TERMIKA - fígle

Název je dostatečně samovysvětlující...
Odpovědět
Zpráva
Autor
bitovod

Re: TERMIKA - fígle

#811 Příspěvek od bitovod »

Potvrzuju výskyt sobotní termiky kolem Šestajovic - zaučovali jsme kolegu a kradlo nám to i výcvikového EasyStara (a že tenhle není žádný lehouš). Jako na potvoru jsem cokoli termičtějšího nechal doma :(
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
sramy
Kontaktovat uživatele:

#812 Příspěvek od sramy »

Prosím tě Pepine, kde se nechá kouknout na předpovědi termiky?
Díky
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
padák

#813 Příspěvek od padák »

zdravim, tady jsem našel ještě něco , co se hodí na idikaci směru větru , nebo i termiky

http://www.svetdraku.cz/svetdraku/eshop ... na-prapory,

v ryb potřebách se dají sehnat také, ale jsou moc ohebné...

mají tam i větrný rukávy, ale co se mě nejvíc líbí je obyč izotermická folie nastříhaná na proužky stojí okolo 60 Kč a má rozměr 2,2m na 1,4m a tak vydrží na dlouho :-), nebo nějaké další nápady? díky
Carbon Minicorado, P 51 Hacker, YG COSY, Slowboat, SSL, Salpeter F3K, DX9, skipper.
pepin

#814 Příspěvek od pepin »

sramy píše:Prosím tě Pepine, kde se nechá kouknout na předpovědi termiky?
Díky

http://old.chmi.cz/meteo/olm/produkty/frcz40.html

zajímá tě tam jedno jediné slovíčko---LABILNÍ-- to když tam není, tak je to nejspíš špatný.

Problém, je ale v tom, že tady ta předpověd je pro skutečné letala, takže třeba jako to bylo právě tuto sobotu, tak předpověd zněla--- STABILNÍ---jenže nám modelářum stačí stoupáky do nějakých 1000mnm, takže i když je psáno stabilní, chce to kouknout i sem a vybrat si svoji lokalitu.duležitý je ten už mnou tisíckrát uváděný teplotní rozdíl alespon minimálně 0,6 stupně na každých 100m--co píšou u země tě nezajímá, je to předpověd, pokud bude svítit sluníčko, muže a bude tam stupnu víc--to bylo právě v tu sobotu, ale to se nedá dopředu vyčíst, to musíš už změřit teploměrem, kdy jseš na ploše :oops:

http://flymet.meteopress.cz/cr/?gmetyp=curya&gmepic=12

pak je dobré kouknout i na tento odkaz, podle barvy se tam dá odhadnout, kdy to bude asi tak nejlepší---rychlost těch stoupáku, ale je to celoplošné stoupání, takže pokud bude vítr, musí tam být vyšší hodnota, nežli pokud nefouká---ta termika je jinak skoro pořád, ale pokud je rozfoukaná větrem, tak ji nelze využít---alespon takto mi to z těch grafu dává logiku, páč dnes to v těch srágorách mělo také nosit :D .
když si přepneš na druhý den, tak to z nějakého duvodu přeskočí na srážky, je potřeba dole vlevo cvaknout znovu stoupání do 1000m

http://flymet.meteopress.cz/meteogram/

tady si už dohledáš místo nejblíž tomu, kde létáš a zpočítáš si ten teplotní rozdíl--0,6---1 stupen do zhruba těch 1000m---pokud to nad těch 1000m už moc neklesá, tak to nebude nejspíš žádný zázrak.je to ta střední tabulka.

asi se mi trochu pomíchalo to pořadí odkazu vuči textu, ale snad se v tom najdeš.

Jirko když už, tak sem napiš jak lépe to zjistit, né jenom, že to co píšu je krávovina.Díky, mám pak problém s mazáním a výhružkou banem :wink:
Naposledy upravil(a) pepin dne úte 19.03.2013 0:41, celkem upraveno 2 x.
JMalik

#815 Příspěvek od JMalik »

padák píše:zdravim, tady jsem našel ještě něco , co se hodí na idikaci směru větru , nebo i termiky

http://www.svetdraku.cz/svetdraku/eshop ... na-prapory,

v ryb potřebách se dají sehnat také, ale jsou moc ohebné...

