TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Decca
Kontaktovat uživatele:

Re: TERMIKA - fígle

#751 Příspěvek od Decca »

Rocky_MK píše:
Decca píše:Rocky_MK ...nenechej si motat hlavu takovejma kravinama.

Nenechám, nemám v plánu nic takového kupovat...já potřebuju lítat a lítat, ne kupovat varia...mám za sebou několik desítek startů na gumicuku jak za bezvětří, tak i za větru přes 5-6 m/s. Už tedy vím, jak se chová můj model za normálního kluzu. Zhoupnutí při nalétnutí stoupáku, které jsem tu popisoval, jsem poznal hned a tam, kde jsem ho předpokládal, nad terénní vlnou...krom toho, vlastním rc soupravu nine eagles (pětikanálová setovka), netuším, jestli se to dá nějak synchronizovat s variem nebo telemetrií.

...jenom aby sem to upřesnil. Já samosebou nikomu nevymlouvam vario. Ať si každej lítá co se mu líbí...
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#752 Příspěvek od mihlit »

Decca píše:...telemetrii si již měl, kolik stála?
...prvního normálního dne, termického? ...možná by jsi to zvládl ten den i bez vária...
...koukáš kolem sebe, přemýšlíš kam to letadlo poslat a zdá se ti že tam něco je? ...to umí i vário? ...já bych řekl že ne...vario ti dodá finální informaci a ty mužeš klidně stoupat, výhoda o které ovšem nepochybuju.
...postupně si se naučil zjistit jak se letadlo chová když to nalítne a jak když z toho vypadne...no někdo na tohle holt potřebuje zvukovou nápovědu, výhoda to je, to máš pravdu:-)

Původní telemetrie byla od FrSky. Teď mám MX-20 Hott, kde vario stojí 1000.
Normální den = nějaká termika, ale ne taková, že to tam drží samo. Bez varia bych to nedal.
Ne, radit vario neumí, ale když si tak průběžně tipuju, tak mi vario řekne, které tipy byly špatně a které dobře a já tak časem dělám více těch správných tipů. Když ve 150 metrech udělám kolečko, tak nepoznám, jestli jsem ztratil dva metry, jsem v nule, nebo jsem dva metry nastoupal. Vario mi to řekne :) Sice těch koleček můžu udělat víc a pak to snáz poznám, ale zase každý špatný tip stojí víc výšky, takže to znamená méně pokusů.
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#753 Příspěvek od ZIPP »

Zajímavá diskuse...nějak se to tu rozjelo.... :D ..velice se mi líbil příspěvek , že s variem umí lítat každý kretén, no myslím, že tento člověk toho asi moc s variometrem nenalítal. Ono totiž se dá i s variem dobře prolítnout termika a pak už ji nenajdeš....o tom můžou hodně mluvit aktivní plachtaři... já létám v aeroklubu Orlíka a pokud nalítnu komín tak to nejdřív cítím jak se říká " na zadku", prostě cítím jak to Orla nadzvedne, nebo bouchne do jedné z poloviny křídla..to prostě cítíte, no a vario ukazuje s lehkým zpožděním, takže když nezareagujete hned tak prostě ten komín, pokud je úzký profrčíte jak nůž máslem. A pak se tam motáte jak nudel v bandě.... jednou do prava, pak doleva tam a zpět a říkáte si" sakra, vždyť to tu bylo" a najednou ono nikde nic....jak se to objeví tak to hned zmizí... :D Ještě by mne zajímalo jaké zpoždění má modelářský vario... :?:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
pepin

#754 Příspěvek od pepin »

