Nejlepší 4ch jednorotor

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
practice dragonfly

Re: Nejlepší 4ch jednorotor

#46 Příspěvek od practice dragonfly »

Recht, DX6i je sice "minimum", ale na dlouho. Tím myslím, že stejně bude začátečníkovi déle trvat, než dosáhne vyššího "levelu" a 8 a více ch. bude pro něj nezbytností.
cilek

#47 Příspěvek od cilek »

practice dragonfly píše:..dosáhne vyššího "levelu" a 8 a více ch. bude pro něj nezbytností.

Nezbytností v řízení modelu vrtulníku? To snad až na nějaké "blikačky, podvozek" v maketě. Ale lítám už s hodně velkým vrťasem a pořád stačí 6 kanálů. (u šestikanálu asi kupodivu) :o
Mikelo

#48 Příspěvek od Mikelo »

Sice jsem si říkal, že do těchto spíše jalových diskusí se již míchat nebudu, ale nakonec mi to nedalo.
- Není 4 kanál, jako 4 kanál. Mnoho lidí v mém okolí si ověřilo, že na Esky Honey Bee V1 i V2 se dalo na pozdější 6 kanál naprosto dostatečně naučit a za cenu opravdu lidovou. Sám si s tou hračkou ještě rád zablbnu v zimě v hale i když by měla být podle zjednodušeného uvažování něktrých jedinců jenom na ostudu. S kterým jiným jednorotorem bych si asi mohl lajznout "jezdit" dokolečka po parketách a lízat koncema listů podlahu...
- Měl jsem na páčkách konstrukčně na pohled totožnou jakousi Walkeru a bylo to o ničem, spíše na odrazení.
- 4 kanál, který má místo padel jen závaží je pro výuku směřující k 6 kanálu k ničemu. Je navržen aby jej udržel ve visení skoro každý trouba, ale jak se začne zatáčet nastává problém s precesními silami setrvačníku, které způsobují, že je třeba páčkovat úplně jinak než na padlovce i na bezpadlovce. Nedej Bóže a EU přecházet z jedné zatáčky do druhé. Fyzika není politika, okecat se nedá, buď to visí skoro samo, ale blbě lítá, nebo to lítá dobře, ale nemá to autostabilitu. Trochu se to dá očadit elektronikou, ale nastavení je vyšší dívčí, kteroužto začátečník ještě nemá dochozenou.
- Jako první strojek bych snad i doporučil Blade Nano CP X nebo Blade mCP X ovšem ze zásady s vysílačem DX6i, ne se setovkou, aby byla možnost nastavovat co je nastavovat potřeba. Dělá to s každým vrtulníkem divy jak je "napípanej". Titěrnost této hračky a ceny všeho od Eflite mě ovšem silně odrazují. Nepopírám, že se s tím lítá dobře, ale doma to nechci. Ale to je na vkusu a preferencích každého jednotlivého soudruha...
- Když jsem zmínil Dx6i, lze s ní kočírovat i Trex 600 v elektru, není to žádná ostuda. Jak je psáno výše v diskusi, než umění a znalosti o nastavení vrťáku pilota začátečníka překročí možnosti Dx6i bude chvíli trvat a na simu se dá používat až do páček rozpadení. Ani těch zacvakávacích baterek bych se nebál, neznám jediný případ kdy by způsobily výpadek a to si vzpomenu minimálně na 3 kusy v mém okolí. Taky na tu šachtu nehledím zrovna s důvěrou a pro větší kvedlák bych to tak nenechal, ale praxe (zatím) jak jsem napsal...
- Když jsem čumnul na to video odkazováno kousek výše, znova jsem si uvědomil jak jsou kvedláky svéhlavé a zákeřné mašiny, což je daň za to jejich ničím nenapodobitelné a fascinující brouzdání luftem od visení na fleku až po 3D opičárny. Ale zákeřné vlastně není správné adjektivum. Jsou jako zvířata. Člověk jim musí porozumět a respektovat je, pak se s nimi vždy nejak domluví. Jak se začne lavírovat a vymýšlet co a jak ochcat, jak je módou v degenerující lidské společnosti, komunikace nefunguje. Zvíře lze zotročit, ale udělá to z něj trosku. Fyziku lze zkusit ojebat, ale z kvedláku bude taky troska.
- Vrtulníky bohužel extrémně přitahují samce s potřebou zvětšit si svůj penis. Nic proti, pokud se současně namáhají naučit vše co je k tomu potřeba vědět. A to dříve, než sáhnou na kniply. V tom zmíněném videu stačilo, aby u altánku postávali zvědaví diváci, kteří vědí prd (ani to od nich nelze očekávat) a průser je na světě. Co mně zarazilo - maník, který pomáhá naivnímu a nevzdělanému, zato nadrženému majiteli při pokusu s už hodně nebezpečným kvedlákem prdí na dost důležitých věcí, minimálně ohledně bezpečnostních opatření. Ten začátečník je už na první drc natolik neobeznámen s principy řízení a zacházení s kvedláky vůbec, že měl dostat doporučení jediné. Dokud se nenaučíš na jakých principech to funguje, co s tím dělat a hlavně nedělat, tak to ani neroztáčej a pokud mermomocí chceš, tak jsi nebezpečné děcko a jdi někam hóódně daleko a já u toho ani nechi být. V nejlepším případě to bude hodně drahé blbnutí. Na mně video dělá dojem, že se spíš ostatní těší na šou za cizí prachy. Ani si neráčili uvědomit jak pekelně blízko se poflakují.
- Vrátím se zpět ke 4 kanálům. Kdyby byly na trhu ty dobře navržené, s klidem je doporučím na první výcvik. Simulátor je dobrá věc, ale je to pořád jen sezení na prdeli. Já se třeba naučil naprosto bez simu a to díky dobré volbě 4 kanálu. Malý a lehký = bezpečný, k tomu levné díly, jednoduchá konstrukce, rychlá oprava. Vše, co je podstatné, jsem si na něm uvědomil hezky v realitě, což je od podstaty jiná zkušenost, než z obrazovky kompu. Na úvod 2.500 Kč včetně rádia, za první léto asi 2x tolik do havárek. Ale po stokorunách, ne po tisících, to se vždy v kapse hned našlo. Po této zkušenosti (a nejen mojí) nechápu kolik lidí tvrdí, že 4 kanál je paušálně na hovno. Museli by říct který a proč. Stejně tak si nemyslím, že je nejlepší. Jde prostě jen o jednu ze schůdných cest. Asi důsledkem dětinských požadavků zákazníků teď bohužel nevidím na dosažitelném trhu žádný takový školní 4 kan. vrtulníček, co by měl smysl pro pozdější postup dál. Dnes lze bez uzardění doporučit do začátku asi už jen ten simulátor. Pro moji analogovou náturu to není úplně ono, ale rozhodně 1000x lepší přístup k věci, než co jsem viděl na tom smutném a varujícím videu s 2x praštěným 500 rexem na vlastní blbost.
practice dragonfly

