DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
johny107

Re: DJI NAZA

#496 Příspěvek od johny107 »

tie 4 kg ma mat copter bez bateriek?
Co tam mas preboha take tazke..
mne to vychadza ze na 10 palcove vrtule a 750kV motory a pri 4clanku sa ti ani neodlepi od zeme.
Bud 13 vrtule na tak pomale motory 750kV pri hmotnosti 4kg uz aj s baterkami..
Alebo 10 vrtule a 1250kV motory ...lebo keby si aj nechal 10vrtule a napr. 1000kv motory,musel by si mat plyn nad 60% pri vise.
lucas

#497 Příspěvek od lucas »

johny107 píše:tie 4 kg ma mat copter bez bateriek?
Co tam mas preboha take tazke..
mne to vychadza ze na 10 palcove vrtule a 750kV motory a pri 4clanku sa ti ani neodlepi od zeme.
Bud 13 vrtule na tak pomale motory 750kV pri hmotnosti 4kg uz aj s baterkami..
Alebo 10 vrtule a 1250kV motory ...lebo keby si aj nechal 10vrtule a napr. 1000kv motory,musel by si mat plyn nad 60% pri vise.

4kg počítám i s 2x akku cca 4s 5000mah. takže více do vzduchu nepůjde... spíš tak o 300-400g méně. je právě netuším, zda-li se do té váhy na začátku dává i s baterkama nebo bez. ten kopter bez baterek má 3kg ... baterky 1kg
johny107

#498 Příspěvek od johny107 »

takze posielam ti 2 priklady...10 palcove vrtule a 750kv motory totalne nepouzitelne,,slaby tah..
Plyn throttle v cervenom 88% budes mat problem odlepit sa od zeme.Pouzil som tam 2 x 4S 4000mAh baterky....ale to sa odrazi iba na let case.Takto ti to proste nepoleti..Ak mas motory uz kupene..tak jedine dat vacsie vrtule..Ideal 13 palcove..Vid druhy obrazok..
Přílohy
13 vrtule 750kV motory.png
10 vrtule a 750kv total zle.png
lucas

#499 Příspěvek od lucas »

koupené to už mám vše. 10x4,7 vrtule použiju u mikrokopteru.
koupím tedy vrtulky tyto http://rctimer.com/index.php?gOo=goods_ ... oductname=
přežijou to ty 30A regle? podle toho calcu prý ano... ?

máte s tím dobré zkušenosti? nebo se raději mám podívat jinde?

díky moc

luc
johny107

#500 Příspěvek od johny107 »

Hej jasne ze to preziju aj 20A by to prezili..
Skusenosti myslis s cim s RCtimer??Vrtule som od nich nebral obzvlast karbonove ale
niekedy nad tym spekulujem ale klasicke 10..
Inak obchod v pohode,akurat nebrat nikdy baterky od nich,serva...
zskal
Kontaktovat uživatele:

#501 Příspěvek od zskal »

zskal píše:
Henry1 píše:jo četl jsem ... mazec, že jste to našli vůbec ...
Tak mně jen napadlo, neměl uloženo špatnou startovací pozici? Asi se to nedá zpětně moc zjistit co? Prostě po zapnutí FS to nastoupalo a přistálo někde jinde. Už jen podle toho, že to vypadalo podle fotek skoro netknuté, mne napadlo, že prostě pomalu přistával ....
tožtak

Myslím že startovací pozici měl OK, protože podle LED měl načtený plný počet satelitů. On byl i podle videa otočený správným směrem, ale připadalo mi to jakoby jej odnášel vítr. Lítal jsem s ním ale už i ve větším větru a zas tak moc mu nevadil. No každopádně to jdu zítra znovu testnout a uvidím...ale tentokrát s GPS trackerem :lol:

