FrSky první otázky po záletu
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
FrSky první otázky po záletu
Dneska jsem zalétl nově postavený Bixler vč. modulu FrSky (ve vysílačce FlySky TH9X) s přijímačem D8R-II. Všechno funguje víceméně bez problémů, ale:
* když vypnu vysílačku, tak s původním FlySky TX/RX mi regulátor začal pípat, s FrSky se neděje nic. Proč? Dá se někde něco nastavit?
* celkem dostkrát mi vysílač začal kvičet (rozuměj pípat), že přijímač má mizerný signál, i když model nebyl nějaké extrémní vzdálenosti (max. stovky metrů); mám se bát, nebo je to prostě normální, že občas signál fluktuuje?
* když vypnu vysílačku, tak s původním FlySky TX/RX mi regulátor začal pípat, s FrSky se neděje nic. Proč? Dá se někde něco nastavit?
* celkem dostkrát mi vysílač začal kvičet (rozuměj pípat), že přijímač má mizerný signál, i když model nebyl nějaké extrémní vzdálenosti (max. stovky metrů); mám se bát, nebo je to prostě normální, že občas signál fluktuuje?
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
Re: FrSky první otázky po záletu
Borek píše:Dneska jsem zalétl nově postavený Bixler vč. modulu FrSky (ve vysílačce FlySky TH9X) s přijímačem D8R-II. Všechno funguje víceméně bez problémů, ale:
vypni napřed přijímač
Borek píše:Dneska jsem zalétl nově postavený Bixler vč. modulu FrSky (ve vysílačce FlySky TH9X) s přijímačem D8R-II. Všechno funguje víceméně bez problémů, ale:
Frsky přijímače mají nastavitelné fail-safe na všech kanálech a v případě ztráty signálu nevykazují na žádném kanálu stav bez signálu zatímco FlySky přijímače při výpadku signálu drží na kanálech 4 a 5 poslední pozici před výpadkem bez možnosti nastavení té pozice a na všech ostatních kanálech včetně kanálu plynu není u FlySky přijímače v případě výpadku žádný signál což vyhodnotí regulátor tím pípáním a za provozu by současně odstavil motor. V případě přijímače Frsky si můžeš pozice kanálů pro fail-dafe včetně plynu nastavit.
Nastavení fail-safe Frsky přijímače
Zapni napájení vysílače a poté již spárovaného přijímač, který s ním naváže spojení. Poté když už je přijímač spojený s vysílacím modulem přesuň kniply na vysílačce do polohy v jaké mají být serva a plyn při ztrátě signálu (většinou stažený plyn). Nyní stlač krátce (méně než 1 sec.) párovací tlačítko na přijímači. Přijímač 2x zeleně blikne. Fail-safe je tím nastaveno a přijímač si ho bude pamatovat i po vypnutí napájení. Pokud přijímač při provozu následně ztratí spojení s vysílacím modulem pak nastaví stav kanálů na tyto fail-safe přednastavené pozice.
Borek píše:* celkem dostkrát mi vysílač začal kvičet (rozuměj pípat), že přijímač má mizerný signál, i když model nebyl nějaké extrémní vzdálenosti (max. stovky metrů); mám se bát, nebo je to prostě normální, že občas signál fluktuuje?
Ano občas se to děje. Zejména ze strany přijímače je signál o něco slabší a vysílací modul pak může častěji vyhodnotit pokles signálu a v závislosti na úrovni nastavených alarmů pro RSSI pak případně pípá. Nastav si o něco níže alarmy pro kvalitu signálu tj. RSSI pro Tx a Rx. Mělo by stačit nastavit hodnotu okolo 45 až 50 což by nemělo tak často aktivovat alarm a přitom je to ještě dostatečná úroveň pro ovládání.
Pokud máš integrovanou telemetrii v TH9X s firmware pro Frsky a používáš pro to alarmy přímo v TH9X pak si to nastav přímo v TH9X. Pokud nemáš telemetrii integrovanou v TH9X tak si to můžeš nastavit v modulu Frsky přes program na počítači viz popis dále.
VF modul Frsky můžeš připojit k počítači přes kabel viz tento odkaz pokud máš na počítači sériový port RS232.

Pokud na počítači nemáš sériový port RS232 a máš jen USB porty pak můžeš připojit VF modul Frsky k počítači přes kabel viz tento odkaz.

Pokud už budeš mít připojen VF modul Frsky k počítači tak můžeš použít program od maďara Istvána Magiho, který je volně ke stažení viz tento odkaz. S ním se dají nastavit alarmy pro RSSI a pro analogové vstupy A1 a A2.

