Homemade Quad, stavba

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Zpráva
Autor
Troll

Re: Homemade Quad, výběr komponentů

#31 Příspěvek od Troll »

Sleepz píše:Supr, díky moc za rady ;-)
Takže pustím víc chechtáků (ať pak nenadávám že to neletí).
....

Ale ono Ti tohle s půl kilem dodatečné zátěže zas tak moc skvěle nepoletí. :!: .Půl kila navíc to sice uveze, ale nic moc svezení. Tohle je tak na cca 200 g. Pak to bude létat dobře. Musíš buď přitvrdit na výkonu, anebo ubrat na zátěži. A pozor na ty levné kupované rámy. Levné ony jsou, to zas jo, :lol: ale pak si člověk trhá vlasy kam dát tohle a taky támhleto... . Obvykle je málo místa na těch jejich středech . No a pokud pod to chce člověk něco podvěsit, tak zase další improvizace a nadávání.Mně se osvědčil postup- popřemýšlím co tam chci, pak kam to dám, kolik to bude hmotit,na co to bude, jak to má lítat , podle toho z čeho a jak to bude a pak mi můj hodný kamarád namaluje a vyfrézuje coptera. :D Já to mám pak za úkol poskládat, zalítnout, předvést frézařovi, zjistit že to ještě není ono a je čas vymýšlet zas něco lepšího. :lol: No, frézované to zrovna být nemusí, ale trocha modelaření s pilkou a vrtačkou nikoho nezabije a na konci se dá ušetřit dost přemýšlení a improvizací.No ale rozhodnutí je pouze na Tobě. Těch 600 mm je tak akorát, ještě se to dobře přepravuje a stabilita je velmi dobrá. Na tu Tvoji zamýšlenou zátěž by to chtělo vrtule spíš 11 palců než 10, případně baterku 4S. A motory trošku těžší, cca 70g. Anebo stejné ( 50g) motory a udělat hexu. Regulátory 30A jsou bohatě dost, stačili by i 20A. BAterku počítej větší než ty oblíbené 2200, něco kolem 3000-4000mAh, podle toho jak dlouho to má letět.
Sleepz

#32 Příspěvek od Sleepz »

Váha je zatím asi taková:
-----------------------------
Rám: 523g
Motory: 272g
Vrtule: 60g
ESC: 176g
UBEC: 35g
Unašeče: 88g
ARM32F4: 210g
GPS: 20g
Ostatní elektronika: cca 100g
Baterie: cca 550g (4Ah 4S 25-50C)
----------------------------
Celkem: 2034g

dále by to mělo unést FPV nebo aspoň GoPro a lítat 10-15 minut.
Poletí to vůbec? Žádná další zátěž tam nebude
Kajosek
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Kajosek »

exanko píše:.....
Jinak na ty multistary by měl jít nahrát SimonK firmware což je v pohodě.

Multistary se neflashují, ani nekalibrují rozsah plynu; to je jejich výhoda, už od začátku mají 490mhz ..takže žádný Simon
A radit mu 30A regle, jak psal už Troll, je zbytečné .. Bohatě 20A.
1) quadcopter Locust (TBS clone), Cirus AIOP v2
2) original TBS Discovery PRO, Naza V2, Graphene 4S
exanko

#34 Příspěvek od exanko »

Kajosek píše:Multistary se neflashují, ani nekalibrují rozsah plynu; to je jejich výhoda, už od začátku mají 490mhz ..takže žádný Simon

Máš pravdu, spousta lidí je ale přesto flashuje. Byl to jen postřeh.
Jelikož tady hodně lidí radí silnější motory a větší vrtule, tak jsou 20A aspoň podle údajů v eshopech tak akorát na hraně. Pokud bych uvažoval o vrtuli 11 a baterce 4S, tak bych ty dva dolary což je rozdíl ceny mezi většinou 20A a 30A ESC klidně obětoval. Ale to ať se každý rozhodne podle sebe.
bida
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od bida »