Vzhledem k ne moc dobrému počasí na lítání jsem coptera ven vytáhl až o minulém víkendu a nestačil jsem se divit, když mi GPS téměř nechtěla načíst plný počet satelitů tam kde většinou nebyl problém.. A když je už načetla, tak je zase velmi rychle ztratila. To by vysvětlovalo můj problém s Fail Safe, který jsem popsal dříve. Pravděpodobně při letu došlo k ztrátě "locku" a při vyvolání Fail Safe ten copter prostě nevěděl kam má letět - kde má domácí pozici. Teď zkouším různě přemísťovat Vtx, měnit antény, ale GPS mi satelity zamyká jen velmi neochotně a to ještě ne napořád. Jeden den to jde v pohodě, druhý den na tom samém místě ani za boha...Máte s GPS u Nazy taky nějaké poznatky s rušením od VTx, nebo kamery? Dokonce mi vypadne lock i po přiblížení ke GoPro. Toto mi nedělalo dokud jsem měl Vtx Bevrc 200mW a začalo to blnout až jsem jej vyměnil za ImmersionRC 600mw, který jsem si koupil společně s brýlemi, protože ten z Bevrc jede na jiných kanálech než modul do brýlí. No to jsem si teda moc nepomohl... :(
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
Henry1

#502 Příspěvek od Henry1 »

No a co zkusit při hraničním počtu satelitů prostě vypnout ten FPV vysílač. Pokud ruší svým výkonem GPS, tak by měla být hned vidět změna. Jinak zatím ti víc neporadím, pořád to ještě "ladím" na stole ... a zatím dobré :lol:
Jo a jak se osvědčil GPS tracker?
tožtak
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
zskal
Kontaktovat uživatele:

#503 Příspěvek od zskal »

Henry1 píše:No a co zkusit při hraničním počtu satelitů prostě vypnout ten FPV vysílač. Pokud ruší svým výkonem GPS, tak by měla být hned vidět změna. Jinak zatím ti víc neporadím, pořád to ještě "ladím" na stole ... a zatím dobré :lol:
Jo a jak se osvědčil GPS tracker?
tožtak

No právě po vypnutí FPV to někdy pomůže a někdy ne. Když na VTx dám jinou anténu, tak to opět jednou pomůže a jednou ne. Dnes jsem to zase celé na copterovi překopal a navíc na káblík od GPS jsem dal feritový kroužek (někde jsem četl že to někomu pomohlo). Ještě čekám na nové 4S baterie a s nimi menší 3S baterii, kterou budu samostatně napájet celé FPV, tak uvidím, jestli se to potom pohne k lepšímu. Pokud ne, tak raději nasadím původní slabější VTx i za cenu, že si budu muset brýle připojit kabelem k externímu VRx.
Jinak tracker fungoval sice super, ale v pondělí jsem jej odeslal na reklamaci protože i ve vypnutém stavu nehorázně ždímal baterii. V podstatě za půl dne ve vypnutém stavu už nešel ani zapnout. Baterie by tam měla vydržet 48 hodin v pohotovostním stavu. Ale šlo to bez problémů a zítra bych měl mít doma už jiný...
martinre
Kontaktovat uživatele:

#504 Příspěvek od martinre »

zskal píše:No právě po vypnutí FPV to někdy pomůže a někdy ne. Když na VTx dám jinou anténu, tak to opět jednou pomůže a jednou ne. Dnes jsem to zase celé na copterovi překopal a navíc na káblík od GPS jsem dal feritový kroužek (někde jsem četl že to někomu pomohlo). Ještě čekám na nové 4S baterie a s nimi menší 3S baterii, kterou budu samostatně napájet celé FPV, tak uvidím, jestli se to potom pohne k lepšímu. Pokud ne, tak raději nasadím původní slabější VTx i za cenu, že si budu muset brýle připojit kabelem k externímu VRx.
Jinak tracker fungoval sice super, ale v pondělí jsem jej odeslal na reklamaci protože i ve vypnutém stavu nehorázně ždímal baterii. V podstatě za půl dne ve vypnutém stavu už nešel ani zapnout. Baterie by tam měla vydržet 48 hodin v pohotovostním stavu. Ale šlo to bez problémů a zítra bych měl mít doma už jiný...