V tejto súvislosti mi napadla otázka. Čo sa stane, ak použijem netelemetrický prijímač? Je potrebné v takom prípade výpnúť, či prestaviť úroveň alarmu pre RSSI?
macil píše:V tejto súvislosti mi napadla otázka. Čo sa stane, ak použijem netelemetrický prijímač? Je potrebné v takom prípade výpnúť, či prestaviť úroveň alarmu pre RSSI?
Není potřeba alarmy vypínat. Modul Frsky pracuje s netelemetrickým přijímačem v jiném netelemetrickém režimu a žádné alarmy nejsou aktivní i když jsou v modulu nastaveny. Přímo na modulu v případě DFT/DJT jsou přepínače nebo u DHT je přepínač připojen jako externí a pro netelemetrický režim má být v jiné poloze. Popis příslušných přepínačů je uveden v návodech k nim například pro moduly DFT/DJT je uveden v návodu, který je volně ke stažení na webu Frsky viz tento odkaz a tam viz sekce 6.1.1.4 Check the MODE switch to its corresponding position na konci str. 2 a telemetrický režim je tam označen jako Two-way Mode. Popis pro modul DHT je viz tento odkaz a tam viz tabulka v sekci 1.1 Compatibility.
Ospravedlňujem sa za nepresne formulovanú otázku. Mal som na mysli netelemetrický prijímač pracujúci s vysielacim modulom v telemetrickom móde, čo už, myslím, všetky novšie netelemetrické prijímače umožňujú. Vtedy sa vypnutie sledovania sily signálu deje automaticky?
macil píše:Ospravedlňujem sa za nepresne formulovanú otázku. Mal som na mysli netelemetrický prijímač pracujúci s vysielacim modulom v telemetrickom móde, čo už, myslím, všetky novšie netelemetrické prijímače umožňujú. Vtedy sa vypnutie sledovania sily signálu deje automaticky?
Jen odhaduji, že ano, ale nemám to ověřené (mám jen telemetrické přijímače).
U novějších netelemetrických přijímačů jako je V8FR-II viz tento odkaz je sice možné provozovat je s VF modulem Frsky v telemetrickém režimu, ale i když jsou spárovány v tomto režimu tak neposílají zpět do modulu žádná telemetrická data a neměly by tedy posílat zpět do modulu ani RSSI signál (opět nemám ověřeno).
Předpokládám, že ani s nimi i když budou provozovány s modulem v telemetrickém režimu by nemělo být nutné alarm vypínat a VF modul by měl automaticky rozeznat, že jde o netelemetrický přijímač tj. alarmy by měly být taktéž automaticky neaktivní i když budou nastaveny.
Pokud tedy používáš nějaký z novějších netelemetrických přijímačů s telemetrickým modulem tak to vyzkoušej tj. spáruj ho s modulem v telemetrickém režimu, nastav si v modulu alarmy pro RSSI schválně vysoko někde okolo 90 a výše, aby stačilo modul od přijímače trochu odstínit třeba přes zeď a pak ověř zda při provozu nebudou alarmy aktivní i když budou nastaveny. To, že úroveň signálu skutečně poklesne při určitém zastínění pod úroveň nastavenou pro příslušný alarm si můžeš ověřit výše zmíněným programem na počítači, který umožňuje nejen nastavovat alarmy, ale i průběžně sledovat úroveň signálu RSSI pro Rx i Tx.
Zde jsou různé varianty.
1. Pokud bude modul pípat alarm s netelemetrickým přijímačem spárovaným v telemetrickém režimu i když nebude zastíněn pak by to znamenalo buď alarm vypínat při přechodu mezi telemetrickým/netelemetrickým přijímače nebo ten netelemetrický provozovat s modulem jen v netelemetrickém režimu tj. přepínat přepínače na modulu.
2. Pokud bude modul pípat alarm s netelemetrickým přijímačem spárovaným v telemetrickém režimu pouze když bude zastíněn pak by to znamenalo, že netelemetrický přijímač spárovaný s telemetrickým modulem v telemetrickém režimu sice neumožňuje přenos telemetrických dat z čidel, ale přenáší zpět do modulu data RSSI a tudíž v tomto ohledu pracuje jako telemetrický přijímač tj. v tomto případě alarmy pro RSSI nebude nutné vypínat a budou fungovat jako s telemetrickým přijímačem.
