Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno

Jaký motor a regulátor používáte?

Originální motor
49
44%
Originální regulátor
34
30%
Regl. Turnigy 20A
0
Žádná hlasování
Regl. Turnigy 25A
3
3%
Regl. Turnigy 30A
7
6%
Jiný regl. 20A
0
Žádná hlasování
Jiný regl. 25A
5
4%
Jiný regl. 30A
7
6%
Motor CD2826/6 z HC
1
1%
Jiný motor
6
5%

Celkem hlasů: 112

Zpráva
Autor
Yiira

Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

#1186 Příspěvek od Yiira »

Ahoj, jsem tady zcela nový, ale tuhle diskusi jsem včera zevrubně skoro celou přečet. Mám na Vás chlapci dotaz a berte to jako dotaz zcela nezkušeného: Beta 1400 RTF MK3 mě čeká u kamaráda (který mi ji objednával u Pelikána) na vyzvednutí příští týden. Kupoval jsem RTF z několika důvodů, chci letadlo na začátečnické pokusy, místní písečtí letečtí guru mi ji i radili s tím, že její nedostatky jsou vyváženy přednostmi a pro začátek nemusím prakticky nic moc řešit. Trochu jezdím s buggynou se stříďákem (Himoto), trochu lítám s dvourotorovym vrtulníkem (Easycopter V6), chytrou nabíječku mám, ale jinak jsem (když pominu pokusy s větroni z dětství - cca 20 let zpátky) letectvim netknutej, momentálně trénuju s USB vysílačkou na BMI simulátoru (tak nějak se jmenuje). Nechci pro začátek moc investovat a na to si myslím, bude RTF stačit, i když na Cadeta tu asi moc chvály nenajdu. Ale zpátky k otázce: Je něco - obecně, na co si mám dát pozor a co mám udělat až to letadlo vyndám z krabice. Klidně i rady pro naprostýho trotla, jak říkám, zkušenosti nula. Zalítat půjdu s někým zkušeným, to je jasný. Díky moc všem za jakékoliv postřehy.
Naposledy upravil(a) Yiira dne stř 20.02.2013 18:18, celkem upraveno 1 x.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1187 Příspěvek od Dejfak »

Je dobré rozhýbat kormidla, a to všechny. Odpojit serva a rozhýbat to. Nahoru a dolu, u některých se stávalo že EPP pant povolil, pak je třeba je nahradit jinými. Jinak pozor na těžiště a správné nastavení výchilek. Dobré je taky spodek letadla a náběžné hrany olepit skelnou páskou.
No a pak vzhůru do oblak.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#1188 Příspěvek od Hoki »

Už jsem porůznu zalítával tři a nelítaj špatně a maj co nováčka naučit, takže dobrá volba. Bohužel nemám zkušenosti s její stavbou, ale i tamti byli nováčci a řídili se návodem a vono se to podařilo dát do kupy. Takže prostudovat návod, zkontrolovat díly, stavět s rozmyslem a né na přezkáčku, vše řádně zalepit a upevnit. Třeba i před zalepením si to vyzkoušet jak to sedí nasucho. Nic v éru nesmí být navolno a poletovat po kabině (zažil jsem jednou baterky NiMh volně položené v kabině 2x tak větší a pak jsme to vycpávali kapesníky, aby tam nepoletovali) a dodržet smysl a velikost výchylek a těžiště. Zbytek musej tady poradit stavitelé Bet, já stavěl 2x Easy Stára a v pohodě.
Yiira

#1189 Příspěvek od Yiira »

Olepení náběžných hran i břicha před prvním startem jsem měl v plánu. Rozhýbání - dobrá rada. Myslíte že má cenu rovnou měnit EPP panty za klasické nebo počkat až to bude nezbytné? A co suchý zip na křídla místo šroubování či přepážka motoru? Lítat jak to je a nebo to řešit před prvním vzletem? Vyvážení a správné uchycení baterky v kabině jsem pochopil že je důležité, takže to mám taky v plánu udělat předem. Lepidla už se tu taky probírala, to si najdu, na skladování v ložnici na skříni budu mít standbox takže krom základní rady RTFM ještě nějaké další rady do života nového pilota? Mimochodem nastavení velikosti výchylek je popsáno v návodu nebo ne? Tam budu asi trochu tápat.
Bakelite

#1190 Příspěvek od Bakelite »

Ahoj,
u pecky mi poradili vlepit do čumáku - do boků - dvě smrkové lišty pro vyztužení.
Po několika tvrdých přistáních přímo na čumák musím zpětně uznat, že to byla dobrá rada.
Beta 1400, Pioneer, Aurora 9
Yiira

