http://sas.srs-vodnany.cz/srs/vos3_10/s ... ronty.html
TERMIKA - fígle
Re: TERMIKA - fígle
tak už asi vim, co byla ta obří bublina loni na aerovlecích v Bubákově--střed okluzní fronty nad Bubákovem, který vlivem proudění studeného vzduchu z obou stran vytlačoval teplou vzduchovou hmotu vzhuru, proto se pak také večer ochladilo a začalo pršet, což vydrželo až do druhého dne,-- což bývá právě u středu okluzní fronty zvykem--teda alespon to píšou v knížce o meteorologii 
oprava s odstupem--šlo o studenou frontu--viz odkaz
Naposledy upravil(a) pepin dne pon 11.02.2013 13:41, celkem upraveno 1 x.
To asi spíš ne, páč to by bylo hnusně.
Decca píše: to by bylo hnusně.
Trefil si to přesně, nebejt to dlouho plánovaná akce--setkání lidí, co byli na jaře v Alpách, tak bych tam vubec nejel,docela jsem i váhal, jestli si brát vubec model, z druhý party nakonec nedorazil kuli počasí nikdo.
Jakýho charakteru přez den-hnusně--si už ale nepamatuju, někde by tu možná měli být z toho dne a večera fotky, možná by se z nich dalo něco poznat, nevím ale kde je hledat a v jakém tématu.
Rozhodně jsme ale těžko létali klasickou termickou bublinu a pokud to nebyla vule boží, tak to muselo být něco jiného.
tak jsem zkoušel najít nějakou zmínku o něčem, co by mohlo být považováno jak říkáš--termickej nandavák---nic takovýho nebo tomu podobnýho jsem nedohledal--termika ráno začíná a večer ustává---žádný, že večer odejde někdy v podobě velké celoplošné bubliny.
je tam určitě spojitost s přechodem tý studený fronty nebo tím okluzním středem a vytlačením teplejší hmoty--to jediné co má logiku je opravdu pouze že ještě trochu teplou hmotu která by se normálně v podobě bubliny z duvodu nepřekročení určitého teplotního rozdílu pro daný den neutrhla, ale vlivem podsunutí chladnějšího vzduchu tu hranici překročí--prostě je to teplejší, tak to ten studenější vzduch vyžene stejně nahoru.
ale potvrdilo se mi tam to vypozorování z těch Dívčích hradu--opravdu ten studený stékající vzduch hned po ukončení termické aktivity začne z protilehlých svahu stékat dolu do udolí a vytlačí nahoru ten teplý vzduch uprostřed--pořád to samé--studený pod teplý a ten jde nahoru.
stejně tak je tam i ta zmínka, že vítr z jihu je na termiku špatný-né uplně ideální-proto to moc nenosí právě jak jsem psal na té jižní části svahu a v podstatě jihozápadní svah na berounsku ve Vinařicích také žádné termické zázraky nikdy moc nedal, nosí to tam, termika se tam létá, ale zese takový odvaz v rychlosti stoupáku to nebývá--samozřejmě to neznamená, že z jihu jsem nikdy termiku nelétal, to ne, ale není to zase až tak vydatné a pravidelné jako právě z východu, nebo západu-severu.
je tam určitě spojitost s přechodem tý studený fronty nebo tím okluzním středem a vytlačením teplejší hmoty--to jediné co má logiku je opravdu pouze že ještě trochu teplou hmotu která by se normálně v podobě bubliny z duvodu nepřekročení určitého teplotního rozdílu pro daný den neutrhla, ale vlivem podsunutí chladnějšího vzduchu tu hranici překročí--prostě je to teplejší, tak to ten studenější vzduch vyžene stejně nahoru.
ale potvrdilo se mi tam to vypozorování z těch Dívčích hradu--opravdu ten studený stékající vzduch hned po ukončení termické aktivity začne z protilehlých svahu stékat dolu do udolí a vytlačí nahoru ten teplý vzduch uprostřed--pořád to samé--studený pod teplý a ten jde nahoru.
stejně tak je tam i ta zmínka, že vítr z jihu je na termiku špatný-né uplně ideální-proto to moc nenosí právě jak jsem psal na té jižní části svahu a v podstatě jihozápadní svah na berounsku ve Vinařicích také žádné termické zázraky nikdy moc nedal, nosí to tam, termika se tam létá, ale zese takový odvaz v rychlosti stoupáku to nebývá--samozřejmě to neznamená, že z jihu jsem nikdy termiku nelétal, to ne, ale není to zase až tak vydatné a pravidelné jako právě z východu, nebo západu-severu.
...termickej nandávák je pouze muj název pro den s vydatnou všudepřítomnou volnou termickou konvekcí, kulminující do podoby nějaké bouřkové formace. Pokud se k tomu přidá přicházející rozhraní studené fronty, je o zábavu postaráno.
až zas začnu jezdit na Ranou, tak bych se stavil na letišti a zkusim to tam s někým probrat, minimálně o tom Edovi vím, že přelety létá, takže určitě bude schopný ty mé doměnky případně zodpovědně vyvrátit, tady asi nic moc víc nevymyslíme.