já bych to vario zase tak tvrdošijně nezatracoval a už vubec bych se neodvolával na to, že x procent lidí se s ním také létat termiku neučila, ono to modelářské vário zase až tak dlouho na trhu není a kdo už létá termiku bez varia, zvlášt s elektromotorem, tak mu to muže opravdu přijít zbytečné. Já ho taky dodnes nemám, ale páč to stoupání na svahu proti horizontu vidím, pokud někdy pojmu ale třeba aerovleky trošku vážněji, určitě váhat nebudu, s nějakou 4 metrovkou se už dá po vypnutí prolétnout docela velká plocha a vubec si nedělám iluze o rozpoznávání termického vzestupného proudu když budu čumět na model zespodu, nebo o nějaké procentuálně lepší uspěšnosti když bych bez vária měl tahat z udolí bezmotorový větron na svahu, konec koncu, jako všechny blbinky to pujde opět vypnout vypínačem na vysílači.
mimochodem dnes jsem detekoval termickou bublinu pomocí teploměru :D né, že bych jí díky tomu našel, ale když jsem ji našel, tak ta teplota vždy vyskočila o 2-3 stupně--teda pokud to byl opravdu stoupák a né jen nulka, ale normálně se to pohybovalo okolo 6 stupnu a jakmile jsem začal kroužit a stoupat, vylezlo to až k 10 :D
Hlavně už nic o ptácích, at jdou do háje, v dohledu žádnej a když jsem teprve chvíli točil,. tak se přidali ,asi jsou z tý zimy taky ještě otrávený a jdou do toho až na jistotu, dnes se ke mě přidali 3krát, ale stejně to nebyl žádný zázrak, vždy jsme udělali tak maximálně nějakých 300m, nejdřív to vzdali oni a po chvilce jsem musel mazat pryč i já, ale o kus dál a jinde se zase něco mezitím urodilo, mezi tou 12-1h to bylo docela dobrý, pak už to byl opravdu boj, jak šlo to sluníčko hodně dozadu a bokem od jižního svahu, vlastně i tu první hodinu jsem létal při východním větříku ale většinou spíš na jižní straně kopce, kam dopadali ještě sluneční paprsky, pokud se zítra moc nerozfouká od východu, tak pojedu na jiný jižní svah, bral jsem to okolo když jsem jel dnes domu, je to takové udolíčko na boku se západním zalesněným svahem a páč se do něj ještě slunce trochu opíralo i odpoledne tak to tam dnes bylo, jel jsem okolo asi kolem třetí hodiny a ještě tam jeden zoufalý dravec trošku bojoval :D

ted tu smažím z dnešního dne video, tak ho sem pak šoupnu, at je dukaz, že jaro už opravdu klepe na dveře :wink:
pepin

#755 Příspěvek od pepin »

ZIPP píše:Ještě by mne zajímalo jaké zpoždění má modelářský vario... :?:

no nevim jaký, ale právě jsem se o tom radil s kolegou, co má vario jeti a na svahu je opravdu nejdřív vidět, že model stoupá a teprve poté to stoupání indikuje vario, proto se do něj zatím tak neženu, ale stejně ho pořídím, jen při tom hledání termiky proti horizontu to je prý přesnější a rychlejší na oči.
pepin

#756 Příspěvek od pepin »

Ještě žádná hitparáda, ale jaro tu už konečně je :D

první let byl docela fajn, to jsem se tam placatil hodinu, pak už jak přelezlo sluníčko k západu tak se to začalo zhoršovat a po druhý hodině to už lehlo uplně, ale na březen vcelku dobrý.

http://www.youtube.com/watch?v=jc0_ixut ... e=youtu.be
mv

#757 Příspěvek od mv »

pepin píše:Ještě žádná hitparáda, ale jaro tu už konečně je :D

první let byl docela fajn, to jsem se tam placatil hodinu, pak už jak přelezlo sluníčko k západu tak se to začalo zhoršovat a po druhý hodině to už lehlo uplně, ale na březen vcelku dobrý.

http://www.youtube.com/watch?v=jc0_ixut ... e=youtu.be

Polietanie na zaciatok roka pekne, len si odvykni od toho pristavania s vysunutymi klapkami :) mas malo roboty s opravami serv/zavesov?
pepin

#758 Příspěvek od pepin »

mv píše:Polietanie na zaciatok roka pekne, len si odvykni od toho pristavania s vysunutymi klapkami :) mas malo roboty s opravami serv/zavesov?

:D u klasických modelu-konstrukcí to zavírám, u toho Culárise na to prdim, ono jak je ta klapka gumová, tak se poddá :D spíš ho nechci ošoupat dlouhým dojezdem :D
Navíc já pro letošek komplet všechny modely přenastavil pro brždění na plynovou páku, mraky let jsem létal brzdy jen na tlačítko a dělá mi to hrozný problém si na to kvedlání zvyknout.Jestli to v sobě letos nezlomím, tak se vrátím zase k tomu tlačítku, ale počítám, že jde opravdu jen a pouze o zvyk,no uvidim, ale to tlačítko mi rozhodně vyhovovalo víc. :cry:
mv

#759 Příspěvek od mv »

pepin píše:
mv píše:Polietanie na zaciatok roka pekne, len si odvykni od toho pristavania s vysunutymi klapkami :) mas malo roboty s opravami serv/zavesov?

