Model do větru

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
vojta mansfeld
Kontaktovat uživatele:

Re: Model do větru

#16 Příspěvek od vojta mansfeld »

S Pioneerem jsem lítal v takovým větru, že Skylady nereagovala na nic a našel jsem jí dole pod kopcem, prostě kormidla byly ukradený odneslo jí to, a hned po ní jsem vzal Pioneera a ten úplně v pohodě a to jsem přistával na asfaltovou jednosměrku (úzkou) a vítr foukal bokem, chceto grif a jde to! Doporučuju!
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
HonzaS

#17 Příspěvek od HonzaS »

jestli si pilotně troufáš, tak lehčí MPX Dogfighter. S tím je to soda za větru i bezvětří, nevadí tomu lehčí déšt, odolné, skladné, poměrně levné.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
miťo

#18 Příspěvek od miťo »

A co třeba Multiplex Xeno? Vítr snáší dobře, někdy létám za větru, že na svahu i couvá. Vyšší rychlost letu, kterou nabízí, se do větru hodí.
10 bublinkoletů, F450 jako TBS Discovery, DX6, vimeo.com/martinkatera
VTjr

#19 Příspěvek od VTjr »

mihlit píše:Měl by sis hlavně uvědomit, co a proč chceš. Píšeš, že alfa v mírném letu nelétá dobře. Co přesně ti vadí? Že s ní vítr hází? Neletí stabilně? Tohle funcubem ani podobným nevyřešíš. S lehkým letadlem bude vítr házet vždy hodně. Aby letadlu vadil vítr méně, tak musí být těžší, rychlejší, menší čelní odpor a menší boční plocha. Z toho bude funcub asi tak těžší, rychlejší závisí od motorizace obou letadel. Čelní odpor ani a boční plocha lepší také nejsou. Takže podstatné je, co přesně ti vadí, jaký problém chceš vyřešit.

Samokřídlo - také to s ním bude háze, ale méně se to na něm pozná :)

S tím souhlasím. Tadý platí jednoznačně větší model (rozpětí) = větší setrvační síly a momenty = let modelu je klidnější i při stejné hmotnosti jako při modelu menším. Snakeater sám napsal, že kdysi létal s ASW28 a jeho chování bylo příjemnější než s Alfou. Tak ať si koupí rovnou buď to ASW nebo i ten Fox1800 je opravdu mnohem klidnější než menší letadla. Rozpětí 1800mm je sice menší než u ASW, ale proti němu je Fox rychlejší a obratnější. Je to přece jen akrobatický větroň. Na termiku moc není, nanejvýš na svah do mírného větru, ale na vybblbnutí v akrobacii je super.
Ještě jsem neměl model se kterým bych udělal tolik startů jako s Foxem1800 (asi 650 po 10min) a pořád by mě to s ním nepřestalo bavit :wink: Na louku před domem nic lepšího neznám.

A samokřídlo - s tím to bude nejspíš házet asi nejvíc, pokud to nebude nějaká obří obluda. :mrgreen:
Krom toho já taky nejsem příznivcem samokřídel. Mám rád u modelů aspoň jistou míru realismu. Nemusí to být zrovna makety/polomakety, ale na skutečná letadla by se to mělo aspoň podobat.
No a zeptám se, kolik skutečných velkých samokřídel bylo ve světě zkonstruováno a vyrobeno? Krom firmy Northrop neznám moc výrobců (typy XB-35, YB35, YB-49 a XP-79 a i ty byly jen v stádiu prototypů, nanejvýš předražený neviditelný bombardér B2 Spirit se ujal). Sériově se ani samokřídel jiných značek moc nevyrábělo a z celkového nasazení představují zlomek promile. Čili realismus téměř žádný. :(
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
2952

#20 Příspěvek od 2952 »

Pro VTjr:

Souhlasím...
Navíc si ještě myslím, že polovina modelářů nikdy neměla anemometr v ruce, takže ty jejich 20m/sec a pod...jsou max. tak 5 m/sec :-))) Děs v očích přidává :-)))
miťo

#21 Příspěvek od miťo »

Me-163 Komet se třeba vyráběl sériově... Samokřídlo má tu výhodu, že když to s ním ve větru plácne o zem, skoro nic se mu nestane. Ale kdo chce model klasické koncepce, ať si ho vybere. Mně se létá dobře se Xenem, když fučí.
VTjr

#22 Příspěvek od VTjr »

miťo píše:Me-163 Komet se třeba vyráběl sériově... Samokřídlo má tu výhodu, že když to s ním ve větru plácne o zem, skoro nic se mu nestane. Ale kdo chce model klasické koncepce, ať si ho vybere. Mně se létá dobře se Xenem, když fučí.