#1191 Příspěvek od Yiira »

To Bakelite - dobrý tip, smím vědět jak a kam? Případné foto by nebylo na škodu. Dík
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#1192 Příspěvek od Bartn »

Panty bych preventivně neměnil. Ony pokud se s tím moc nebouchne hodně vydrží. A pokud by už k tomu došlo (což Ti nepřeju) Je možné je opravit lepidlem (na př. UhuPor, Kontaktceys, v ž á d n ém případě vteřiňákem). Zde na RCM bys jistě našel i další způsoby, teď mě napadla lepící páska se skelnou vložkou. Při tomto způsobu opatrně aby se pak kormidlo mohlo hýbat.
Yiira

#1193 Příspěvek od Yiira »

Dobrá, panty jen rozhýbu a nechám je. A co ostatní víceméně kosmetický upgrade - řeší se tu větší vrtule (do trupu bych řezat teda nechtěl), suché zipy místo šroubů do křídel a podobně....
Naposledy upravil(a) Yiira dne stř 20.02.2013 22:10, celkem upraveno 1 x.
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1194 Příspěvek od jamesgsf »

Určitě bych vyměnil regulátor, to je hodně znát i se setovým motorem, mám turnigy plush jde programovat přes vysílačku. Jinak bych určitě doporučil 6x4 apc je to pak uplně jiný letadlo. toho zářezu bych se vůbec nebál. Už několik docela kritických pádů a pro sichr jsem to obtočil skelnou páskou a že by to v tom prasklo, tak bych to musel zlomit přes koleno.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
jožino

#1195 Příspěvek od jožino »

pánty vymeň,to potom prežije lietadlo.Je to iná káva.
Yiira

#1196 Příspěvek od Yiira »

Hoho, koukám co člověk to názor. Myslim, že měnit budu, až se trochu rozkoukám a nebo až něco odejde. Větší tuning zpočátku nechystám, leda jak říkám v rámci oprav koupit něco lepšího. Zatím to vidím na pečlivé rozhýbání, pečlivé uchycení baterie uvnitř a vyvážení, případně olepení náběhových hran a břicha. Prozatím jsem teoretik, letadlo dorazí fyzicky až příští týden, takže určitě na něco ještě příjdu. Výměna regulátoru mi v tuto chvíli připadá jako sci-fi. Nemám totiž ani s čím porovnávat, jak má vlastně letadlo ožít a co to vlastně znamená že ožije. A není pro úplného začátečníka lepší, když není tak živé? A až se s tím trochu naučím tak něco měnit aby to ožilo?
miťo

#1197 Příspěvek od miťo »

...ještě bych tu zmínil, že brácha, Pekáček, po půl roce létání narazil na velký odpor lanovodu na směrovku. Asi mu tam navzlínala rosa a trochu orezl drát. Vytáhl ho, vyleštil a s mírným potřením silikonovým olejem zasunul zpět. Ono se to projevilo náhlou klesavou zatáčkou, dále bylo nutno model často trimovat. Teď to šlape na výbornou.
S tou motorizací tomu dej čas, v počátcích by ti divoký éro bylo spíš na obtíž. Ale jak tu píšou, největší posun ve vylepšení je u Bětky výměna regulátoru.
Bacha na těžiště, smysly výchylek, test dosahu Cadeta, atd. Doporučuji pomoc někoho zkušenějšího, nebo aspoň rady či dozor, zálet. Každopádně k Bětce: vybrals dobře 8)
Přílohy
Bráchova Bětuš s GoPro na palubě
Bráchova Bětuš s GoPro na palubě
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#1198 Příspěvek od jamesgsf »

No ja vyměnil vrtuly celkem brzo hned po par letech, ono jde o to, že ta větší má lepší tah a lip tě dostane z průseru. Je to prostě o hodně znát i na stoupání. A v konečném důsledku si s tím i líp zaplachtíš. Prostě je to rychlejc nahoře.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Yiira

#1199 Příspěvek od Yiira »

Je to tohle?
http://air.pelikandaniel.com/?sec=product&id=40644

A pak mi ještě taky prosím někdo poraďte, jakou si mám koupit druhou baterku - ideálně odkazem na webu Pelikána, kamarád mi to bude objednávat přímo od něj.

+ co k tomu, aby mi to zbaštila nabíječka Raytronic C12 (nabíjecí kabel nebo tak něco). Ať nemusim pokudmožno nic pájet.
jožino

#1200 Příspěvek od jožino »

Nie, je to 6x4
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“