no nevim

hledal jsem, lecos si i pamatuji--kde hledat, ale že by někde byla zmínka o tom, že termika začíná někde uprostřed nebe to teda opravdu ne, jediná zmínka je o mracích v ruzných vrstvách--a tam cosi, co by se dalo pochopit i tak, že ta jedna verstva přikrmuje druhou--dole slabší termika, nad urovní prvních mraku trochu zesiluje--to by ale zase pro modeláře znamenalo prolétnout první vrstvou mračna, takže modelář o to těžko zavadí.
Samozřejmě, že mraky pod svoji základnou sajou nejvíc--taky těžko někdo nastoupá s třímetrovkou hozenou z ruky na rovině a pro skutečné větroně je použitelný přelet pod řadou kumulu--né pod každým kroužit, ale letět z jednoho na druhý--bud po směru větru, nebo proti, já něco podobného zažil s modelem jen jednou, né že bych letěl nějakou řadu, ale točil jsem ovály vždy pod jedním stoupákem vlevo a druhým v pravo--uprostřed vždy model propadal v klesáku, ale ve výsledku jsem nastoupal vlastně bez kroužení, pouze vždy pruletem těch dvou stoupajících proudu--klasické přízemní bubliny, co se někde ve výšce spojí v jeden stoupák--třeba těch zmíněných 300m--to by taky mělo logiku, nízko u země natolik slabé stoupáčky, že se s větším modelem točit nedají, ve 300m se spojí a Abu muže létat

--tak co? to už možná logiku dává

Teda takto to alespon já znám, běžně měním větší model za menší a lehčí, páč nad zemí se dá už s lehkým modelem, ale s těžkým si sotva držím nulku --respektive není možné s ním vubec nastoupat do takové výšky, kde by to už nosilo--skutečné větroně přitom nademnou klidně vesele krouží--většinou ale opravdu velice vysoko--deníček si nevedu, ale že bych někdy slyšel o tom, že se termika utvořila uprostřed oblohy?

joo už jsem ale zažil prosrání správného okamžiku startu a klasicky jako asi každý vypadnul ze spodku stoupáku--nalétl už příliš pozdě, s motorem to jde se do něj zase vrátit, ale stejně zase vyklepe každého po chvíli spodem ven--rychleji ten větron nežli vzestupný proud určitě stoupat nebude, čím těžší model, tím té výšky utratí víc--lehčí nastoupá ze stejné hladiny víc.