Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
warhawk
Kontaktovat uživatele:

Re: Minicorado

#556 Příspěvek od warhawk »

Máš to šumné.. kde se prosím dá sehnat matroš na ty obaly ? Rád bych vyrobil něco takového na Proximu II. pro tátu.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#557 Příspěvek od klingon77 »

creagel píše:To bych neveril, jak lehka zmena diferenciace motyly zmeni chovani modelu. Dneska jsem tomu obetoval cele letani (asi 45minut). Zkousel jsem ruzne pomery a chovani letadla. Neni to zatim uplne idealni (ono u nas bylo i dost vetrno, takze se to treba za normalnich podminek bude chovat jinak) ale je to rozhodne lepsi. Zatim mam vychylky motyla 12/12 (puvodne bylo 14/12) a zda se to odost lepsi. I se lepe toci kruhy.

Jeste vyzkousej, jaky je ten pomer pri polovicni vychylce, u krajni polohy to muze byt zkreslene mechanickym dorazem, polohou paky atd....
creagel

#558 Příspěvek od creagel »

warhawk píše:Máš to šumné.. kde se prosím dá sehnat matroš na ty obaly ? Rád bych vyrobil něco takového na Proximu II. pro tátu.

Nevim uz presne, jak se to jmenuje. Je to mirelon s pokovenou vrstvou. Kupoval jsem to v hornbachu, bylo toho cce 5 beznych metru a bylo to cca do 200Kc :)
Lemovku (ta cerna latka na krajich) je koupena v mistni "galanterii" a stala par korun. Suma sumarum material za par korun na nekolik letale. Site je to na obycejnem sicim stroji Veritas entlovym stehe :D

Overlock by byl lepsi, rovnou by orezaval folii, stejne tak stroj na prisivani okrasne snurky, ale ani jedno momentalne neni funkcni.

K samotne vyrobe - podle kridla jsem si prekresil obrys, na kazde strane nechal 15mm navic a sesil. Drzi to paradne a kupodivu to i vypada (na to ze jsem v zivote na stroji nesil, tak za me spokojenost).
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#559 Příspěvek od warhawk »

Děkuji moc, stroj doma taky nějaký najdeme. Pustím se do toho :-)
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#560 Příspěvek od PetrP2B »

Zdravím, poraďte mi prosím, jak nejlépe rozměřit klapky? Mám serva HS-65HB, páky jsem k němu dal čtyřstranné, u kterých jsem nechal jen jednu a ještě jí zkrátil, že mi zbyla jen díra nejbližší ke středu. Nedokáži odhadnout, zda to bude stači pro dostatečné vyklopení klapky. Páka se mi neshová pod krytku. A dále by mne zajímalo, jak odhadnout úhel, pod kterým zalepit grip do klapky. Děkuji
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#561 Příspěvek od klingon77 »

Nejdrive zkus na servu naprogramovat co nejdelsi drahu a pri plne vychylce nasad paku serva tak, jak je popsano zde: http://www.mv-model.cz/klapky/ Na paku nasad tahlo a zmer, jaky rozsah pohybu ma jeho volny konec. Do klapky provizorne zalep tu mosaznou paku (tak, jak je popsano na odkazu), nasad na ni tahlo a take zmer jeho pohyb. Pokud bude o malinko mensi, nez je u serva, mas vyhrano 8)
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#562 Příspěvek od PetrP2B »

Délku dráhy konce táhla jsem už měřil, maximálně z toho dostanu 10mm, pak jsem zkusil změřit lepenkou přilepenej kus něčeho na klapce a vychází mi dráha cca 11mm :-(
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#563 Příspěvek od warhawk »

Nic si z toho nedělej. Já to ladil dva dny v kuse (slušné naklapkování). V prvé řadě bych si srovnal serva. kombinace trim+EPA ti tvoří 3b křivku. Chce se nad tím více zamyslet. Jinak já jsem ještě musel táhla mírně zahnout a páky musí být samozřejmě předsazené - tak aby při zatažených klapkách byla citlivost menší než při vytažených, což je ideální pro zakřivování profilu a seřízení. Málokdo si uvědomuje, že i bez EXPa se při různých poměrech pák serv-klapka začneš pohybovat po části sinusovky.

