Laminátování

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
shizzu

Laminátování

#1 Příspěvek od shizzu »

Ahoj, asi to sem moc nepatří, ale chci požádat o radu, potřeboval bych vyrobit chránič žeber z laminátu (je to na matorsport, inspirovala mne tahle fotka https://www.tillett.co.uk/shop/images/g ... lewis3.jpg) spočívá to v tom, že vás oplácaj laminátem a počkaj až to uschne, ale chtěji za to 600$ a mimo to to nejblíž dělaj v Itálii, tak sem si řekl, že to zkusim sám.... po nějakejch zkouškách na dvou cárech sklolaminátový tkaniny jsem ale zjistil, že ten epoxid smichanej s tužidlem schne hrozně pomalu a musel bych v tom bejt alespoň tak hodinku a půl, než bych se z toho mohl vyvlíknout tak, abych nezničil ten tvar a bejt hodinu a půl ve vodorovný poloze nebude asi nic moc..... Chci se teda zeptat, jestli někdo neznáte nějakej fígl, jak to vytvrdit rychlejš, popř. vás nenapadne něco.....

Předem díky za odpověď. :)
tyci

Re: Laminátování

#2 Příspěvek od tyci »

shizzu píše:Ahoj, asi to sem moc nepatří, ale chci požádat o radu, potřeboval bych vyrobit chránič žeber z laminátu (je to na matorsport, inspirovala mne tahle fotka https://www.tillett.co.uk/shop/images/g ... lewis3.jpg) spočívá to v tom, že vás oplácaj laminátem a počkaj až to uschne, ale chtěji za to 600$ a mimo to to nejblíž dělaj v Itálii, tak sem si řekl, že to zkusim sám.... po nějakejch zkouškách na dvou cárech sklolaminátový tkaniny jsem ale zjistil, že ten epoxid smichanej s tužidlem schne hrozně pomalu a musel bych v tom bejt alespoň tak hodinku a půl, než bych se z toho mohl vyvlíknout tak, abych nezničil ten tvar a bejt hodinu a půl ve vodorovný poloze nebude asi nic moc..... Chci se teda zeptat, jestli někdo neznáte nějakej fígl, jak to vytvrdit rychlejš, popř. vás nenapadne něco.....

Vzpomínáš na Drápalíka ve Vesničko má středisková? Vytvoř si hrudní otisk třeba ze sádry. Naledujou dvě možnosti až budeš mít otisk, bud tu sadru natřeš gelcoatem a vyleštíš tím budeš mít formu hotovou ale nebude moc pevná nebo jí natřeš gelcoatem vyleštíš, naseparuješ vylaminuješ a tím budeš mít přesný otisk tvého těla a podle toho uděláš laminátovou formu je to složitější ale dost pevný. U tý první požnosti jsem si vzpoměl že je i sádra s vlákny proti praskání tím bys to měl posichrovaný že jen tak neprasne( pokud se budeš sádrovat tou sádrou tak veslkou vrstvu a namaž se modrou indulonou a pak gelcoat a vyleštit aby si získal povrch s minimem poru). Jo a nejdrříve odléváš jednu pulku těla pak druhou. bude dvoudílná ta forma a nakonec je slepíš sklem nebo kevlarem.
Jirka M

#3 Příspěvek od Jirka M »

No, nómárně se vobal sklem a pak se zalej polyesterovou pryskyřicí, sice asi pojdeš smradem, ale je levná a do dvaceti minut tuhá :D . Epoxid BSI 20 minut, by také asi šel, ale je docela "mastnej" :D
Příjemnou zábavu....
arda1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od arda1 »

Hlavně to bude ve styku s kůží tak bych použil nějakou spešl zdravotně nezávadnou pryskyřici - obyč asi nebude moc košér. Radek
ICQ 638556901
shizzu

#5 Příspěvek od shizzu »

Už jsem to možná vyřešil, když jsem dal hodně toho tužidla, nic z toho neteklo po 10ti minutách a po 20ti to drželo i tvar (2 malý testovací cáry tkaniny).... to tužidlo je ale žíravina, takže to vidim tak, že si do spod dam potravinářskou folii nebo něco takovýho a celý to nakydam na to..... Na kůži bych to totiž měl fakt přilepený nerad... :)
Jinak ale díky za pomoc, a kdyby někdo měl nějakej zlepšovák, necham se inspirovat :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od arda1 »

Co máš za pryskyřici? Radek
ICQ 638556901
shizzu

#7 Příspěvek od shizzu »

Je na tom velkej nápis polyesterová pryskyřice (nic víc tam neni), to je všechno co o tom vim a možná je to dobře, jinak bych to na sebe nenapatlal :D
arda1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od arda1 »

Polyester a na tělo? Si koleduješ o nějako dermatitídu popřípadě rakovinu kůže. Brr - Radek
ICQ 638556901
corsair
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od corsair »

Jo xylen,toluen a další věci z té pryskyřice ti budou dělat moooooooooc dobře a taková ta fialová vodička - myslím,že je to iniciátor je zase bezva v oku-ale jestli už máš jen jedno tak to radši nezkoušej :roll: :roll: :roll: jinak Laminátování ??????? x laminování ...no to už je jen detail
charon