exanko píše:Já začínal na x525 z goodluckbuy.com. Časem jsem na něm obměnil skoro vše, za chvilku zbudou jen středové desky, které si můžeš koupit na HK zvlášť. Pravda je ale ta, že rám na goodluckbuy stojí 13 dolarů, to dáš v OBI jen za 10x10 profil na ramena, takže se pod 13 dolarů svépomoci nedostaneš. Co se týče motorů mám tam ty čínský A2212 1000KV noname, a regulátory co taky branduje každá čínská noname značka. Časem chci upgradovat na motory http://www.rctimer.com/index.php?gOo=go ... oductname= a ESC http://www.rctimer.com/index.php?gOo=go ... oductname= protože používám externí UBEC. Na x525 mám navěšeno dost, používám 1045 nebo 1050 vrtule a pořád by se dalo ještě trochu naložit :) Ze začátku jsem měl GSW trojlist 950 ale ten byl horší jak dojlist.

na tyhle motory bacha,rozpadají se(plášť s magnety se povolí).
Troll

#36 Příspěvek od Troll »

Sleepz píše:Váha je zatím asi taková:
----------------------------
Celkem: 2034g

dále by to mělo unést FPV nebo aspoň GoPro a lítat 10-15 minut.
Poletí to vůbec? Žádná další zátěž tam nebude

Tak to se obávám, že budeš muset do výkonnějších motorů. Pokud quad, tak motory cca 100g KV cca 800 a vrtule 12-13 palců. Aby to solidně letělo, tak celkový tah všech motorů by měl být někde v rozsahu 4.5- 5 kg.To je na 50 g motory už poněkud příliš vysoký požadavek. Motory kolem 70g tohle zvládnou, ale budou mít dost co dělat.Pokud má copter malý přebytek tahu, špatně se s tím lítá a taky to nevalně stabilizuje v horších podmínkách. A dobu letu odhaduji tak do 10 min. Na 15 min by jsi musel opět trochu přitvrdit. Účinnější motory( ne takové ty levné čínské) a větší baterka. Potíž je , že s každým dekem nahoru rostou i náklady na coptera co by to rozumně zvládnul. A rostou přímo exponenciálně. Běžný začátečnický copter co v pohodě uveze GoPro se dá vyrobit asi tak kolem kila , pak se dá dosáhnout i na těch 15 min letu a moc to nestojí . Nechceš raději začít s něčím menším ?
johny107

#37 Příspěvek od johny107 »

Hej urob si radsej mensi super lahky na 3S 2200 baterku a nauc sa s tym lietat,nie je to az take jednuche a neleti to same, mozes mat akukolvek dosku stale sato musie riadit...
Dobre ti radi Troll
Sleepz

#38 Příspěvek od Sleepz »

Klidně si nechám poradit co změnit, základ je ale to aby to uvezlo řídící desku (200g) a bylo to stabilní.
Říkáte 600mm frame, tak to váží ale 0.5kg a baterka 0.5kg takže tyhle dvě komponenty by chtěli odlehčit.
Chtěl bych se vejít tak do 250 dolarů s něčím stabilním bez řídící jednotky s OPTO ESC máte někdo návrh na sestavu v této ceně?
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od CyCo »

490 Hz ! :wink:
Troll

#40 Příspěvek od Troll »

600 mm frame pohodlně vyrobíš za 300g, pokud budeš koumat a nebudeš moc " dimenzovat" jako jeden můj kamarád, tak i méně. :lol: Jenomže s řídící deskou za 200 g 8O neuděláš nic, baterku 500g už asi taky máš ( že existují i lehčí to určitě víš taky ) . Tuhle váhu musíš zvednout, na to je třeba výkonné ( těžké ) motory a taky regly. No a když je výbava těžká, musí být i rám bytelnější a tak je taky těžší. To je takové začarované kolečko. A tak nakonec budeš muset přistoupit na to první řešení ( motory 100g) anebo slevit ze všeho. Protože všechno se vším souvisí. No a pak z toho vznikne něco, s čím si spočátku vůbec nepočítal. Buď menší, lehčí a levné,anebo to těžké a drahé.
CyCo
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od CyCo »

Kajosek píše:Multistary se neflashují, ani nekalibrují rozsah plynu; to je jejich výhoda, už od začátku mají 490mhz ..takže žádný Simon

