Jaké letadlo pro začátečníka Prosím o radu
Jaké letadlo pro začátečníka Prosím o radu
Ahoj kluci, po včerejší návštěvě modelářství s mým šestiletým synem a po dlouhém rozhovoru s nadšeným prodavačem modelářem:) Jsme se s klukem rozhodli že bychom si chtěli také nějaké funkční letadýlko postavit, v podstatě je to takové splnění mého dětského snu:) Povoláním jsem truhlář, takže práce se dřevem podle plánů mi není cizí, nic méně modely jsem nikdy nedělal takže nevím co mě čeká
Od včerejšího dne pořád běhám po všech možných webových stránkách a sháním idealni letadlo a veškeré informace ale v podstatě nevím co mám pořádně hledat. Pán mi ukazoval tři možné velikosti letadýlek které si můžu sám slepit od toho nejmenšího dílku. Poté popisoval že se dají osadit pohonem od házení, gumou, elektromotorek až po spalovací motor. Varianta spalovacího motůrku se mi líbí nejvíceale, ale něco mi říká že to bude ta nejobtížnější a nejtěžší varianta, ale rád bych se ji držel
Proto Vás všechny moc prosím o rady
děkuji
Re: Jaké letadlo pro začátečníka ? prosím o radu
Na to není snadná odpověď. Z hlediska efektivity a předpokladu úspěšného učení bez zklamání, velkých nákladů a škod jsou na začátek nejlepší letadla z EPP (houby/bublinky)... materiál vzhledem a váhou podobný polystyrenu ale nesrovnatelně houževnatejší - téměř nerozbitný. Model může být neřízený i řízený, pokud s pohonem tak výhradně elektrickým. S vhodným modelem z tohoto materiálu se dá při minimálním riziku rozbití naučit moc, ale je to ale namíle vzdáleno truhlařině a krásné práci s dřevem. Naopak konstrukční model je podstatně křehčí a náchylnější na rozbití, což může začínající dítko odradit. Spalovací motor se na začátky nehodí vůbec.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Jedna věc je stavět-chápu, že Tě to baví (mě taky:-))) ) -druhá létat.
Letadlo "krásné stavebně" nemusí být ale vůbec vhodné na začátky létání-spíš naopak.
Souhlasím s příspěvkem přede mnou....snad bych radil použít pohon elektro-je to pohodlnější: Nepromaštěný model-čistý provoz, odpadá práce se startováním motoru/čím menší-tím hůř) ,
...vezmeš 2 baterie do kapsy a jdeš...
Já bych radil: Na začátky BETA 1400 + kamarád, co ti pomůže-jinak i tu rozbiješ.
A postav něco hodně dřevěného a krásného
Rádi se všichni podíváme 
Klidně zavolej-číslo v SZ
Letadlo "krásné stavebně" nemusí být ale vůbec vhodné na začátky létání-spíš naopak.
Souhlasím s příspěvkem přede mnou....snad bych radil použít pohon elektro-je to pohodlnější: Nepromaštěný model-čistý provoz, odpadá práce se startováním motoru/čím menší-tím hůř) ,
Já bych radil: Na začátky BETA 1400 + kamarád, co ti pomůže-jinak i tu rozbiješ.