Další věc - plný butterfly nepoužívám. Jde to na můj vkus na zem až příliš. Tím ale nevrdím, že jej někdo potřebovat nemůže.
klingon77
Kontaktovat uživatele:

#564 Příspěvek od klingon77 »

PetrP2B píše:Délku dráhy konce táhla jsem už měřil, maximálně z toho dostanu 10mm, pak jsem zkusil změřit lepenkou přilepenej kus něčeho na klapce a vychází mi dráha cca 11mm :-(

Jak pise Warhawk, chce to "pohrat" si s radiem, draha serva se tak da dost prodlouzit. Pred casem jsem to psal jednomu kolegovi:
Maximalni delka drahy se u ruznych serv dost lisi. Taky ruzny radia berou drahu plynovyho knyplu ruzne: plna vychylka knyplu na jednu stranu budiz +100%, na druhou -100%, dohromady tedy 200%. Kdyz odmacknes off-set buterfly-mixu v krajni poloze knyplu (jak je obvykle) tak nektera radia (treba Graupner MC 20) berou drahu knyplu ne jako tech 200% (plna-plna) ale stale jen jako 100%, tedy neutral-plna! A podle toho pak vypada vychylka serva. Da se to obejit tak, ze subtrimem posunes neutral opacnym smerem, nez se pohybuje servo klapek pri vychylce. Pokud subtrim nestaci, tak se to same da udelat i volym asymetrickym mixem, nastavis ho jako mix plyn-klapka (dva mixy, pro kazde servo zvlast) a odmackes jim offset v plne vysunute pozici!!! Vrat plyn. knypl do neutralu (dopredu) a kdyz pak pridavas hodnotu mixu, tak se serva zacnou hybat pozadovanym smerem. Kdyz se pak podivas na rozsah signalu pro servo klapky prez JETIbox (Out Pin Set) tak tam asi bude od 1,9 do 1 ms. Tak se tam da nastavit pomoci Gain A (B) nastavit rozsah cca 2,15 - 0,8 ms. Je nutne prislusne rozsirit i limity ATV Hight (Low) Limit. Otazka je, jak takovy rozsah signalu pobere konkretni servo, co pouzivas, Vozly se s tim popasovaly vyborne Je dobre to oestovat na sucho mimo kridlo.
PetrP2B
Kontaktovat uživatele:

#565 Příspěvek od PetrP2B »

Děkuji za podporu, včera jsem to zkusmo odměřoval a nakonec lehce lípnul epoxidem. Dneska jsem otestoval, je to opravdu tak tak, ale vejdu se s rozsahem serva. Takže jsem jeden grip už zalepil pořádně. Vlastně jsem to udělal dle obrázku na ww.mv-model.cz, jak jsou tam rozkreslené rozměry a umístění gripu. Zítra zalepím druhý :-) Pak už to bude jen ladění délky táhla a případně polohy páky na servu.
warhawk
Kontaktovat uživatele:

#566 Příspěvek od warhawk »

Lepil jsem taky nadvakrát, nejdříve jen lehce chytnul vteřiňákem a když to chodilo, tak potom jsem to přilepil pořádně letox+balony. Byla to asi ta nejprotivnější práce na Coradu.

Přesně jak píše Michal, chce to taky poznat jak se chová tvé rádio. Tuším, že některá rádia používají při změně subtrimu posun celé křivky nahoru a dolů a některá zase křivku lámou (viz. 3b. mix). Je to dost fatální, protože pak ti sedí plně vytažené klapky, plně zatažené klapky, ale již nesedí lehce vytažené. U tak malých modelů se přesné napákování dělá velmi, velmi obtížně (setiny mm.) a v tom je právě ta síla nových rádií, kde můžeš nastavovat a mixovat všechno sevším. Kalkulačka přišla taky na řadu..