Na jaký frekvenci máš to FPV? GPS signál na L1 je 1575.42 MHz, L2 na 1227.60 MHz. Tebe zajímá jen L1, takže tě nemuže rušít, pokud nepoužíváš něco neznámýho z číny co by zahltilo hodně široký pásmo. Já jsem lítal s china FPV na 1.3Ghz a to rušilo L2, pro autopilota to nevadí, pouze to vadí geodetům, kteří měří i na L2. Dělal jsem testy a měřil vliv na Nazu, Mikrokoptera atd., bez problémů. Pokud dlouho nelítáš nebo změníš místo, je dobrý a většinou i nutný, nechat GPS přijímač v klidu několik minut, aby obdržel informace o konstalaci družic atd. Pokud ani změna místa nepomůže, pak je HW problém s GPS v Naze. Občas je dobrý se kouknout na http://mikrokopter.de/ucwiki/en/SunStorm
Henry1

#505 Příspěvek od Henry1 »

No zrovna jsem chtěl napsat něco podobného ... Pro příjem GPS je asi nejdůležitější jak píše martin frekvence cca 1,5GHz (ta L2 se tady myslím nepoužívá) a ty máš Tx myslím 5,8 GHz. To by musela rušit buď nějaká nižší harmonická nebo základní oscilátor toho vysílače pracující na blízké L1. A to asi není moc pravděpodobné. Zrovna tak si myslím, že asi moc nepomůže oddělení napájení či filtr v podobě feritu. Po napájení to rušení asi nepůjde. A tak když ti to kolísá i při vypnutém Tx, tak to fakt asi vypadá na nějaké "bloudění" té GPS. Stejně nevím, proč naza vyžaduje 6 satelitů, když by měly stačit 4 na určení polohy a v našich zeměpisných šířkách většinou víc jak 7 satelitů člověk neuvidí (12 je tuším max.). Samo že více satelitů udělá lepší přesnost.
Navíc ti to asi předtím fungovalo ne? Zkus povypínat vše co nepotřebuješ zda se to projeví ... Nebo vytáhni jen nazu s gps, hoď to na baterku a uvidíš ... možná ještě přijímač... a nebo zkusit jinou gps, klidně ti ji půjčím, ale zrovna nemám cestu okolo :wink:
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
Trinom

#506 Příspěvek od Trinom »

Nižší harmonické naštěstí nevznikají. Jen vyšší.
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Henry1

#507 Příspěvek od Henry1 »

Trinom píše:Nižší harmonické naštěstí nevznikají. Jen vyšší.

Blbě jsem se vyjádřil - myslel jsem nižší než ta, která vytváří 5,8 a tou nižší třeba něco okolo těch 1,5GHz ... ale to je asi jedno.
dík za vysvětlení
Troll

#508 Příspěvek od Troll »

Zkoušel jsem vliv FPV ( 5,8) vysílače na GPS. Téměř nulový.Síla signálu od satelitů klesla jenom maličko i když jsem GPS těsně k naténě FPV. A protože jsem měl stále problém, někdy se to chytlo a někdy ne, bádal jsem dál. A nakonec se jako vysoce problémový komponent ukázala kamera. Zkus vypnout kameru a uvidíš. Jestli máš Android, stáhni si GPS monitor který umí ukazovat i sílu signálu ze satelitů. Pak připoj GPS na BT modul, spoj s telefonem a máš improvizovanou zkušebnu na bádání . :wink: Dále se dá vytvořit ochrana GPS od rušení, sice to není bůhvíco, ale prý to funguje, lidi to používají. Nejspíš také ze zoufalství. Obvykle je to základna z vodivého materiálu pod GPS, tak , aby se pokud možno odstínil od komponemtů na desce a zůstal zachován příjem satelitů.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#509 Příspěvek od zskal »

martinre píše:Na jaký frekvenci máš to FPV? GPS signál na L1 je 1575.42 MHz, L2 na 1227.60 MHz. Tebe zajímá jen L1, takže tě nemuže rušít, pokud nepoužíváš něco neznámýho z číny co by zahltilo hodně široký pásmo. Já jsem lítal s china FPV na 1.3Ghz a to rušilo L2, pro autopilota to nevadí, pouze to vadí geodetům, kteří měří i na L2. Dělal jsem testy a měřil vliv na Nazu, Mikrokoptera atd., bez problémů. Pokud dlouho nelítáš nebo změníš místo, je dobrý a většinou i nutný, nechat GPS přijímač v klidu několik minut, aby obdržel informace o konstalaci družic atd. Pokud ani změna místa nepomůže, pak je HW problém s GPS v Naze. Občas je dobrý se kouknout na http://mikrokopter.de/ucwiki/en/SunStorm

