Alpha, Beta nebo něco jiného ???

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
ascentis

Alpha, Beta nebo něco jiného ???

#1 Příspěvek od ascentis »

Chci se zeptat, co by jste mi doporučili jako první letadlo. Pročetl jsem rady začátečníkům a skoro celé fórum o Betě ... Rozhodně tíhnu více k větroňům než k rychlým akrobatickým strojům...hodně a hodně dávno jsem stavěl a lítal s volňásky A1,A2 i házedla. Mám slušnou praxi s čtyřkanálovými malými vrtulníky viz. moje signatura. O Betě se tu píše hodně a přijde mi hodně vhodná pro začátečníka, ale přece jen Alpha se mi libí více. Otázka je zda ji zvládnu... Nebo existuje ještě něco vhodnějšího? Děkuji za vaše názory. Btw. pořídil jsem si simulátor Phoenix na radu vrtulníkářů bo chci přejít na 6-ti kanálový vrtulník.
TRex 100, Blade Nano cpx, Beta 1400, DX8 + Phoenix v4.0
spetrs

Re: Alpha, Beta nebo něco jiného ???

#2 Příspěvek od spetrs »

Beta!
Znám 4 lidi co si koupili Alfu jako první letadlo a vždy skončila jako šrot nejpozději při druhém letu. Dva z nich si následně koupili Betu a dva Swifta všichni jsou spokojeni.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Dejfak »

Ta Beta je opravdu prověřená a nezáludná.
Obrovská výhoda tlačného motoru, při lehkých karambolech neřešíš rozlámané vrtule, přepážky a křivé hřídelky. Jinak se s ní dá v termice také létat. A není problém udělat 1hod let na baterku.
Kolem mě si ji koupilo dost lidí jako první éro, a naučili se bez problémů. Na začátek je to ideální.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
2952

#4 Příspěvek od 2952 »

Přesně co říká předřečník-kup BETU 1400 :-)
fija1

#5 Příspěvek od fija1 »

Alphu jako první letadlo určitě ne. Lítá fajn, ve vzduchu vypadá pěkně, ale trup není konstrukčně dostatečně pevný na začátečnické pády. Každá větší rána znamená lepení, přidání výztuh do trupu okolo kabiny, postupně zvyšování váhy, deformace trupu ve špičce, zhoršování letových vlastností.
Vím, o čem mluvím, měl jsem jí jako moje první. Měl jsem dva trupy, ale i tak mě brzy opustila :cry:
Pepiks

#6 Příspěvek od Pepiks »

Pokud jsi měl už nějaké éro v ruce tak doporučuji Betu. Dokáže hodně odpustit.
beginner99

#7 Příspěvek od beginner99 »

za mě si kup jakýkoli model výrobcem určený pro začátečníky , já lítal s funticem pak s nej obyčejným simulátorem FMS ( neuměl jsem křidélka) a pak jsem v pohodě zalítnul omegu 1200 , která je dle recenzí daleko náročnější než alpha , asi by si ji po phoenixu zvládl v pohodě . Každopádně zálet zkušenějším modelářem je velké plus.
Juris
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Juris »

A nebo se podívej na modelsport Reichard,dělá metrovku polystirén větrůněk s motorem,říz.S,V,M. Look se to jmenuje.Úplně super jako první letadlo.Pak má Elektro Trenéra,rozp.1200 s rovným křídlem a s křídlem s ušima.Říz.M,Kř,S,V.Taky hodný.Má sklopnou vrtuli,nic neolámeš a než bys vytrhl motor,to ten trup dříve přerazíš.
ferulik
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ferulik »

Všeobecne je tu tu stanovená dogma - Beta 1400,Easy Star,Easy Glider.
Ja osobne si myslím že záleží od talentu a šikovnosti začiatočníka.Poznám aj takých čo Betu nezvládli
a ich nadšenie pre RC lietadlá opadlo.
Ja som začínal na zatracovanom epp ASW 28 od Pelikánu a celkom mi to šlo ale určite to na začiatok nebol dobrý výber.Skutočne lietať som sa naučil na epp samokrídle RAM od Telinku.
Neskôr som lietal s AXN Floaterom a to zvládnuť ozaj nebol problém.Doteraz s ním rád lietam a už mám druhý kus.
Rozhodne súhlasím začať s niečim podobným ako Easy Star a Beta resp. s jeho klonmi/kópiami.
Na koniec aj AXN Floater je čínska kópia Easy Staru.Ale ak sa cítiš že máš na to ruky a schopnosti tak môže byť aj iný epp model:samokrídla Toro,Swift,Maxi Swift,Sagitta alebo Free Bee od Free Airu.Možno začať aj s modelmi s klasickou konštrukciou Filip 400 od Azera,Quatro od Reichardu resp.Sky Lady.Radšej si to s niekým skús že ako Ti pôjde a potom
sa rozhodni.Verziu si vyber v RTF aby to lietalo z krabice.
googie
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od googie »

Alpha alebo Beta obecne je to jedno, až na to, že Beta má tlačný motor a tak máš vyhodu pri možnej havárií. U nás lietalo jedno aj druhé v rukách začiatočníkov a obité boli obidve dosť slušne. Ale stále jietajú :D Ale bral by som Betu.
F-86 Sabre EDF 92mm, Parkzone Typhoon, Haikong Spitfire, Zero
Kovboj

#11 Příspěvek od Kovboj »

googie píše:Alpha alebo Beta obecne je to jedno, až na to, že Beta má tlačný motor a tak máš vyhodu pri možnej havárií.

No, záleží jaké konkrétní letadlo myslí. Pokud Alpha 1500 od Pelikána tak je to klasický větroň s vrtulní vepředu, jestli Alpha 139 3X tak je to letadlo s tlačnou vrtulí typu EasyStar nebo Beta (jen je proti Betě hezčí a má o něco lepší výbavu).
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Dejfak »

Alpha 139 létá na 2s při létání na 3s shoří. Viděl jsem to na vlastní oči :)
beginner99

#13 Příspěvek od beginner99 »

Však to je spíš výhoda , že letí na 2s , je to pak levnější a je o ní teďka v rc revue . Tou by jsi chybu taky určitě neudělal , než beta mi přijde ještě o něco pevnější. ( Alpha 139)
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Dejfak »

Beta s 3s a APC 6x4 letí lépe jak Apha139 s 2s ta Alpha má takovou divnou nastrkovací vrtuli. Ta Alpha je pohledově hezčí a je to i lépe zpracované. Každá má něco.
Kovboj

#15 Příspěvek od Kovboj »

Dejfak píše:Alpha 139 létá na 2s při létání na 3s shoří. Viděl jsem to na vlastní oči :)

Nechápu kde vidíš problém. Ten model je určen pro napájení 2S a tahle baterka je i v krabici. Takže když tam dá někdo Ynteligentně baterku co má o třetinu větší napětí tak se dají problémy očekávat.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“