Jinak kdyby někdo věděl a dal nějaký odkaz, kde se dá sledovat na nějaké stupnici vývoj tlaku , byl bych docela rád, kupovat si na to domácí meteostanici která stejně bude ukazovat nějaké bludy mi přijde jako vyhozené peníze, někde to musí jít dohledat---ale aby se to zobrazovalo na nějakém grafu třeba týden zpětně, né jen uvedený tlak pro daný den.
Včera jsem se snažil pochopit a proniknout do těch teplotních gradientu--nebo jak se tomu říká--ty teplotní rozdíly nad zemí a v 850 hp, vubec to nejsem schopný pochopit, jak to z těch grafu vyčíst, ale zase jsem nakonec vyčetl, že je to stejně naprd, páč jinak to funguje v ruzném ročním období a má na to vliv ještě mraky dalších faktoru--to nemám absolutní šanci jako samouk bez možnosti to s někým donekonečna probírat pojmout a pochopit.Co by možná ale stálo za pokus, na větší ero dát teploměr s pamětí, kde by podle varia bylo možné zaznamenávat teplotu--vzhledem k tomu, že pro termické létání je třeba na každých cca 100m mít o jeden stupen mín , stačilo by vystoupat třeba do 500m nad povrch země, tam změřit teplotu a hned by bylo jasno jestli to bude, nebo nebude nosit--sice teorie, ale něco napovědět o tom, jak to asi bude nosit by to mohlo.Na to by mělo možná stačit telemetrické čidlo, sice se do toho bude určitě promítat chyba měření modelem v pohybu, ale pokud by se změřila určitá teplota při pohybu modelu u země a pak s modelem v té výšce, je jedno, kolik stupnu se naměřilo, jde jen o ten rozdíl--to asi zkusim--vário--teplotní čidlo a není co řešit, musí to fungovat
třeba to bude použitelné pouze ráno před tím, než začne termika, ale ty minima by to mělo ukázat i při pruletu klesákem--studeným vzduchem, jen to nesmí být teploměr s dlouhou setrvačností, chce to zkusit.To by mohlo zaujmout Miora.
Jinak kdyby někdo věděl a dal nějaký odkaz, kde se dá sledovat na nějaké stupnici vývoj tlaku , byl bych docela rád, kupovat si na to domácí meteostanici která stejně bude ukazovat nějaké bludy mi přijde jako vyhozené peníze, někde to musí jít dohledat---ale aby se to zobrazovalo na nějakém grafu třeba týden zpětně, né jen uvedený tlak pro daný den.
Včera jsem se snažil pochopit a proniknout do těch teplotních gradientu--nebo jak se tomu říká--ty teplotní rozdíly nad zemí a v 850 hp, vubec to nejsem schopný pochopit, jak to z těch grafu vyčíst, ale zase jsem nakonec vyčetl, že je to stejně naprd, páč jinak to funguje v ruzném ročním období a má na to vliv ještě mraky dalších faktoru--to nemám absolutní šanci jako samouk bez možnosti to s někým donekonečna probírat pojmout a pochopit.Co by možná ale stálo za pokus, na větší ero dát teploměr s pamětí, kde by podle varia bylo možné zaznamenávat teplotu--vzhledem k tomu, že pro termické létání je třeba na každých cca 100m mít o jeden stupen mín , stačilo by vystoupat třeba do 500m nad povrch země, tam změřit teplotu a hned by bylo jasno jestli to bude, nebo nebude nosit--sice teorie, ale něco napovědět o tom, jak to asi bude nosit by to mohlo.Na to by mělo možná stačit telemetrické čidlo, sice se do toho bude určitě promítat chyba měření modelem v pohybu, ale pokud by se změřila určitá teplota při pohybu modelu u země a pak s modelem v té výšce, je jedno, kolik stupnu se naměřilo, jde jen o ten rozdíl--to asi zkusim--vário--teplotní čidlo a není co řešit, musí to fungovat
třeba to bude použitelné pouze ráno před tím, než začne termika, ale ty minima by to mělo ukázat i při pruletu klesákem--studeným vzduchem, jen to nesmí být teploměr s dlouhou setrvačností, chce to zkusit.To by mohlo zaujmout Miora.
...na tom nic nevyzkoumáš. Sleduj předpovědi, nejlépe portál českého hydrometeorologického ústavu, najdi si literaturu kde je od píky popsáno počasí a pokud tomu věnuješ nějakej čas, budeš vědět kdy to nejspíš nosit bude a kdy ne. Pozoruj podle předpovědí dění v přírodě a zachvilku budeš mít kolikrát vcelku jasnou představu kam jít létat, kdy a s čim... ...zkoumat s ledadlem a nějakými čidly něco co už je předem nějakým způsobem popsané mi přijde jako neefektivní. ...ale tak pro zkoumání nějakejch lokálních jevů je to zase dobrá zábava;-)
Třeba tohle je dobré:
http://www.martinus.cz/?uItem=124415
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Budu (uz zase) asi trochu za rebela, ale neda mi to.
