Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady

Byli jste na nějaké akci a chcete ji zhodnotit nebo se podělit o dojmy? Tady můžete.
Zamčeno
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Depron Cup - 22.7.2012 Dívčí hrady

#391 Příspěvek od DAF »

to Hawk62, kutím, kutím. Bohužel se mi to zaseklo. Protože jsem zatím laminoval jen menší věci, navíc Epoxydem, nikoli těmi správnými pryskyřicemi, požádal jsem kolegu o pomoc. Ten jí přislíbil, ale bohužel je mimopražský a domu jezdí akorát v úterý a dubnu. Duben se blíží, tak prý už to bude. Takže bych opravdu mohl mít nový trup, byť zatím se starým křídlem. I když už i na tom se pomalu, zatím velmi, také pracuje.
A co vy ostatní? Jak vy zbrojíte? BOSSák strašil kopím osudu, další také různými stroji s kosmickými technologiemi :lol: .
Vím, že kope také zbrojí, prozradil mi sladké tajemství, že ale bohužel nyní více v jiných kategoriích :lol: , ale na VDC se u něj také prý dělá.
Jinak ten kolega, co mi slíbil pomoc s laminováním, si pročetl tuhle naší kecárnu, prý ho to také zaujalo a možná by také s něčím přišel. Když jsem mu nastínil, že to původně měla být kategorie chudého muže, tak po pročtení toho našeho harašení lamináty se prý od srdce docela dobře zasmál.
Hitec Aurora 9X
kope
Kontaktovat uživatele:

#392 Příspěvek od kope »

DAF píše:....
Vím, že kope také zbrojí, prozradil mi sladké tajemství, že ale bohužel nyní více v jiných kategoriích :lol: , ale na VDC se u něj také prý dělá.
...

Kope má rozdělané asi 4 věci a do toho se snaží proniknout do programování nového rádia :( . Nevíte, jak se rychle stát rentiérem? Ta nutnost chodit do práce hrozně zdržuje od modelaření :D .
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#393 Příspěvek od BOSS8 »

kope píše: Nevíte, jak se rychle stát rentiérem? Ta nutnost chodit do práce hrozně zdržuje od modelaření :D .

Jo to mi taky hodte do mailu :-)
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
kope
Kontaktovat uživatele:

#394 Příspěvek od kope »

Tak jak to tak vypadá, měl bych mít před víkendem první sadu výřezů. Protože jsem tuhle technologii zatím nikdy nepoužíval, chci se zeptat - jaké nosníky pro zpevnění konstrukce použít? Rozpětí bude 2m, konstrukce křídla polyš jádro+balsový potah lepený Soudalem 66A. Stačí jen do křídla "zaříznout" nastojato uhlíkovou pásnici? Nebo je nutné křídlo rozříznout a vlepit tam nosník? Nabo dokonce stačí dát pod balsový potah v místě nosníku vyztužení (pruh skla, uhlík. rowing,..)
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#395 Příspěvek od Luzr »

kope píše:Tak jak to tak vypadá, měl bych mít před víkendem první sadu výřezů. Protože jsem tuhle technologii zatím nikdy nepoužíval, chci se zeptat - jaké nosníky pro zpevnění konstrukce použít? Rozpětí bude 2m, konstrukce křídla polyš jádro+balsový potah lepený Soudalem 66A. Stačí jen do křídla "zaříznout" nastojato uhlíkovou pásnici?

To je nejhorsi moznost, pasnici vzdycky nalezato.

Nebo je nutné křídlo rozříznout a vlepit tam nosník?

Nestavis hotliner. 2m kridlo v pohode udrzi dva smrkove hranoly 3x8 (nalezato z obou stran). S balskovym potahem to IMO potrebuje vyztuzit nanejvys 40cm okolo stredu, tam by pak mohlo mit smysl dat kratkou balsovou stojnu (10cm).

Nabo dokonce stačí dát pod balsový potah v místě nosníku vyztužení (pruh skla, uhlík. rowing,..)

Uhlikovy rowing prilepeny epoxydem pod balsou by asi byl idealni.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#396 Příspěvek od Genagen »

pokud lepis purexem - zapomen na uhlik nebo sklo. To by si musel pouzit laminovaci pryskyrici i pro balzovy potah a delat to najednou (coz se tak dela a funguje to).

Pasnice musi byt nalezato, bo je to pasnice. Stojina musi jit na stojato, bo je to stojina. Takze pokud si se ptal jak musi byt pasnice - tak odpoved je jasna.

Jinak uhlikovy pasek nastojato shora i zdola tak, aby mezi nimy byl kus neporusene peny udela solidni nosnik.

Ja stale hledam kdo mi rizne kridla. Freeair ani ypsi se mi neozvali...
kope
Kontaktovat uživatele:

#397 Příspěvek od kope »

Genagen píše:...
Pasnice musi byt nalezato, bo je to pasnice. Stojina musi jit na stojato, bo je to stojina. Takze pokud si se ptal jak musi byt pasnice - tak odpoved je jasna...