mají tam i větrný rukávy, ale co se mě nejvíc líbí je obyč izotermická folie nastříhaná na proužky stojí okolo 60 Kč a má rozměr 2,2m na 1,4m a tak vydrží na dlouho :-), nebo nějaké další nápady? díky

Kdysi se na termiku používaly bublifuky poháněné motorem. Využívalo se to u volných kategorií.
Fungovalo to dost dobře, indikuje to velmi slabá stoupání od země - odtrhávání termických bublin.
Je to použitelné právě pro ty A dvojky, gumáky..... Dnes by se do toho dalo házet rekreačně F3Káčko.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#816 Příspěvek od pepin »

padák píše:mají tam i větrný rukávy, ale co se mě nejvíc líbí je obyč izotermická folie nastříhaná na proužky stojí okolo 60 Kč a má rozměr 2,2m na 1,4m a tak vydrží na dlouho :-), nebo nějaké další nápady? díky

poslední dobou je Raná opravdu ověšená ruznými lérami na tyčkách a musím uznat, že hodit do toho termického větroně je podstatně uspěšnější, nežli čekat na nějaký závan do těla, jen nebýt líný to tam na ten svah bodnout, ale už jsem připraven, dlouho se mi už v autě válí teleskopická anténa z rádia na označení golfové jamky, ted jen nastříhat ten igelit :D
sramy
Kontaktovat uživatele:

#817 Příspěvek od sramy »

Díky za odkazy.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#818 Příspěvek od mihlit »

Tak mě tak napadlo, že ve velkém větroni si dobře termika rozlišuje kopáním do sedačky. Zkoušel někdo použít místo varia akcelerometr? Nejlépe telemetrii vario i akcelerometr s logováním a porovnat hodnoty v grafu. Mohlo by to být možná zajímavé?
pepin

#819 Příspěvek od pepin »

Já jen zkoušel měřit teplotu ovzduší a ve stoupáku to skočilo až o 2 stupně výš--jedno odpoledne jsem si takto blbnul, žádný dlouhodobý výzkum a nějaký závěr, jen jsem potřeboval vyzkoušet, jestli to vubec během letu jde nějak měřit---rád bych někdy vyzkoušel--přeměřil právě ruzné rozdíly teplot u země a třeba v nějakých 500m, když ten den bude výrazná termika a pak ty hodnoty porovnat z nějakou z těch tabulek uvedených pro ten den v předpovědi.

změřit tu teplotu ráno u země a v těch cca 500m a to samé když už to začne nosit, ono právě v těch termických dnech opravdu vcelku dost padáčkářu přistává z duvodu, že jsou už celý zmrzlý, přitom u země je vedro i v tričku a kratasech---samozřejmě že se pohybují v jiných výškách, nežli jen 500m.
pepin

#820 Příspěvek od pepin »

neděle bude nejspíš tutovka, jestli budou v sobotu v noci vidět hvězdy, tak je to jasný :D :D :D to nemuže neklapnout, v pátek přejde studená fronta a je to v neděli tady.
graup15

#821 Příspěvek od graup15 »

Kurňa..tož se těším...a svolávám všechny do Bubákova...Přijeď taky ty horolezče:-):-)
kovaco

#822 Příspěvek od kovaco »

Kluci, do neděle daleko, ale věřím, že to bude stoupat, prostě po takové dietě se nám jaro odvděčí na 100%. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
pepin

#823 Příspěvek od pepin »

graup15 píše:Kurňa..tož se těším...a svolávám všechny do Bubákova...Přijeď taky ty horolezče:-):-)

já nevim, chtěl jsem jet za Koněprusy, nebo na tu mořinu, kdyby ta cesta k vodárně byla jedno bahno, na Ranou prdim, padáčkáři tam mají nějakou soutěž a nemá foukat, tak budou zase natřepávat padáky dole na přistávačce, hlavně po tom hnusnym počasí tam bude ted plno.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#824 Příspěvek od Decca »

...právě nás ta dlouhá zima vokradla vo ty jarní kopáky... ...ale že nebudou se teda nebojim. Tohle léto ale bude bouřlivé.
pepin

#825 Příspěvek od pepin »

trošku se to posouvá k pondělku, ale naděje umírá poslední :D pořád tam je v sobotu v noci ta čistá obloha, tlak jde nahoru, pořád tam zustává ta studená fronta a nemění se to v okluzní, akorát se to z variáblu změnilo na Z-SZ, tak snad to opravdu vyjde na víkend a né až na pondělí.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“