Vrtule pro coptery

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
tmx

Re: Vrtule pro coptery

#151 Příspěvek od tmx »

horejsi píše:Vrtule GWS Indoor nejsou pro koptery vůbec vhodne. Kopter se stabilizuje a ridi se zmenou otáček, takze se silne projevi vliv zmeny uhlove rychlosti (uhloveho zrychleni). Kde je zrychleni, tam je sila.
Dvojlist vs. trojlist: Trojlista muze mit prumer cca 90% dvojliste. Pro nase bezne velikosti je to opravdu cca 1 palec. Uvaha o stoupani je zcela chybna. Aby byla vrtule podobna, musí mit shodny (podobny) POMER prumeru a stoupani. Pak jsou listy shodne natocene. Takze se musí SNIZIT i stoupani.

pouzival jsem 2-list 10x4.5 z mk a cvicne nyni GWS 3-list 9x5, zda se mi to o neco tissi a mam dojem ze to i vic zere.
nicmene podle pomeru co pises bych mel pouzit 3-list 9x4? chapu to spravne?
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#152 Příspěvek od Ancistrus01 »

tmx píše:pouzival jsem 2-list 10x4.5 z mk a cvicne nyni GWS 3-list 9x5, zda se mi to o neco tissi a mam dojem ze to i vic zere.
nicmene podle pomeru co pises bych mel pouzit 3-list 9x4? chapu to spravne?

Take jsem pouzival 10x4,5, teďka jsem na 9x5 3 list, -> Akcelerace je menší, ale o tom žrání bych pochyboval, zdá se mi to ale takové klidnější...
tmx

#153 Příspěvek od tmx »

je mozny ze v spotrebe mylim, zkusim se najit trosku casu a zmerit presne spotrebu pri 2list a 3list.
klidnejsi se mi to zda taky ;]
Troll

#154 Příspěvek od Troll »

Nemýlíš se. Dvoulist má vyšší účinnost. Třílist může být klidnější protože je ho snadnější vyvážit.
tmx

#155 Příspěvek od tmx »

mk mala hexa, 600mm v prumeru
spotreba 3list 9x5: 17.1a
spotreba 2list 10x4.5: 14.8a
mereno ve visu, bezvetri, stejne nabity baterky.
2list jde daleko lepe po kolektivu a je hlucnejsi. jinymi slovy, s nahledovou kamerou za 37dolaru z hobyking je spotreba s 3listem stejna jako s kamerou vazici 340g s 2listem. coz teda, jestli me teda jako rozumite, me sere, protoze 3 listej strojek se mi libil vice.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#156 Příspěvek od Ancistrus01 »

tmx píše:mk mala hexa, 600mm v prumeru
spotreba 3list 9x5: 17.1a
spotreba 2list 10x4.5: 14.8a
mereno ve visu, bezvetri, stejne nabity baterky.
2list jde daleko lepe po kolektivu a je hlucnejsi. jinymi slovy, s nahledovou kamerou za 37dolaru z hobyking je spotreba s 3listem stejna jako s kamerou vazici 340g s 2listem. coz teda, jestli me teda jako rozumite, me sere, protoze 3 listej strojek se mi libil vice.

Taky mě to štve, i zvuk u třílistu je hezčí :)
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#157 Příspěvek od horejsi »

Velikost stoupani sama o sobe nic nerika. Vrtulari to nemaji radi, radeji pouzivaji udaj "uhel natoceni v 70% delky listu.
Například vrtule 16x8 a 8x4 mají stejny uhel natoceni.
Soucet prumeru a stoupani není nic.
Vrtule 9x5 ma o dost vetsi uhel natoceni, nez 10x4,5 a pro nulovou "doprednou" (resp. vertikalni) rychlost to muze byt pro "kvalitni" obtekani uz moc.
tmx

#158 Příspěvek od tmx »

pokud ma teda 2lista vrtule vyssi ucinost, ma cenu vubec uvazovat o 3listu? proc se tedy pouzivaji 3liste vrtule? dekuji za pripadnou osvetu.
pokud je mensi spotreba s 2listem nema smysl nad 3listem badat, bych rekl.
uvazuji o http://www.rc-levneji.cz/pro-multirotor ... -1-1r-par/ ikdyz zde na foru na ne byly nejake stiznosti, asi by bylo alespon zajimave zmerit u nich spotrebu. jinak spotrebu u 2listu a 3listu jsem zjistil na FPV prijimaci/displeji, moje letuschopna hexa s FPV hmoti 1830g /pripadne plus dalsi kamera 340g/
Troll

#159 Příspěvek od Troll »