Jasně, "stojící pásnice" byla jen terminologická nepřesnost. Myslel jsem uhlíkový pásek nastojato.
Jinak po večerech projíždím stará čísla RC Soaring Digestu a hlavně ve starších ročnících jsou docela užitečné rady a vychytávky.
EDIT: ještě k domu RCSD-jsou tam články i o různých soutěžích, mimo jiné i o tzv. "A one design fun competition's", což jsou závody, kde se může lítat jen s jedním jediným typem modelu, třeba i kupovaného jako stavebnice. To je pak opravdu jen o pilotním umění!
Luzr
Kontaktovat uživatele:

#398 Příspěvek od Luzr »

kope píše:
Genagen píše:...
Pasnice musi byt nalezato, bo je to pasnice. Stojina musi jit na stojato, bo je to stojina. Takze pokud si se ptal jak musi byt pasnice - tak odpoved je jasna...

Jasně, "stojící pásnice" byla jen terminologická nepřesnost. Myslel jsem uhlíkový pásek nastojato.

No, terminologicka... Jde o to ze uhlikovy pasek nastojato je zbytecna prace, nic moc neudrzi. Dva uhlikove pasky ze dvou dvou stran na druhou stranu, pokud se zajisti tvar (treba stojnou) proti zhrouceni a je to poradne prilepene, tak vydrzi opravdu hodne.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#399 Příspěvek od Genagen »

Luzr píše:Jde o to ze uhlikovy pasek nastojato je zbytecna prace, nic moc neudrzi. Dva uhlikove pasky ze dvou dvou stran na druhou stranu, pokud se zajisti tvar (treba stojnou) proti zhrouceni a je to poradne prilepene, tak vydrzi opravdu hodne.

Tak rozdil mezi tim, kdyz jsou dva nad sebou nebo jenom jeden - je velky. Ale funguje to lepe, nez dat uhlikovy pasek jako pasnici bez niceho dlasiho (jestli jsem pochopil spravne otazku).

BTW jeden uhlikovy pasek 0.5x10 mam treba v trictvrtekilove epp stihacce 1m rozpeti a drzi to jak helvetska vira :-) 0.5x5 davam do mensich letadel nebo do tenkych profilu, kde by se jinak musel udelat opravdovy nosnik (eg polys by byl skrz) neb dva nad sebou se nevejdou.

Do prvniho VDC specialu jsem mel nosnik udelany z 2x 1x5 uhlikovych pasku nastojaka - mezinimy polys a horni byl prekryty pasnici 1x10. Vse lepene epoxy (jak uhlik k sobe tak uhlik do polyse)
kope
Kontaktovat uživatele:

#400 Příspěvek od kope »

Genagen píše:...Ale funguje to lepe, nez dat uhlikovy pasek jako pasnici bez niceho dlasiho (jestli jsem pochopil spravne otazku).
...

Jo jo, přesně tak jsem to myslel
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#401 Příspěvek od BOSS8 »

Vtom posledním křídle , co jsem lítal VDC , mám jen uhlíkovou stojnu 10x1 mm ( lepeno epox) , v týhle váhový kategorii to drží. Několikrát jsem to i nechtěně rozjel do "svistu" křídel , vybrání to vždycky přežilo - spíš jsem musel pořešit podložky pod šrouby uchycení křídla - ty se mi po nechtěné akrobacii zařezávali do plochy profilu , 5 vrstev lepenky to vyřešilo :-)
kope
Kontaktovat uživatele:

#402 Příspěvek od kope »

Tak konečně jsem se pustil do stavby nového VDC modelu. V pátek jsem si přinesl výřezy na křídlo a včera jsem "spáchal" kostru VOP a SOP. Váha VOP před potahem je 9 g, SOP má 10 g. Jen jsem při stavbě SOP dřív modelařil než přemýšlel a spojil jsem pevnou a pohyblivou část SOP dohromady ještě před potažením. Tak se holt budu s potahem kolem pantů trochu babrat:-(. Prostě půl druhé v noci není ideální čas na modelaření... Potahovat budu asi obarveným Vliesem, to se ještě rozmyslím.
BOSS8
Kontaktovat uživatele:

#403 Příspěvek od BOSS8 »

kope píše: Prostě půl druhé v noci není ideální čas na modelaření...

To je právě ten nejlepší čas :? :wink:
kope
Kontaktovat uživatele:

#404 Příspěvek od kope »

No jo, ale kdyz to tak táhneš 4. den a ráno pokaždý vstáváš v 6, tak se prostě občas chybička vloudí :)
DAF
Kontaktovat uživatele:

#405 Příspěvek od DAF »

Tak mně se podařilo při stavbě porušit fyzikální zákony :oops: . Poslepoval jsem SOP a VOP, vše z balsy, zatím jen začištěno, není definitivně zabroušeno. Vytáhl jsem váhu a... světe div se!!! SOP vážila 4g a VOP 12g, prostým součtem, který ovládá již žák na konci první třídy vyjde 16g. Když jsem to tam hodil oboje najednou, ukázalo to rovných 20g :?: . No, popravdě mám kuchyňskou váhu do 5 kg, se stupnicí po 2g (používám jí hlavně na větší ajraplány). Navíc to bylo na samém spodním konci rozsahu. Tak uvidím, až to posleluju celé 8) . Potah ocasek asi také hodím do Vliesu, A TAKY BARVENÉHO!!! :lol:
Hitec Aurora 9X
Zamčeno

Zpět na „Minulé“