Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno

Jaký motor a regulátor používáte?

Originální motor
49
44%
Originální regulátor
34
30%
Regl. Turnigy 20A
0
Žádná hlasování
Regl. Turnigy 25A
3
3%
Regl. Turnigy 30A
7
6%
Jiný regl. 20A
0
Žádná hlasování
Jiný regl. 25A
5
4%
Jiný regl. 30A
7
6%
Motor CD2826/6 z HC
1
1%
Jiný motor
6
5%

Celkem hlasů: 112

Zpráva
Autor
Yiira

Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

#1201 Příspěvek od Yiira »

To Jožino:
Ale řešila se tu i APC 5,5x4,5 bez nutnosti zásahu do trupu ne? Jaké označení má originál?
jožino

#1202 Příspěvek od jožino »

Toho zásahu do trupu sa neboj.Ja lietam s Betou rok a už niečo prežila,ale ten trup vždy vydržal.Je to len asi 3-5mm.S tou vrtulou Beta ide skoro koľmo hore.A to tam mám setový regulátor.Akurát som riadiace plochy dal na pantíky
czpredseda

#1203 Příspěvek od czpredseda »

5,5x4,5 jsem tam měl dost dlouho a dobrý, obzvlášt se setovým reglem. Ale 6x4 je lepší, doporučuju však 30A regulátor. Dělám na to za pár korun nový lože, které je vyšší a nemusí se řezat do trupu. http://www.rc-foto.cz/produkt/nahradni- ... beta-1400/
Panty rozhodně doporučuju, standardní se mi polámaly asi za týden, návod zde: http://www.rc-foto.cz/inpage/montaz-zav ... p-letadla/
Baterku dej 2200 mAh mám odzkoušenou RAY, akorát má jiný balanční konektor, který nepasuje do nabíječky Equilibrium, kterou má asi spousta začátečníků - více zde: http://www.rc-foto.cz/inpage/jak-se-vyz ... bijeckach/
Yiira

#1204 Příspěvek od Yiira »

To czpredeseda:
Už jsem na to koukal. Chápu-li to správně, mám objednat motorové lože a vybrat variantu s úpravou délky? A pak tam bez řezání do trupu dát tuhle vrtuli: http://air.pelikandaniel.com/?sec=product&id=29782
Panty můžu použít tyhle? http://air.pelikandaniel.com/?sec=product&id=3767
Nabíječku mám Raytronic C12 se spoustou konektorů balancéru, ta by měla asi zbaštit kdeco. Na baterce do auta mám konektor T-Dean samice (zdá se mi že z fotky že setová baterka má stejný ale jistej si nejsem - éro zatim nemám) a do vrtulníku mám JST. Našel jsem baterku správně?:
http://air.pelikandaniel.com/?sec=search&lng=cz&stype=ftxt&stext=3EB5126&search=+
Budu to předávat k doobjednání z jednoho místa, takže proto ty odkazy přímo od Pelikána

Ještě dotaz ohledně lepidla - chápu Purex na montáž pantů, jinak se tady probírá vteřinové lepidlo + aktivátor, ale to mi nic neříká. Znám jen vteřiňáky za 30 kč z OBI (loctite superbond apod), které žádný aktivátor nemají. Jaký je v tom rozdíl a jak to funguje?
Naposledy upravil(a) Yiira dne čtv 21.02.2013 20:25, celkem upraveno 1 x.
pepe*
Kontaktovat uživatele:

#1205 Příspěvek od pepe* »

motorové lože od czpředseda lze jen doporučit, opravdu precizní práce, rychlé dodání.
panty bych neměnil, příjde mi to v případě betky zbytečnej luxus a pokud jo tak až třeba při poškození, upadení, ale i na to stačí uhupor
Graupner MX 20 HOTT, Supertrino mk II - Glavak 16", Extra 300, T-rex 500 PRO
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#1206 Příspěvek od Bartn »

Podle mého názoru počkej s jakýmkoli "vylepšováním" dodaného modelu (nový regulátor, větší vrtule, nové osazení motoru atd atd). Je to Tvůj prvý model, nauč se s ním lítat tak, jak Ti přijde. Pokud budeš mít na lítání dost času je vhodný druhý akumulátor. Kvůli vyvážení bych Ti doporučil stejnou velikost jaká bude v setu. Pokud bys kupoval ARF tak bych šel na aku 3S 2200 mAh. A teprve asi tak po roce dej na návrhy na vylepšování, za ten čas budeš vidět, co se Ti na modelu nelíbí a co bys chtěl vylepšit. Mám několik kolegů, kteří s Betou ať už RTF nebo ARF s původním osazením lítají delší dobu. A s jejím výkonem jsou spokojeni. A věřím, že budeš i Ty. Jenom bych Ti vřele doporučil pro začátek začít s někým zkušenějším. Model letadla je přece jen něco jiného než auta nebo heli. A přeju Ti, aby se Ti při začátcích s letadlem vedlo.
Yiira

#1207 Příspěvek od Yiira »

To Bartn: Máš pravdu. Původně jsem to chtěl tak udělat a asi to tak i udělám. Nicméně baterku budu stejně kupovat, a jelikož toho člověka moc otravovat a taky ušetřit nějaký kačky za poštovný, asi k tomu rovnou přihodím i tu větší vrtulku a pantíky. Hodím je doma do šuplíku a časem namontuju. A až budu mít cestu do Klatov, třeba navštívím czpředsedu a pořídím si jeho lože motoru - vypadá fakt luxusně :)))
czpredseda

