Toro 900 a potrebne vybaveni

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Hrompokulich

Re: Toro 900 a potrebne vybaveni

#241 Příspěvek od Hrompokulich »

mab píše:Letmo jsem proběhl ceny a pro nákup v česku ujdou. Čtyři kusy baterek mi přijde zbytečně moc a nevím proč kupovat 2 sady uchycení motoru. Vypadá to lítatelně.
Turnixy 9x se základním modulem neumí telemetrii, ale i tak se s ní dá létat víc než dobře.

A sestavim to? nebo musim koupit jeste nejake konektory, draty?
mab
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od mab »

Hrompokulich píše:
A sestavim to? nebo musim koupit jeste nejake konektory, draty?

Motor a regl bych po zjištění směru otáčení připájel napevno, nebo u motoru bývají 3,5mm konektory (samec i samice) pro připájení.
Baterka - regl, baterie má XT60 a plush regl by mohl mít taky (ještě jsem ho neměl tak nevím)
Regl - přijímač, tam je servokonektor, jen jej otočit správně.
Serva - přijímač opět jen pohlídat správné otočení servokonektoru. (+ je uprostřed, - jedna strana, signál druhá strana, takže pokud jej otočíš, nic neodpálíš, jen nebude reagovat, dokud jej neotočíš správně)
x9d, x-lite pro a pár poletuch
holmer83

#243 Příspěvek od holmer83 »

Mám Toro 900 verze Tunning Professional (motor 1400 kv), dal jsem si ale svůj régl (Plush 30A), vrtuly GWS 8*6 HD včetně gumičkového unašeče, serva jsem dal klasika HXT 900, přímač Frsky D8R-II plus, baterky používám 3S 1,1Ah 20C pro svižnější létání a 2S 2,2 Ah 25C pro takové ploužení po obloze. Při čerstvě nabitých 3S baterkách jsem naměřil max. 25 m/s (dle Altis V4) což myslím je slušné. Max proud při 3S naměřen 24A. Motoru lítám na ty 3S tak cca 7 minut, ve vzduchu když se nedivočí klidně i 45 minut. Na Toru se mi velice líbí jeho zdařilá konstrukce, perfektní letové vlastnosti a univerzálnost, kdy s 3S pohonem se jde na půl plynu jenom tak ploužit, ale na plnej je to docela dynamické. Další level je 4S pohon nebo vrtule 9*7, ale to už by museli dostat vystužení elevony, které jsou při 3S již na hranici.
Rytmus Mini, Toro900, Pulse 15e, Apprentice, Talon mini, Trainer40OBL, Twinstar, quadra, Taranis X9E
mkyral
Kontaktovat uživatele:

#244 Příspěvek od mkyral »

Zdravím.
Ve čtvrtek jsem dorazil ze služebky, v pátek poskládal Toro a o víkendu proběhl první zálet. Lítání s Torem je super, ale mám problém s vyvážením. Doma jsem dle návodu dovážil na cca 190mm, ale při záletu se mi Toro hodně houpalo, což by mělo znamenat, že je těžiště hodně vzadu. Tak jsem přidával olověné broky, ale pořád to nebylo ono. Pak broky došly, měl jsem jen sadu imbusů, tak jsem zkusmo přidal. Projev Tora se hodně zlepšil, let pod motorem jsem si užíval, ale musel jsem neustále mírně přitahovat. No a o plachtění bez motoru se ani nedá mluvit. V okamžiku, kdy jsem vše pustil, zamířilo Toro k zemi. Musím mít neustále přitaženou výškovku. Předpokládám, že teď je těžiště pro změnu zase moc vpředu. Aktuálně to je cca 165mm. Asi bych měl všechno olovo vyházet a začít znova co? Btw, ten Dive test se dělá s motorem, nebo bez?

Aktuální váha: 484g, což je o 140g více, než by mělo být.
Osazeno: NTM 2826/1200kv, APC 8x6, reg. Turnigy Plush 25A, baterie Zippy Compact: 3S, 1500mA, 2x HTX900.

Většinu času lítám na půl plynu, na plný kotel letí kolmo nahory (akorát to moc dlouho kolmo neudržím :-D ), lítám 13 minut a dobíjím cca 900 mAh. Dneska jsem vylítal čtyři baterky a Beta to teď má nahnuté ;-)
Beta 1400, Mini Vertex, Toro 900, Mimi v přípravě, El-Marabu v plánu
Graupner MX-12
kroxigor

#245 Příspěvek od kroxigor »

Zkontroluj jestli nemáš moc přizvednuté elevony. Toro pokud je vyvažené letí téměř rovně na motor i bez motoru.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
mkyral
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od mkyral »

Když zespodu přiložím pravítko, tak to je v rovině.
Graupner MX-12
kroxigor

#247 Příspěvek od kroxigor »

To je právě blbě koukni do manuálu elevony mají bejt přizvednuté 5mm. Těžiště na 190mm a musí to letět samo. Spíš než hejbat těžištěm bych doladil let elevonama.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
mkyral
Kontaktovat uživatele:

#248 Příspěvek od mkyral »

Aha. Stáhl jsem si návod z telinku (papírový je vedle a tam už se spí) a ten je jiný než mám. Je tam více textu a méně obrázků. Včetně těch 5mm. Asi jsem to v tom obrázkovém návodu přehlédl. Zítra vyhážu olovo, dovážím zase na 190, poladím výchylky a uvidím. Jen nevím, jestli to zítra stihnu. Má pršet a v úterý zase na služebku. Pak poreferuji.