:D u klasických modelu-konstrukcí to zavírám, u toho Culárise na to prdim, ono jak je ta klapka gumová, tak se poddá :D spíš ho nechci ošoupat dlouhým dojezdem :D
Navíc já pro letošek komplet všechny modely přenastavil pro brždění na plynovou páku, mraky let jsem létal brzdy jen na tlačítko a dělá mi to hrozný problém si na to kvedlání zvyknout.Jestli to v sobě letos nezlomím, tak se vrátím zase k tomu tlačítku, ale počítám, že jde opravdu jen a pouze o zvyk,no uvidim, ale to tlačítko mi rozhodně vyhovovalo víc. :cry:

Je to o zvyku, na svahu je on/off zapinanie brzd velmi neprakticke, tiez mi to nejde uplne ako by som si zelal ale je potrebne dobrzdovat/odbrzdovat plynule a postupne.. na svahu sa to pred hranou dobre testuje - odladis si v priamom lete brzdiacu krivku aj plynulost..

A na gumene klapky sa nevyhovaraj :-D ten zlozvyk pak prenesies aj inde a bude ta to lakat.. :)
pepin

#760 Příspěvek od pepin »

mv píše:A na gumene klapky sa nevyhovaraj :-D )

no tak tedo jo, příště už se polepším i u toho gumáka :D
Decca
Kontaktovat uživatele:

#761 Příspěvek od Decca »

ZIPP: ..to sem byla já. S omluvou se přiznávám a jednim dechem dodávám že ta trocha ironie přispěla k tomu že jsi pojmenoval to co ve zkratce znamená že ani s variem neni jistý že má každej vyhráno, pokud jsem to dobře pochopil a soudě podle toho co už jsem dostkrát viděl. Také bych řekl že je tu další indicie která ukazuje na to, že je to s variem v letadle v kterém někdo přímo sedí, tak trochu jiné než v letadle které někdo pozoruje vzdálené na obloze a nesedí v něm. Jsou pípáčkaři, kteří zdařile bloudí kolem jelikož používaj pípák jako berličku, doufajíc že jim tento promyšlenej stroječek zajistí první místo ve stoupáku. Pak jsou lidé kteří svojí praxí nalétanou bez takové berličky dokáží využít takovou pomůcku s citem k tomu potřebným a to první místo ve stoupáku maj na devadesát procent zajištěné. Z toho plyne jedno.
NEZATRACUJI vario, ale jen říkám že je třeba i s timhle umět hospodařit a k tomu aby se to dařilo je potřeba mít nějakou elemetární znalost toho "vzduchu" potažmo letounu které pilotuju ze země... NEZATRACUJI vario do rukou nováčků, ale fandim nějaké základní výuce směřující nejprve k chápání těch principů vedoucích k tomu, že se to letadlo bez motoru vznáší vzhůru spojenou s přiměřeně dobrou pilotáží.

...a ještě bych dodal, ano s variem jsem toho nikdy moc nenalítal, zatim jsem ho totiž nepotřeboval... Pokud si jej někdy pořídím jako modelář, bude to z opačného důvodu než je hledání stoupáků...
Decca
Kontaktovat uživatele:

#762 Příspěvek od Decca »

...jestli jsem si někdy zalítal míň než ostatní, nebo se dokonce díval na ostatní a sám seděl na zemi, tak to nebylo absencí varia, ale elektromotoru... "kde neni nic, ani smrt nebere"
LV
Kontaktovat uživatele:

#763 Příspěvek od LV »

pepin píše:no tak tedo jo, příště už se polepším i u toho gumáka :D

Jo a pšíšte natoč aj pohľad z tristovky :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#764 Příspěvek od pepin »

LV píše:
pepin píše:no tak tedo jo, příště už se polepším i u toho gumáka :D

Jo a pšíšte natoč aj pohľad z tristovky :mrgreen:

ty seš hroznej rejpal :D já tam tu kamerku přilepil až když už jsem končil páč to přestávalo nosit, pro tvý zlatý voči budu tady pak patlat sestřih z hodinového letu, to víš že jo, bud rád, že si viděl vubec něco :mrgreen:

ber to jako rozjezd sezony, zítra ti sem už dám video jak kroužím s husama :mrgreen:
LV
Kontaktovat uživatele:

#765 Příspěvek od LV »

pepin píše:...já tam tu kamerku přilepil až když už jsem končil páč to přestávalo nosit...

Ja som dnes točil v 800 ale kameru som nemal... Obrázek
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Odpovědět

Zpět na „Větroně“