DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
holmer83

Re: DJI NAZA

#646 Příspěvek od holmer83 »

ananas píše:Nemyslel jsem casovani reglu nastavit na min to samo že na high ale v asistantovi mam nastavene motor idle speed na low a rozjedou se všechny ale mám motory 1000kV. No váha 2,3Kg na 3S2,2Ah je málo já mám quadro ted ješte testovaci rám ktery i s bateríí 3S4,4Ah váží 2Kg (to nemam gimbal) a nevydrží déle jak 9min. Už stavim karbon a ten vychazi na 1,6Kg i s 4S5Ah baterií tak snad už čas bude lepší :-)

Té váhy jsem se asi zbytečně zalekl, dále jsem procházel videa s touhle hexou a v hodně podobných setupech tam zcela běžně dávají 4S 5Ah baterky, někdy i dvě, gimbal + gopro, FPV vysílač, OSD, FPV kameru atd, prostě pořádně naložené to musí mít snad 3,5 kg a normálně jim to létá. Třeba na tomhle videu je podobnej setup a pořízené video docela bez vibrací, takhle bych si to představoval: http://www.youtube.com/watch?v=C_AhGXfF4_Y
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
Homer.Simpson

#647 Příspěvek od Homer.Simpson »

Pospa05 píše:...U Ecilopu je problém, že NAZA nemůže být uprostřed koptery z důvodu gimbalu. Proto je NAZA umístěna vpravo po směru letu od osy ROLL 9 cm. V ose Pitch sedí přesně uprostřed...

Podla mna si si odpovedal sam...
Jednotka ma byt namontovana v tazisku!!! :wink:
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
ananas

#648 Příspěvek od ananas »

Ja neřikam že to nepoleti :-) poletí.. jen ten time :-) ja lital quadro 1,8Kg na 3S2,2Ah40C ale na baterii jen 4-5min
Tomino69

#649 Příspěvek od Tomino69 »

Hele tak borci ůspěch asi se pudu ožrat, roztočil jsem motory.celý problém byl v té sběrnici, prostě jsem natvrdo napájel servokáblíky k réglům(teda zapotil jsem se u pájky)ale faká to.Odarmoval jsem motory a krásně se všechny 4 roztočily.Ted bych potřeboval ještě poradit, jak ty dané mody lítání fungujou.a snad se mi podaří nastavit gps...
zskal
Kontaktovat uživatele:

#650 Příspěvek od zskal »

Tomino69 píše:Hele tak borci ůspěch asi se pudu ožrat, roztočil jsem motory.celý problém byl v té sběrnici, prostě jsem natvrdo napájel servokáblíky k réglům(teda zapotil jsem se u pájky)ale faká to.Odarmoval jsem motory a krásně se všechny 4 roztočily.Ted bych potřeboval ještě poradit, jak ty dané mody lítání fungujou.a snad se mi podaří nastavit gps...

No sláva!!! :D Tak to je už na dobré cestě. Teď by bylo dobré si přečíst tohle. Pokud bude dělat problém angličtina, tak na to aspoň pustit translator. Je tam fakt všechno.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
zskal
Kontaktovat uživatele:

#651 Příspěvek od zskal »

Homer.Simpson píše:
Pospa05 píše:...U Ecilopu je problém, že NAZA nemůže být uprostřed koptery z důvodu gimbalu. Proto je NAZA umístěna vpravo po směru letu od osy ROLL 9 cm. V ose Pitch sedí přesně uprostřed...

Podla mna si si odpovedal sam...
Jednotka ma byt namontovana v tazisku!!! :wink:

Já si myslím že jednotka v těžišti být nemusí. Je to lepší, ale ne nezbytné. Spíš si myslím, že ty vrtule co má jsou dost velké. Nevím teda jaký má rozměr a váhu celý stroj, ale pokud na tom měl 4S baterie, tak bych čekal spíš menší vrtule, tím potom větší otáčky a stabilnější kopter - ale to je jen úvaha. Hodně se uvádí že Naza má raději vyšší otáčky a 12" vrtule to asi moc neumožňují.
martinre
Kontaktovat uživatele:

#652 Příspěvek od martinre »

Uprostřed být nemusí, bylo by to samozřejmě ideální, ale na funkci IMU to nemá moc vliv, na krabičce stejně není vyznačený střed souř. systému tý jednotky, takže to nikdy nedáš doprostřed. Pro GPS s kompasem se pak nastavuje ten offset, aby se pak mohla přepočítávat osa rotace pro yaw. Aby to nědělalo kruhy, ale pěkně se to točilo kolem svý osy. Takže by měla Naza fungovat s rámem Ecilop dobře.
Vrtule taky nebudou problém, ja mám 400Kv motor, 4s lipol a 12x3.8 APC a lítá to dobře.
holmer83

#653 Příspěvek od holmer83 »

Pánové ještě by mě zajímal váš názor na ideální rozmístění komponent na té hexe. Regulátory nechat na ramenech jak je mám teď (foto str. 43) nebo je finálně umístit po obvodu střední části hexy, čímž by kabely mohli jít trubkami ramen, jde mi jak o riziko rušení další elektroniky, ale také o nerozhození těžiště?? Ve středu koptéry mám aktuálně umístěnou rozvodnou desku napájení uchycenou na plastových šroubcích, je otočená naopak a na její spodní straně je na izolaci umístěna jednotka Naza, myslíte že by to takto mohlo zůstat a nebo je tam nějaké riziko rušení od té rozvodové desky?? Přímač je vedle Naza jednotky, ale kdyby šli regulátory na obvod střední části koptéry, tak by byly vedle přímače a to by asi nebylo dobré, takže by šel někam pod Naza jednotku. GPS mám momentálně přímo na horní straně Naza jednotky, ale plánuji ho dát na horní strany plastové kopule, která kryje střed, kvůli dobrému příjmu předpokládám že by nebylo dobré kdyby byl GPS pod tou plastovou kopulí. Díky za vaše případný návrhy.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
Homer.Simpson

