Laminátování

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
LittleFalco

Re: Laminátování

#16 Příspěvek od LittleFalco »

A jeste jedna technicka. Jestli to chces delat na tele z polysteru a dost ho urychlit, pocitej s tim, ze se pri vytvrzovani vrstvy bude dost hrat. Dost je opravdu hodne. Za sebe doporucuju obalit se potravinarskou folii a obtisknout se do sadry. Na ten tvar placnout jednu vrstvu tkaniny, kvuli povrchu, to pak naseparovat a z toho vystrihnout finalni kousek. Ten urcite udelat z epoxydu a zadne sklo, ale kevlarovou (aramidovou) tkaninu. Sklo s polyesterem je sracka a pri poradne rane ti to spise uskodi, nez pomuze - zlomi se to s velmi ostrymi hroty v lomu, takze te to muze taky dost nepekne perforovat.
Zpátky doma, v kopcích :-)
tyci

#17 Příspěvek od tyci »

LittleFalco píše:A jeste jedna technicka. Jestli to chces delat na tele z polysteru a dost ho urychlit, pocitej s tim, ze se pri vytvrzovani vrstvy bude dost hrat. Dost je opravdu hodne. Za sebe doporucuju obalit se potravinarskou folii a obtisknout se do sadry. Na ten tvar placnout jednu vrstvu tkaniny, kvuli povrchu, to pak naseparovat a z toho vystrihnout finalni kousek. Ten urcite udelat z epoxydu a zadne sklo, ale kevlarovou (aramidovou) tkaninu. Sklo s polyesterem je sracka a pri poradne rane ti to spise uskodi, nez pomuze - zlomi se to s velmi ostrymi hroty v lomu, takze te to muze taky dost nepekne perforovat.

Přesně tak. Jen dodám forma dvoudílná a výrobek taky v podpaždí spojená gumama z kalhot (např.) . Hlavně si o tom něco zjisti jestli neznáš tyhle věci nebo at ti s tím pomuže někdo kdo to zná. Zajímá tě SEPARACE, VÝROBA NEGATIVNÍ FORMY, LAMINACE.
diablotin

#18 Příspěvek od diablotin »

Co třeba něco takovédleho??
ZDE
To co vymýšlíš je potencionálně nebezpečné.
Neznáš tvrdost,velikost,předpokládám po tvém dotazu že by to měl být krunýř na vrchní část trupu řekněme někde do pasu.takže když spadneš je velmi reálná možnost poranění páteře těsně pod tím laminátem. Myslím že si sám domyslíš co se může stát při zranění páteře.
Sice chápu že existuje něco profi co je drahé,ale výrobce to musí mít otestované.
Namíchej si té pryskyřice najednou více jak 200g. ta chemická reakce dokáže roztavit i plastový kelímek.to na těle asi nechceš.
Další věc polyester umí i pěkně hořet.tyhle věci by měli být nehořlavé. Tohle ze sebe za 10 vteřin nesundáš když se náhodou vysekáš a ta motorkta ti chytne.
Můj osobní názor.Neblbni a kup si něco pořádneho. Tady jde o zdraví.
PS: Osobně mám suzuki 600 tak si myslím že vím o čem mluvím.
Naděje umírá až po nás.
shizzu

#19 Příspěvek od shizzu »

Abych to tu uvedl na správnou míru, to, o co se snažím je na motorsport, je to chránič žeber, který se používá v kartingu, formulích a vůbec všude, kde dává sedačka rány do žeber řidiči.... co se týče nehořlavosti, vzhledem k tomu že je to pod nehořlavou kombinézou, tak to není problém (jestli se dostane žár přez ni a zapálí to, tak tou dobou by ze mne už prakticky byl dávno mastnej flek), vzhledem k tomu, že je to do sedaček, tak pád a následné zlomení nehrozí, mimo to, počítám s vypolstrováním, to by to zastavilo.... Děkuji za rady, začnu s výrobou odlitku těla, ta pryskyřice na kůži asi doopravdy je špatnej nápad..... :)
LibcaR1100S

