DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
Tomino69

Re: DJI NAZA

#691 Příspěvek od Tomino69 »

Jojo kalibrace proběhla ůspěšně, tak jsem s tím zkoušel vzletět, v atti modu model dost osciluje , ale hlavně když jsem zapl gps, tak začala dioda rychle blikat červeně a samo to přistálo...
Někde jsem se dočetl, že to může znamenat nedostatečná stabilizace, to znamená, že mám třeba špatné hodnoty v autopilotovi a gps si s tím pak taky neví rady?
ananas

#692 Příspěvek od ananas »

nebo špatně nastavené hlídání baterie.. nebo špatně zkalibrováno.. mužeš to mit blizko řušivých signálů (vedení, regulátor, motor nebo TXpříjmač) jo musis doladit zisky. Ja je použil default a mam 600mm copteru jen sem dosadil udaje osazení gps a letelo to bez oscilací a pod jen při klesání trochu tancuje ale to se musi doladit.. a doladim si to prez poťák.
Tomino69

#693 Příspěvek od Tomino69 »

no jo, já poťákna vysílačce nemám, takže musím asi laborovat...
Zkusim ještě teda nějak nastavit tu baterku.Každopádně gps jsem kalibroval dvakrát a vždy se to po kalibraci vrátilo do režimu, takže by to mělo být dobře.
ananas

#694 Příspěvek od ananas »

no pokud nakalibrujes pak zacne blikat cervene je spatna kalibrace neco ti to rusi a pokud se to stane treba po chvíli letu je to nastavenim baterky.. teda aspon podle manualu.. ete je tam červene blikani jako jiná chyba ale netušim co to muže byt za chybu to už tam nepíší :-D
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#695 Příspěvek od tomas.polak »

Dneska jsme zalétávali moji copteru osazenou nazou s gps/kompasem. Ze začátku trvalo celkem dlouho (3min) než se načetly satelity. I to se odehrálo potom co jsme rukou zakryli přijímač (nevím zda to byla jen náhoda, že se to chytlo, až když byl zakryt a nebo na to má opravdu nějaký vliv). potom šlo vše OK. Chtěl ale zkusit fail save a tak jsem na druhé baterky v letu vypnul vysílač - následovalo vystoupání do těch cca 20ti metrů, model nabral směr "home" a nad námi se zatavil, a pomalu se začal otáčet. V momentě kdy měl začít sestupoval se otáčení začalo zrychlovat a model se začal nebezpečně naklánět a ve vývrtce se začal blížit k zemi. Přikládám zde i video z copteru a obrázky jak vypadá instalace. Chci se vás zeptat, zda vidíte na modelu problém, který mohl způsobit tuto nepříjemnou událost v režimu fail save. Máme podezření, že by to mohl být přijímač Frsky s telemetrií co by rušil kompas/gps. Nebo, že by kompas rušila hliníková kastle nad nazou, na kterou je pripevněn kompas?(i když to se mi nezdá, páč základna úchytu gps je taky hliník)

Díky moc za komentáře.

gallery/image.php?album_id=345&image_id=2635
gallery/image.php?album_id=345&image_id=2634

http://www.youtube.com/watch?v=uvgZ4xnW ... e=youtu.be

video nahraju znova- tady je nějaká chyba, ale důležitý je ten konec ( od 35s) a ten tam je
martinre
Kontaktovat uživatele:

#696 Příspěvek od martinre »

Ta hliníková kastle to nebude rušit, stejně tak by to neměl rušit ani Frsky přijímač. Já bych tipoval uvolněnou vrtuly nebo něco s motorem. To by vysvětlovalo proč se to začne ze začátku jen točit (ostatní motory nestíhají dorovnat reakční moment) a pak to odejde úplně, ale kdo ví...
Já bych dobrovolně v letu nikdy vysílač nevypnul s žádnou jednotkou. Máš si přiřadit failsafe na přepínač a simulovat výpadek signálu a být schopný to kdykoliv převzít zpět.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#697 Příspěvek od zskal »

tomas.polak píše:...Máme podezření, že by to mohl být přijímač Frsky s telemetrií co by rušil kompas/gps. ....

No já mám taky přijímač FrSky s telemetrií a dnes jsem měl podobný problém. Ale mě se satelity nepodařilo nabrat vůbec ani během letu se třemi bateriemi, tj. cca více než 30 minut.. Přitom OSD mělo 9 satelitů během chvilky. Já už fakt nevím co si o té GPSce u Nazy mám myslet :roll: . Někdy se chytne okamžitě, někdy ani za boha. Tohle teda bylo místo kde jsem ještě s ní nelítal, ale když nemělo OSD problém, tak proč měla problém NAZA? Před pár dny jsem se stejnou konfigurací tento problém neměl. Myslím že za ty prachy by to mohlo být trochu spolehlivější.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#698 Příspěvek od tomas.polak »

zskal píše:
tomas.polak píše:...Máme podezření, že by to mohl být přijímač Frsky s telemetrií co by rušil kompas/gps. ....

