Pokuta z Itálie
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Re: Pokuta z Itálie
Nové výmluvy alá osoba vzdálená, řetězení viníků nebo druhá osoba blízká viz viz tento odkaz.
warhawk píše:... tohle čecháčkovství, kdy první nad čím každý přemýšlí je způsob, jak obejít zákon (osoba blízká, jazyk atd..) mi už dlouhodobě zvedá kufr. ...
To "čecháčkovství" musí být fakt strašně nakažlivá věc, když je z něj nařčen i Slovák.
Ale teď vážně. Na jednu stranu tvoji reakci chápu a když jsem zakládal tohle vlákno, tak jsem i takovými počítal. Ale nemohu s Tebou souhlasit, protože tu nejde o to obejít zákon, ale tu jde prostě o elementární právo na obranu před byrokratickou mašinérií a přílišnou tvrdostí zákona, které má každý z nás a které mi nemůžeš upírat. Já si dokonce myslím, že bránit se není jen právo, ale i povinnost pro ty, kteří mají sílu a možnosti se bránit. Zrovna jako úředník když má jisté mantinely rozhodování, ale aplikuje nejtvrdší možný postih v případě kdy může zvolit jemnější sankci, tak sankcionovaný občan má právo využít všechny dostupné prostředky, aby tu sankci zmírnil. Ta povinnost je hlavně proto, že když ti co se bránit můžou toho nevyužijí, tak tvrdá pěst byrokracie dolehne nejen na ně ale nakonec i na ty lidi, kteří se bránit nemůžou, nebo neumějí (nemocní, staří, postižení a pod). V tomhle je státní mašinerie naprosto slepá a musí jí občas někdo otevřít oči.
Já to tady nechtěl původně příliš rozmazávat a nadměrně zatěžovat fórum svoji soukromou kauzou, jen jsem se ptal o radu, jestli někdo nezažil podobnou situaci, ale v reakci k tomuhle příspěvku ještě pár faktů uvést musím.
1. Na devadesátce mi naměřili jejich přístrojem 96 km/h. Jelikož i sama italská policie cítí, že je to hodně blízko hranice, tak tam dali i takové zdůvodnění, že ten jejich přístroj má přesnost 5%, ale stejně by to bylo 91km/h, co je stále o 1km/h víc než je povolený limit. Přitom když oni sami přiznávají, že jejich přístroj může mít až 5% chybu, proč předpokládají že můj tachometr žádnou mít nemůže a tempomat zrovna tak? Tak pokud by jednali korektně tam minimálně stejnou chybu (nebo aspoň nějakou) by měli uznat i mne a pak je jasné, že jsem "vědomě" rychlost neporušil, jelikož já opravdu v místech kde jsou omezení (obce a pod) většinou cvaknu tempomat abych nemusel pořád civět na ručičku ciferníku a mohl se víc věnovat situaci před sebou.
2. Z fotky, kterou dali na svůj web je vidět, že měření probíhá v místě, kde i mnohem vyšší rychlost nemohla nikoho ohrozit - cesta dálničního typu na nízké estakádě mimo obydlené zóny. Osobně si myslím, že monitorování rychlosti v takových místech je obyčejná buzerace a s bezpečností jako takovou nemá nic společného a jde jen o to vybrat co nejvíc prachů na pokutách. A když, tak trestat jen exemplární porušovatele. Kdybych tam jel 130 km/h a oni mě vyfotí a pošlou pokutu, tak se nehádám. Ale tyhle hraniční rychlosti mohli tolerovat.
3. No a jestli je opravdu pravda to, co tady radil a citoval Drondýs, tak tím dopisem opravdu porušili moje práva tím, že ho napsali anglicky. Já sice anglicky umím natolik abych pochopil zásadní význam toho co v něm je napsáno, ale už ne natolik, abych porozuměl správně každé větě a zejména tomu právnickému zdůvodnění drobným písmem pod čarou na jeho konci, kde se píše co se stane když nezaplatím a možná i jaké opravné prostředky mohu použít. O smysl této části textu jsem bez odborného překladu ochuzen, takže moje práva na obranu jsou tím ochuzena také, mohou nastat následky z prodlení a pod.
