Serva Hitec HS-81
Serva Hitec HS-81
Upozornění pro všechny uživatele.
Servo HS-81 odešlo bez zjevné příčiny naštěstí ještě před startem.
Když jsem servo rozebral , nestačil jsem se divit.
Přívodní vodiče k motoru jsou vedeny po pájených přívodech k motoru a navíc je tento vodič krabičkou serva tlačen na spoj.Postupným zahříváním motoru se izolace zkratovala a servo odešlo do věčných lovišť.
Nedalo mi to a zkontroloval jsem další serva v modelu.
Konečná bilance je otřesná - 4 ze 4 serv naprosto stejně připravená je zkratu.
A to by stačilo dát přívodní kabel o cca 5mm delší.
Oprava je jednoduchá.
Stačí vzít např. tavnou pistoli , vodiče odehnout a přilepit.Nebo jinak izolovat svorky motoru.Nebo konečně dát nový (delší) vodič.
První variantu jistě zvládne každý a za pár chvil mravenčí práce zachráníte nejeden model.
Po téhle zkušenosti začnu kontrolovat všechna nová serva.
Servo HS-81 odešlo bez zjevné příčiny naštěstí ještě před startem.
Když jsem servo rozebral , nestačil jsem se divit.
Přívodní vodiče k motoru jsou vedeny po pájených přívodech k motoru a navíc je tento vodič krabičkou serva tlačen na spoj.Postupným zahříváním motoru se izolace zkratovala a servo odešlo do věčných lovišť.
Nedalo mi to a zkontroloval jsem další serva v modelu.
A to by stačilo dát přívodní kabel o cca 5mm delší.
Oprava je jednoduchá.
Stačí vzít např. tavnou pistoli , vodiče odehnout a přilepit.Nebo jinak izolovat svorky motoru.Nebo konečně dát nový (delší) vodič.
První variantu jistě zvládne každý a za pár chvil mravenčí práce zachráníte nejeden model.
Po téhle zkušenosti začnu kontrolovat všechna nová serva.
-
JardaRůžička
Re: serva Hitec HS-81
Toho posledního rozhodnutí nebudeš litovat. Já všechna nová serva konroluji vždy. Vyplatí se to.
Re: Serva Hitec HS-81
brta píše:......Nedalo mi to a zkontroloval jsem další serva v modelu.
A to by stačilo dát přívodní kabel o cca 5mm delší......
Tohle by měl vědět výrobce - nechceš mu to napsat? Třeba o tom neví a žijou spokojeně, jak to dělají výborně - a od svého posledního zlepšováku ušetří x km kabelu ročně
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
http://rc.ludl.cz
brta píše:Po téhle zkušenosti začnu kontrolovat všechna nová serva.
Mohl bys udělat fotku s tím problematickým místem? Jedno servo jsem cvičně rozebral a popisovaný problém tam nevidím, ovšem je to servo koupené možná ještě v minulém století... třeba to tehdy dělali lépe.
PetrD píše:brta píše:Po téhle zkušenosti začnu kontrolovat všechna nová serva.
Mohl bys udělat fotku s tím problematickým místem? Jedno servo jsem cvičně rozebral a popisovaný problém tam nevidím, ovšem je to servo koupené možná ještě v minulém století... třeba to tehdy dělali lépe.
Ano, asi dělali... Speciálně Hitecy HS81 jsou problematičností některých sérií dost proslulé - člověku to chodí k plné spokojenosti, tak si podle nálepky stejné servo koupí za dva roky znovu a nestačí se divit.
Pak se někdo diví, že si lidi radši rovnou koupí servo za 2-4USD v Hobbykingu, které je šmejd taky, ale tak nějak se s tím dá počítat předem
Osobně kontroluji každé servo. Pravda je, že ty levný hitec jsou to samý jak servo z HK... Navíc ty jejich křehký převody... U nový HS-311 není problém jít přez zuby...
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
JardaRůžička píše:Toho posledního rozhodnutí nebudeš litovat. Já všechna nová serva konroluji vždy. Vyplatí se to.
Tím pádem ti potom padá záruka....
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
ZIPP píše:JardaRůžička píše:Toho posledního rozhodnutí nebudeš litovat. Já všechna nová serva konroluji vždy. Vyplatí se to.
Tím pádem ti potom padá záruka....
Možná lepší když padne záruka, než celé letadlo...
hmmmm...tak k čemu je potom ta záruka???...jediné řešení je tedy nekupovat tyto serva... 
O HS-81 se tady napsal celý román. Podle starých harcovníků staré série OK, nové na vyhození peněz z okna. Taky jsem je dal po pár letech pryč.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Asi už patřím do skupiny starých harcovníků, moje HS-81 jsou OK.... 
Taky jsem už starej safra. Mám ještě 81mg teď už ani nejsou a běhají ok
Mám pár HS-81 z roku cca 2002, tehdy asi za asi 800Kč/kus. Šlapou perfektně až do teď. Minulou sezonu jsem koupil dvě do Blaníka na brzdné štíty. Kvalita se nedá vůbec srovnat, ty nové špatně středí, překmitávají atp. Teď mi HS-81 nesmí přes práh
Aby bylo jasné o čem je řeč.
No ... nepřipadá Vám to jako sabotáž???!!!
No ... nepřipadá Vám to jako sabotáž???!!!
Já už jme od hitecu upustil.. Dvě hs55 do swifta, obě špatná, hs 81 ze třech jedno špatné... Kámoš na tyhle serva rozsekal optimu na maděru... Přešel jsem do na corony ( do pěňáků) a na HD power do slušnějších modelů a běhá to pěkně... U mě osobně od Hitec ani žvejkačky
Bravo F3k, Vertex F3k, Long Shot 4 F3k, K2000, Triple RES