Ray, Stork, Aspire - pokec o lítání

Vlákna jednotlivých modelářských klubů.
Pravidla fóra
Pokuste se zde neřešit technické problémy. Téma, které bude mít více než 100stránek ukončete a založte další. Díky
Odpovědět
Zpráva
Autor
creagel

Re: Ray, Stork, Aspire

#121 Příspěvek od creagel »

Mozna se pletu, ale neni ta vyskovka az moc natazena (tzn. teziste moc vpredu)? Pak by to nasvedcovalo tomu, ze je to vydojeny a pada to do vyvrtky. Jen je dost sileny, jak to tesne pred dopadem hodi "bokem" - to si tomu az tak "pomohl" smerovkou? Takle mi hazelo ero, kdyz jsem trefil nejakou prekazku ve vzduchu (sloupek, drat, vlasec...) :(
michalv

#122 Příspěvek od michalv »

Hoššii, tak to vypadá, že při oštěpovém odhodu odjely pohonné baterie až dozadu a těžiště bylo v háji. Když měl Sirius rychlost, tak byl let v normálu. Na tom videu bylo vidět, že bylo těžiště tak silně vzadu, že Sirius při malé rychlosti nebyl schopen letu :cry:
kovaco

#123 Příspěvek od kovaco »

Michale, pohonné akumulátory jsou na tom speciálním sucháči, to neurveš ani náhodou a odhození jsem dělal s citem, vím, co s ním můžu. Vždyť jsem si to házel 100x. Kdybys byl u toho, tak to vypadalo jako když zamrzne po stažení plynu výškovka. Byl to horor. Nechápu.
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Robinsson

#124 Příspěvek od Robinsson »

Proč jsi to tedy nehnal pod motorem nahoru nebo rovnou na rychlosti dolu a pristat, když jste viděli co to dělá. Nevím tedy kolik má pilot zkušeností, ale přijde mi, že moc ne. Snad jsem ted nikoho neurazil, ono se to od kompu vždycky kecá a po bitvě každý generál. Každopádně škoda éra, snad půjde polátat.
michalv

#125 Příspěvek od michalv »

No jsou dvě možnosti buď špatné servo od výškovky (utržené ve směrovce) a nebo těžiště. Jinak si měl Mirek objednat s křídlama i trup, protože ten bude po tý ráně vyřízenej :cry:
kovaco

#126 Příspěvek od kovaco »

Já měl první trup v daleko horším stavu a lítalo to suprově. Tohle byl nový trup, pár krát ve vzduchu. To co je prasklý viděl i Dalibor a spraví to pár kapek sekunďáku. Křídla použije ty, co jsem mu k tomu dal. A pak to zalétnu úplně v pohodě. To víš, bolí to moc. Vím o čem mluvím. :roll:
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
PetrD

#127 Příspěvek od PetrD »

Nechápu proč se tady má celý národ zabývat věštěním z křišťálové videokoule, když k tomu nemáme žádné informace.
Byli jste u toho minimálně tři, tak jste snad nějakou příčinu našli a mohli byste ji sem pro poučení příštích generací napsat.
To byl zálet, nebo už to s tímhle seřízením někdy letělo? Poloha těžiště? Kormidla se pohybují na stejnou stranu jako kniply? Rádio fungovalo? Ten motor zapínal pilot nebo to blblo samo? Byly tam nějaké mixy (motor-výškovka, výškovka klapky)? ...
graup15

#128 Příspěvek od graup15 »

No..tak vám k tomu dám vysvětlení.
Nejdřív, bych chtěl podotknout,že nikdo učený z nebe nespadl a Sumik je de fakto těžký začátečník a teprve se učí.
Dnes jsem s ním měl delší rozhovor a pokud pominu,že se zanedbala naprosto předletová příprava,tzn (těžiště..to hlavně!!, pak i seřízení modelu) tak to byla jeho pilotní chyba.
Nevím kde to vzal a které vemeno mu to řeklo,že pro vybrání vývrtky se tahá), a Model klasicky uvedl do pádovky a vzhledem k určité..(no ošuntěnosti modelu..rozuměj né zrovna rovnosti),prostě začal vrtat. A místo aby zastavil rotaci,pak nabral rychlost a pak teprve úměrně přitáhl(a poté let vyrovnal),tak ve vrtáku ještě tahal.
To,že si pak přidal motor,model dokázalo urychlit a na krátkou dobu vytáhnout z bryndy. Ale opět na vrcholu zhoupnutí,místo potlačení a vyrovnání...žádná reakce.
Prostě Sumik nevěděl,jak se vývrtka vybírá.

