Flugzeugwerke Fokker Göding

Diskuze o modelech o rozpětí nad 2metry. Toto doporučení berte s rozumem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

Re: Flugzeugwerke Fokker Göding

#136 Příspěvek od RadimHnilica »

Jdeme do finále
Přílohy
DSCF3830.JPG
Radim
jio

#137 Příspěvek od jio »

Tiše závidím. Ne ten model, ale tu pracovitost. Jste kluci šikovní a Svaťa může být na vás pyšný. Dobře zasil. :idea:
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od RadimHnilica »

Jde to rychle
- protože na tom děláme dva
- Díky obrovským zkušenostem taťky nemusím nad věcma dlouho bádat
- tím že jsme dva v dílně spoustu věcí mužeme zkonzultovat dva
-je třeba mít potřebné věci doma = nečekat než něco přijde
-není to žádná dřina chce to jen každý den udělat kousek práce a pak to roste pod rukama
- dva děláme na různých "operacích" třeba taťka dnes začal s výpletya já dokončoval elektroniku
-brácha teď pilně studuje super bude až jednou začneme takhle dělat ve třech
-do konce března bude EIII připravena pak nás čeká zajistit přípravu všech modelů na start do sezóny
-pak chvíli oddech a pak se po chvilkách pustíme do dokončení bráchovi extry 260 2m protože jsme ho k tomu celou zimu moc nepustili :roll:
Radim
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od RadimHnilica »

Panove velmi nas tesi sledovanost naseho vlakna ktera se nyni blizi 10.000 navstev.jsme radi ze se prijdete podivat popr se zapojite do debaty proto pro toho kdo bude 10.000 navstevnik mam maly darek muze si vybrat a poslu mu neco z doplnku WW1 co vyrabim napr budiky,vyznamenani,stitky 1:3 vse bylo v tomto vlakne proto ten z vas co udela screen obrazovky kde bude u vlakna 10.000 navstev a prvni mi to posle SZ dostane maly darek. Vim ze ten co to vyfoti nemusi byt ten navstevnik ale verim ve vasi ferovost nejde totiz o zavratne ceny.zdravi Radim
Radim
kocispavel
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od kocispavel »

Tak jsem to těsně prošvihnul.
Zdravím

Pavel
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od RadimHnilica »

je zalanováno
DSCF3832.JPG

DSCF3833.JPG
Radim
von boberov

#142 Příspěvek od von boberov »

Ahoj- můžeš popsat průměr lanek, co je to za trubičku, způsob protažení trubkou( jsou uvnitř 3, nebo 2 lanka?) a ještě- přidáváš nějaké lepidlo? Děkuji M.
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od Svaťa »

von boberov píše:Ahoj- můžeš popsat průměr lanek, co je to za trubičku, způsob protažení trubkou( jsou uvnitř 3, nebo 2 lanka?) a ještě- přidáváš nějaké lepidlo? Děkuji M.

V tomto případě jsou použita pletená ocelová lanka 1,5mm. Jsou to bowdeny koupené v cykloprodejně v délce 2m za 10Kč kus. ( posledně když jsem je kupoval stálo lanko 5Kč/ks Ale v ČR se nezdražuje. 8O ) Trubička Průměr 4mm je z modelářské prodejny. Trubičku pilkou na železo upnutou do svěráku nakrátíme na délku cca 18mm ( délka palce a ukázováku kdy se mi to dobře drží při řezání :D ) A po té na brusce zabroušena a sražená hraná a vrtákem vhodného průmeru odstraním i vnitřní otřep. Pak trubičku lehce zploštím tak aby do ní šla obě lanka vsunout. Při sestavování lanka nijak nelpíme. Jsou jen přehnutá a konec je po zkušenosti zaštípnutý na délku aby těsně ale nevylézal z trubičky ven protože drátky jsou nepříjemně pichlavé. :oops: A trubičky zamčkáme pákovými štílacími kleštěmi v celé délce příčně trubičky. Je tam cca 10 zamáčknutí.
Do napínáků jsme 1.5 mm lanko na fous ale maličko si vrtákem jen v ruce srazím hranu na očku a je to tam. když se tam nevleze je to první známka že štípací kleště jsou tupé a místo stříhání lanko jen užvýknou a pak tam rozpláclé nejde zasunout 8O
Je samozřejmostí že otvor v kování musí být odjehlený aby se o něj lanko neřezalo.

Co se týká spojů a celé soustavy se nám nikdy nesalo že by zakončení lanka nebo spoj povolil. Nejslabším místem celé sestavy je očko na napínáku, to se umí roztrhniout ale to už musí bát rána jak kráva a stalo se to jen na podvozku při ráně do krtince. Se zalanováním křídel a ocasních ploch u třímerovek WWI jsme nikdy neměli problém s utrženým lankem.
Stejným způsobem používáme i lanka 1 mm , ta se u nás dají koupit v železářstí ( posledně m za 3Kč) a trubička má v tomto případě průměr jen 3mm.