To je pravda, neměl jsem ambici v příspěvku vyjmenovat všechny typy a stejně by se vždy našel nějaký na který bych zapomněl. :lol:
Jinak ty Komety se vyráběly na sklonku války, ale moc velkou díru do světa, nebo spíš do seskupení spojeneckých vojsk, neudělaly. Navíc Komet ani není tak docela samokřídlo jako spíš bezocasý letoun. Protože má plnohodnotný a poměrně dlouhý trup. Ta koncepce je spíše předchůdcem rozličných delta koncepcí (Vulcan, Mirage, ale i TU144 nebo Concorde by byly ve své podstatě taky samokřídla, i když TU144 měl pak malé stabilizátory na čumáku, takže to byla de facto kachna). Porovnej si to s Northropy, to jsou opravdická létající křídla a jim podobných konstrukcí bylo ve světě opravdu jen málo. :(

Ale nemám nic proti Xenu či jiným, jen se mi nezdá, že by to byl zrovna klidný model pro pokročilejšího začátečníka. Aspoň tak mi připadalo téma otázky zakladatele vlákna. :wink:
miťo

#23 Příspěvek od miťo »

Pokud jde o status pokročilejšího začátečníka, tak...by to možná chtělo víc pokročit, než se pustí do létání ve větru :-)
P.S.: Stroj bratří Hortenů se na sklonku WW2 sériově nevyráběl, ale ve cvičných soubojích se Me262 byl lepší. Komet byl malý, tak potřeboval krátký trup.
VTjr

#24 Příspěvek od VTjr »

miťo píše:... Komet byl malý, tak potřeboval krátký trup.

No zas tak krátký nebyl - délka 5,85m a rozpětí 9,30m. Čili délka trupu je 63% rozpětí. Na to, abychom ho mohli nazvat samokřídlem, je dlouhý až moc. To mnohé větroně mají trup relativně kratší. :wink:
Ale neujal se hlavně kvůli raketovému motoru a krátké době letu. I když vojenské úspěchy zaznamenal. Jenže létáni s ním a hlavně přistávání bylo skoro jako ruská ruleta - pro polo-samovrahy :lol: Přistával na lyži a musel mít prázdné nádrže, jinak mohl vybuchnout - čili nemožnost opakování přistání. Navíc palivo jednak velice výbušné, agresivní a jedovaté. Teprve vylepšený typ ME263 měl už kolový podvozek, ale ten se vyrobil jen ve 3 prototypech a s motorem nikdy nevzlétl.
Jinak stejně tak měli vojenské úspěchy i piloti Kamikadze a taky se to neujalo. Asi víme proč :mrgreen:
miťo

#25 Příspěvek od miťo »

Piloti Kometů měli vysokou morálku i z vědomí, že pilotují nejrychlejší letoun své doby. Ale byla to jen zoufalá snaha zastavit kobercové bombardování...
Trochu utíkáme od tématu. Výše někdo zmiňuje Dogfightera od Multiplexu, myslíš, že bude hodnější než Xeno? Já myslím že ne.
VTjr

#26 Příspěvek od VTjr »

miťo píše:Pokud jde o status pokročilejšího začátečníka, tak...by to možná chtělo víc pokročit, než se pustí do létání ve větru :-)

Nemyslím si, že to jde bez toho aby to zkusil s vhodným modelem. Jak by asi podle Tebe mohl pokročit s Alfou nebo EasyStarem?

Podle mne se létat ve větru dá naučt jedině tak, že létáš ve větru. :lol:
Nebo se o to aspoň pokoušíš. :wink:

Dogfightera jsem nikdy neměl ani nezkoušel, ale všeobecně polomakety warbirdů 1:12 nejsou "hodná" letadla ale spíše "mrchy". Začátečníkům ani mírně pokročilým nedoporučuji, pokud nemají vášeň furt opravovat, nebo hodně peněz na nové modely. Ten od Multiplexu s rozpětím 882mm si určitě poradí i se silnějším větrem, ale na ovládání bude pěkná citlivá mrcha. Navíc při té malé velikosti bude ve vzduchu dost špatně čitelný.
Nakonec na RCmanii o tom bylo vlákno viewtopic.php?f=5&t=35641.

Máš pravdu, ta vsuvka o Kometu byla OT, snad to nikomu nevadilo. Týkalo se to samokřídel o kterých ale debata byla. :)
Tchor
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Tchor »

No ja myslim ze by se autor mnel hlavne vyjadrit jakym smerem chce dal jit - alespon jestli vetrone nebo motoraky. Ve vetronich osobne doporucim bud pulse1600 pokud chce vic blbnout nebo cularise pokud by ho lakala termika, motorakach mentora ktery mi prijde na uceni naprosto idealni a velikosti uz rozhodne hricka vetru neni.
miťo

#28 Příspěvek od miťo »

Naprostý souhlas, že modely WW2 1/12 jsou mrchy, mám 800mm Spita :-D Dogfighter navíc nemá téměř vzepětí.
HonzaS

#29 Příspěvek od HonzaS »

DF a mrcha? bože... Experti... Teoretici... :roll:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
miťo

#30 Příspěvek od miťo »

DF nemám, ale...myslíš že bude hodnější než Spit od Pelikána? Rozpětí 800 -> 880mm. Napiš, jak se ti s ním létá, kolik ti váží, pohon, atd. Sbíráme tu info na model do větru, tak se každý názor hodí :-) Dík.
P.S.: zakladatel příspěvku létá s Alphou 1500, teoreticky se domnívám, že DF je trochu větší skok v pilotáži a -teoreticky- mi cesta dál přes např.Foxe přijde schůdnější než plácat DF o zem a opravovat a opravovat... Stačí si uvědomit, jaké má reakce na řízení Alpha a DF či podobný malý dolnoploch. Bohužel nevíme, jestli zmíněná Alpha létá v sestavě RTF. Pak bych třeba o kombinaci Kadet soupravy a divočejšího modelu ani neuvažoval. Chybi zde dalši potřebná data...
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“