Brzdící klapky GAMA2100
Brzdící klapky GAMA2100
Dobrý večír. Máte prosím vás někdo zkušenosti s montáží originálních brzdících klapek na letadlo Gama 2100. Jde mi hlavně o chod klapek. Jak upravit křídlo s původní předchystanou klapkou? Děkuji za vaše rady.
Re: Brzdící klapky GAMA2100
Není na tom nic zvláštního. Ostrým nožem ořízneš klapky (kromě pantu), nainstaluješ servo do šachty, na klapku dáš ovládací páku, spojíš táhlem a je hotovo. Pak už jen vyladíš nulovou polohu a naprogramuješ si chod klapky, podle toho jak chceš, aby ti chodila.
Takže stačí když ořežu klapky po bocích. Myslel jsem jestli se tam nedávají nějaký panty nebo tak. To je fajn. Jdu na to. Děkuji za radu.
Pant dát můžeš ale normálně stačí to lisované EPO, které tam je z výroby. Stejně jsou uchyceny na Gamě všechny ovládací plochy a pokud nebudeš létat s Gamou jak protržený, tak to uchycení i hodně vydrží...
Pěkný den, vidím že je tu staré vlákno, ......
po záletu Gamy 2100 od Pelikána jsem dospěl k závěru, že klapky budou třeba. Obzvláště na takové to polétáníčko za barákem, kde je jen standardní "valašská rovina".
Mám dvě možnosti, jak již předpřipravené klapky v elapor křídle udělám. Tedy s ohledem na osu otáčení.
Mám dvě otázky:
1/ má konstrukce "B" opodstatnění a bude funkce klapek podstatně rozumnější oproti klasické konstrukci "A"
Bude tedy stát zato se namáhat s podstatně komlikovanější výrobou pantu? Projeví se to nějak na lepších letových vlastnostech při brždění na přistání.
2/ někde a nemohu to najít, jsem četl pojednání, že lze použít klapky vyklopením směrem nahoru, jako brzdné štíty. Tedy mechanicky konstrukčně, by byla jen volba nahoru štíty, dolu klapky nikoli.
po záletu Gamy 2100 od Pelikána jsem dospěl k závěru, že klapky budou třeba. Obzvláště na takové to polétáníčko za barákem, kde je jen standardní "valašská rovina".
Mám dvě možnosti, jak již předpřipravené klapky v elapor křídle udělám. Tedy s ohledem na osu otáčení.
Mám dvě otázky:
1/ má konstrukce "B" opodstatnění a bude funkce klapek podstatně rozumnější oproti klasické konstrukci "A"
Bude tedy stát zato se namáhat s podstatně komlikovanější výrobou pantu? Projeví se to nějak na lepších letových vlastnostech při brždění na přistání.
2/ někde a nemohu to najít, jsem četl pojednání, že lze použít klapky vyklopením směrem nahoru, jako brzdné štíty. Tedy mechanicky konstrukčně, by byla jen volba nahoru štíty, dolu klapky nikoli.
Karel
-----------------
lítám v tom pro radost
-----------------
lítám v tom pro radost
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
U vztlaků bych volil variantu A, jen osa otáčení by byla místo u horního povrchu u dolního povrchu a štěrbina by nebyla do V.
Já bych se u tohoto letadla vztlakovými klapkami nezabýval a bržděním taky ne. Můj názor je, že to nebude mít praktický přínos, myslím si, že přistávací rychlost i rychlost v kroužení je u tohoto letadla dostatečně malá. Ale to asi nechceš slyšet
Já bych se u tohoto letadla vztlakovými klapkami nezabýval a bržděním taky ne. Můj názor je, že to nebude mít praktický přínos, myslím si, že přistávací rychlost i rychlost v kroužení je u tohoto letadla dostatečně malá. Ale to asi nechceš slyšet
Zdravím, ano jeto tak že instalace klapek a stim související zvýšení hmotnosti a zhoršení aerodynamické čistoty profilu křídla jsou větší než jejich výhody při přistání. Já tento model už tak koupil s klapkami a je to jen komplikace ale jako tréning na vyšší levl proč ne. Mám tří metr vetroň bez vztlaků a vejdu se i na malé plochy je to spíše o litání než o klapkách. Úplně stačí používat křidélka pro přistání vyklopena nahoru. Nic to nestojí a je to jen o nastavení a funguje to spolehlivě .
Tož tak.
Tož tak.
SkyClimber,Velox 2m,Pitss,Scout,Yak54,Click2,GeeBee r3,Bird of Time,Me110,B-26,Tilia25, Aurora9
Lupac píše:Zdravím, ano jeto tak že instalace klapek a stim související zvýšení hmotnosti a zhoršení aerodynamické čistoty profilu křídla jsou větší než jejich výhody při přistání. Já tento model už tak koupil s klapkami a je to jen komplikace ale jako tréning na vyšší levl proč ne. Mám tří metr vetroň bez vztlaků a vejdu se i na malé plochy je to spíše o litání než o klapkách. Úplně stačí používat křidélka pro přistání vyklopena nahoru. Nic to nestojí a je to jen o nastavení a funguje to spolehlivě .
Tož tak.
Asi máme každý jiné éro. Klapky namixované jako butterfly i u Gamy jsou obrovským přínosem při přistání. Jak bylo psáno výše - stačí pouze odříznout a nechat zavěšený na stávajícím materiálu. Ovládáno plynule kniplem motoru. A Gamě ten "nárůst hmotnosti" je jen ku prospěchu. Vlastní zlušenost, ne teorie
Vyřešeno soukromou poštou, děkuji všem za názory. Snad přidám i vyjádření jak to dopadlo.
Karel
Karel
Karel
-----------------
lítám v tom pro radost
-----------------
lítám v tom pro radost