5.8 GHz antény

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

5.8 GHz antény

#1 Příspěvek od Ancistrus01 »

Troll

Re: 5.8 GHz antény

#2 Příspěvek od Troll »

Lepší otázka je, která z nich se dá připojit k Tvému vysílači? Ta první, bez obalu, potřebuješ RP SMA konektor.Takže na výběr vlastně ani nemáš. Jedině že bys vyměnil konektor. A taky - antény s kruhovou polarizací jsou dobré, ( teď jsou velmi moderní) ale nemusí být vždy nejlepší.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Ancistrus01 »

Troll píše:Lepší otázka je, která z nich se dá připojit k Tvému vysílači? Ta první, bez obalu, potřebuješ RP SMA konektor.Takže na výběr vlastně ani nemáš. Jedině že bys vyměnil konektor. A taky - antény s kruhovou polarizací jsou dobré, ( teď jsou velmi moderní) ale nemusí být vždy nejlepší.

No dobře.

Kdyby nezáleželo na konektoru, jaký je mezi nimi konektor?

Jaké antény by jsi mi doporučil.
Troll

#4 Příspěvek od Troll »

Mezi nimi není žádný konektor. Pokud myslíš rozdíl, tak bych řekl, že rozdíl je jenom v tom krytu. A v ceně. Nejspíš i v kvalitě provedení. V zisku a PSW bude minimální. Ale neměřil jsem je,( na tak vysoké frekvence nemám měřák :( ) takže to ber jako pouhý můj odhad. HK jako vždy okopčilo anténu která je žádaná. Já mám doma ty bez krytu. A vyráběl jsem si stejné jenom větší na 1.3 GHz. Fungují dobře,ale na dálkové lety to není. A kterou doporučit? To záleží na tom, co od toho chceš. Nejlepší doporučení je ale něco postudovat a pak budeš přesně vědět co je k čemu dobré a budeš se moci rozhodnout sám. Mrkni na rcgroups, je tam jeden velice chytrý pán s nickem IBCrazy. Uvedl tam hodně návodů na různé druhy antén i s popisem jak fungují a k čemu jsou dobré. Je to skutečně velice zajímavé a poučné čtení. :wink:
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Dejfak »

Už delší dobu létám s tou zapouzdřenou.
Oproti klasickým pendrekům je to mnohonásobně lepší.
Teď jsem objednal ty odkryté. Jinak na HC jak u těch plastáků tak u těch odkrytých mají obě verze. Jak SMA tak RP-SMA
U těch bez plasu si slibuji lepší výsledky.
Ale hrozně moc záleží jak je vůbec spiro anténa přesně vyrobená.
U frekvence 5.8 jde o hrozně malé tolerance na to aby anténa fungovala jak má. Ta zaplastovaná bude strojně vyrobená záležitost. Ta odkrytá nevím, jestli to pájí Čínské děti, nebo na to je mašina?
Když se ale kouknu na net na takto růčo vyrobené a odměřené antény, tak se cena pohybuje kolem 40$
Tak netuším co od té z HC čekat, uvidíme.
Doufám že na to někdo při cestě z Číny nešlápne.
To by pak bylo nanic.
Jak zde bylo posáno tato anténa je na létání kolem hlavy, ne na žádné dálky. Ať vybereš jakoukoliv, pořád bude lepší jak ty pendreky.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
zskal
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od zskal »

Já používám ty z druhého odkazu - spiroNET a v kompinaci s ImmersionRC 600mW vysílačem a integrovaným přijímačem v Dominátorech a namám na 800m problém. To už mi ale popiskuje FrSky modul v T9x, takže dál si netroufám... :wink:
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
dslav

#7 Příspěvek od dslav »

zskal píše:Já používám ty z druhého odkazu - spiroNET a v kompinaci s ImmersionRC 600mW vysílačem a integrovaným přijímačem v Dominátorech a namám na 800m problém.

Docela by mě zajímalo srovnání mojich home-made antén s těmi kupovanými. Tyto s TX 200mW bez problémů lítám na 300m. Tam to začne šumět a celkem bez problémů se dá jít na 500m.