Henry1 píše:No zrovna jsem chtěl napsat něco podobného ... Pro příjem GPS je asi nejdůležitější jak píše martin frekvence cca 1,5GHz (ta L2 se tady myslím nepoužívá) a ty máš Tx myslím 5,8 GHz. To by musela rušit buď nějaká nižší harmonická nebo základní oscilátor toho vysílače pracující na blízké L1. A to asi není moc pravděpodobné. Zrovna tak si myslím, že asi moc nepomůže oddělení napájení či filtr v podobě feritu. Po napájení to rušení asi nepůjde. A tak když ti to kolísá i při vypnutém Tx, tak to fakt asi vypadá na nějaké "bloudění" té GPS. Stejně nevím, proč naza vyžaduje 6 satelitů, když by měly stačit 4 na určení polohy a v našich zeměpisných šířkách většinou víc jak 7 satelitů člověk neuvidí (12 je tuším max.). Samo že více satelitů udělá lepší přesnost.
Navíc ti to asi předtím fungovalo ne? Zkus povypínat vše co nepotřebuješ zda se to projeví ... Nebo vytáhni jen nazu s gps, hoď to na baterku a uvidíš ... možná ještě přijímač... a nebo zkusit jinou gps, klidně ti ji půjčím, ale zrovna nemám cestu okolo :wink:

No moc jste mě teda nepotěšili :( FPV mám na 5,8GHz. Rozhodilo mě to, že s původním VTx (Bevrc) jsem s Nazou problém neměl. Problémy začaly až s osazením nového Vtx (ImmersionRC), který by měl být ale daleko kvalitnější. S tím vysílačem Bevrc jsem už pozoroval problémy na Multiwii, kdy jsem na GPS nedosáhl lock ani za boha pokud byl VTx zapnutý. Pokud jsem jej vypnul, tak lock naskočil okamžitě. Navíc jsem se na různých forech dočetl že lidi s tím měli taky problémy...jak s rušením od VTx 5,8GHz, tak s rušením od GoPro. Ale každý to měl samozřejmě podložené jen pouhým přibližováním, oddalováním, nebo vypínáním určité součásti. Dobře je to viditelné např. na tomto videu. Já jsem bohužel s GoPro pozoroval něco podobného, ale zase nepravidelně. Jeden den to neovlivňovalo a druhý den naprosto stejně jako na tom videu. Tak buď to zkouším na špatném místě pro příjem satelitů, nebo ta GPS antena nefunguje.... :?
zskal
Kontaktovat uživatele:

#510 Příspěvek od zskal »

Troll píše:Zkoušel jsem vliv FPV ( 5,8) vysílače na GPS. Téměř nulový.Síla signálu od satelitů klesla jenom maličko i když jsem GPS těsně k naténě FPV. A protože jsem měl stále problém, někdy se to chytlo a někdy ne, bádal jsem dál. A nakonec se jako vysoce problémový komponent ukázala kamera. Zkus vypnout kameru a uvidíš. Jestli máš Android, stáhni si GPS monitor který umí ukazovat i sílu signálu ze satelitů. Pak připoj GPS na BT modul, spoj s telefonem a máš improvizovanou zkušebnu na bádání . :wink: Dále se dá vytvořit ochrana GPS od rušení, sice to není bůhvíco, ale prý to funguje, lidi to používají. Nejspíš také ze zoufalství. Obvykle je to základna z vodivého materiálu pod GPS, tak , aby se pokud možno odstínil od komponemtů na desce a zůstal zachován příjem satelitů.

Je pravda že FPV kameru jsem ještě odpojit nezkoušel a mohla by taky být zdrojem rušení. To ještě dnes prověřím, ale moc tomu nevěřím, protože kameru tam mám pořád a dříve to problém nedělalo. GPS monitor si hned stáhnu a vyzkouším - díky za tip. :idea:
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“