Stavba 2m samokridla

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba 2m samokridla

#76 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak stavba pokracuje. Jak jsem lehce naznacil predtim :-) cely elevon bude rozdelen na 2 casti - vnejsi - kridelka a vyskovka a vnitrni - pouze vyskovka. Delka vnejsich je 60cm, a delka vnitrnich u kridla je 32cm. Hloubka je 8.5cm.

Vnejsi uz mam hotove, jeste trosku budu brousit a samo potah tuhsim papirem (ktery utvori i pevnejsi a spicatou odtokovou hranu kridelka, balza je moc mekka a na konci se lame. Prikladam fotku z konstrukce vnitrnich kridelek. Lisi se to akorat, ze vnejsi maji v sobe jeste uhlikovou trubku, vnitrni uz ne protoze jsou o dost kratsi.
Přílohy
2013-01-27 11.14.20.jpg
2013-01-27 11.13.32.jpg
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak jsem pokrocil dale. Elevony jsou hotove z hlediska hrube konstrukce. Odtokovou hranu jsem potahl hrubsim papirem, at se konec netrepi ani pri testu a drzi to pokupe. Cele to pak potahnu tenkym papirem az provedu testovani (to plati i o zbytku letadla).

Elevony jsou na to, ze to jeste nema potah komplet hodne tuhe. Vnitrni dutiny jsem vsechny vyplnil penou. Jsou trosku tezsi nez prvni testovane, ale v me konfiguraci tech par desitek gramu celkem v zadu nevadi.

Panty jsou rozebiratelne - vytvarovany drat, ktery bude jistit silikonova buzirka. Jde to snadno rozebrat - za tip dekuji veka1, jak jinak :-)

Musel jsem udelat vyrezy pro vrtuli at ma dostatecny prostor kolem sebe. Viz obrazky.

Serva jsem se rozhodl pripevnit vice demontovatelne. Udelal jsem domecky pro serva z topolovky a balzy, serva obmotal elektrikarskou paskou. Jsou docela natesno. Pak prijdou prilepit bud tavnym, nebo kapkama sekundaku. Seshora bude dekl/kryt - 1mm balza vyztuzena polepem papiru a prichycena malickymi vruty, at je to demontovatelne.

Nasledujici prace bude jasna - paky/tahla na elevony. Serizeni a namixovani vnitrnich elevonu na vyskovku. Pak bude nasledovat overeni letovych vlastnosti.

Pokud s tim budu spokojeny, pustim se do povrchovky. Planuju vyztuhy wingletu pomoci uhlikovych 2mm tycek (v paru). Pred potahem si jeste v polystyrenu natahnu na konce kridel kabelaz (moznost v budoucnu udelat osvetleni). Do trupu zespod prijdou udelat vyrezy na uchop pro odhod z ruky - vyztuzene topolovkou. Musim opravit cumak po prvnich nezdarech, docela se pomackal.

Porad zvazuju jak udelat ochranu bricha a koncu kridel pro pristani. Mam doma 1mm lexan tak me napada ho pouzit a udelat ochranny pruh na bricho a pasky zespoda na konec kridla. Nebo to resite treba jinak ?
Přílohy
2013-02-04 22.31.06.jpg
2013-02-04 22.30.46.jpg
2013-02-04 22.29.34.jpg
2013-02-04 22.29.02.jpg
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Jindra_S »

Tak mně napadá, kdy k tomu, po vzoru Jana Tleskáče, přiděláš řidítka a šlapky. :)

Ochrana trupu a hran křídel pro přistání - spokojeně jsem používal lepící pásku se skelnými vlákny.
Něco jako (http://www.peckamodel.cz/produkty/rc-modely-a-prislusenstvi/prislusenstvi/samolepici-pasky-se-skelnym-vlaknem)

Další možnost - olaminovat jednou vrstvou tkaniny - ale to je IMHO na delší lokte.
-
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od RimmerCZ »