Bohužel, už nekolikrát jsem se přesvědčil (i u "zkušenejších"), že 95% modelářů nemá ani představu, k čemu jednotlivé funkce a kdy použít. Viz. moje debata (mojehobby) o potřebě servolimitů. Jednou jsem se zase zhádal s jedním výrobcem modelů, který mi tvrdil, že ořezaná výchylka na výškovku (EPA +12 / -8) je naprosto vpořádku. Pásmo necitlivosti serva mu očividně nic neříkalo.

Samozřejmě vše se musí brát s rozumem, ale zrovna MC je model, který si zaslouží péči a aby byl udělán co nejlépe. Vyhni se servům s velkým teplotním driftem, neboť pak budeš jen ladit, ladit a ladit a pokaždé to bude lítat jinak. Koukni třeba sem :
http://www.f1a.info/articles/servo-test/

Já jsem použil HS65 všude (levnější, než 56).

Při sezřizování výchylek klapek je taky fajn postupovat step by step. Srovnat odtokovku, nastavit mix jen na plné klapky (zkoušet vysoko !!!) a kouknout na kterou stranu to točí při půlce rozsahu a při celém. Pak totéž pro křidélka a nakonec to slepit do Butterfly. Odměnou ti bude to, že když pak vyklopíš i na vyšší rychlosti plně butterfly, tak se model nahrbí, začne klesat, ale nezatáčí.

Je fakt, že si ale s MC tak trochu "hraju" :-)

PS: To "Kroufkovské" dvojí ťuknutí do trimu výškovky mě vždycky pobaví 8)
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#567 Příspěvek od Genagen »

Ahoj!

mam do MC pripraveny neu 1110/1y/6.7 a k nemu ice 50 (vysel jsem z toho, ze do motoru by nemelo jit vic nez 50A.

Otazka ale je, jakou vrtuli. Nema nekdo tip na osvedceny setup? V ruznych kalkulatorech bud chybi znacka vrtule nebo zase nemaji promerene motory neu.

Diky za kazdy tip.
creagel

#568 Příspěvek od creagel »

Konecne krasny pocasi a chvilka casu si zalitat. Minicorado zacinam konecne dostavat do rukou. S takovym mrnousem nema cenu stoupat az do 100m. Vetsi sranda je to poslat nekam v rozmezi 50-70m a lovit :) Ja dneska spis doladoval, ale posledni nastoupani se podarilo. Uz jsem chtel domu, tak jsem si jen pomalinku bez zasahu do rizeni prolitaval plochu a jeden stoupacek se nasel. Asi to pujde s coradem az do 400m, ale to je konecna :) Dneska jsem to zabalil uz ve 350m (relativne daleko a nechtel jsem riskovat). Jinak zajimavy poznatek - pri tom krouzeni jsem se dal pomalym krokem na cestu k domu (mam to asi 300m od louky, tak ze si pristanu doma za plotem). Noooo, pri chozeni to toceni zatim nedavam :D A jeste vetsi zaseky jsem mel pri prechazeni cesty (to uz vubec - je to videt i v grafu jak jsem prestal tocit a ero se propadalo). Ale pristani lahoda - z tech 350m kolmo dolu na klapkach a sednuti si na travnicku za domem. Paraaaada - priste tam snad budu startovat rovnou :D

Vylital jsem 2 aku a byly z toho krasny 2h v luftu. Porad litam 120s motorovyho casu a do baterky nabijim 1100mah - takze rezerva tam porad je dostatecna.
Přílohy
minicorado_2013_04_17.png
graup15

#569 Příspěvek od graup15 »

Za pár dní se pustím do Martinovo (PiNa) Corada.. Mám plno nápadů na vylepšení,tak se mu to pokusím zrobit co nejlíp dovedu. Jupí je,že už má Futabu, tak nebude problém naprosto s ničím,co programově bude potřebovat.
creagel

#570 Příspěvek od creagel »

A co ty? Nakonec ho mit nebudes? Ja jsem ted za nej strasne rad. Je to prcek, vsude se vejde, na litani nepotrebuje moc velkou plochu a start/pristani lze uskutecnit na jakemkoliv pidi placku :) A hlavne - lita bozsky.
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“