Postup paralelního zapojování k modelu
Postup paralelního zapojování k modelu
Ahoj,
předem se omlouvám za asi hloupej dotaz ale vrtá mi to hlavou a nikde jsem se nedopátral odpovědi.
Model budou pohánět dva 6ti článkové Lipo akumulátory zapojené paralelně.
Jde mi o postup při zapojování v modelu.
Můžu zapojovat baterky postupně nejdříve jednu a potom druhou nebo si musím udělat nějakou spojku s kterou spojím aku a potom naráz zapojím?
Bojím se abych neoddělal elektroniku, tak se radši ptám.
Díky za odpovědi
předem se omlouvám za asi hloupej dotaz ale vrtá mi to hlavou a nikde jsem se nedopátral odpovědi.
Model budou pohánět dva 6ti článkové Lipo akumulátory zapojené paralelně.
Jde mi o postup při zapojování v modelu.
Můžu zapojovat baterky postupně nejdříve jednu a potom druhou nebo si musím udělat nějakou spojku s kterou spojím aku a potom naráz zapojím?
Bojím se abych neoddělal elektroniku, tak se radši ptám.
Díky za odpovědi
Optic 6, Hoaxi II, Sky Lady II, Canary, Extra 260, Pitts S2CX, T-Rex 450 Pro, T-Rex 600 ESP, atd.
Re: Postup paralelního zapojování k modelu
uz par roku ve svych dvoumotoracich pouzivam paralelni napajeni, spojene to je az v modelu, pripojuji aku postupne, neni duvod aby to neco provedlo.
jyrry.webnode.cz
Ja to budu mit v hexakoptere, kde po zapojeni prvni baterky nabehne vsech 6 reglů najednou.
Tak ze po pripojeni druhy se nic nestane, jen stoupne kapacita. Jestli tomu dobre rozumim.
Tak ze po pripojeni druhy se nic nestane, jen stoupne kapacita. Jestli tomu dobre rozumim.
Optic 6, Hoaxi II, Sky Lady II, Canary, Extra 260, Pitts S2CX, T-Rex 450 Pro, T-Rex 600 ESP, atd.
Když to nepřepóluješ, tak je to jedno.
Z bezpečnostních důvodů ti doporučuji spojit to paralelně na sebe venku, mimo model a až potom to tam vložit (pokud to rozměrově lze).
Jinak ti mohu skoro zaručit, , že to jednoho dne nějak poděláš. Spojíš nabitý a nenabitý článek, zhnojíš to nějak při nabíjení apod. Dnes až na naprosté výjimky není důvod spojovat články paralelně, jsou k dispozici dostatečné kapacity v seriovém řazení.
(Taky je tady někde vlákno s plamennou diskusí jak to jde, nebo nejde paralelně spojovat. Takže až sem někdo dokráčí to okomentovat jak je to jedno a nevadí to, tak mám od té doby k dispozici nějaké poznatky kolik vydrží paralelně řazené články (v originálních packách) ve srovnání s řazením jen "s")
Z bezpečnostních důvodů ti doporučuji spojit to paralelně na sebe venku, mimo model a až potom to tam vložit (pokud to rozměrově lze).
Jinak ti mohu skoro zaručit, , že to jednoho dne nějak poděláš. Spojíš nabitý a nenabitý článek, zhnojíš to nějak při nabíjení apod. Dnes až na naprosté výjimky není důvod spojovat články paralelně, jsou k dispozici dostatečné kapacity v seriovém řazení.
(Taky je tady někde vlákno s plamennou diskusí jak to jde, nebo nejde paralelně spojovat. Takže až sem někdo dokráčí to okomentovat jak je to jedno a nevadí to, tak mám od té doby k dispozici nějaké poznatky kolik vydrží paralelně řazené články (v originálních packách) ve srovnání s řazením jen "s")
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Carso píše:Tak ze po pripojeni druhy se nic nestane, jen stoupne kapacita. Jestli tomu dobre rozumim.
Přesně tak. Jenom dej pozor, aby měly obě stejné napětí (tj. aby byly obě nabité). Jinak by mohlo nastat sršení mědi
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
Carso píše:Ja to budu mit v hexakoptere, kde po zapojeni prvni baterky nabehne vsech 6 reglů najednou.
Rozumíš tomu dobře.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
OK
Díky moc za odpovědi, už se nebojím to zapojit.
Sršení mědi už jsem jednou zažil
.
Díky moc za odpovědi, už se nebojím to zapojit.
Sršení mědi už jsem jednou zažil
Carso píše:Ja to budu mit v hexakoptere, kde po zapojeni prvni baterky nabehne vsech 6 reglů najednou.
ju, jest tak.
zrovna minuly tyden ve Varech jsem v hexe videl paralelne spojene sady 6200mAh, docela balik :-)
Pro klid duse (a nekterych mistnich) je vhodne oznacit si sady v parech a v tech parech je letat i nabijet (mam na to 2 stejne nabky).
jyrry.webnode.cz
Jde to v pohodě, jen dodržovat zásadu: než dám baterii do modelu tak ji "změřit" třeba jen tímhle : http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=6589
Je jedno jesti je jedna, nebo chceš dát nějakou kombinaci (třeba paralelně)
Budeš vědět, že je (jsou) nabitá(é) a máš jistotu.
U kombinace baterií, je žádoucí používat konektory, u kterých nejde přehodit polarita, nebo zapojit dvě baterie spolu
Pak je možnost problému minimální.
Je jedno jesti je jedna, nebo chceš dát nějakou kombinaci (třeba paralelně)
Budeš vědět, že je (jsou) nabitá(é) a máš jistotu.
U kombinace baterií, je žádoucí používat konektory, u kterých nejde přehodit polarita, nebo zapojit dvě baterie spolu
Pak je možnost problému minimální.
Woita píše:.... dej pozor, aby měly obě stejné napětí (tj. aby byly obě nabité).....
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _bag_.html
asi to tu ctou a rychle reagujou :-D
jyrry.webnode.cz