Pasku prave nechci, protoze proti pomackani od malych hrbolku, nebo nejakeho kaminku te to nezachrani. Sice to neprotrhne, ale promackne se to podle me urcite. Precejenom je to 2kg kridlo a budu pristavat mimo letiste, kde neni upravena plocha. Nejaky pevnejsi matros ,ktery by schroustnul kaminek nebo hrbolek by byl prave dle meho lepsi. Ted co tam mam ten pruh EPP je super :) ale vypada to samo hrozne. No nic no, budu experimentovat, coz mi jde nejlepe.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od Jindra_S »

V tom případě si zvol to laminování a budeš mít kompozita. :-)
-
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od RimmerCZ »

Ne dekuji :-) Ale neboj, ja to nejak vykutim !

Vcera jsem nahazoval serva, no mam trosku obavy, jestli ty 2.2kg Corony zvladnou ty nove velke elevony. Uvidime co ukaze test, v nejhorsim tam prdnu nejake 20-30g servo s vetsim tahem. Druhy testovaci let se blizi, vidim to tak do tydne maximalne :)
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak mam pro vas ochutnavku 4 servoveho kridla

http://www.youtube.com/watch?v=d04y-NM0-xA

Vnitrni jsou zapojeny na klapce na Y kabelu a je do nich namixovana vyskovka 50%.

Jeste trochu doladim na tahlech nulove pozice a mozna snad zvetsim vychylky na vnejsich. Uvidime, precejenom se pri elevon mixu vyuziva na nakloneni kridla jen 50% drahy a zbytek je na vyskovku. Skoda, ze to nejde pozmenit, potreboval bych tomu dalsi tusim 4 mixy (kridelka + vyskovka)*2serva a namixovat si to rucne. Bohuzel DX6i ma jen 2 uzivatelske mixy celkem. Ale do budoucna je v planu 9XR a tam si s tim treba pohraju.

Huaaa...tak jelikoz mam jeden volny mix a nasel jsem jak na to - http://www.youtube.com/watch?v=6Ewa79_9Iq4 tak ho pouziju na zvednuti vychylek pro kridelka. Parada :-)
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak po delsi odmlce podavam update:

Test kridelek a vsech uprav probehl spatne. Velice nestabilni i po laborovanim s tezistem. Dostalo to dost na cumak a pri poslednim testu se mi to zhroutilo pri naklonu v zatacce po kridle kolmo k zemi. Vysledkem byl totalne rozsekany cumak a cely predek. Kridla v pohode, ale vsechny serva vylamane zuby. A taktez velice zklamany a nakrknuty pilot.

Doma jsem to odstrojil a za cerstva prehnul pres koleno a ritualne rozlamal :) 2mm uhliky z kridel sly vytrhat a zachranit. Uvazoval jsem co dal, uz jsem surfoval na hobbyking NL skladu :) Napsal jsem ale Jardovi Lnenickovi o pomoc s navrhem a te se mi dostalo (tisicere diky). Jeho navrh viz priloha.

Zakladni udaje tam jsou. Konstrukce bude minimalisticka - polys, uhliky, papirovy potah, vrstveny od trupu mozna 2/3 vrstvy, na konci kridla jedna. Kridla spojena vcelku, trup v zavesu pod kridlem, bude trochu subtilnejsi nez minule. 2.5kg/20g MG serva 4x, panty paskou - bud podelne nebo zkusim kombatove do krize. Profil MH45 oproti MH62 minule - ale podle me jsou skoro rovnocenne, takze to nebude mit asi zadny vliv. Negativy na koncich kridel by mely pomoct pri kritickych uhlech nabehu a naklonech v zatackach.
Přílohy
Cigánovo samokřídlo.jpg
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od RimmerCZ »

Tak vcera a dnes jsem udelal vyrezy, jeste nejsou opracovane, ale pro vetsi casti dopadny vyborne, mensi maji trosku ryhy na nabezce, ale nic co nespravim troskou tmelu a potahem.