#654 Příspěvek od Homer.Simpson »

martinre píše:Uprostřed být nemusí, bylo by to samozřejmě ideální, ale na funkci IMU to nemá moc vliv, na krabičce stejně není vyznačený střed souř. systému tý jednotky, takže to nikdy nedáš doprostřed. Pro GPS s kompasem se pak nastavuje ten offset, aby se pak mohla přepočítávat osa rotace pro yaw. Aby to nědělalo kruhy, ale pěkně se to točilo kolem svý osy. Takže by měla Naza fungovat s rámem Ecilop dobře.
Vrtule taky nebudou problém, ja mám 400Kv motor, 4s lipol a 12x3.8 APC a lítá to dobře.

Jasne, ze sa uplne do stredu neda dat...ale 9cm mimo stred :? Ja by som ju na skusku skusil dat do stredu...Ked uz vsetky kompnenty menil, tak to bude najmenej...
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Tomino69

#655 Příspěvek od Tomino69 »

Ahojte, takže atti mod znamená, že řídim přes autopilota a quadra by se měla po puštění kniplů sama vystředit?A ještě jsem z návodu nepobral jak udělat, aby quadra sama udržovala výšku a polohu.
Já prostě potřebuju na naze využít tři funkce:normální řízeni, udržet výšku a polohu a vrátit se zpět a přistát.
Duffs

#656 Příspěvek od Duffs »

Naza ma 3 rezimy
- Manual - pracuje len na gyrach
- Atti (Attitude) - drzi vysku (ak je plyn v strede, ak je vyssie stupa, ak je nizsie klesa) a vodorovny naklon
- GPS - drzi vysku, vodorovny naklon a polohu (stoji v jednom bode)

Atti a GPS pracuju tak, ze automatika sa zapoji ak su packy v neutrale - v strede, inak lieta podla povelov z vysielacky (vpravo, vlavo, dopredu, dozadu)

Cize, ak prepnete rezim GPS a pustite packy, Naza zastavi, prip. sa pomaly vracia do bodu, kde zachytila packy v neutrale. Statie na mieste nie je na centimetre, je to +/-2m alebo tak nejako.

Este sa da zapnut rezim IOC (Intelligent Orientation Control), ale na to treba dalsi 3-polohovy prepinac na vysielacke. Ja nemam, tak pouzivam iba Home Lock. Lebo su mozne 3 rezimy
- IOC vypnute - OFF
- Course Lock - vtedy packa vyskovky/kridelok znamena vpravo/vlavo, resp. vpred/vzad bez ohladu na to, kde je predok koptera
- Home Lock - vtedy packa vyskovky/kridelok znamena vpravo/vlavo a. pod ku mne/chod dalej odo mna, bez ohladu na to, kde je predok koptera
Taranis X9D Plus, Heavy lift hexacopter, Phantom 4 Pro
Tomino69

#657 Příspěvek od Tomino69 »

http://www.youtube.com/watch?v=nOjGL2ASkQA
díky za odpoveď, já to mám nastaveno přesně podle toho videa, to znamená, že vůbec nedokážu lítat na manuál mod., že?
No a když přepnu na gps, tak bude při středových polohách držet model polohu a když přepnu na fail save, tak se sám vráti na místo startu?v asistentovi jsem zadal gohome.
Pospa05

#658 Příspěvek od Pospa05 »

Celková váha ecilopu je okolo 2,6 kg. Ty vrtule jsou asi dost velké pravda. Ecilop jde do vzduchu tak na 40% plynu. Zkoušel jsem dávat i vrtule 11x4,5 a bylo to trochu lepší.

Jednotku jsem posunul i blíže ke středu a stále stejný problém. Zítra bych měl mít doma ještě menší vrtule, tak jak se vymaním z pracovního procesu, vyzkouším je a budu doufat, že to bude třeba tím.

Rozhodně vás budu informovat.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#659 Příspěvek od zskal »

Tomino69 píše:http://www.youtube.com/watch?v=nOjGL2ASkQA
díky za odpoveď, já to mám nastaveno přesně podle toho videa, to znamená, že vůbec nedokážu lítat na manuál mod., že?
No a když přepnu na gps, tak bude při středových polohách držet model polohu a když přepnu na fail save, tak se sám vráti na místo startu?v asistentovi jsem zadal gohome.

Jestli jsem si dobře všiml tak má nastaveno na přepínači přepínání na Atti - GPS/Atti - FailSafe, takže manuál tam není. Ale to ničemu nevadí. Pokud je jinak všechno správně nastaveno, tak by měl na středu plynu držet polohu a po přepnutí na F/S by měl vzlétnout asi do 20m výšky a vrátit se na pozici startu.
Tomino69

#660 Příspěvek od Tomino69 »

Ještě bych potřeboval vědět, kdyby někdo uměl, jak nastavit fail save na spektru dx6i a naze, tak aby při strátě signálu přiletěl model zpět...
No a nedaří se mi vůbec najet do kalibrace gps, v manuálu je napsáno několikrát přepínat tří polohový přepínač, ale já mám pouze dvoupolohový, znamená to, že musi přepínat současně i s druhým dvoupolohovým, tak abych rychle přepínal mezi Atti-gps-f/s?
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“