#20 Příspěvek od LibcaR1100S »

diablotin píše:Co třeba něco takovédleho??
ZDE
To co vymýšlíš je potencionálně nebezpečné.
Neznáš tvrdost,velikost,předpokládám po tvém dotazu že by to měl být krunýř na vrchní část trupu řekněme někde do pasu.takže když spadneš je velmi reálná možnost poranění páteře těsně pod tím laminátem. Myslím že si sám domyslíš co se může stát při zranění páteře.
Sice chápu že existuje něco profi co je drahé,ale výrobce to musí mít otestované.
Namíchej si té pryskyřice najednou více jak 200g. ta chemická reakce dokáže roztavit i plastový kelímek.to na těle asi nechceš.
Další věc polyester umí i pěkně hořet.tyhle věci by měli být nehořlavé. Tohle ze sebe za 10 vteřin nesundáš když se náhodou vysekáš a ta motorkta ti chytne.
Můj osobní názor.Neblbni a kup si něco pořádneho. Tady jde o zdraví.
PS: Osobně mám suzuki 600 tak si myslím že vím o čem mluvím.

Přesně tak, sám bych to lépe nenapsal. Teď momentálně mám už jen Varadero na cestování, ale
byly doby, kdy jsem měl celkem dost silnic a byl jsem u několika případů, kdy se i kvalitní
pomůcka promění ve zbraň, která udělá majiteli dost problémů, natož to, co si máš v plánu vyrobit. Páteřák, nebo celé vesty, co ti
doporučuje Diablotin mi přijdou mnohem bezpečnější a vyzkoušené, fakt si nedokážu představit,
co by ti tohle dokázalo při nehodě udělat a přitom by se ti nemuselo v moto bundě, nebo s páteřákem ve stejném případě stát vůbec nic.. 8O
LibcaR1100S

#21 Příspěvek od LibcaR1100S »

shizzu píše:Abych to tu uvedl na správnou míru, to, o co se snažím je na motorsport, je to chránič žeber, který se používá v kartingu, formulích a vůbec všude, kde dává sedačka rány do žeber řidiči.... co se týče nehořlavosti, vzhledem k tomu že je to pod nehořlavou kombinézou, tak to není problém (jestli se dostane žár přez ni a zapálí to, tak tou dobou by ze mne už prakticky byl dávno mastnej flek), vzhledem k tomu, že je to do sedaček, tak pád a následné zlomení nehrozí, mimo to, počítám s vypolstrováním, to by to zastavilo.... Děkuji za rady, začnu s výrobou odlitku těla, ta pryskyřice na kůži asi doopravdy je špatnej nápad..... :)

Tak teď už chápu, v tomhle případě je to trošku na jiné použití, než jsem si myslel a ten odlitek těla
bude taky mnohem lepší volba, než se to pokoušet dělat na sobě. Tak přeji hodně úspěchů a ať se
dílo podaří :wink:
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

shizzu píše:... je to chránič žeber, který se používá v kartingu, formulích a vůbec všude, kde dává sedačka rány do žeber řidiči...

Tak jestli jezdíš, káry nebo formuli, určitě víš, jak se dělají sedačky. V maketě auta si sedneš přes polstrování a fólii do vany se sádrou (ono to bylo trochu něco jinýho, my tomu říkali sajrajt) a máš formu. Z toho uděláš pozitiv a teprve na něm děláš hotovou kompozitovou sedačku.

Důležité je, abys seděl v té maketě auta. Kvůli přesné poloze těla. A stejně tak musíš postupovat při tvorbě formy na chránič žeber. V leho-sedu má tělo jiný tvar než ve stoje, v leže, v sedu.

Je to už hodně let, co jsme na karting dělávali sedačky, ale jedno vím jistě. Udělat sedačku je mnohem jednodušší, než udělat chránič těla. Já osobně, bych se do toho nepouštěl.

Podívej jak jsou vymakaný chrániče páteře na motokros nebo na sjezdová kola. Vyrobit to doma + navíc boky a přední část + nulové zkušenosti = průšvih.
cilek

#23 Příspěvek od cilek »

Tyhle věci dnes v motosportu nemusí mít homologaci? Závodil jsem naposledy před čtvrt stoletím, ale kdybych si tehdy dal na sebe kombinézu ušitou doma, tak by mě tech. komisaři hnali sviňským krokem :wink: .
Vlasta Svoboda
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Vlasta Svoboda »

cilek píše:Tyhle věci dnes v motosportu nemusí mít homologaci?...

