MODE 1 nebo MODE 2?
Re: MODE 1 nebo MODE 2?
V módech 3 a 4 je jenom zaměněná funkce křidélek a směrovky (v porovnání s módy 1 a 2).
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
To on vie, pýta sa ako to urobí v DX7S.
- petrct
- Kontaktovat uživatele:
musíš přehodit i trimy a asi bude na displeji ti to ukazovat něco jiného, z dx7 je problém z předelávaním
Chase360 SniperII LA 700 Agile 7,2 Rytmus Max
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
http://petrct.rajce.idnes.cz/
http://www.helitesin.cz/
A nema DX7S to same jsou DX6i tzn moznost prehodit mode za pomoci prepinace v menu modelu, nebo jak to bylo ? Sam jsem tim prosel u DX6i, po fyzickym prehozeni mechaniky pacek bylo potreba zvolit tuhle softwareovou zmenu, ktera je ale soucasti firmware vysilace. Akorat prepinace mam samozrejme jinak, nez je ma original MODE2 vysilac. To uz se mi predelavat nechtelo 
petrct píše:musíš přehodit i trimy a asi bude na displeji ti to ukazovat něco jiného, z dx7 je problém z předelávaním
To nejde, nebudou mu fungovat předvolené mixy atd.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- medvidek180
Sice do diskuse vstupuji docela pozdě, ale taky jsem toto dilema kdysi řešil. Věčný to náš boj 
A absolutně nesouhlasím s tím, že do nových modelářů se cpe pro Evropu je zvykem mod 1. Strašně moc to komplikuje začátky
A s tvrzením, že se přizpůsob podle těch co lítají kolem tebe, že se to naučíš, to je taky prostě blbost.
Začínal jsem myslím v roce 96. a bohužel jsem tehdy neměl tu možnost simulátor. Počítač pro mě tehdy byl mnohem nedostupnější než model a každou vydělanou kačku, tehdy ještě z brigád, jsem cpal do RC vybavení
Já říkám je to individuální a chce to vyzkoušet. A dneska jsou na to skoro ideální možnosti.
Kamarádi okolo mě, když jsem z autíčka a lodičky přecházel do vzduchu, mi říkali vem mod 1, my tě to naučíme. Blbost snažil jsem, ale vůbec mi to nešlo. Měl jsem tehdy takový autobus, nebo spíš vlak, byl to motový větroň (ušák). Dokázal letět snad v jakémkoliv počasí nebo zacházení
ale když přišlo přistání
skoro vždycky jsem mu ublížil na břichu. Prostě ta moje levá ruka byla jak poleno na výškovku.
Jednoho dne s námi lítal takový postarší pán, dnes už není mezi námi, ale v té době se mi stal dědečkem a učitelem v modelářství
děkuji mu za to.
Vzal mi moji vysílačku. Vytáhl ze své škody 105 vysílačku podomácku dělanou, která měla překližkové tělo (4 kanál, ale neměla brzdu ani na jednom kniplu). Dal mi to do ruky, vzal balzové házedlo, co tam měl kdosi sebou. Stoupl si půl metru přede mě a to házedlo mi dal jak simulátor a řekl mi, teď budeš pilotovat, jak ti řeknu a já budu lítat tak, jak ty budeš pilotovat
Ani jsem nevěděl, že jsem jak mě neomezovala poloha plynového kniplu, jsem měl tendenci cukat pravou rukou na výškové povely
Takže mi řekl, ty si jak poleno, proč si si koupil mod 1. Ty lítáš opačně. Nebraň se tomu a zkusíme to opačně.... a šlo mi to intuitivně líp Tehdy jsem naštěstí na lítání koupil nějakou dražší vysílačku a šla přehodit... ještě tam mi ji rozbrušoval a přehodil kniply. A ještě ten den jsem byl ve vzduchu v módu 2
a první i další přistání co pak přišly už mému větroni neublížily... 
Takže ideální návod dneska asi simulátor: Půjčím si vysílačku, pokud mám od koho a zkusím simulátor. Pokud to nejde zkusím si v hlavě dát pár pokynů a podle toho jak mi půjdou ruky objednám vysílačku. ( zlaté eshopy dneska) dojde mi připojím na simulátor a je (pokud mi nevyhovuje mohu vrátit
).