#1208 Příspěvek od czpredseda »

To s těmi panty je na zvážení a záleží asi kus od kusu. Ty moje byly skutečně mizerné (i po rozhýbání a pak začaly praskat) a serva se děsně namáhaly a pořád chrčely, i se nahýbal celý ocas, po výměně nebe a dudy. A lepší se to naučit na Betě, než to pak poprvé zkoušet na dražším letadle. Takže ty se daj vyměnit hned, je to fakt snadný. CO se týče vrtule a reglu tak je skutečně lepší pár letů počkat než to dostaneš do ruky se setovým vybavením a malou vrtulí. Se setovou baterkou byla moje Beta lehká na předek a musel jsem ji dost dovážit, s 2200 to je super akorát. Pro první lety je fakt hodně blbý, když se to vzpíná, lepší je mít těžiště víc vepředu a přitahovat než obráceně. Navíc setová baterka se mi rychle nafoukla, ta RAYKA je držák. Dál doporučuju se co nejdřív zbavit T Deanů a přejít hned u prvního éra na XT60. Já to neudělal a teď se vztekam :-)
To Yiira - jestli jezdíš do Plzně, můžu vřele doporučit krámek na Klatovský, je tam perfektní chlapík, kterej poradí a ceny přijatelný, sortiment OK. Zrovna jsem si tam kupoval nějakej novej typ Purexu co míň pění (brzy otestuju a dám test na web) a mají tam taky Purex elastic spešl na EPP - ten zatím nemám, koupím příště.

Ta vrtule je správná, musí to být tlačná P, protože se motor točí obráceně než u tažnýho a s tažnou 6x4E vrtulí by se povoloval unašeč. tedy ono to poletí i s vrtulí, která se točí na špatnou stranu, ale lítá to blbě :-). Montáž vrtule vždy označením rozměru ve směru letu.
Jestli chceš ušetřit, kup si tyhle panty, se smontovanýma je míň práce. Baterka je přesně ona. Jestli máš peníze, kup rovnou 2, s jednou je to blbý. Konektor u ní neni, tak potřebuješ TDean female, nebo rovnou pár XT60 a vyměnit to i u reglu + male na nabíječku.
Yiira

#1209 Příspěvek od Yiira »

To czpředseda: Jojo, udělám to tak jak radíš. Aspoň si trochu pohraju. Do Plzně nejezdim, jezdí tam ale kolega každej tejden. Purex asi seženu i jinde než v modeláři ne? Proč jsou T-deany špatné? Asi je tam nechám a hodim ho i na Rayku - jsem na ně zvyklý z auta.

Jak je to prosím s těmi vteřiňáky a aktivátory?
czpredseda

#1210 Příspěvek od czpredseda »

Deany se hrozně ztuha rozpojujou a zapojujou, zvlášť v úzkým trupu, kde je málo místa. Někomu to nevadí, mně jo. Vteřiňák tuhne na pantech moc rychle a nestačíš to srovnat, bez aktivátoru naleptá polystyren a je po zaschnutí příliš křehký a tvrdý. S aktivátorem to rychle ztuhne a vteřiňák nestačí polystyren naleptat - jednou jsem zalepil vteřiňákem kousek bez aktivátoru a málem se to propálilo skrz celý křídlo, mám tam teď hnusnej flek. Purex, nebo jiná podobná lepidla je pružný a trochu utlumí vibrace. Jiným řešením jsou bezodérový vteřiňáky, třeba Hobbyking Gold, který poliš neleptaj.
Jo a Purex je předně lepidlo na dřevo pro truhláře, v modeláři to maj v malých baleních.
Yiira

#1211 Příspěvek od Yiira »

Ještě rychlej dotaz než odešlu objednávku, můžu na kompletaci modelu také použít PUREX nebo bude lepší vteřiňák + aktivátor?
czpredseda

#1212 Příspěvek od czpredseda »

Na kompletaci rozhodně střední vteřiňák a aktivátor, případně jak jsem psal ten Purex elastic, ale ten nemám odzkoušenej. Lepí se tam jen směrovka a výškovka a snad páky, jestli si pamatuju, je to snadný. Jednu část natřít lepidlem, druhou stříknout aktivátorem, nechat chvíli odvětrat, přiložit a zmáčknout k sobě. Zasyčí to a je hotovo. Samozřejmě předtím to vyzkoušej nasucho a pozor na geometrii. Klasickým purexem by to šlo asi taky, ale vypění to, tak by se to mohlo hnout, navíc je to takový nepěkně žlutý.
Yiira

#1213 Příspěvek od Yiira »

To czpředseda: Díky
Bakelite

#1214 Příspěvek od Bakelite »

"výdřeva" čumáku Bětky:
smrková lišta 10x2 mm, délka cca 20 cm
(lepíme na oba boky)

umístění viz. foto
http://bakelite.sweb.cz/RC/Beta/IMAG0529.jpg

Měl jsem ARF verzi, proto jsem lepil tam, kam jsem dosáhl prsty.

Dále jsem nahradil původní šrouby fixující křídla vruty.

http://bakelite.sweb.cz/RC/Beta/IMAG0530.jpg
Beta 1400, Pioneer, Aurora 9
Yiira

#1215 Příspěvek od Yiira »

Díky všem, už se nemůžu dočkat, až mi to dorazí domu a začnu si hrát.
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“