4. Sankce přišla 10 měsíců po údajném spácháni přestupku - no nezlobte se na mne, ale to je trochu dlouho.
Ale možná, že nakonec stejně "pustím do gatí" a pokutu zaplatím, abych předešel možným problémům v budoucnu. I když si myslím, že to je právě to, s čím oni počítají
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Kde žiješ?JMalik píše:2) Pokuty fasuji v intervalu asi jako ty, nemám kamarády poliše, takže to normálně platím.
Nikdy se to neřešilo- pokuty vždy putovaly do koše:-)
Italové evidují přestupek 5let v databázi, tak tě nesmí chytnout, neb poté bys měl asi celkem problémy. Chystáš-li se tedy jezdit s tímto "vyfoceným" autem častěji (v horizontu oněch 5 let - 10měsíců:-), zaplať. V opačném případě nevím, žeby totiž kdokoliv posílal pokuty "přes hranice", tady to slyším poprvé (a to se plánovaly legislativní úpravy via EU již mraky let).
Minulý rok jsem byl v Itálii hrubě vytrouben, když jsem chtěl zastavit na STOPce (nikdo jaksi nepočítá s tím, že na ní kdokoliv zastaví, a tak málem nehoda:-) a pak v tunelu, kde se opravovalo a byla tam 70 a označené RADARy. U každého jsem přibrzdil na tu 70 ale makaróni jedoucí za mnou, to o5 velice těžce nesli a dávali hlasitě nasrozuměnou... Tak nevím
Italové evidují přestupek 5let v databázi, tak tě nesmí chytnout, neb poté bys měl asi celkem problémy. Chystáš-li se tedy jezdit s tímto "vyfoceným" autem častěji (v horizontu oněch 5 let - 10měsíců:-), zaplať. V opačném případě nevím, žeby totiž kdokoliv posílal pokuty "přes hranice", tady to slyším poprvé (a to se plánovaly legislativní úpravy via EU již mraky let).
Minulý rok jsem byl v Itálii hrubě vytrouben, když jsem chtěl zastavit na STOPce (nikdo jaksi nepočítá s tím, že na ní kdokoliv zastaví, a tak málem nehoda:-) a pak v tunelu, kde se opravovalo a byla tam 70 a označené RADARy. U každého jsem přibrzdil na tu 70 ale makaróni jedoucí za mnou, to o5 velice těžce nesli a dávali hlasitě nasrozuměnou... Tak nevím
VTjr píše:...Ta povinnost je hlavně proto, že když ti co se bránit můžou toho nevyužijí, tak tvrdá pěst byrokracie dolehne nejen na ně ale nakonec i na ty lidi, kteří se bránit nemůžou, nebo neumějí (nemocní, staří, postižení a pod). V tomhle je státní mašinerie naprosto slepá a musí jí občas někdo otevřít oči.
V tomhle s tebou souhlasím, určitě je dobré, pokud se lidé ozvou proti nepravostem, včetně nemístné šikany od byrokratů.
VTjr píše:...Přitom když oni sami přiznávají, že jejich přístroj může mít až 5% chybu, proč předpokládají že můj tachometr žádnou mít nemůže a tempomat zrovna tak?
Tadyhle se dost fatálně mýlíš - hledáš ve sporu nějakou výhodu pro sebe na místě, kde žádná není. Zákony, předpisy i výrobní normy jsou totiž nastaveny tak, že jejich měřák má nějakou toleranci a oni ji musí uplatnit i ve tvůj prospěch, což je asi těch 91km/h
VTjr píše:...Tak pokud by jednali korektně tam minimálně stejnou chybu (nebo aspoň nějakou) by měli uznat i mne a pak je jasné, že jsem "vědomě" rychlost neporušil, jelikož já opravdu v místech kde jsou omezení (obce a pod) většinou cvaknu tempomat abych nemusel pořád civět na ručičku ciferníku a mohl se víc věnovat situaci před sebou.