Do toho tématu jsem se raději ani nepouštěl...

Každopádně nevím jak teď, ale homologaci/atest musely mít dřív jen povinné technické (auto a jeho součásti) a ochranné (helma, kombinéza, kukla, rukavice...) prostředky. A jaký chránič si kdo vzal navíc se neřešilo. A taky záleželo jak kde. Třeba rally nebo okruhy byly z hlediska předpisů celkem tvrdé, ale v krajském přeboru motokár to borci s klidem odjezdili i v montérkách a teniskách (a to ještě na městském okruhu).

Ale jak jsem už psal, já bych výrobu neriskoval. Koupil bych něco hotového, nebo si to za těch 600 dolarů nechal udělat (pokud je to teda nezbytné).

Ono totiž jde jen o maličkost. O život.

A tímto svůj vklad do debaty považuji za ukončený.
bitovod

#25 Příspěvek od bitovod »

shizzu píše:Abych to tu uvedl na správnou míru, to, o co se snažím je na motorsport, je to chránič žeber, který se používá v kartingu, formulích a vůbec všude, kde dává sedačka rány do žeber řidiči.... co se týče nehořlavosti, vzhledem k tomu že je to pod nehořlavou kombinézou, tak to není problém (jestli se dostane žár přez ni a zapálí to, tak tou dobou by ze mne už prakticky byl dávno mastnej flek), vzhledem k tomu, že je to do sedaček, tak pád a následné zlomení nehrozí, mimo to, počítám s vypolstrováním, to by to zastavilo.... Děkuji za rady, začnu s výrobou odlitku těla, ta pryskyřice na kůži asi doopravdy je špatnej nápad..... :)

Každopádně bych se ale snažil -když už tedy- tu formu odlít v poloze, ve které bude tělo - v lehu má jak páteř, tak žebroví kapku jinej tvar, než vsedě na sedačce. A odlívat sádrovou formu vsedě... no přeju hodně štěstí.

Jinak to použití naprosto chápu, byl jsem kdysi na motokárách a podařilo se mi v plné rychlosti v hodinách "zacouvat" do gum. A ten, se kterým jsme si to rozdávali, to nezvládnul úplně stejně jako já a prásknul to do mně - odnesla to moje tři žebra (právě o hranu sedačky), nos a brýle pod přilbou (jak se mi cukla přilba na hlavě do strany, posunula mi brejle, ty mi narazily do nosu, rozsypalo se sklo a štípnul nos). Rána to byla taková, že zastavili provoz a šli nás zachraňovat (nebylo to sice potřeba, ale obsluha vypadala hodně vyděšeně) - a to to byly jen "obyčejné civilní" motokáry na Džbáně, nic extra, akorát že bez pudu sebezáchovy a nadoraz.

Takže tvoje pohnutky vcelku chápu, jen ta cesta bude dost trnitá...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
shizzu

#26 Příspěvek od shizzu »

Ještě dotaz, dostal jsem radu, že místo separátoru mam použít obyčejnou hnědou lepící pásku na balíky http://www.levne-nakup.cz/198-thickbox_ ... %C3%A1.jpg ....... myslíte, že to může fungovat ??
tyci

#27 Příspěvek od tyci »

shizzu píše:Ještě dotaz, dostal jsem radu, že místo separátoru mam použít obyčejnou hnědou lepící pásku na balíky http://www.levne-nakup.cz/198-thickbox_ ... %C3%A1.jpg ....... myslíte, že to může fungovat ??

Co chceš separovat za material?
shizzu

#28 Příspěvek od shizzu »

tyci píše: Co chceš separovat za material?

Skelná tkanina (lepené polyesterovou pryskiřicí) z sádrového kopyta....
qq
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od qq »

shizzu píše:Ještě dotaz, dostal jsem radu, že místo separátoru mam použít obyčejnou hnědou lepící pásku na balíky http://www.levne-nakup.cz/198-thickbox_ ... %C3%A1.jpg ....... myslíte, že to může fungovat ??

Několikrát jsem ji používal a funguje na 100%
shizzu

#30 Příspěvek od shizzu »

ok.... zkusim to, díky za pomoc....
Odpovědět

Zpět na „Dílna“