Rezal jsem s pomoci spejli, ktere mi nedovolili propalit odtokovku a zaroven se dobre najizdelo dratem na nabezku. Nechtelo se mi delat negativni dvoudilne sablony (profili to ani std. nevytiskne bez registrace). Na jednorazovku to staci v pohode. Odtokovky vysly zcela nadherne.
Přílohy
2013-02-21 22.47.24.jpg
2013-02-21 22.47.35.jpg
2013-02-21 21.36.52.jpg
2013-02-21 21.24.19.jpg
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#85 Příspěvek od RimmerCZ »

No a tady je to hotove (stale neopracovane) - rozpeti 1950
Přílohy
2013-02-22 18.19.29.jpg
2013-02-22 18.18.21.jpg
2013-02-22 18.17.09.jpg
Lněnička
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od Lněnička »

Při prvních pokusech posunout těžiště asi o 4-5mm dopředu než jsem naznačil v tom náčrtu a zároveň o cca 2-3mm zvednout křidélka nahoru.
"Plyn" na cca 75%. Ale ne zas tak málo, aby to hned spadlo.
Pak to postupně doladit při dalších testech.
Pak se ozvi.
J.L.
jova
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od jova »

Ahoj koukal jsem na tvé nastavení elevonů. Já jsem to na zvětšovaném Maxovy (http://www.volny.cz/jova1/modely/letadl ... foto_2.htm) řešil následovně:
http://www.youtube.com/watch?v=PRz1O9lFNV4.
Ta brzda je fakt v tomhle režimu brutální, Max se při plném nastavení pomalu zastaví na místě a začne klesat pod úhlem cca 20stupňú. Sestup je plně kontrolovatelný a model se dá normálně stále ovládat.
Na kluzné plochy břicha a konce křídel se mi osvědčila termo laminovací folie na papír. Podle požadované tuhosti si jich svařím v laminovačce více vrstev na sebe a lepím na model transparentním chemoprenem. Matriál je to pevný, ale stále pružný.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od RimmerCZ »

Prinasim update:

Kridla jsem potahl tenkym balicim papirem (kvetinarstvi atp) uz jen z duvodu manipulace s kridlem. Po potazeni dostal potah jeste jeden nater velmi lehce redenym disp. lepidlem. K

Casti kridel jsem slepil k sobe. Pouzil jsem tavne lepidlo, jednak drzi na polystyrenu fakt fest, necekam pul dne az uschne a hlavne mi jako purex nevypeni, coz nechci. Spary jsem vytmelil.

Nasledovalo prozinuti potahu a projeti pripravkem v pajce na vytvoreni ryhy pro dvojku uhli. Tentokrat jen jeden a ne dva pary jako predtim. Zalepeno sekundakem, zalito disperzi, spojilo se s potahem. Vytmelim a potahnuto pak na podel hrubsim balicim papirem. Melo by to zajistit solidni pevnost a prilepeni k potahu. Ve spodni casti kridla jeste kabliky pro svetla (pouzil jsem ustrihnute USB, vodicu dost na vice veci), opet zalito disperzi, vytmelim a pretahnu papirem.

Winglety jsou z tezkeho obaloveho polyse, pokusne pouziju na vyztuhy spejle (opet sekundak a spara zalita zeshora na spejli disperzi). Po zaletu dam potah.

Nasledne prace budou elevony a serva. Kridla k sobe slepim asi uplne az nakonec. Coz zejmena kvuli manipulaci buda velka vyhoda.
Přílohy
2013-03-03 21.56.32.jpg
2013-03-03 21.29.26.jpg
2013-03-03 21.21.15.jpg
2013-03-03 21.20.12.jpg
REX

#89 Příspěvek od REX »

Ten vzor na papíru je ale moooc pěknej :lol: :lol: :lol:
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
RimmerCZ
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od RimmerCZ »

prirodni motiv - bio/eko kridlo :-)
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“