Ideálně si každý den na simulátoru vyzkouším jiný mód (ne dva módy v jeden den, to je člověk postižený). Hodinku si zalítám, za tu dobu si to osahám a pak zkusím 20-30 letů a přistání. Kde to nejmíň krát rozbiji, to bude asi volba pro mě
Kamarád, kterému před loni vyletěli děti z hnízda na vysokou, se začal nudit ...začal doma ženu vyloženě prudit takovým způsobem, že když jsme seděli u sklenky vína (prostě neměl co dělat), mu řekla a nechce s ním začít chodit lítat
no a nějak tak z něj vylezlo, že by to i zkusil. Že v mládí skládal papírové, plastové modely, pak i házedla, a chtěl zkusit i toto, ale neměl okolo sebe nikoho tak do toho nešel, protože to byla pro něj velká investice na zelené louce.
Než jsem mu půjčil simulátor. Řekl jsem mu zalítáme si virtuálně. Měl si na příkazy virtuálně hýbat tužkou místo kniplů. A ejhle taky mu víc seděla výškovka na pravou ruku. Tak dostal simulátor na mód 2 a létá v něm do dneška
(zkoušel i 1... taky to nebylo ono).. podle toho jsme koupili i cadeta 2.4 a první modýlek a ani ne za 3000kč a mohl začít létat. Dnes už má i větší vč. křidélek a dále létá v modu 2.
Když se vrátím k sobě. Já na čistém módu 2 nevydržel dlouho. Když jsem si postavil okolo r.2000 prvního motoráka vč. křidélek. Nebylo to úplně ono.... ale výška a motor seděli. Jen ta směrovka a křidélka nebyly ono, takže jsem postupem pár měsíců došel k prohození křidélek a směrovky a dnes jsem čistokrevný mod 4
Co z toho plyne, moc nečtěte, zkoušejte, dneska je tomu i doba nakloněná
je to levnější (jak rc technika, tak počítač má doma skoro každý) ono i FMS jde nastavit na ovládání s klávesnice a levý a pravý knipl mi může nahradit šipky a wasd. Není to sice úplně ono, ale na první proletění v simulátoru mi to napoví bez jakékoliv finanční investice, na kterou ruku mi to líp sedí a podle toho si můžu zkusit koupit základní vybavení...
A absolutně nesouhlasím s tím, že do nových modelářů se cpe pro Evropu je zvykem mod 1. Strašně moc to komplikuje začátky
A s tvrzením, že se přizpůsob podle těch co lítají kolem tebe, že se to naučíš, to je taky prostě blbost.
Začínal jsem myslím v roce 96. a bohužel jsem tehdy neměl tu možnost simulátor. Počítač pro mě tehdy byl mnohem nedostupnější než model a každou vydělanou kačku, tehdy ještě z brigád, jsem cpal do RC vybavení
Já říkám je to individuální a chce to vyzkoušet. A dneska jsou na to skoro ideální možnosti.