#10 Příspěvek od charon »

Tá varianta zo sádrou,ktorú spomínal hore kolega je najschodnejšia.Epoxyd ale aj polyester robí na tele divy a to stačí,aby som sa nechtiac dotkol nechránenou časťou /laminujem v rukaviciach/. Neviem si predstaviť,že by som sa tým úmyselne nababral. Stačilo mi,keď som si do topánky vylial 2 dcl.tužidla. :D
tyci

#11 Příspěvek od tyci »

charon píše:Tá varianta zo sádrou,ktorú spomínal hore kolega je najschodnejšia.Epoxyd ale aj polyester robí na tele divy a to stačí,aby som sa nechtiac dotkol nechránenou časťou /laminujem v rukaviciach/. Neviem si predstaviť,že by som sa tým úmyselne nababral. Stačilo mi,keď som si do topánky vylial 2 dcl.tužidla. :D

S epoxidem dělám deně a není nic horšího než kapka priskyřice 20 minut na kuži, Jako žhavej uhlík. Nehledě na to nevím co tu řešíte. Každej podklad musí být naseparovanej jinak se přilepí, to samý k tělu. Chlupy se hezky zalelepí do kompozitu a to bude sranda jdi do to toho a pošli správu ze špitálu jaký to bylo :lol: .
shizzu

#12 Příspěvek od shizzu »

Koukam, že tu z tý priskyřice maj všichni celkem respekt.... moje představa byla taková, že bych si trup omotal nějakou igelitovou folii a vše by se odehrávalo na ní (pokud je mi známo, normálně se to tak dělá, ale teda nevim, co tam dávaji jako pojivo).... pokud teda je ta pryskyřice taková sr***, tak co byste místo ní doporučili ??
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Milan Nes »

hele neblbni ... jako ja i jen laminuju v rukavicich, vetram a kdyz me to pocaka na rukou tak to zadna prdel neni ... jako navic kdyz to pomrvis tak se muzes ukazkove popalit ... prezenes to s tuzidlem

nemluve o tom ze z laminatu to nebude zadnej zazrak a uhlikova tkanina uz stoji peknej majlant a laminovat tak aby to bylo lehke - nebyla tam tuna pryskyrice neni nic snadneho co se povede napoprve
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
LibcaR1100S

#14 Příspěvek od LibcaR1100S »

shizzu píše:Ahoj, asi to sem moc nepatří, ale chci požádat o radu, potřeboval bych vyrobit chránič žeber z laminátu (je to na matorsport, inspirovala mne tahle fotka https://www.tillett.co.uk/shop/images/g ... lewis3.jpg) spočívá to v tom, že vás oplácaj laminátem a počkaj až to uschne, ale chtěji za to 600$ a mimo to to nejblíž dělaj v Itálii, tak sem si řekl, že to zkusim sám.... po nějakejch zkouškách na dvou cárech sklolaminátový tkaniny jsem ale zjistil, že ten epoxid smichanej s tužidlem schne hrozně pomalu a musel bych v tom bejt alespoň tak hodinku a půl, než bych se z toho mohl vyvlíknout tak, abych nezničil ten tvar a bejt hodinu a půl ve vodorovný poloze nebude asi nic moc..... Chci se teda zeptat, jestli někdo neznáte nějakej fígl, jak to vytvrdit rychlejš, popř. vás nenapadne něco.....

Ahoj, nerad ti do toho kecám, co se týče toho laminování na sobě, to už jsi tu dostal celkem dost rad
a i když bych ti to moc nedoporučoval, tak v tomhle vidím ještě jeden problém 8O Pokud to máš na motorku (o těch taky něco vím, sám jezdím) , tak přemýšlel jsi nad tím, co se tak může stát, pokud v
tom "blbě" padneš a povede se ti hodně prohnout? Předpokládám, že se ti v tom nejlepším případě
ta hranka laminátu může slušně zakousnout do těla, v tom horším... 8O Pokud to ale máš na jiné
účely, tak se omlouvám za připomínky :wink:
tyci

#15 Příspěvek od tyci »

shizzu píše:Koukam, že tu z tý priskyřice maj všichni celkem respekt.... moje představa byla taková, že bych si trup omotal nějakou igelitovou folii a vše by se odehrávalo na ní (pokud je mi známo, normálně se to tak dělá, ale teda nevim, co tam dávaji jako pojivo).... pokud teda je ta pryskyřice taková sr***, tak co byste místo ní doporučili ??

Nahoře máš řešní na výrobu sádrové formy. Kdyby si to na sobě nechal ztvrdnout jak to dostaneš dolu? To si to pak na sobě rozřízneš rozbrusem? Tak jak to chceš i kdyby s tou folii je to stejně jen na natáčení do hororu až bys vyděl co by následovalo. Ten zpusob co jsem ti dal je zpusob výroby na míru, telají se tak i jednorázové neprustřené vesty z balistické tkaniny.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“