3. Pokud modul nebude pípat alarm s netelemetrickým přijímačem spárovaným v telemetrickém režimu vůbec bez ohledu na úroveň signálu pak to znamená, že nebude nutné alarmy vypínat a i když budou nastaveny tak s netelemetrickým přijímačem nebudou aktivní.
Pak sem napiš výsledek, která z variant bude platná.
Táto otázka mi v tejto súvislosti napadla preto, že napríklad pri sledovaní telemetrických vstupov A1 a A2, typicky napätia batérie, a nastavení úrovne alarmu na nejakú hodnotu, po odpojení týchto vstupov, resp. prechode na iný prijímač, ktorý nemá tieto vstupy pripojené. Začne alram hlásiť nízke napätie. Preto je v takom prípade potrebné alarm zrušiť vynulovaním hodnôt. Pokiaľ človek používa vysielačový modul DHT-U, alebo DHT doplnený FLD displejom, tak je to relatívne jednoduché, i keď nepohodlné, ale v iných prípadoch si to neviem dosť dobre predstaviť.
To hlásenie úrovne RSSI skúsim. Mám doma prijímač VD5M, len mi to doteraz nenapadlo.
To hlásenie úrovne RSSI skúsim. Mám doma prijímač VD5M, len mi to doteraz nenapadlo.
macil píše:Táto otázka mi v tejto súvislosti napadla preto, že napríklad pri sledovaní telemetrických vstupov A1 a A2, typicky napätia batérie, a nastavení úrovne alarmu na nejakú hodnotu, po odpojení týchto vstupov, resp. prechode na iný prijímač, ktorý nemá tieto vstupy pripojené. Začne alram hlásiť nízke napätie. Preto je v takom prípade potrebné alarm zrušiť vynulovaním hodnôt.
To by mělo platit pokud připojíš jiný, ale telemetrický přijímač, který na příslušném vstupu nemá nic zapojeno. U netelemetrického přijímače by to měl modul rozlišit automaticky tedy minimálně při přepnutí na netelemetrický režim přepínačema na modulu a spárováním netelemetrického přijímače jen v netelemetrickém režimu a možná, že to modul dokáže rozlišit i v telemetrickém režimu u těch novějších netelemetrických přijímačů, které je v tomto režimu možné provozovat, ale jestli tomu tak skutečně je to nemám ověřeno, protože netelemetrické přijímače nemám.
macil píše:Pokiaľ človek používa vysielačový modul DHT-U, alebo DHT doplnený FLD displejom, tak je to relatívne jednoduché, i keď nepohodlné, ale v iných prípadoch si to neviem dosť dobre predstaviť.
Další možnost je pokud má někdo integrovanou telemetrii v T9X a komunikační linku z DJT modulu má přímo zavedenou do T9X tak může mít alarmy v modulu kompletně vypnuté a využít jen alarmy pro telemetrii včetně RSSI jen v T9X a tam to může mí nastavené různě pro různé modely tedy model, ve kterém bude netelemetrický přijímač bude mít alarmy neaktivní a model, ve kterém bude telemetrický přijímač je bude mít aktivní. Pokud by někdo přehazoval přijímače telemetrický/netelemetrický v jednom modelu tak tam se předpokládá, že to by měl být výjimečný případ a tam si to holt bude muset přestavit.
U DJT/DFT si to lze vypnout/zapnout ať už použitím toho FLD displeje nebo třeba použitím již zmíněného programu například z notebooku.
macil píše:To hlásenie úrovne RSSI skúsim. Mám doma prijímač VD5M, len mi to doteraz nenapadlo.
Vyzkoušej a napiš sem, která z dříve mnou zmíněných tří variant bude platná.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Borek píše:* celkem dostkrát mi vysílač začal kvičet (rozuměj pípat), že přijímač má mizerný signál, i když model nebyl nějaké extrémní vzdálenosti (max. stovky metrů); mám se bát, nebo je to prostě normální, že občas signál fluktuuje?
Dnondys to klasicky vysvetlil perfektne a komplexne, ja len trošičku doplním - pípanie poklesu signálu spôsobuje niekoľko vecí:
- nevhodná poloha vysielacej antény, i zakrytie telom spôsobí pokles signálu
trocha tu: http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?sho ... ky&idc=198
a tu: http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... %93-2-cast
- nevhodná poloha prijímacích antén u FrSky - snažím sa dávať obidve antény tak, aby boli na seba kolmé a trochu od seba vzdialené
- nevhodná elektroinštalácia v modeli - tu mám na mysli silové káble od baterky alebo od motora v blízkosti prijímača
Over dosah systému pomocou sníženého výkonu a to tak, že po zapnutí vysielača a prijímača stlačíš na vysielači tlačidlo a držíš po dobu 4 sekúnd. Po uvoľnení začne modul pravidelne pískať a zníži sa vysielaci výkon. Ak máš pri tomto výkone dosah cez 30 metrov, tak to bude OK. Ak nie, niekde je chyba a treba to riešiť!