Kamarádi okolo mě, když jsem z autíčka a lodičky přecházel do vzduchu, mi říkali vem mod 1, my tě to naučíme. Blbost snažil jsem, ale vůbec mi to nešlo. Měl jsem tehdy takový autobus, nebo spíš vlak, byl to motový větroň (ušák). Dokázal letět snad v jakémkoliv počasí nebo zacházení
Jednoho dne s námi lítal takový postarší pán, dnes už není mezi námi, ale v té době se mi stal dědečkem a učitelem v modelářství
Vzal mi moji vysílačku. Vytáhl ze své škody 105 vysílačku podomácku dělanou, která měla překližkové tělo (4 kanál, ale neměla brzdu ani na jednom kniplu). Dal mi to do ruky, vzal balzové házedlo, co tam měl kdosi sebou. Stoupl si půl metru přede mě a to házedlo mi dal jak simulátor a řekl mi, teď budeš pilotovat, jak ti řeknu a já budu lítat tak, jak ty budeš pilotovat
Ani jsem nevěděl, že jsem jak mě neomezovala poloha plynového kniplu, jsem měl tendenci cukat pravou rukou na výškové povely
Takže mi řekl, ty si jak poleno, proč si si koupil mod 1. Ty lítáš opačně. Nebraň se tomu a zkusíme to opačně.... a šlo mi to intuitivně líp Tehdy jsem naštěstí na lítání koupil nějakou dražší vysílačku a šla přehodit... ještě tam mi ji rozbrušoval a přehodil kniply. A ještě ten den jsem byl ve vzduchu v módu 2
Takže ideální návod dneska asi simulátor: Půjčím si vysílačku, pokud mám od koho a zkusím simulátor. Pokud to nejde zkusím si v hlavě dát pár pokynů a podle toho jak mi půjdou ruky objednám vysílačku. ( zlaté eshopy dneska) dojde mi připojím na simulátor a je (pokud mi nevyhovuje mohu vrátit
Ideálně si každý den na simulátoru vyzkouším jiný mód (ne dva módy v jeden den, to je člověk postižený). Hodinku si zalítám, za tu dobu si to osahám a pak zkusím 20-30 letů a přistání. Kde to nejmíň krát rozbiji, to bude asi volba pro mě
Kamarád, kterému před loni vyletěli děti z hnízda na vysokou, se začal nudit ...začal doma ženu vyloženě prudit takovým způsobem, že když jsme seděli u sklenky vína (prostě neměl co dělat), mu řekla a nechce s ním začít chodit lítat
Než jsem mu půjčil simulátor. Řekl jsem mu zalítáme si virtuálně. Měl si na příkazy virtuálně hýbat tužkou místo kniplů. A ejhle taky mu víc seděla výškovka na pravou ruku. Tak dostal simulátor na mód 2 a létá v něm do dneška
Když se vrátím k sobě. Já na čistém módu 2 nevydržel dlouho. Když jsem si postavil okolo r.2000 prvního motoráka vč. křidélek. Nebylo to úplně ono.... ale výška a motor seděli. Jen ta směrovka a křidélka nebyly ono, takže jsem postupem pár měsíců došel k prohození křidélek a směrovky a dnes jsem čistokrevný mod 4
Co z toho plyne, moc nečtěte, zkoušejte, dneska je tomu i doba nakloněná
je to levnější (jak rc technika, tak počítač má doma skoro každý) ono i FMS jde nastavit na ovládání s klávesnice a levý a pravý knipl mi může nahradit šipky a wasd. Není to sice úplně ono, ale na první proletění v simulátoru mi to napoví bez jakékoliv finanční investice, na kterou ruku mi to líp sedí a podle toho si můžu zkusit koupit základní vybavení...
los_pecos píše:Sice do diskuse vstupuji docela pozdě, ...
Žádný pozdě.
Připíšu sem svoje:
Skutečný letadlo či vrtulník má obvykle knipl (cykliku). Tu drží pilot obvykle pravou (levou) rukou.
Nač vymýšlet nějaký kombinace, když už to je vymyšlený.
Několik lidí z mýho okolí zkoušelo začít s RC vrtulníkem třídy 450. Rány, zmatky a pády, nemožnost udržet ani ve visení před sebou. Všichni MODE 1, protože obchodník doporučil "Evropu".
Povídám:
"Podívej se - MODE 2, kam páka, tam stroj a začni znovu..."
U většiny z nich (nejmíň šesti lidí) tohle zabralo.
* * *
Ale kdo chce, ať si tam dá rajčáky, čtyři kolečka, berany, kormidelní kolo - co chce...
Taky mi někdo povídal, že prej "...ruce mají lépe rozdělenou práci..." atd.
Nevím jak, když u RC vrtulníku musí prakticky nepřetržitě jezdit oba palce v obou osách a držet neustále cyklikou balanc, vytáčet zadek a soustavně s tím řídit tah rotoru (kolektiv).
.
- JosefSvejk
corona píše:Ale kdo chce, ať si tam dá rajčáky, čtyři kolečka, berany, kormidelní kolo - co chce...
Tohle ale nevypadá zrovna jako nezaujatý názor, že?
Dokážeš aspoň připustit, že někomu může vyhovovat jiný mód než tobě?
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
JosefSvejk píše: Dokážeš aspoň připustit, že někomu může vyhovovat jiný mód než tobě?
Ano, dokážu.