Viz výše - v tomto směru oni jednali zcela korektně. Chyba na tvé straně mohla být jedině chybou řidiče. Je jedno, jestli úmyslnou nebo z nepozornosti. Konec konců, ta nepozornost při řízení by možná byla ještě horší než samotný úmysl, takže na tohle bych se moc nahlas nevymlouval
VTjr píše:Z fotky, kterou dali na svůj web je vidět, že měření probíhá v místě, kde i mnohem vyšší rychlost nemohla nikoho ohrozit...
Cítím s tebou, zvlášť když si vzpomenu na jízdy po ČR a měření na z mého pohledu nesmyslných místech. Jenže ani to není omluva - směrodatné je jen to omezení rychlosti. Jako řidiči mi nijak nepřísluší ho na místě individuálně hodnotit a rozhodovat se ad hoc o jeho platnosti... Pokud se mi daný limit na daném místě nelíbí, mohu jistě nějak dát svou nelibost úřadům najevo, třeba podat podnět starostovi obce, apod. Ale jako řidič musím dopravní značení respektovat!
Navíc - ty limity nejsou vždy jen kvůli nebezpečné rychlosti. Na některých místech jsou nasazeny kvůli třeba technickému stavu podloží nebo třeba kvůli omezení hluku ze silnice. A tohle ty z jedoucího auta rozhodně neposoudíš.
Tohle je pravda a tudy by se mohla ubírat tvá snaha pokutu nezaplatit.VTjr píše:No a jestli je opravdu pravda to, co tady radil a citoval Drondýs, tak tím dopisem opravdu porušili moje práva tím, že ho napsali anglicky.
VTjr píše:Sankce přišla 10 měsíců po údajném spácháni přestupku - no nezlobte se na mne, ale to je trochu dlouho.
I v ČR byla lhůta jeden rok a nyní ji dokonce snad zvedli na dva roky. Takže Italové jsou v pohodě v limitu
VTjr píše:Ale možná, že nakonec stejně "pustím do gatí" a pokutu zaplatím, abych předešel možným problémům v budoucnu. I když si myslím, že to je právě to, s čím oni počítají
Nemusíš pouštět do gatí. Jen zvaž situaci, pro a proti a případnou cenu obrany.
Rozhodně ale neradím nechat to plavat
Takže buď to zaplať nebo se spoj s právníkem a napadni to...
Na závěr ještě k té přiměřenosti pokuty: nevím, jak to počítají v Itálii, ale třeba Němci mají jasně stanovené tabulky a nediskutuje se tam o tom. Tady ve Švédsku jsou zase třeba pokuty za parkování naprosto extrémní a nikoho ani nenapadne se vymlouvat, že přetáhl třeba jen pět minut. Podobně na rychlosti - těch 5% tolerují, ale jinak jsou to pálky. Ovšem i ty limity i ty doby parkování jsou nám řidičům předem známy - a je naší povinností je dodržovat.
amj8x píše:Minulý rok jsem byl v Itálii hrubě vytrouben, když jsem chtěl zastavit na STOPce (nikdo jaksi nepočítá s tím, že na ní kdokoliv zastaví, a tak málem nehoda:-) a pak v tunelu, kde se opravovalo a byla tam 70 a označené RADARy. U každého jsem přibrzdil na tu 70 ale makaróni jedoucí za mnou, to o5 velice těžce nesli a dávali hlasitě nasrozuměnou... Tak nevím
Asi tak nejdivočejší zážitek z Itálie jsem měl jízdu v uzavřené obci, kde byla padesátka. Nedalo se tak jet - i když jsem zrychlil na 70, tak mě stejně předjížděly i kamiony, bez ohledu na plnou čáru.
