Quadcopter multiwii 2.1 problém pri vzlete,prosím o radu...

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zpráva
Autor
matolowa

Quadcopter multiwii 2.1 problém pri vzlete,prosím o radu...

#1 Příspěvek od matolowa »

Dopredu sa ospravedlnujem som amater ktory postavil quadcopteru a vsetko co viem, viem z netu.Takze mam quadcopteru
Quad x X525 V3 (XXD 2212 KV1000 brushless motor, Props (10x45), hobbywing pentium ESC 30A)
- CRIUS MultiWii Se doska 2.1 soft
- Turnigy 9x tx and rx
- BaterkaZOP 3s 25C 4000mah

vsetko funguje ako ma ,motory sa tocia spravnym smerom v spravnom poradi atd,vrtule su spravne osadene ,motory su skalibrovane/max plyn/ kazdy osobitne cez Tx,copter ACC je cez multiwiiGUI skalibrovany takisto magnetometer,na AUX mam zaskrtnute level aj mag ,cez arduino som zapol filter vibracii #define ITG3200_LPF_42HZ,nastavil dosku multiwii se X,osky na motoroch su skratene ,vrtule vyvazene podotykam nie absolutne super..
cez multiwiiGUI mam nastavene trimre na 1500 trimrami na TX ,ked sa vrtule roztocia nezda sa mi zeby tam boli nejake velke vibracie,jedine co som postrehol je to ze motory sa netocia rovnakou rychlostou,minthrotle mam na asi 1080 motory sa roztocia asi na 1100,rozdiel je na motoroch skriza oproti sebe tie maju pokles otacok asi o 100 oproti ostatnym dvom je to pri nizsich otackach pri pridani plynu sa vsetky dorovnaju asi tak pri 1300-1400,,kopter stale sedel na zemi
PROBLEM spociva v tom ,ze ked chcem vzlietnut/robim to opatrne/tak ho zdvihnem 10 cm nad zem a bud zacne cuvat do boku alebo ho zacne prevracat na bok ,podla mna pri pridani plynu by mal copter stupat kolmo hore a ostat stat stabilne ci sa mylim?ked som mu pridal viac zacalo ho to prevalovat cez bok..nechcem ho rozsekat hned ako vzlietnem tak sa radsej popytam.
pridam aj subor config.h /je v adresari Multiwii 2,1 pre Arduino ,skuste sa mi na to pozriet ci je to tam vsetko spravne..
MultiWii_2_1.rar
(102.67 KiB) Staženo 83 x

Dakujem Vsetkym za nejaku tu radu...
Přílohy
multiwiiGUI TX-on,baterka nezapojena
multiwiiGUI TX-on,baterka nezapojena
Naposledy upravil(a) matolowa dne čtv 06.06.2013 23:11, celkem upraveno 1 x.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

Re: Quadcopter multiwii 2.1 problém pri vzlete,prosím o radu

#2 Příspěvek od Jameson »

10cm nad zemou nie je výška, v ktorej sa dá koptéra ovládať. Prúd vzduchu spôsobuje také vírenie, že udržať mašinu na mieste je takmer nemožné. Daj ho tak do metra, potom budeš múdrejší.

A koptéra stále niekam uteká. Väčšinou úplne inde, ako by sa to páčilo tebe. Ak by si chcel, aby sa koptéra vzniesla ako po koľajniciach a zaparkovala v presnej výške, tak si mal skôr postaviť výťah. Koptéra to nerobí, nikdy. Ok, ak ju máš perfektne vyváženú, bez vibrácii, vytrimovanú a si v telocvični, tak tam sa to trošku približuje. Aj tam síce začne utekať, ale pomaly. Ale ani tam nie 10cm nad zemou...

Každopádne, pomohlo by asi viac video...
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
matolowa

#3 Příspěvek od matolowa »

zajtra urobim video,trochu som odsekol z vrtule z konca nabeznej hrany asi 2mm*1mm,je to problem?mam to zabrusit,zatavit ?ci musi ist nova?
Amper

#4 Příspěvek od Amper »

Pokud je to plastova vrtule a nejedes to na 10 tisic otacek tak to neres. Vymenis az ji znicis vic

Pri startu mas jaka cidla aktivni ?
Pokud chytnes copter do ruky (ze spoda) a zvednes nad hlavu a pridas plyn, citis ze je stabilni nebo se taky zacne prevracet ?
Mas v Configu nastaveno ze mas Crius desku ?
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
cilek

#5 Příspěvek od cilek »

Nezapomínáš ten kopter při vzletu řídit? :wink:
Amper

#6 Příspěvek od Amper »

Nemusi, mel jsem stejny problem - vysledek bylo to ze jsem pouzil tip z nejake page ktera byla outdated a mel jsem blbe nastavene smery X,Y,Z takze stabilizace fungovala blbe.