Obrázek

S touto zase doma dělanou spirálkou (samozřejmě AT) jsem byl nejdál něco přes 1km a měl jsem čistý obraz prakticky bez šumu. Antény nemám jak změřit tak nevím jaký mají zisk a psv.

Obrázek
zskal píše:To už mi ale popiskuje FrSky modul v T9x, takže dál si netroufám... :wink:

Jaký FrSky modul máš. Uvažuji o přechodu na 2.4 a chtěl bych toto http://www.frsky-rc.com/ShowNews.asp?id=91. U přijímače X8R píšou dosah >1500. Ty ale říkáš na 800m ti to začne protestovat. Tak nevím.
Dušan Slavětínský :-)
zskal
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od zskal »

dslav píše:Docela by mě zajímalo srovnání mojich home-made antén s těmi kupovanými. Tyto s TX 200mW bez problémů lítám na 300m. Tam to začne šumět a celkem bez problémů se dá jít na 500m.

S touto zase doma dělanou spirálkou (samozřejmě AT) jsem byl nejdál něco přes 1km a měl jsem čistý obraz prakticky bez šumu. Antény nemám jak změřit tak nevím jaký mají zisk a psv.

Jaký FrSky modul máš. Uvažuji o přechodu na 2.4 a chtěl bych toto http://www.frsky-rc.com/ShowNews.asp?id=91. U přijímače X8R píšou dosah >1500. Ty ale říkáš na 800m ti to začne protestovat. Tak nevím.

Já si myslím, že ty tvoje antény nebudou o nic horší. Ty kupované jsou lepší snad jen v tom, že jsou zakrytované a líp se mi to potom převáží. Mám taky nějaké dělané a jsou v pohodě, ale občas mi někdy rupla ve spoji a neměl jsem už ty nervy to pořád letovat.
Já mám v T9x (Er9X) tento FrSky modul a popravdě moc odvázaný z něj nejsem :( . Na těch 800m mám fakt problémy a to jsem lítal z kopce na protější kopec v podstatě bez jakéhokoliv zastínění. No nevím, možná bych mohl ještě na copteře líp umístit antény na přijímači, ale už jinak fakt nevím. S videem bych mohl ještě určitě o dost dál...
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
skiner

#9 Příspěvek od skiner »

Skus spravit test dosahu.
S tym Frsky combom som pri teste po zemi dosiahol 2km.
Ackroyd
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Ackroyd »

Da sa niekde zohnat navod na vyrobu tej spiralovej anteny? :-)
dslav

#11 Příspěvek od dslav »

Ackroyd píše:Da sa niekde zohnat navod na vyrobu tej spiralovej anteny? :-)

Hlavní zdroj pro mě je tady:
http://jcoppens.com/ant/helix/index.en.php
Dušan Slavětínský :-)
skiner

#12 Příspěvek od skiner »

Ackroyd
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Ackroyd »

vdaka obom..asi si to prestudujem :-)
Robinsson

#14 Příspěvek od Robinsson »

dslav> ta spirální anténa je pěkná nenechal by jsi se třeba ukecat na výrobu ještě jedné za nějaký ten úplatek :D
tomashr

#15 Příspěvek od tomashr »

zskal píše:To už mi ale popiskuje FrSky modul v T9x, takže dál si netroufám... :wink:

Nechci tě navádět k létání extra daleko, ale to "pískání modulu" nemusí být průkazné. Zdaleka ne vždy je totiž dosah telemetrie "zpět" totožný s dosahem primárního řízení a výrobci (zejména u čínských systémů) to často moc nepopisují.
Třeba Futaba u FASSTest na tohle upozorňuje - dosah i přes 3km, ale telemetrie jen 1000m, takže nad kilometr už nedostaneš informaci o výpadku. Takže pak jen tvoje riziko...

Jinak osobně pro coptery užívám s T9X Spektrum. Normálně se Futabě nevyrovná, ale právě v copteru má svůj půvab použití satelitních RX u DSM2 - když si člověk dá přijímač na jednu stranu a satelit na druhou, tak je to prostě pro vykrytí mrtvých úhlů výhoda. A některé přijímače jsou dokonce twinport a samy mají dvě antény, při použití dvou satelitů už se opravdu dá na mrtvé úhly zcela zapomenout...
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“