Díky.

Edit 13.9.: Dnes proběhl opakovaný zálet, tentokrát to bylo mnohem lepší, Toro nehoupalo a nemusel jsem přidávat další zátěž. Momentálně mám tři problémky ;-)

[*] Při letu pod plynem sice Toro letí rovně, ale začne se pomalu naklánět doleva. Čím více plynu, tím rychleji se naklání. Korigoval jsem trimem, ale je problém ve vyosení motoru, nebo mám mírně rozdílné nastavení neutrálu na elevonech?
[*] Když vystoupám a vypnu motor, toro začne plachtit, ale musím mírně přitahovat, jinak jde zbytečně rychle k zemi. Mám zkusit ještě přizvednout elevony, nebo odlehčit předek? Případně namixovat mírné přitažení při vypnutém motoru?
[*] Dive test (pod mírným plynem) - Toro letí rovně, nedokáži říct, jestli mírně vybírá nebo jde mírně k zemi ;-) Možná jsem byl moc nízko. A nebo to dělám úplně blbě :-D

Edit 19.9.: První problém vyřešilo srovnání neutrálu elevonů. Druhý problém zase posun těžiště více dozadu. Ale ještě s tím budu trochu hýbat. Třetí problém: jo dělal jsem to blbě. Podstatné je letět proti větru :-D

Aktuální váha: 420g a ještě to půjde trochu dolů.
Graupner MX-12
mkyral
Kontaktovat uživatele:

#249 Příspěvek od mkyral »

Dnes jsem zkoušel přistání do ruky, ale přišlo mi, že toro letí nějak moc rychle, tak jsem to po několika pokusech raději posadil do trávy. Bohužel bylo bezvětří, takže protivítr na zpomalení nikde. Nemáte nějaký tip, jak Toro za takové situace zpomalit, aby se dalo v pohodě chytit?
Graupner MX-12
Xenomorfus

#250 Příspěvek od Xenomorfus »

Na tohle je expert RimmerCZ. Ukazoval mi to v podstate takhle - jde poslednich par metru co nejniz (30-50cm nad zem) a tesne pred sebou pritahne. V podstate to chyta ve chvili, kdy se letadlo zvedne tak na 1.5m, zpomali (rekl bych uz na padovku). Ja chytam Hotwinga do ruky obcas taky a snazim se to delat "by Rimmer" a vcelku v pohode. chce to samozrejmje cvik jako vsechno.
Xenomorfus
Traxxas,Absima CR4T,Hotwing,Crack Jak-55,150cm Mlok,P-51D,Stuka
Si vis pacem, para bellum
JosefSvejk

#251 Příspěvek od JosefSvejk »

V bezvětří se to chytá líp než v protivětru. Ten ti totiž může model na poslední chvíli "srazit" bokem. Ale chce to jen párkrát vyzkoušet a potom už chytneš pokaždé. :wink:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
twint

#252 Příspěvek od twint »

mam v planu poridit toro, zatim nejsou finance a prednost maji jine veci tak zatim shanim info. projel jsem zdejsi forum a vypsal nejaky hodnoty to tabulky. kazdy toro je v podstate original co se tyce vybavy :D . ono to snad lita se vsim :)

Obrázek
mkyral
Kontaktovat uživatele:

#253 Příspěvek od mkyral »

twint: pěkný ;-)

Za mně: NTM 2826A, 1200 kV, ESC 25A, 8x6 APC-E, 3S, 1,5Ah. ESC měl být původně 18/22A, ale v rámci urychlení stavby jsem použil už připravený regulátor ze sněžných "saní" co jsem loni stavěl a zatím nedodělal. Shodou okolností tam mám stejný motor. Letos "sáně" snad dodělám ;-)

Kombinaci motor/vrtule/ESC jsem vybíral podle udávaného tahu na stránkách HC. Bohužel ne všechny motory to tam mají uvedeno.
Graupner MX-12
oscar
Kontaktovat uživatele:

#254 Příspěvek od oscar »

Motor: Satria BMA2212-6, 2200 KV
Vrtule: 7x4E
Serva: HXT900
Regl: Turnigy Plush 40A.
Baterie: 1600-2S, 1250-3S
http://www.rcalbum.com/index.php?action=dtl&amode=&id=6619 a http://cars-heli.rajce.idnes.cz/Toro_900/
Letadla, auta.
Snakeater

#255 Příspěvek od Snakeater »

Ahoj,
poradil by mi prosím někdo jak vymyslet osvětlení do tora 900? mám na mysli nějaké led pásky...
u pár lidí jsem to tady viděl na fotkách.....
díky za rady
Hitec Optic 6; Alfa 1500, Toro 900, Pitts 380, Sprint
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“