Jenže to furt nic nemění na té padesátce a bohužel ani na tom, že Italská policie si na cizinci ráda smlsne, zatímco místnímu lecos projde. Na to jsem byl upozorněn již před cestou do Itálie a tohle upozornění furt platí.
Myslím si, že na tohle se - hlavně dnes díky internetu - dá připravit předem a počítat s tím.
A když už mě holt někde chytnou, tak co už...
- gardenroute
FlyBear píše:Asi tak nejdivočejší zážitek z Itálie jsem měl jízdu v uzavřené obci, kde byla padesátka. Nedalo se tak jet - i když jsem zrychlil na 70, tak mě stejně předjížděly i kamiony, bez ohledu na plnou čáru...
Nejen Italie, zcela stejny zazitek i z Madarska u rakouskych hranic (nedaleko Sarvaru), v obci na 50ce me predjizdely kamiony s troubenim a cca 70kou, a to jsem jel tak 55, protoze kdybych jel mene, asi by me na miste zastrelili
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Měl jsem takovou příhodu , když jsem jel do řecka. V Srbsku je nová dálnice a na ní 80km. No šílený.
Každý nás předjížděl. Když jsme se blížili k mýtu,cedule 60,40 - manželka jen pustila nohu s plynu a plynule dojížděla.
Tam policie. Zastavili nás pro překročení rychlosti a chtěly 50E.
No, na blodýnu jsme to ukecali na 20ku.
Každý nás předjížděl. Když jsme se blížili k mýtu,cedule 60,40 - manželka jen pustila nohu s plynu a plynule dojížděla.
No, na blodýnu jsme to ukecali na 20ku.
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
gardenroute píše:Nejen Italie, zcela stejny zazitek i z Madarska ...
Proč chodit do ciziny. Zkus jet na Slovensku nebo v Česku po cestě první třídy mimo obec povolenou devadesátkou. Budeš suverenně nejpomalejší auto a všichni včetně kamionů tě budou předjíždět.
Jinak to, co napsal FlyBear - s tím mohu jen souhlasit. Asi i na přesnost tachometru se nedá vymlouvat. Máš pravdu, můj tachometr ukazuje standartně o 10kmh víc, než jedu (to mám oveřeno GPSkem). Horší je, že když o tom člověk ví, tak na to spoléhá
Ale co se týče tempomatu, tak tam už to tak přesné není. On se občas rozjede, zejména v zatáčkách (nevím proč) a když máš zařazenou 5tku nebo 6tku, tak pochopitelně nemůžeš čekat, že při jízdě z kopce to motorem ubrzdí. Dokonce někdy i do kopce jakoby přidá o trochu víc než by měl. Ale mě změřili na rovině. Možná že jsem tempomat cvakl na trochu vyšší rychlosti, než jsem měl. Jasně že je to moje chyba. Přesto si myslím, že bych se měl trochu bránit. Třeba i v tom, že skutečná pokuta je jen 39€ a k ní mi napočítali nějakých 7,20 + 10,33€ nevím za co. Co kdybych jim já napsal, že moje náklady na přeložení dopisu z angličtiny a napsání odpovědi byly 30€ a jelikož oni porušili moje práva tím jazykem, tak chci aby ty náklady šly na jejich vrub?
Ale brát si právnika kvůli pokutě necelých 60€ je pochopitelně blbost. Mohu jim napsat sám, počkat co odepíšou a pak asi stejně zaplatit. Nebo rovnou zaplatit a v ušetřený čas a nervy využít na to abych ty peníze nějak vydělal.
zdendaK píše:...
...
Typická buzerace a policejní výpalníctví.
Kamarád má takový názor, že za to může Habsburské mocnářství. Prostě že ve všech státech, které kdysi byli její součástí, nebo zažili v nedávné minulosti totalitní režimy, je policie taková. Ve státech mimo ní ta policie skutečně pomáhá a chrání. Zatím co u nás buzeruje a deptá. Kdo z vás za poslední léta zažil situaci, že by policajt lehčí přestupek řešil domluvou? V mnoha zemích je to prý běžná věc a vůči cizincům jsou zvlášť ohleduplní.