Jo a na závěr zkušenost. Lanka je třeba udělat na délku tak aby napínáčky byly při prvním sestavení spíš více vyšroubované ( samozřejmě ne na jeden závit) ale po motorových zkouškách a prvních letech se musí lanka vždy ještě znovu ponapínat. To proto, že si "sednou" v očkách a pak jsou trošku volnější.
Pár fotek zalankování ze stavby jiné E III
https://picasaweb.google.com/1028914078 ... 9632333954
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od jozefbb »

Ja som zohnal 1mm lanko 200m za 20€ , ani som nevahal, najprv som tiez kupil tie na prehadzovacku 1,5mm , ale sa mi zdali hrube. Sem tam sa da zohnat aj 0,75
Nie som taky machr, ale nieco z mojej prace
https://picasaweb.google.com/1010401639 ... ssJennyJN4
Na jesen som nevydrzal, a muselo to ist aj nedokoncene hore
http://vimeo.com/52700560
Inak so zacal uz robit aj DVIII v rozpati 2,6m
Naposledy upravil(a) jozefbb dne sob 16.03.2013 11:58, celkem upraveno 1 x.
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od Svaťa »

jozefbb píše:Ja som zohnal 1mm lanko 200m za 20€ , ani som nevahal, najprv som tiez kupil tie na prehadzovacku 1,5mm , ale sa mi zdali hrube. Sem tam sa da zohnat aj 0,75
https://picasaweb.google.com/1010401639 ... ssJennyJN4

To je myslím velmi dobrá cena za 200m lanka. Je pravda že většinou úmyslně máme modely pevnostně předimenzované, ale při provozu ve skupině GWFC létáme někdy za takových podmínek kdy jiní modeléři své "hadraplány WWI" ani nevytahují z aut. Lanko 1 mm má na tah takovou pevnost, že je to naprosto dostačující. Kritické místo a největší opotřebení je vždy v očku. Proto v tomto případě lanka 1,5 když tam Radim dává MVVS 116 a bude to mít brutálně přemotorované.
jozefbb
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od jozefbb »

Este som tam dopisoval, inak ja ked uz niekam idem ja vzdy dam aspon jeden let, vietor je kriticky hadam len pri pristavani, inak sa to da , nelietam iba za dazda
von boberov

#147 Příspěvek od von boberov »

Svaťa díkec- tak to mám lana utvořené podobně z nerez lanek pro přehazovačku průměr 1, jen jsem jako trubičku použil tělo nýtu do nýtovacích kleští(byly po ruce). Zatím od roku 2010 žádný problém, ale mám tam kápnuto loctitu. Někde jsem ale zahlédl, že se volný konec lanka vrací zpět do trubky, aby vznikla smička, která se neprotáhne otvorem. Jen mě zajímalo, zda to praktikujete takto. :wink:

jozefbb- hezké éro, fotky,stavba.
vladimir32

#148 Příspěvek od vladimir32 »

se nezdražuje. ) Trubička Průměr 4mm je z modelářské prodejny. Trubičku pilkou na železo upnutou do svěráku nakrátíme na délku cca 18mm ( délka palce a ukázováku kdy se mi to dobře drží při řezání ) A po té na brusce zabroušena a sražená hraná a vrtákem vhodného průmeru odstraním i vnitřní otřep.

Dělám to stejně jen to krácení jsem zjednodušil :) trubičku upnu do aku vrtačky dám mezi nohy na zem pro ovládání palcem nohy :lol: pro řezaní jsem zakoupil řezák na malé průměry upravil jsem ho kde mám doraz štelovatelný. Pak je jednou rukou přitahuji a druhou držím.Za hodinku nařežu cca 4 metrové trubičky .
Přílohy
2013-03-29 15.38.37.jpg
2013-03-29 15.38.20.jpg
RadimHnilica
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od RadimHnilica »

Máme téměř hotovo ještě zajistit napínáky a koupit těžiště
Přílohy
DSCF3841.JPG
DSCF3839.JPG
DSCF3835.JPG
DSCF3834.JPG
Radim
Svaťa
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od Svaťa »

vladimir32 píše: se nezdražuje. ) Trubička Průměr 4mm je z modelářské prodejny. Trubičku pilkou na železo upnutou do svěráku nakrátíme na délku cca 18mm ( délka palce a ukázováku kdy se mi to dobře drží při řezání ) A po té na brusce zabroušena a sražená hraná a vrtákem vhodného průmeru odstraním i vnitřní otřep.

Dělám to stejně jen to krácení jsem zjednodušil :) trubičku upnu do aku vrtačky dám mezi nohy na zem pro ovládání palcem nohy :lol: pro řezaní jsem zakoupil řezák na malé průměry upravil jsem ho kde mám doraz štelovatelný. Pak je jednou rukou přitahuji a druhou držím.Za hodinku nařežu cca 4 metrové trubičky .

To je dobrý... kde to mají?
Odpovědět

Zpět na „Větší motorové modely“