A postav něco hodně dřevěného a krásného
- Buckeye-Blitz
Zdravím kolego. Ten model na spalovací motor je sice krásná a velmi lákavá varianta, ale zároveň nejobtížnější a pro začátečníka nejhorší možná. Pokud mohu doporučit, tak pro začátek je optimální varianta hotový set ARF nebo RF - tj. model i s vysílačem připravený k letu a to nejlépe z tzv. EPP (extrudovaný polypropylen) a poháněný elektromotorkem. Pokud znáš nějakého zkušeného modeláře v okolí, neváhej jej požádat o pomoc do začátku. Zkušený modelář v okolí to je 50% úspěchu při snaze naučit se létat s prvním RC modelem. Jde to samozřejmě i bez něj, ale počítej s tím, že daní budou zlomené vrtule a lepení modelu po karambolech (to může někdy zcela sebrat veškerý elán pokračovat v modelařině dále). Ten hotový set i s vysílačem je optimální na to, abyste se synem zjistili, zda vás modelařina "chytla" a chcete pokračovat, nebo zda to byl jen chvilkový zápal, který zase opadl. Nemá cenu kupovat konstrukční model, lepit se s ním několik týdnů/měsíců a pro nezkušenost s jeho ovládáním jej rozbít při prvním letu. Elektromodel (nejlépe elektrovětroň s rozpětím kolem 1 metru) je pro začátek optimální - čistý provoz a lze kdykoliv za letu vypnout a zapnout motor. EPP materiál je velmi snadno opravitelný vteřinovým lepidlem přímo na louce. Na jednu věc pozor. Dnes se dá z materiálu EPP vyrobit prakticky jakékoliv ARF nebo RF letadlo počínaje maketou válečné stihačky přes maketu sportovního dvouplošníku, maketu vysokovýkonného větroně a konče jednoduchým kluzákem. Prakticky všechny líbivé makety, které mají vzor ve skutečném letadle se také tak chovají za letu - jsou rychlé, obratné a začátečnické chyby neodpouštějí. Proto raději do začátku jednoduchý motorizovaný kluzák/větroň, který se chová nezáludně, není moc rychlý a začátečnické chyby toleruje.
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
Projdi si vlákna v téhle sekci a najdeš tam řešení. Např.http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=16&t=55907
Od té doby se nic tak převratného neudálo, jiné výrazně odlišné a vhodnější typy nejsou.
Od té doby se nic tak převratného neudálo, jiné výrazně odlišné a vhodnější typy nejsou.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Aďas píše:Ahoj kluci, po včerejší návštěvě modelářství s mým šestiletým synem
Koukám, že to budeš mít ke mně daleko.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
AR1 píše:Aďas píše:Ahoj kluci, po včerejší návštěvě modelářství s mým šestiletým synem
Koukám, že to budeš mít ke mně daleko.Můžete se klidně stavat na kafe (syn kafe asi ne
) a nemusí odejít s prázdnou viz viewtopic.php?f=98&t=55741
To bych se někdy určitě rád zastavil nejlépe až bys šel třba na letiště
A ja měl strach že neznam žádného modelaře v okolí :d
Pro Aďas:
No vidíš-díky uvedenému bydlišti už máš kamaráda:-) A to je hrozně moc fajn. A ty "kecy" co uslyšíš mezi modeláři na letišti jsou nad všechny teorie! Samozřejmě se najde někdo, kdo to popře, ale pro naše rekreační létání netřeba znát diferenciální rovnice
No vidíš-díky uvedenému bydlišti už máš kamaráda:-) A to je hrozně moc fajn. A ty "kecy" co uslyšíš mezi modeláři na letišti jsou nad všechny teorie! Samozřejmě se najde někdo, kdo to popře, ale pro naše rekreační létání netřeba znát diferenciální rovnice
-
beginner99
Na něco dřevěného a se spalovákem jako první model na LÉTÁNÍ bych rychle zapomněl , i to EPP se dá rozbít , hold první model ( s dnešníma setovýma letadlama pro začátečníky vyrobená) ze dřeva a ještě třeba maketa je zkrátka pitomost , teda pokud lítat chceš , v případě modelu na výstavku , to je něco jiného . Hledej podle : a) asi RTF - set ( nevím jak v tvém případě)
b) EPP
c) kategorie jednině pro ty začátečníky , ty složitější , nechci tě podceňovat , ale asi by jsi to nedal d) hornoplošník nebo větroň , čím větší , tím hodnější ( beta 1400, cessna 480 - ty nejlevnější)
Jo a ještě jsem zapomněl dopsat to , že stavebnice z EPP pro začátečníka , no nevím teda , asi až spíš ten druhý model=stavebnice.
b) EPP
c) kategorie jednině pro ty začátečníky , ty složitější , nechci tě podceňovat , ale asi by jsi to nedal d) hornoplošník nebo větroň , čím větší , tím hodnější ( beta 1400, cessna 480 - ty nejlevnější)
Jo a ještě jsem zapomněl dopsat to , že stavebnice z EPP pro začátečníka , no nevím teda , asi až spíš ten druhý model=stavebnice.