Však povídám, že kdo chce, ať má třeba čtyři kolečka - točítka, možná mu to půjde.
Těm nejmíň šesti lidem pomohlo, co píšu - držet balanc ve dvou osách pravou rukou, jednoduše a logicky tak, jak se pohybuje stroj před ním.
corona píše:Skutečný letadlo či vrtulník má obvykle knipl (cykliku). Tu drží pilot obvykle pravou (levou) rukou.
Nač vymýšlet nějaký kombinace, když už to je vymyšlený.
Skutečné auto má volant který se drží oběma rukama, trojicí nožních pedálů a řadící páku. To ale neznamená, že by takový způsob byl ten nejlepší možný pro řízení RC auta
- JosefSvejk
To je přece jasné. Tohle věčné přirovnávání ke skutečným autům, letadlům nebo vrtulníkům nemá žádný smysl. Ty skutečné stroje mají řízení nějak standardizované, aby s tím mohl např. létat každý pilot, který má příslušné oprávnění. I když mu to úplně nesedí, MUSÍ se přizpůsobit. Ale proč to dodržovat u hraček? Tam si může každý vybrat, co mu líp sedí - to je výhoda. Nevýhodou je samozřejmě zase to, že si dva "různí" piloti nemůžou předat řízení modelu. Nic není dokonalé.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Kovboj píše:Skutečné auto má volant který se drží oběma rukama, trojicí nožních pedálů a řadící páku. To ale neznamená, že by takový způsob byl ten nejlepší možný pro řízení RC auta
Tam nutno nahradit pedály - obvykle a nejjednoduššeji jedna páka se dvěma směry (akcelerace - brzdění). Zvládnul bych i dvojici tlačítek místo těch pedálů.
K tomu točítko nahrazující volant, možná horší alternativa páka.
Případné řazení pak vícepolohový přepínač, řešený posuvníkem, ev. vhodnou páčkou.
Volant budu držet vždy pravou rukou, ostatní prvky budu ovládat levou.
U lodě totéž (příp. propellery zase malými páčkami).
Dá se to vymyslet jinak?
(...a pro srandu - v lokomotivě levou (nebo i pravou ) řídím tah/dávám stupně, pravou brzdím).
JosefSvejk píše:...Ale proč to dodržovat u hraček? Tam si může každý vybrat, co mu líp sedí - to je výhoda. ...
To sice je výhoda, ale někdy taky nevýhoda - těch několik lidí se potýkalo zbytečně, dokud nepřešli na to logické "kam páka, tam stroj".
Připouštím, že jsem poletoval s větroněm s řízenými kormidly, vysílač měl jeden křížový ovladač a nijak mi to nevadilo....
JosefSvejk píše:To je přece jasné. Tohle věčné přirovnávání ke skutečným autům, letadlům nebo vrtulníkům nemá žádný smysl.....
a u toho by šlo skončit
imho těm šesti nebo kolika vlastně lidem mnohem více pomohlo to, že u nich byl někdo, kdo jim ukázal jak na to a pohlídal je ve vzduchu, než že by to lépe vyhovovalo jejich naturelu. A kdyby tam byl někdo kdo by skutečně nějak tíhnul k MOD 1, měl by tam s ním smůlu naučili by se houby protože by ho nikdo nepodržel. Naopak v úterý jsme kamarádovi zalétli cosi jako Betu, kdyby měl MOD 2 jednak mu to nezalétneme a jednak bychom ho pak nemohli pohlídat, když jsme mu to dali ve vzduchu, aby si své letadlo taky povodil. S MOD 2 by zkrátka ještě teď měl model jen na výstavku - takhle už létá. Nic víc v tom není, jednoduše otázka součtu více výhod a možností. Já třeba s MOD 1 neměl od začátku problém (stejně jako další tuny lidí). Ale to jsem na tom začátku pochopitelně nevěděl a zvolil to proto, že jsem v něm mohl doufat v něčí pomoc. Teď jsem za simulátor s MOD 1 posadil 65 letého otce co nikdy nic kromě reálného auta a motorové lodě neřídil a létal po pár minutách a nestěžoval si - prostě vzal ovládání jako fakt. Tak asi tak - logiku bych za tím nehledal, jen rutinu a příležitost.