VTjr píše:Typická buzerace a policejní výpalníctví.
Kdo z vás za poslední léta zažil situaci, že by policajt lehčí přestupek řešil domluvou? V mnoha zemích je to prý běžná věc a vůči cizincům jsou zvlášť ohleduplní.
Rakousko, Německo, Albánie.
Trochu v ČR, asi 2x třeba z 5.
Špatné zkušenosti s Chorvaty, grrrrr....
Rakousko, Německo, Albánie.
Trochu v ČR, asi 2x třeba z 5.
Špatné zkušenosti s Chorvaty, grrrrr....
To si trochu pirát né
T-REX 700N/ Goblin 700Spirit ,PROTOS, EXTRA 330L 3W157 futaba FG12 2,4Ghz
- JanIT
- Kontaktovat uživatele:
Pri uplatnovani rychlost. limitu-autovelox je pocitano s 5% toleranci.Rychlost(prekrocena mira) do 10 km/h, sankce od 39-159€.Jinak vsude chleba o dvou kuirkach.
Moje zena platila pokutu z mesta kde v zivote nebyla.Spolehaji na to ze lidi radsi ozeli 50-100€ nez aby zadali model19,podani stiznosti k giudice di pace,ecc.
Jedine na co davat pozor je a.s.Equitalia-neco na zpusob exekutoru.
Moje zena platila pokutu z mesta kde v zivote nebyla.Spolehaji na to ze lidi radsi ozeli 50-100€ nez aby zadali model19,podani stiznosti k giudice di pace,ecc.
Jedine na co davat pozor je a.s.Equitalia-neco na zpusob exekutoru.
x
- gardenroute
Myslim, ze je preci jen neco jineho (v realu), kdyz na pekne silnici (kde je 90) jedu 100-120, protoze ta silnice na to je stavena (a to je). A neco zcela jineho, kdyz pres vesnicku, kde se motaji lide, kocky, psi apod. (kde je opravene 50, a to je jiz provereno) to vali nejaky 20tunovy a mozan tezsi kamion 70kou (!). To bych opravdu nesrovnaval...VTjr píše:Proč chodit do ciziny. Zkus jet na Slovensku nebo v Česku po cestě první třídy mimo obec povolenou devadesátkou. Budeš suverenně nejpomalejší auto a všichni včetně kamionů tě budou předjíždět.![]()
Zrovna pro me to treba blbost neni, jiz jsem takto poresil mraky potizi od spatneho parkovani po udajne prekrocenou rychlost bez dukazu. K tomu DAS, a nic me to nestoji, je to proste rocni platba.VTjr píše:Ale brát si právnika kvůli pokutě necelých 60€ je pochopitelně blbost.
Na tomto je toho jiste dost pravdiveho (koukneme se okolo k sousedum!), ale ten opak jiste uplne jisty neni, stravil jsem nejakou dobu napr. ve Statech, tam je mistni serif na tom nejzapadlejsim miste dulezitejsi nez prezident, za sebemensi prohresek vezeni a soudce, tezka buzerace, a policejni nasili. A pritom tj. jiz par stoleti demokracie... Naopak napr. v Jizni Africe, kde byl dlouho pomerne dost autoritarsky rezim je policie neuveritelne slusna a ochotna (tedy pokud je to beloch).VTjr píše:Typická buzerace a policejní výpalníctví. Kamarád má takový názor, že za to může Habsburské mocnářství. Prostě že ve všech státech, které kdysi byli její součástí, nebo zažili v nedávné minulosti totalitní režimy, je policie taková. Ve státech mimo ní ta policie skutečně pomáhá a chrání.
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pát 07.06.2013 19:51, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Ale vůbec, je to o lidech...