#49 Příspěvek od practice dragonfly »

cilek píše:
practice dragonfly píše:..dosáhne vyššího "levelu" a 8 a více ch. bude pro něj nezbytností.

Nezbytností v řízení modelu vrtulníku? To snad až na nějaké "blikačky, podvozek" v maketě. Ale lítám už s hodně velkým vrťasem a pořád stačí 6 kanálů. (u šestikanálu asi kupodivu) :o

Děkuji za napomenutí :wink: Vyšším levelem samozřejmě myslím, až nebude vědět co roupama a bude chtít implantovat bůhvíjaké vychytávky navíc, např. Tebou zmíněné. Proto "na dlouho".
No, budu to muset příště víc rozepisovat i pro méně chápavé diváky :)
Mě osobně bude DX6i stačit na do smrti (vysílačky) :D
cilek

#50 Příspěvek od cilek »

practice dragonfly píše:No, budu to muset příště víc rozepisovat i pro méně chápavé diváky

Takže napíšeš blbost a potom uděláš ještě vola ze mě? Nebo kdo je ten méně chápavý divák? :?
practice dragonfly

#51 Příspěvek od practice dragonfly »

cilek píše:
practice dragonfly píše:No, budu to muset příště víc rozepisovat i pro méně chápavé diváky

Takže napíšeš blbost a potom uděláš ještě vola ze mě? Nebo kdo je ten méně chápavý divák? :?

Nebyla tato tendence náhodou z tvé strany? Pokud sis to takto přebral, tak se omlouvám. Kam se poděl tvůj pověstný smysl pro humor?
zdzd

#52 Příspěvek od zdzd »

practice dragonfly píše:Recht, DX6i je sice "minimum", ale na dlouho. Tím myslím, že stejně bude začátečníkovi déle trvat, než dosáhne vyššího "levelu" a 8 a více ch. bude pro něj nezbytností.

Na to není třeba žádný vyšší level. Stačí spalovák s governorem.

A jinak té DX6i chybí spousta jiných užitečných věcí, např. delay při přepínání letových režimů,kompenzace chyb CCPM mechaniky, swash ring a tak dále. Takové věci zpříjemní život i začátečníkovi.
prikrylm

#53 Příspěvek od prikrylm »

Mikelo: dobré shrnutí :) zejména " Vrtulníky bohužel extrémně přitahují samce s potřebou zvětšit si svůj penis." pobavilo.

Osobně si taky myslím, že cest je mnoho a ta správná je pro každého jiná. Ani procházení slepých větví bych nezavrhoval. Je to sice kapku dražší, ale když vám šlohnou třeba kolo, je to dražší.

Asi po roce ne příliš častého lítání jsem zjistil, že už umím trochu lítat dopředu. :) Hodně jsem lítal na simulátoru, strašně jsem se bál lítat s 450-kou. Zejména proto, že jsem to neuměl a párkrát jsem s tím praštil. Zejména proto, že jsem to ještě prakticky neuměl a prostě nebyl schopen zjisti, v jake je vrtulník poloze. Pak jsem koupil MCPx. Tam jsem se přestal bát a pak i s 450-kou zjistil, že vrtulník se skutečně chová jako v simulátoru, že fakt poslouchá a největší brzda je, že se v reále dost klepou ruce. Po pokusu o loping, který skončil s mohutným bručením asi 30cm nad zemí, tak jsem musel přistát a vydřepovat adrenalin, nebo by mi prdla hercna...

Za mě šestikanál z druhé ruky je dobrý. Simulátor hodně ušetří a dost naučí.

Tolik z pozice začátečníka.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“