Konverze F3B a F3J na elektro

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
graup15

Re: Konverze F3B a F3J na elektro

#481 Příspěvek od graup15 »

Pohon Aspire je Neu 1115/1Y/5.2 Kontronik. Na 3S-Turnigy 2200mAh-40c a s vrtulí 16/10RF stoupe Aspire 20m/s což je naprosto dostatečné. Proud jsem neměřil, ale bude poměrně malý.
Zatím žádné nastavovaní nebylo,jen jesm testul ovladatelnost a přechody z hodně ostré levé zatáčky do pravé a zpět. Pak i reakce na SOP právě v řízené ostré zatáčce. Výsledek naprosto boží. Pro Jirku to bude oproti Aironu skok o tři světelné roky.
Přílohy
Aspire_first_flight.gif
kovaco

#482 Příspěvek od kovaco »

Dalibore, když mám říct pravdu, tak jsem nevěřil, že to dnes zalítneš, ale zase jsem se mýlil. :D

Už se těším na malou F5J Bubákovskou soutěž. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
lipan

#483 Příspěvek od lipan »

No jo Ondro,ale bez nás :D :D :D :D :D :D :D
kovaco

#484 Příspěvek od kovaco »

:lol: Jirko, já to sleduji ostře z gauče. :lol:
M1
Kontaktovat uživatele:

#485 Příspěvek od M1 »

..no krása, pěkně jste ho vykoupali v tom sněhu :mrgreen: :lol: :lol:. Jirko, půjčil ti to Dalibor vůbec :lol:
JETI DC-16
GPS Ikura 2020, F3X Viking 2E, Graupner Junior
JMalik

#486 Příspěvek od JMalik »

ST píše:Ještě taková ptákovina. Pro jistotu jsem u NEU výstupní kabely pojistil v místě kde procházejí zadním čelem silikonovou bužírkou, aby při nedejbože zahřátí motoru došlo k prošlusnutí z kabelu na plášť motoru. Jsem už asi paranoidní, ale jistím to na všech frontách.

Teploty se nemusíš bát, asi rok jsem měl teplotní čidlo na motoru a baterce. Ten motor je prakticky studený.
Ale co dobře zajisti jsou vibrace. I když se to tak nezdá, po čase by se to mohlo prodřít přesně v tom místě co píšeš. Nedávej tam silikon, ale normální smršťovačku, je to mechanicky mnohem odolnější.
Taky mysli na to, že pokud super zkrátíš kabely na regulátor, budou se vibrace přenášet až tam, nesmí to být všechno krátké a natvrdo upevněné, jinak se to může uklepat i na spoji v regulátoru.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
lipan

#487 Příspěvek od lipan »

M1 píše:..no krása, pěkně jste ho vykoupali v tom sněhu :mrgreen: :lol: :lol:. Jirko, půjčil ti to Dalibor vůbec :lol:

jak, když jsem tam nejel
ale v tejdnu to testnem a na filmujem :D
ST
Kontaktovat uživatele:

#488 Příspěvek od ST »

JMalik píše:
ST píše:Ještě taková ptákovina. Pro jistotu jsem u NEU výstupní kabely pojistil v místě kde procházejí zadním čelem silikonovou bužírkou, aby při nedejbože zahřátí motoru došlo k prošlusnutí z kabelu na plášť motoru. Jsem už asi paranoidní, ale jistím to na všech frontách.

Teploty se nemusíš bát, asi rok jsem měl teplotní čidlo na motoru a baterce. Ten motor je prakticky studený.
Ale co dobře zajisti jsou vibrace. I když se to tak nezdá, po čase by se to mohlo prodřít přesně v tom místě co píšeš. Nedávej tam silikon, ale normální smršťovačku, je to mechanicky mnohem odolnější.
Taky mysli na to, že pokud super zkrátíš kabely na regulátor, budou se vibrace přenášet až tam, nesmí to být všechno krátké a natvrdo upevněné, jinak se to může uklepat i na spoji v regulátoru.

Doufám, že ty vybrace budou minimální a spíš žádné. Na ENJOY jsem lítal AE vrtuli a tady ty vibrace nepatrné byly. Když jsem vyměnil vrtuli za RFM tak to rapidně stichlo a vibrace prakticky žádné. No ale to se ukáže až po záletu.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#489 Příspěvek od Milan Nes »

Já sem už málem koupil Storka ze Slovenska, ale pan zmenil domluvu a zacal mi tvrdit jak sme se dohodli jinak tak to padlo.

Tak zase sem ve fazi cekani, jinak pekne :) a gratulace k povedenemu - nadsenemu zaletu.
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
kovaco

#490 Příspěvek od kovaco »

To by chtělo založit nové vlákno : Naše kousky F5J :lol: Už vím prd, jestli jsem u Vikoušů, lehoušů, nebo kde. :roll:
Dzordzik

#491 Příspěvek od Dzordzik »

graup15 píše:Stando super! Stovkové bohatě stačí. Když to vystředíš na dvě stovky,bude to víc než super.
Já dneska zalétl Aspire. Nooooo mám pocit,že Jirka Airona bude prodávat..tohle je naprosto někde jinde. A to ve všech ohledech.
Pokusil jsem se alespoň o jednu letovou fotku, ale s mojí mýdlovou krabičkou v pravé ruce,(levou jsem řídil Aspire)ten výsledek není nic moc. Tak prosím o schovívavost. Fotky jako dělá martin,nemám šanci udělat.

Říkal sem že Valentova letadla nejde se soutěžníma brouskama srovnávat ani vzdáleně, ale víš jak to je, to si člověk musí vyzkoušet sám.
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#492 Příspěvek od PiNa »

graup15 píše:Já dneska zalétl Aspire.

To se to přistává do sněhu s cizíma letadlama co? :mrgreen:
Pořád jsem si říkal, co mi ty fotky připomínají, až jsem to nakonec našel.
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
graup15_junior

#493 Příspěvek od graup15_junior »

Milan Nes píše:Já sem už málem koupil Storka ze Slovenska, ale pan zmenil domluvu a zacal mi tvrdit jak sme se dohodli jinak tak to padlo.

Tak zase sem ve fazi cekani, jinak pekne :) a gratulace k povedenemu - nadsenemu zaletu.

A co se stalo. Vzdyt mne se zdal naprosto v pohode
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#494 Příspěvek od Milan Nes »

graup15_junior píše:
Milan Nes píše:Já sem už málem koupil Storka ze Slovenska, ale pan zmenil domluvu a zacal mi tvrdit jak sme se dohodli jinak tak to padlo.

A co se stalo. Vzdyt mne se zdal naprosto v pohode

máš to v SZ sem jeste porad moc nastvanej na to abych to psal sem, nebylo by to nic slusneho
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
ST
Kontaktovat uživatele:

#495 Příspěvek od ST »

Tak jsem stejně nakonec vyměkl, a vzal si motor na vystředění konverzního čela na soustruh a dostředil to. Předsi jen to ložisko v přípravku mělo trochu vakl, který se sice vymezil tlakem dříku hodinek, ale... No už je to snad OK.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“