Naposledy upravil(a) beginner99 dne čtv 21.02.2013 15:22, celkem upraveno 1 x.
2952 píše:Jedna věc je stavět-chápu, že Tě to baví (mě taky:-))) ) -druhá létat.
A postav něco hodně dřevěného a krásnéhoRádi se všichni podíváme
Takže k naučení létání bude asi beta 1400 to nejlepší možný řešení koukám že to tu doporučuje úplně každý
Létat bych chtěl vždycky jsem to moc obdivoval navíc to bude další aktivita kterou budu moc provozoovat se synem .) Ta beta 1400 doporučujete nějakého konkretniho vyrobce ?
Jestli bydlíš ve stejných Letňanech, tak při pohledu z okna se na letišti jen tak nesejdeme
Jinak to další úchylka při modelařině - začneš sledovat počasí a plánovat podle něj.
Jinak to další úchylka při modelařině - začneš sledovat počasí a plánovat podle něj.
-
beginner99
Aďas píše:Takže k naučení létání bude asi beta 1400 to nejlepší možný řešení koukám že to tu doporučuje úplně každýAkorát škoda že ta beta neni stavebnice, ikdyž na tomto materialu by nebylo co stavet
Nejlepší je začít na simulátoru.
Souhlasím s předřečníky.
Já radím zvolit tohle pořadí:
1. koupě a trénink na letovém simulátoru (ovládací konzoly s USB kabelem prodávají rovnou s přiloženým CD s freewarovým simulátorem FMS, ale časem je lepší investovat do Phoenixe nebo jiného).
Minimálně 2 týdny denně tak hodinku, naučit se start, ploché zatáčky, let od sebe/k sobě a hlavně přistání. Když zkazíš 1 z 10, tak to je už dobrý stupeň.
2. koupě "bublinoletu", tedy nenáročného modelu z EPP s elektropohonem. Rozpětí min. 1400mm. Typy jako EasyStar, Beta a pod. Naučit se tím létat a hlavně přistávat. Taky jednoduché akrobatické prvky co svede (např. přemet, pokus má kridélka tak výkrut). Dobré najít někoho, kdo by mohl učit létat na kabelu v režimu učitel-žák.
3. Koupě obratnějšího "bublinoletu" jako např FOX1800 a pod. S ním se naučit i více akrobatických prvků. Před jejich cvičením v reálu vše si nejprve zkoušet na simulátoru.
4. Neustálé udržování a zvyšování formy létáním (aspoň jednou týdně, když nepřeje počasí tak aspoň na simulátoru). Snažit se přistupovat k virtuálním modelům na simulatoru tak, jako kdyby byly opravdové - snažít se je zbytečně nerozbíjet.
5. koupit si spalovací motor aspoň 2,5cm3 (ale raději 3,5 až 5cm3 nebo i větší), nejspíš zhavíka. Namontovat na zabíhací stojan a naučit se ho startovat, seřizovat a taky ho dobře zaběhnout (případně koupit i starší už zaběhnutý, ale dobrý, ale i tak pokusy na "desce" nevynechat) . Pořídit si samozřejmě vše nezbytné co je k startování a provozu spalováka potřeba)
6. Postavit nějaký jednoduchý motorák, co se dá hodit z ruky (např. PONY, SPURT, Simplex a pod). Naučit se s ním létat.
Jako mezistupeň není na škodu zkusit upoutaný model. Přitom se dá hodně naučit zvlášť ohledně motoru a jeho obsluhy, ale i pilotáže. I když mnozí na U-čka hledí s despektem, není to tak snadné jak si někdo myslí. Řídí se to sice jen výškovkou kolem jedné osy, ale v dost malém letovém prostoru, takže se musí naučit reagovat rychle a přiměřeně. Ty získané návyky neškodí ani pro RC-pilotáž.