Prostě,příště až zase přijede, dostane trošku nalejvárny aerodynamiky a řízení letu. Pak mu seberu tu gumovku(ta je dobrá akorád tak na naučení neplést si pravá levá, ale na vnímání rychlosti modelu je to špatné)

Takže příčiny pádu jsou kombinace vlastností modelu 20% a 80% pilotní chyba. Problém,je,že pilotní chybou se dá nazvat když pilot víc co má dělat a neudělá to.
Sumík zatím...zdůrazňuji zatím,dost pilotních dovedností vůbec nezná a nezná ani jejich princip.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#129 Příspěvek od Milan Nes »

sumik píše:No tak dobrá Dalibore.
Již teď mnohokrát děkuji především kameramanovi Lipan - Jirkovi za pořízení a dodání videa. Dále děkuji všem předem
za názory - Daliborovi a Milanovi a potom dalším. Doufám, že mě tu moc nebudete kamenovat.... :cry:
Nechť to všem poslouží k dobré věci.
Už teď vím kde se stala zřejmě na hodně procent chyba.
Ale co, chybami se člověk učí ne :) .

nemáš za co, na jednu stranu je dobře že to video tu je, poučení pro ostatní přecházející z bublin,
přetažení modelu na minimálce jak sme se bavili ...

v pohodě, to se stane, já takhle na těžiště moc vzadu a přetažení pohřbil foxe ... tady kombinace vítr, točení po větru + přetahování + chybné vyhodnocení jak z vývrtky vykonalo své ... hlavně vytrvat a to pujde

tesim se na vikend jestli vyjde to spolecne politani ... stane se ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
PetrD

#130 Příspěvek od PetrD »

OK, jasné vysvětlení, jen bych doporučil příště raději místo kameramana přizvat zkušenějšího kolegu, ušetřilo by se dost práce a lepidla... :( .
tomashr

#131 Příspěvek od tomashr »

Ten popis od graupa vypadá reálně... Máme z neděle malinko podobný případ se synátorem - povedlo se mu totálně "udojit" Shocka (na kterého si zvyká), že se chystal zhučet podobně, jak Sirius na videu, visel jak hruška před pádem. Zase jednou mi vytekly nervy, ale zásadní rozdíl nastal v tom, že když jsem zařval na syna, že je *CENSORED*, tak automaticky reagoval správně potlačením a po pár vteřinách bylo po problému a letělo se dál.
Tohle se prostě musí nadrilovat a automatizovat, přesně jak píše Dalibor, nikdo učený z nebe nespadl...

Jinak takhle mu to s modelem sluší:
Přílohy
IMG_0294.jpg
graup15

#132 Příspěvek od graup15 »

Gratulace,že to synka..baví.
Ten můj létal jako ďábel a to už jako hooodně malinký...a pak ho to přestalo bavit.
Byl to jasný talent na 3D akrobacii...zvítězil fotbal. Teď není bůh Jason Schulman, ale Messi. Ach jo.
A to bych ho podporoval stejně jako ty kluka....utrh bych si u držky aby měl super mašinky, takhle si utrhnu na kopačky :-)
graup15_junior

#133 Příspěvek od graup15_junior »

1) teziste hodne vzadu
2) nezkusenost pilota
3) neznalost rozdilu gumovka vs hladke kridlo a chovani letadla
tomashr

#134 Příspěvek od tomashr »

Já bych jeho morálku zas moc nerozebíral, ale zatím létá. Tak mu nechávám nějaké "odloženiny" ode mně, fakt je, že jse u něj opravdu není nutno bát o osud velkého kompozitu, ta zmíněná příhoda z neděle spadala do "přeškolování", pochybuju, že by stejnou chybu opakoval.
ST
Kontaktovat uživatele:

#135 Příspěvek od ST »

graup15 píše:Gratulace,že to synka..baví.
Ten můj létal jako ďábel a to už jako hooodně malinký...a pak ho to přestalo bavit.
Byl to jasný talent na 3D akrobacii...zvítězil fotbal. Teď není bůh Jason Schulman, ale Messi. Ach jo.
A to bych ho podporoval stejně jako ty kluka....utrh bych si u držky aby měl super mašinky, takhle si utrhnu na kopačky :-)

Buď rád, jednou Ti vykope na pořádný éro. Za ty kopačky. Ve fotbale se točí jiný prachy. :lol:
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Odpovědět

Zpět na „Kluby“