Bylo me doporuceno prave to zkouseni v ruce a diky tomu jsem to potvrdil a nasledne zkonfiguroval spravne
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
matolowa

#7 Příspěvek od matolowa »

dnes som to skusal a v config.h som mal nastavene dve karty crius se/moja/ a FFIMUv2 ,postupoval som podla navodu z quadcopter.8u.cz,tu druhu FFIMUv2 som vymazal lebo je to asi blbost mat nastavene dve dosky..vo win gui mi giroskop funguje aj magnetometer.quad som zdvihol do ruky pridal plyn a nezda sa mi zeby sa pretacal pekne ho taha hore,no co som postrehol ze ked ho naklonim na jednu stranu pri tych istych otackach na Tx mala by jedna strana pridat otacky a dorovnavat ho ,no mam pocit ,ze otacky na vsetkych 4 motoroch ostavaju konstantne..acc a mag je skalibrovane.mag kalibrujem tak ze ho otacam do vsetkych stran 180stup a potom nazad 180stup .viem ze to ma byt 360 ale koli kabelazi sa to blbo riesi..skusal som vzlietnut uz ho nepreklapa na jednu stranu len uteka do bokov/ale pomalicky todokazem regulovat/no rozsekal som jednu vrtulu /narazil som do garaze/tak som bez vrtul..poradte kde na Sk sa daju objednat za rozumnu cenu,,vsetko odjednavam z Hk a to trva asi tak 10 dni..a v coptery som vypol Level aj Mag neviem ci robim dobre?

idem pozriet smery X.Y.Z ci su spravne
cidla su aktivne ACC,baro,mag su vysvietene v win gui az nato ze acc a gyro su zaskrtnute ale magnetometer ked zaskrtnem a ulozim tak neostane zaskrtnuty ale pri pohybe funguje vsetko/kopter vypnuty/
prikladam fotku z win gui ako to mam nastavene
Přílohy
win gui quad off tx on
win gui quad off tx on
Amper

#8 Příspěvek od Amper »

Pokud ho drzis v ruce a naklonis tak by jsi mel cejtit ze chce zpet (proste zvetsi odpor)

Rozhodne zalitavej venku a rozhodne zalitavej bez Level, Mag, Alt atd.... Jen zaklad.

V mistnosti se vzduch toci a dela to pak blbosti. Taky ve vysce mene nez metr, metr a pul se da ocekavat vliv zeme a copter je pak mene stabilni. Popisy jak nastavovat PIDy najdes na webu
matolowa

#9 Příspěvek od matolowa »

tym smerom x,y,z rozumiem asi takto,,copter x doska dopredu medzi ramena,,zdviham zadne motory pitch stupa,zdviham lave motory Roll stupa,prevraciam ho cez jedno ramono Z,alebo JAW stupa..je to spravne?
matolowa

#10 Příspěvek od matolowa »

tak zase nieco nove,,zhodil som vrtule zapol copteru dal ju nad hlavu a naklanal ,stale mam pocit ze motory idu rovnako pri hocijakom naklone nebadam zeby menili otacky tie protilahle,dalsia vec je ta ze ked motory bezia a dam pravy knipel na Tx do stran tak sa nic nedeje je to roll a pitch ak som zbadal tak uplne minimum zmeny v otackach /ani nebadatelnu/ale vo win gui mi na grafe ukazuje ze to funguje takisto na Tx na displayi.ja mam dojem ze cely soft co je tam nahrany ma v sebe chyby,zapojenie na doske odfotim ..
skusil som dal male servo na priamo na primac a funguje na vsetkych kanaloch
Přílohy
foto zapojenia2
foto zapojenia2
foto zapojenia
foto zapojenia
cilek

#11 Příspěvek od cilek »

A proč jsi sundal vrtule? :roll:
matolowa

#12 Příspěvek od matolowa »

jednu som rozsekal a cakam na dalsie
matolowa

#13 Příspěvek od matolowa »

takze overene takto ,,copter zapojeny cez wingui copter on ,motory bezia reaguje na plyn na yaw,lavy knipel nereaguje, na obrazovke sa hybe copter nereaguje ,gyro na monitore reaguje, copter pri naklone nereaguje, na monitore su konstantne otacky na motoroch...
a teraz pani radte PROSIM :) soft som prehral viacej krat predtym tam bol 1.9 dal som ho na 2.1,musim pozriet ci sa da downgradnut naspat..
doska je crius se 0.2

NO NA NIECO SOM PRISIEL:)
vo wiigui som zdvihol roll a pitch na 3 a div sa svete gyro zacalo fungovat ,ked copter naklonim tak sa pekne dorovnava ,ale stale lavy knipel nefunguje tak ako som pisal vysie,pridavam fotku a poradte ako mam tie pidi nastavit som z toho uplne vedla..

donastavene cele pid a hla funguje aj roll a pitch,,

no pockam si na vrtule a budem vas informovat ako to cele dopadlo,,,
Přílohy
nastavenie PID
nastavenie PID
cobbra

#14 Příspěvek od cobbra »

MultiWii.jpg
Potrebujes nastavit aj dalsie parametre aby si to mohol ovladat.Mam tu istu dosku,tak pouzi priblizne toto nastavenie.Ja mam stale problem s vibraciami a to mam pod doskou antivibracne gumicky,unasace MP Jet,vrtule vyvazene,ale o lietani sa hovorit neda,skor copteru nahanam ako ju riadm.Ram mam tento...http://www.goodluckbuy.com/z700-v2-copt ... opter.html a sa mi zda,ze problem je v tomto rame-je torzne slaby a tie ramena kurevsky rezonuju.Inac sa mi uz podarilo aj vysiet...na strome.
Amper

#15 Příspěvek od Amper »

Chlape, ve vsech navodech je uvedeno jake tam mas dat default hodnoty :-) Pokud tam mas 0 tak mas stabilizaci uplne vyplou.

Tady mas navod primo pro Crius : http://homepage3.nifty.com/aohp/local/h ... ftware.pdf

Pro zacatek dej PID 4, 0.03, 15 a uvidis co to bude delat. Krome navodu na netu je o ladeni PID vlakno i tady : http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=106&t=44148

Jo a jedna poznamka - ta rada s tim zvednutim do vzduchu funguje jen kdyz tam mas vrtule :-) Jinak fakt nic nepoznas
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“