7. pak postupně větší a větší modely a motory k nim.
Případně je možné v bodu 5 přejít rovnou na benziňáky okolo 20cm3 a jít rovnou na modely větší. Lépe se to řídí, ale náklady jsou mnohem větší, čili i případná havárie znamená větší ztrátu a taky nebezpečí pro obsluhu a diváky i pilota samotného. Tuhle cestu bych doporučil opravdu jen pod patronátem nějakého zkušeného kolegu.
Já radím zvolit tohle pořadí:
1. koupě a trénink na letovém simulátoru (ovládací konzoly s USB kabelem prodávají rovnou s přiloženým CD s freewarovým simulátorem FMS, ale časem je lepší investovat do Phoenixe nebo jiného).
Minimálně 2 týdny denně tak hodinku, naučit se start, ploché zatáčky, let od sebe/k sobě a hlavně přistání. Když zkazíš 1 z 10, tak to je už dobrý stupeň.
2. koupě "bublinoletu", tedy nenáročného modelu z EPP s elektropohonem. Rozpětí min. 1400mm. Typy jako EasyStar, Beta a pod. Naučit se tím létat a hlavně přistávat. Taky jednoduché akrobatické prvky co svede (např. přemet, pokus má kridélka tak výkrut). Dobré najít někoho, kdo by mohl učit létat na kabelu v režimu učitel-žák.
3. Koupě obratnějšího "bublinoletu" jako např FOX1800 a pod. S ním se naučit i více akrobatických prvků. Před jejich cvičením v reálu vše si nejprve zkoušet na simulátoru.
4. Neustálé udržování a zvyšování formy létáním (aspoň jednou týdně, když nepřeje počasí tak aspoň na simulátoru). Snažit se přistupovat k virtuálním modelům na simulatoru tak, jako kdyby byly opravdové - snažít se je zbytečně nerozbíjet.
5. koupit si spalovací motor aspoň 2,5cm3 (ale raději 3,5 až 5cm3 nebo i větší), nejspíš zhavíka. Namontovat na zabíhací stojan a naučit se ho startovat, seřizovat a taky ho dobře zaběhnout (případně koupit i starší už zaběhnutý, ale dobrý, ale i tak pokusy na "desce" nevynechat) . Pořídit si samozřejmě vše nezbytné co je k startování a provozu spalováka potřeba)
6. Postavit nějaký jednoduchý motorák, co se dá hodit z ruky (např. PONY, SPURT, Simplex a pod). Naučit se s ním létat.
Jako mezistupeň není na škodu zkusit upoutaný model. Přitom se dá hodně naučit zvlášť ohledně motoru a jeho obsluhy, ale i pilotáže. I když mnozí na U-čka hledí s despektem, není to tak snadné jak si někdo myslí. Řídí se to sice jen výškovkou kolem jedné osy, ale v dost malém letovém prostoru, takže se musí naučit reagovat rychle a přiměřeně. Ty získané návyky neškodí ani pro RC-pilotáž.
7. pak postupně větší a větší modely a motory k nim.
Případně je možné v bodu 5 přejít rovnou na benziňáky okolo 20cm3 a jít rovnou na modely větší. Lépe se to řídí, ale náklady jsou mnohem větší, čili i případná havárie znamená větší ztrátu a taky nebezpečí pro obsluhu a diváky i pilota samotného. Tuhle cestu bych doporučil opravdu jen pod patronátem nějakého zkušeného kolegu.
Naposledy upravil(a) VTjr dne čtv 21.02.2013 15:41, celkem upraveno 1 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)