Myslite, ze tahle termicka teorie pro velke vetrone se da zcela bezezbytku napasovat na nase modlyky? Ja si myslim, ze to neni tak jednoduche. A to hlavne proto, ze velke vetrone litaji v ponekud jinych vyskach. Vetsina lidi lita s modelem do nejakych 300, max 500m. Ale ty stoupaky, co zajimaji "velke" vetronare, se v techhle prizemnich vyskach nevyskytuji.
Uz jsem mockrat zazil, ze podle predpovedi melo byt zvrstveni labilni, vznik bourkove oblacnosti, priznivy Faustuv faktor atd atd, proste od PC to vypadalo na termicke orgie. Na letisti se sice tvorily krasne kumuly, ale ve 150m vysce bylo zcela mrtvo. Musel jsem vybzucet na motor nekam nad 300m a tam to teprve zacalo nosit, coz znamenalo ze jsem po 2 minutach krouzeni musel dolu, protoze i ta trimetrovka je pres 500m uz blbe videt....
Myslite, ze tahle termicka teorie pro velke vetrone se da zcela bezezbytku napasovat na nase modlyky? Ja si myslim, ze to neni tak jednoduche. A to hlavne proto, ze velke vetrone litaji v ponekud jinych vyskach. Vetsina lidi lita s modelem do nejakych 300, max 500m. Ale ty stoupaky, co zajimaji "velke" vetronare, se v techhle prizemnich vyskach nevyskytuji.
Uz jsem mockrat zazil, ze podle predpovedi melo byt zvrstveni labilni, vznik bourkove oblacnosti, priznivy Faustuv faktor atd atd, proste od PC to vypadalo na termicke orgie. Na letisti se sice tvorily krasne kumuly, ale ve 150m vysce bylo zcela mrtvo. Musel jsem vybzucet na motor nekam nad 300m a tam to teprve zacalo nosit, coz znamenalo ze jsem po 2 minutach krouzeni musel dolu, protoze i ta trimetrovka je pres 500m uz blbe videt....
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu píše:.............Myslite, ze tahle termicka teorie pro velke vetrone se da zcela bezezbytku napasovat na nase modlyky?.............
To se zcela určitě nedá.
Vůbec nepoužiješ poznatky o tom jak kroužit ve stoupáku s dvěma jádry, bude Ti nanic teorie jak se nalétává stoupání na návětrné, nebo závětrné staně cumulu, nepoužiješ nic z toho jak se dá přeskočit "delfínováním".........
Reálně z toho využiješ tak 5-10%. Ale pro spoustu kluků co se věnují modelařině to dá představu o tom, kdy je vůbec reálné létat termicky, kdy je lepší jít na čistý svah a kdy je lepší zůstat doma a něco lepit.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik píše:Třeba tohle je dobré:
to mám,právě tady z té knížky tahám ty moudra
pepin píše:JMalik píše:Třeba tohle je dobré:
to mám,právě tady z té knížky tahám ty moudra, pak od něj mám ještě ten atlas mraku a pak ještě něco, ale to už není od Dvořáka.
Vynikající články na tohle téma píše třeba Jacek Kerum. Osobně mám kliku, že je z příbramského letiště
Abu píše:Ja si myslim, ze to neni tak jednoduche. .
To co využiješ z těch knížek pro modelařinu jednoduchý je, není jednoduchý to sám vypozorovat v přírodě. Složitý jsou ty vlastní předpovědi, ty ale jako modelář nepotřebuješ,mě to jen zajímá--páč kdybych se býval rozhodnul pro létání na větroních, tak bych to umět musel, ale jako modelář stačí kouknout na určitou lokalitu třeba na Wintguru kde budeš létat--což je zase nesmysl pro skutečného pilota větroně, pokud plánuje právě ten přelet, páč by musel otevírat všechny lokality přez které plánuje letět, pak je jednodušší právě pochopit ty ruzné grafy, ze kterých to vyčteš třeba pro celou rozlohu určité oblasti kudy plánuješ svuj let a z kterých je pak pro ty trouby právě ta zjednodušená předpověd pro tu určitou pokalitu.
Vynikající články na tohle téma píše třeba Jacek Kerum. Osobně mám kliku, že je z příbramského letiště
[/quote]
tak mi zjisti kde dohledat ty barometrické grafy,podle kterých se dá poznat jak se blíží ty přechody front, já pojedu na Ranou kdo ví kdy a už bych se v tom začal rád trošku hrabat, abych si alespon připravil, co potřebuji vysvětlit.
tak mi zjisti kde dohledat ty barometrické grafy,podle kterých se dá poznat jak se blíží ty přechody front, já pojedu na Ranou kdo ví kdy a už bych se v tom začal rád trošku hrabat, abych si alespon připravil, co potřebuji vysvětlit.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Skvele, panove vidim ze se v tom opravdu orientujete....
Aspon vim komu mam zavolat az budu za par tydnu (mesicu) resit, jestli dat vecer nabijet nebo jit radeji na pivo (Pepine
)
Aspon vim komu mam zavolat az budu za par tydnu (mesicu) resit, jestli dat vecer nabijet nebo jit radeji na pivo (Pepine
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz