Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Minicorado

#526 Příspěvek od warhawk »

Milan Nes píše:
warhawk píše:Máš nějakou zkušenost s těmi digitálními malými servy ? Cena vypadá velmi dobře, jen se tomu obtížně věří.

právě že sem o tom našel pár dobrých slov ale chci si to sám vyzkoušet ... věřím tomu od HD sem měl už hodně serv .. ale někdo to otestovat musí :)

právě že i ty ceny sou velmi lákavé ... tak uvidíme, otestujeme na coradu ...

cílem je pokus ukázat že na dobrého warmlinera má každý :)

No bylo by krásné, kdyby si jej vyzkoušel s velkou pákou ještě mimo minicorádo. Taky je třeba aspoň zespodu rozebral a udělal fotku.
Nicméně si zřejmě dvě na test taky pořídím. Pro SALy budou bomba, pokud tedy fungují
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#527 Příspěvek od Milan Nes »

právě no, taky sem si říkal ... prostě když to člověk nezkusí ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
boris
Kontaktovat uživatele:

#528 Příspěvek od boris »

Zdravím všechny fandy MiniCorada. Protože se dotazy na vybavení ve fóru stále opakují, dovolím si znovu napsat pár poznámek k osazení modelu. Je to určeno pro skutečné zájemce o létání s modelem, diskutující akademici - teoretici, kteří znají model jen z obrázku, nechť prominou. Souhlasím se vším, co bylo napsáno v diskusi, zejména s názory Dalibora Štěrby. Model ať si osadí každý jak chce. Já uznávám zásadu, že nejsem tak bohatý abych si kupoval levné věci.
Malá cenová kalkulace (ceny budou cca+/- 50Kč), nepočítám poštovné:
- kužel + vrtule 500Kč
- motor 1000Kč (na svislý let bohatě stačí 350 – 450W, váha motoru cca 160gr, abyste nemuseli dovažovat)
- regulátor 600Kč
- přijímač 1000Kč (já létám Optimu 7)
- serva (levná varianta) 6 x 300 = 1800Kč (když MiniCorado, tak klapkové, proto 6ks serv)
- baterie 500Kč
- model ve full carbonu 5700Kč (už si nepamatuji, kolik mě stál přesně, ale asi tolik)
Cena osazeného modelu tedy bude na úrovni 11000Kč. Všichni se mnou budete souhlasit, že když ve vzduchu lítá 11tisíc, tak bude dobře, když nespadnou pro poruchu! Proto se mi zdá úspora 600Kč na všech 6-ti servech jako nepodstatná v porovnání s celkovou cenou. To už bych raději měl motýla jen jako výškovku na jednom servu a šetřil takto. Je třeba ctít zásadu, že řetěz je tak pevný, jak pevný je jeho nejslabší článek.
Já doporučuji ještě dokoupit měřák napětí, proudu a výkonu – stačí WM-0610 od Belu za 500Kč, budete potřebovat ladit výkon podle vrtule, bez měření to jde těžce. Z vlastní zkušenosti se přimlouvám za externí BEC – stačí Foxy UBEC 6A od Pelikána za 369Kč. Raději ušetřete na reglu a dejte externí BEC – jeho napájení se připájí ke káblíkům do reglu. Nezapomeňte vytáhnout červený kabel z konektoru do přijímače! Vše je v návodu k Foxovi. S váhou modelu si starosti až tak nedělejte, MiniCorado létá dobře i s váhou kolem 1000gr – mám vyzkoušeno. Chladící otvory nejsou třeba. S 350W na hřídeli budete do 20-ti sec. v dostatečné výšce na naklouzání 5minut, ve kterých se vše bezpečně uchladí. Nikdy se mi nezahřály ani 4S Turnigy 1800mAh pouze s 20C vybíjením.
Ještě malá poznámka k servům: pokud nepoužijete osvědčené typy, raději je ozkoušejte na pár letů v EPP modelu, jestli drží středy v běžném provozu. Na servotesteru to nezjistíte. Otevřete serva a zkontrolujte připájení kablíků, popř. mazání převodů a uložení součástek. Vím o krásné velké maketě BA 4B (byl o ní nedávno článek v RC modelech), která byla zrušena vinou nespolehlivých serv (na kterých se ušetřilo asi 1000Kč). Můj Slim v plné rychlosti pod motorem potlačil vinou uklepaného kablíku od serva, který nebyl dobře nepřipájený a díky robustní stavbě L. Svobody to odnesla jen vrtule a hřídel motoru. Jak jsem psal dříve – strávíte spoustu času osazením modelu, všude je málo místa, je to skoro hodinářská práce, dělejte to jednou a pečlivě. Přijdete na letiště a na vaše MiniCorado se přijde podívat spousta obdivovatelů, někteří vám řeknou, že na takový krásný model v životě nebudou mít peníze. Tak proč si to krásno kazit nějakou poruchou. Vím, jak mě naštvala porucha na servu v motýlu – začal jsem v motýlu s Power HB DSM 44, teď jsou X 31 a už mám připravené Hyperiony HP-DS09-SCD. Pelikán teď přišel s řadou GO, serva nejsou drahá, GO-13MG s kovovými převody stojí 170Kč. Doporučuji si přečíst i recenze k servům, které vycházejí v RC revue, pan Černý je objektivní.
Proč to všechno píšu? Protože až budete s MiniCoradem létat, tak vám teprve spadne čelist, jak krásně a stabilně létá. A k létání se chceme asi všichni dostat, ne jen dělat závody v co nejlevnějším vybavení. Pokud by byl zájem, rád napíšu pár řádek k prvnímu startu a dalšímu létání.
Nemůžu reagovat na každý příspěvek, tak jsem napsal toho trochu víc, omlouvám se jestli zdržuji. Pokud by jste měli zájem se podívat na některé moje modely, jsou na rcalbumu, uživatel boris. Jsou tam i moje MiniCorada.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#529 Příspěvek od Milan Nes »

jestli si tim teoretikem myslel mne tak já už měl ty corada dvě :-d
a tvé počty jsou poněkud ne zcela přesné

moje první corado bylo osazeno 4x hs-65 + HD celkem za serva 3200
oproti tady testovaným za cca 1000
motor jsem měl gs ko za 1500
oproti 2836 ce co strčí srovnatelné axíky do kapsy za 500
a regl yep z HK za 600 s poštou i kartou proti castlu za 1500 co sem tam měl takže bratru rozdíl

4500 Kč ... ale to jen tak :) a nemusíš si kupovat full carbon

a na co externi bec kdyz za 600 muzes mit kvalitni regl YEP ... kopii IGE ...

ano moje corado bylo za 12 000 mno a ted chci postavit za lehce prez polovic ... to vidim jako rozdil ...
ukazka jako mozna cesta .. treba nebude :)
SOVA is YouR CO-pilot

warhawk
Kontaktovat uživatele:

#530 Příspěvek od warhawk »

Sevším bych kolego tak nějak souhlasil, až teda na ten motor 160g. Já tam mám GS2218-10, který váží polovinu tebou doporučené hmotnosti. K tomu 3x 1800mAh lehké LiPol. Serva motýla jsou X31. Vzadu se musí šetřit.
Každopádně olovo tam nemám a těžiště je tam kde má být. Bylo nutné jen přemýšlet dopředu (nekrájet špici modelu apod.)

Coráda lítají různá, někdo to rve na sílu (dalibor) a někdo na eleganci (Tomashr). Sám Michal Vágner mi říkal, ať z toho nedělám něco co to není, udělám to lehké a užívám si dobře lítajícího éra do termiky.

Zdraví Jirka

PS: S tvými cenovými kalkulacemi 100% souhlasím. Nezkoušel bych dam dávat žádné čínské pokusy....
http://www.zonerama.com/Album/44045
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#531 Příspěvek od warhawk »

Milan Nes píše:jestli si tim teoretikem myslel mne tak já už měl ty corada dvě :-d
a tvé počty jsou poněkud ne zcela přesné

moje první corado bylo osazeno 4x hs-65 + HD celkem za serva 3200
oproti tady testovaným za cca 1000
motor jsem měl gs ko za 1500
oproti 2836 ce co strčí srovnatelné axíky do kapsy za 500
a regl yep z HK za 600 s poštou i kartou proti castlu za 1500 co sem tam měl takže bratru rozdíl

4500 Kč ... ale to jen tak :) a nemusíš si kupovat full carbon

a na co externi bec kdyz za 600 muzes mit kvalitni regl YEP ... kopii IGE ...

ano moje corado bylo za 12 000 mno a ted chci postavit za lehce prez polovic ... to vidim jako rozdil ...
ukazka jako mozna cesta .. treba nebude :)

Můžu se zeptat co s těmi korády provádíš ? :-)

Jinak třeba já levný regl vyřeši koupí nějakého speciálního jeťáka. Jednu dobu byly třicítky z hangar1 za 3 stovky. Bomba cena a JEti kvalita.
K číně mám výhrady:

http://www.mypoint.cz/?p=15
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#532 Příspěvek od Milan Nes »

jedno bylo rcek - to mne moc nebavilo a druhe jsem pak sel jinou cestou :)
a ted mi to chybi

ne ja to nikomu nenutim, o tech servech co sem si vybral sem si samozrejme neco precetl ...
no nic :) hlavne at jsou vsichni spokojeni

jinak kontrola serv - rozebranych je automatika uz sem zazil i hitec blbe napajeny ...
SOVA is YouR CO-pilot

boris
Kontaktovat uživatele:

#533 Příspěvek od boris »

Milane, nemyslel. Není to míněno proti nikomu konkrétnímu, nemám takovou potřebu. Rozepsal jsem se proto, aby se někteří tazatelé na osazování podívali z jiného pohledu. Aby porovnali dílčí úsporu na dílu proti výsledné ceně modelu a riziku havárie. Souhlasím s tebou, že kvalitní vybavení bude o dost dražší. Ty jsi před časem připravil pěkný fotoseriál - jak na to :-). Myslím, že to mnoha modelářům pomohlo. Regl je na diskusi - ty dáš Castle za 2tis.Kč a máš klid. Mi se neosvědčil MAYTECH MTA 40A ESC, přidáním UBEC jsem ho nemusel nahrazovat (zdůrazňuji, že problém byl s největší pravděpodobností u mé kombinace, nejedná se o vadu regulátoru).
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#534 Příspěvek od Milan Nes »

warhawk píše:Máš nějakou zkušenost s těmi digitálními malými servy ? Cena vypadá velmi dobře, jen se tomu obtížně věří.

tak nakonec corado odsouvam, tyhle serva otestuju v rceku, odešlo mi na VOP magicka jine 5 gramove servo (je tam celkem namahano dost ... na systemu pruzinka - lanko) tak tam na test dam tohle male ... uvidime
SOVA is YouR CO-pilot

olda
Kontaktovat uživatele:

#535 Příspěvek od olda »

Proč odsouváš corado, takový nadšení a prd. Kdyby někdo uvolnil objednávku neklapkové verze, rád ho zastoupím i 2x.
Moje modely:
http://mkalka.cz/clenove/clen.php?id=10
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#536 Příspěvek od Milan Nes »

olda píše:Proč odsouváš corado, takový nadšení a prd. Kdyby někdo uvolnil objednávku neklapkové verze, rád ho zastoupím i 2x.

řekněme ztráta motivace psát článek :-d na kterej sem to primárně chtěl
SOVA is YouR CO-pilot

kratas
Kontaktovat uživatele:

#537 Příspěvek od kratas »

Milane, Milane...
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#538 Příspěvek od warhawk »

kratas píše:Milane, Milane...

asi tak 8) Vždycky si říkám, jak takové nadšení může někdomu vypršet během 24 hodin. :?
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#539 Příspěvek od Milan Nes »

stačí když někdo někoho naštve :-d a asi má i pravdu ... důvodem je že sem to původně bral jako druhý díl, první sem "napsal" jak levně pořídit létaný warmliner a druhý jsem chtěl jako nový ... na základě snad pozitivních ohlasů na ten první, ale spíš si potřebuju dát pauzu a pravda že toto asi nebylo šťastná volba a corado si to nezaslouží

tohle je poslední svinění odemne tohodle vlákna :) hodně zdaru
SOVA is YouR CO-pilot

creagel

#540 Příspěvek od creagel »

Dneska jsem poslal moje Minicorado do luftu a svete div se - v te hrozne zime a mirnem snezeni jsem vytocil temer bez namahy z 90m 250 a vys to neslo kvuli ocim (bylo to daleko). Asi lidi hodne topili v kamnech :)

Konecne jsem zmeril stoupani a odhad dobry - 25m/s jako vysitych. Spokojenost. Zkusil jsem to ze 140m potopit dolu (kolmo rozhodne ne) a bylo z toho krasnych 42m/s. Sem zvedavy, az to potopim kolmo treba z 200m, kolik z toho dostanu. Vse drzi paradne, nic nekmita. Po tom rychlem pruletu jsem to otocil pomocni snapflapu s plnym pritazeni vyskovky. Rikal jsem si ze jestli ma neco povolit tak ted nebo nikdy. A naprosta pohoda. Minicorado se otocilo a mazalo zase na druhou stranu :)

V nastaveni jsem toho zatim moc nemenil. Jen pri motorovem letu zvedam odtokovku nahoru stejne, jako v rezimu "rychlost" - ero nema takovou tendenci jit do lopingu a staci jen lehka korekce vyskovkou (rucne, zadny mix).

Zitra jeste kouknu na graf z regulatoru abych zjistil otacky vrtule. Za cenu toho motorku a s prihlednutim na to, kolik vazi, myslim ze velmi slusny vykon.
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“