strojů je více.
Když jsem před pár rokama prodal UFM 13, tak jsem vybíral z těch tří zmiňovaných.
Dynamica má kamarád, další kamarád ho prodává, vše bylo tady v Příbrami, tak jsem se s tím měl možnost důkladně seznámit, zalétat si s tím. Na zbylé dva typy jsem se byl podívat přímo u výrobce (několikrát). Fascination je výborné letadlo, ale něco málo mu chybí do těch dvou zbylých co se týká provedení, laku, atd. VL-3 je dotažená i v detailech do stejného stavu jako Dynamic, ale myslím si, že Dynamic má pár věcí vychytanější, také proto, že se to vyrábí déle. VL-3 je prezentovaná jako nejrychlejší UL , ale rozdíl mezi Dynamikem je malý. Nakonec jsem si koupil VL-3, hlavně z důvodu lepší komunikace s výrobcem a protože v té době jich bylo v ČR málo, domluvila se i jiná cena než u Dynamika.
Letovýma vlastnostma je to velmi podobné.
Konkrétně např. pádové vlastnosti obou typů jsou velmi podobné, před pádem to dobře varuje a z přetažení to prosedá bez snahy o přechod do vývrtky. Ta malá křidélka jsou velmi účinná a neexistuje, že by nestačila jejich výchylka na kompenzaci boční složky větru. Žádný z těchto strojů nemůže létat 65km/h a moc se mi nechce tady o tom polemizovat. Rychlosti na přiblížení jsou u všech 110 - 120km/h, podle vzletové hmotnosti a turbulence.
K vytrácení rychlosti. Jeden vynikající pilot mi kdysi dal doporučení k nouzákům : " Nikdy to nesichruj příliš vysokou rychlostí. Nemůžeš točit čtvrtou zatáčku na pádovce, ale jak to bude rychlé, nebude ti stačit žádná nouzová plocha a nezachráníš to ani skluzem." Takže z těch přibližovacích 110-120 není absolutně problém vytratit rychlost na dosednutí.
Jako model nevidím problém. Pokud to nebude cihla, tak to bude úplně stejné, jako jakékoliv jiné letadlo v téhle konfiguraci.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
iwojima1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od iwojima1 »

nemozete porovnavat letove vlastnosti velkeho lietadala a makety na 3,5ccm.
•Letu zdar•Futaba FX20•Spektrum DX6i•DiablotinXL EME55+starter•Trainer 2500mm•Diablotin MVVS12,7•
JMalik

#14 Příspěvek od JMalik »

iwojima1 píše:nemozete porovnavat letove vlastnosti velkeho lietadala a makety na 3,5ccm.

Já jsem to pro model porovnával takhle:
"......Jako model nevidím problém. Pokud to nebude cihla, tak to bude úplně stejné, jako jakékoliv jiné letadlo v téhle konfiguraci...."
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od RiMr »

...tady jsem náhodou chytil Dynamica v zimě při východu Slunce:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c2buF8lmiQ0[/youtube]
to jen tak že se tu o tom bavíte :)

Zpět na „Makety“