No já mám taky přijímač FrSky s telemetrií a dnes jsem měl podobný problém. Ale mě se satelity nepodařilo nabrat vůbec ani během letu se třemi bateriemi, tj. cca více než 30 minut.. Přitom OSD mělo 9 satelitů během chvilky. Já už fakt nevím co si o té GPSce u Nazy mám myslet :roll: . Někdy se chytne okamžitě, někdy ani za boha. Tohle teda bylo místo kde jsem ještě s ní nelítal, ale když nemělo OSD problém, tak proč měla problém NAZA? Před pár dny jsem se stejnou konfigurací tento problém neměl. Myslím že za ty prachy by to mohlo být trochu spolehlivější.

myslíš tedy, že by mohla mít toto na svědomí jen chyba gps/kompasu nazy? že se nic nerušilo?

martinre píše:Ta hliníková kastle to nebude rušit, stejně tak by to neměl rušit ani Frsky přijímač. Já bych tipoval uvolněnou vrtuly nebo něco s motorem. To by vysvětlovalo proč se to začne ze začátku jen točit (ostatní motory nestíhají dorovnat reakční moment) a pak to odejde úplně, ale kdo ví...
Já bych dobrovolně v letu nikdy vysílač nevypnul s žádnou jednotkou. Máš si přiřadit failsafe na přepínač a simulovat výpadek signálu a být schopný to kdykoliv převzít zpět.

s tím máš pravdu, už to neudělám... nicméně vrtule jsou utaženy napevno a chyba v motorech se mi nezdá - protože je pak až moc velká náhoda, že by to udělalo zrovna ve chvíli, kdy to řídila jen naza a gps. Navíc než se sepl FS, tak vše šlo jak mělo..
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#699 Příspěvek od tomas.polak »

Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#700 Příspěvek od Dejfak »

A co sluníčko jak se řešilo o pár stran nazpět.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
alexik46

#701 Příspěvek od alexik46 »

sluníčko asi ne mrkni na fotky už to má taky přelepené spíše bych se přikládal k tomu motoru
ananas

#702 Příspěvek od ananas »

podle videa bych se taky priklonil k tomu slunicku O:-) přelepil bych to vice ale to je na kazdem.. jinak jsi to potom zkousel i bez failsafe klesat? to by udelalo zase kdyby motor.. jinak doladit zisky asik vertical gain..
tomas.polak
Kontaktovat uživatele:

#703 Příspěvek od tomas.polak »

Zalétával jsem to ze Silcomem, tak mě na to hned upozornil a přelepil nazu. Dneska budu opravovat copter, takže zkusim přemístit a pootočit přijímač. Před tím jsem taky samozřejmně klesal, sice né z téhle výšky (cca tak 5-6 m), ale šlo to právě bez problémů, tak jsme to připsali nějakému rušení kompasu, bohužel už jsem nestihl zapnout vysílač aby se chytl.
Tomino69

#704 Příspěvek od Tomino69 »

Já už mám taky zalítáno, ale nechápu, když zapnu gps, proč ještě model chvilku někam letí, cca 2-3m a pak se teprv zafixuje..pak už drží pozici pěkně.No a na autopilota, když se rozletím třeba do boku a pustim knipl, tak quadra pořad pokračuje v bočním letu, mám nastavený polohový zisk oba na 150%, je potřeba to zvyšovat třeba až na 200, aby se sama dobrzdila, taky se tak nějak pomalu pořád otáčí, chvíli doprava, pak zase doleva, nejde tohle třeba doladit trimem?No a ještě jak nastavit manuál mod, aby nebyl tak ostrý na reakci kniplů?
Jěště jsem chtěl vědět, jestli u nazy neexistuje třeba nějaký program, kde bych zadával souřadnice a model dle nich letěl a nebo jestli nejde nastavit gohome, aby se vracel po souřadnicích, po kterých na místo doletěl a né vystoupal do 20m atd...
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#705 Příspěvek od koulinek »

To by jsi chtěl po tak levné jednotce poměrně dost nemyslíš? takové funkce mají obvykle cca 2x tak drahé jednotky jako WKM, YS-X6 atd. Možnosti nastavení NAZA jednotky jsou poněkud skromnější, ale pro létání dostatečné.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“