Už jsem to psal výše. :roll: Třílistá vrtule jde snadněji vyvážit. Až začneš natáčet, tak k tomu dospěješ sám. Co z toho když to lítá půl hodiny a video je nepoužitelné. :wink:
zdekar

Re: GWS vrtule

#160 Příspěvek od zdekar »

rapo píše:Koupil jsem vrtule GWS 11/4.7, oranzove, v jednom obchode v CZ. Bouhuzel mi praska jedna za druhou. Staci vice pridat plyn a naklonit/naklopit coptera a je to hotove... :evil: Vetsinou praskne predni vrtule a pad je nevyhnutelny. Pred tim jsem mel tu samou velikost vrtuli z hobbyking, cerne barvy - ty mne prisly mnohem pruznejsi, vsechny cerne jsem znicil po stretu s necim, zadna nepraskla za letu.

Mate podobne zkusenosti?
Kde je kupujete v CZ?
Pripadne tipy cim je nahradit? Na HK je vecne nemaji...

Moje konfigurace: Tricopter, 750KV, LiPol 3S, rameno 50cm, celkova vaha asi 900g.

Které z HK jsi předtím měl a nepraskaly za letu? :) Začal jsem stavět trikopteru, v podobných parametrech: 750kV motory, 3S lipol, rameno asi 45cm a vaha to se uvidi :)

No a koukám jaké vrtule pořídit pro v začátku rekreační lítání bez většího divočení. Jediné co vím, že bych použil 10x4 až 10x5 (nejspíš 10x4.7). Hlavní je, aby nepraskaly za letu (když prasknou při havárii, tak je to ok, ale ne aby to jejich prasknutí havárii způsobilo).

10x4.5 SF Props z HK
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Red_.html
10x4.7 GWS EP z HK
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _set_.html
10x4.7 APC z ČR
http://www.jino.cz/vrtule-10x4-7-sf-apc-1100.html

Kterou z těchto byste vybrali?

Později na nějakou akrobacii bych třeba pořídil ty karbonové, ale nejdřív se s tím budu muset naučit lítat :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
rapo

#161 Příspěvek od rapo »

Ja pouzival tyto.
Mel jsem cerne a nepraskla mi za letu ani jedna. Pravdou je ale i to, ze jsem na zacatku neletal moc tvrde.

S 10x47 jsem mel pocit, ze mam kratsi vydrz baterky o cca 30%, je to mozne diky vyssim otackam motoru?
Troll

Re: GWS vrtule

#162 Příspěvek od Troll »

zdekar píše: Které z HK jsi předtím měl a nepraskaly za letu? :) Začal jsem stavět trikopteru, v podobných parametrech: 750kV motory, 3S lipol, rameno asi 45cm a vaha to se uvidi :)

No a koukám jaké vrtule pořídit pro v začátku rekreační lítání bez většího divočení. Jediné co vím, že bych použil 10x4 až 10x5 (nejspíš 10x4.7). Hlavní je, aby nepraskaly za letu (když prasknou při havárii, tak je to ok, ale ne aby to jejich prasknutí havárii způsobilo).

Kterou z těchto byste vybrali?

Na motor s KV 750 a 3S by to chtělo vrtule tak alespoň o palec větší, lépe o dva. SIce to fungovat bude i s 10. palcovou, ale zbytečně se obereš o tah.
zdekar

#163 Příspěvek od zdekar »

Tak doporučované vrtule jsou 10x4.7 nebo 11x4.7... S tím tahem je to jasný. APC 11x4.7 má v drivecalculatoru tah 1050g a ta 10x4.7 má 815g... tricopter počítám tak kolem 1kg. No tak ještě uvidím jaký rozměr... ale spíš mi šlo o typ (či výrobce) těch vrtulí, jestli jsou všechny co jsem uvedl dostatečné nebo nějakou nedoporučujete nebo naopak ano a tak :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#164 Příspěvek od koulinek »

Ještě se to dá říct jinak, vyber si vrtule taky podle účelu. Třeba jestli počítáš že s tím při ladění a tréningu třeba i sekneš o zem tak klidně začni nějakou čínou aspoň trochu zesílenou sklem, po zalétání třeba ty APC nebo pak ještě něco lepšího. Jestli chceš různé druhy vrtulí srovnat v praxi tak se můžeme domluvit na polétání nebo i vyzkoušení, něco v zásobě pořád mám.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
zdekar

#165 Příspěvek od zdekar »

S třísknutím o zem nepočítám (tedy nerad bych s tím třískal) :D No asi začnu s tou čínou. Na to visení a poletování snad bude stačit a pro pokusy s akrobacií pak koupím APC tady u nás. Tak díky za odpovědi. :)
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“