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:..
Díky za vyčerpávající odpověď.
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
mior píše:Borek píše:* celkem dostkrát mi vysílač začal kvičet (rozuměj pípat), že přijímač má mizerný signál, i když model nebyl nějaké extrémní vzdálenosti (max. stovky metrů); mám se bát, nebo je to prostě normální, že občas signál fluktuuje?
- nevhodná poloha vysielacej antény, i zakrytie telom spôsobí pokles signálu
- nevhodná poloha prijímacích antén u FrSky - snažím sa dávať obidve antény tak, aby boli na seba kolmé a trochu od seba vzdialené
- nevhodná elektroinštalácia v modeli - tu mám na mysli silové káble od baterky alebo od motora v blízkosti prijímača
Mám antény umístěné přibližně kolmo: jedna je rovnoběžně s osou letadla v čumáku, druhá je kolmo nahoru protažená mezi kabinkou a trupem (mimo vlastní trup). Range test jsem ještě nedělal, udělám příště.
Drondys píše:3. Pokud modul nebude pípat alarm s netelemetrickým přijímačem spárovaným v telemetrickém režimu vůbec bez ohledu na úroveň signálu pak to znamená, že nebude nutné alarmy vypínat a i když budou nastaveny tak s netelemetrickým přijímačem nebudou aktivní.
Pak sem napiš výsledek, která z variant bude platná.
Takže tento, tretí variant je platný. Netelemetrický prijímač VD5M spárovaný v telemetrickom režime, telemetria je neaktívna. Bargraf na FLD-02 je prázdny a tam, kde pri zníženom dosahu, v spojení s D8R-II plus vysielací modul spoľahlivo vypiskuje (za dvomi železobetónovými stenami), pri VD5M ani nepípol. Skúšku, s vysielacím modulom prepnutým do netelemetrického režimu, považujem za zbytočnú.
Zdravím,
právě stavím Bixlera 2 kit (moje první RC éro) a koupil k němu vysílač Turnigy 9X s FrSky telemetrickým modulem a netelemetrický (zatím - uvidím co manželka a děti dovolí
) přijímač.
Chtěl bych se zeptat na to, jak nastavit fail-safe mode, myslím tím polohy serv.
Dočetl jsem se zatím stáhnou plyn, ale co dál? Výškovka, směrovka, křidýlka, klapky....
Co byste doporučili?
Dříve jsem létal malé neřízené větroně, tuším kategorii A4. Vytáhl jsem to na provazu a po určitém čase (doutnák přepálil gumičku) se vykopla buď výškovka nebo směrovka do určité výchylky. Je toto aplikovatelné konkrétně u Bixlera, resp. dá se toto doporučit?
(Nemyslím doutnák, ale fail-safe
Samozřejmě asi po nějakém otrkání se si to nasimuluji i v reálu
právě stavím Bixlera 2 kit (moje první RC éro) a koupil k němu vysílač Turnigy 9X s FrSky telemetrickým modulem a netelemetrický (zatím - uvidím co manželka a děti dovolí
Chtěl bych se zeptat na to, jak nastavit fail-safe mode, myslím tím polohy serv.
Dočetl jsem se zatím stáhnou plyn, ale co dál? Výškovka, směrovka, křidýlka, klapky....
Co byste doporučili?
Dříve jsem létal malé neřízené větroně, tuším kategorii A4. Vytáhl jsem to na provazu a po určitém čase (doutnák přepálil gumičku) se vykopla buď výškovka nebo směrovka do určité výchylky. Je toto aplikovatelné konkrétně u Bixlera, resp. dá se toto doporučit?
(Nemyslím doutnák, ale fail-safe
Samozřejmě asi po nějakém otrkání se si to nasimuluji i v reálu
HK Bixler 2 / Turnigy 9X + modul FrSky (OPENTX CZ)
Skala79 píše:právě stavím Bixlera 2 kit (moje první RC éro)...
...Dočetl jsem se zatím stáhnou plyn, ale co dál? Výškovka, směrovka, křidýlka, klapky...
Přečti si popis nastavení fail-safe v článku viz tento odkaz. Je to sice pro většího větroně, ale v základu se podle toho můžeš inspirovat.