490 Hz ! :wink:
johny107

#42 Příspěvek od johny107 »

A taky tazky stroj aku to popisal uz Trol potrebuje velmi kvalitne vrtule,ci uz graupner, APC alebo nejaky karbon a tie nestoja 1 euro..a tych na zaciatok budes potrebovat hodne.
Taktiez crash s tazkym strojom ta bude stat ovela viac ako s lahsim. Teraz neberem do uvahy cenu komponentov ale skor ram a ostatne mech.casti sa ti skor rozbiju,ked na nom budes mat tazke motory,baterky a pod..Inak ja mam 62cm ram,karbon a sklotextil a vazi cely kopter 720g resp do 200g len ram..Tie kupovane su dost tazke,,preto by som to ani nechcel.
Sleepz

#43 Příspěvek od Sleepz »

řídící deska je jediné s čím s váhou nepohnu, ostatní teprv nakoupím takže se stím dá dělat ještě asi dost.
Když vemu:
Baterie: Zippy 2200mAh 3S 25C 163g http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__21346__ZIPPY_Compact_2200mAh_3S_25C_Lipo_Pack.html
Rám: Q450 Glass Fiber 280g http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24173__Q450_Glass_Fiber_Quadcopter_Frame_450mm_Integrated_PCB_Version.html
Motory: NTM Prop Drive 28-26 1000KV / 315W 4x54g http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25082__NTM_Prop_Drive_28_26_1000KV_315W_short_shaft_version_.html
ESC: Turnigy Multistar 30 Amp OPTO 4x32g http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__27776__Turnigy_Multistar_30_Amp_Multi_rotor_Brushless_ESC_2_4S_OPTO_.html
MCU: STM32F4 200g http://www.st.com/web/catalog/tools/FM116/SC959/SS1532/PF252419
GPS: NEO-6M GPS Module 12g http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__31135__NEO_6M_GPS_Module.html
Vrtule: 10x4.5 60g http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__25824__10x4_5_SF_Props_2pc_Standard_Rotation_2_pc_RH_Rotation_Black_.html
----------------
Váha 1059g

Vrtule karbonové na první ladění kupovat nechci protože to bude dost padat, to samé rám, časem karbon klidně ale nerad bych 2x týdně vyhazoval 50e že to spadlo :)
Tělo 450mm protože hliníková 600mm je těžká (případně postavím svojí když to bude nestabilní)
Todle by už letět mohlo ne? aspoň 10 minut ve visu
Kajosek
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Kajosek »

mě tam nesedí ta deska :? ... mám Crius AIOPro, a ten má 70g .. což je třetina tvojí
1) quadcopter Locust (TBS clone), Cirus AIOP v2
2) original TBS Discovery PRO, Naza V2, Graphene 4S
Troll

#45 Příspěvek od Troll »

Protože Ti jde o letovou dobu, zkus popřemýšlet nad jinou baterkou,.Já bych tam dal 3s3000. Stačí 20C a takové nejsou o moc těžší jako ta Tvoje vybraná. Ten rám je sice bytelný, ale ty ramena jsou z těžkého plastu, tady by se dalo dost ušetřit domácí výrobou. Vlezeš se do 200g. Ale přemlouvat Tě nebudu, kupovaný rám má taky svoje výhody. Regulátory stačí 20A, opět něco ušetříš. Když to bude kolem kila, tak to určitě poletí 10 min.( na tu 3s 3000) Spíš kolem 12 min a když se zadaří, nebude nereálné dostat se i k těm 15 min. To ale bude už opravdu max, spíš počítej s kratší dobou letu. Doba letu by šla ještě trochu prodloužit tak, že koupíš motory s nižším KV a dáš tam větší vrtule ( 11-12 palců) . Tady je nutno ale vědět, že tak velké vrtule už musí být poněkud kvalitnější než ty levné plastové z HK.Kvalitnější proto, že plast je málo tuhý a bude to vibrovat. Poletí to, ale s natáčením budeš mít problém. Já bych tam nechal to, co máš a šel cestou levnějších desítek. Alespoň prozatím.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“