5.8 GHz antény
Re: 5.8 GHz antény
Návod na Helical zde http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1377791
tomashr píše:Nechci tě navádět k létání extra daleko, ale to "pískání modulu" nemusí být průkazné. Zdaleka ne vždy je totiž dosah telemetrie "zpět" totožný s dosahem primárního řízení a výrobci (zejména u čínských systémů) to často moc nepopisují....
No nevím...ale už se mi stalo že jsem po občasném zapískání telemetrie ztratil totálně signál a naštěstí se Naza přepnula správně do F/S modu takže jsem to v pohodě ustál...ale tedy orosil jsem se dost
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se, že ještě moc nezvládám angličtinu, ale jak je to u té Helical antény s rozsahem záření? Potřebuje tahle anténa antenna tracker nebo mohu létat i "za ní" - tzn. že anténa nemusí mířit na model a účinnost bude dobrá?
Ancistrus01 píše:Omlouvám se, že ještě moc nezvládám angličtinu, ale jak je to u té Helical antény s rozsahem záření? Potřebuje tahle anténa antenna tracker nebo mohu létat i "za ní" - tzn. že anténa nemusí mířit na model a účinnost bude dobrá?
Je to smerova antena, takze za nou sa moc lietat neda.
Ancistrus01 píše:Omlouvám se, že ještě moc nezvládám angličtinu, ale jak je to u té Helical antény s rozsahem záření? Potřebuje tahle anténa antenna tracker nebo mohu létat i "za ní" - tzn. že anténa nemusí mířit na model a účinnost bude dobrá?
Čím více má ta anténa závitů, tím má vyšší zisk, ale taky směrovost. A čím vyšší směrovost, tím vyšší je potřeba používat nějaký antena tracker který bude anténu mířit na letadlo. Létat za ní není dobrý nápad. Tam má velmi malou citlivost.
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Troll píše:Čím více má ta anténa závitů, tím má vyšší zisk, ale taky směrovost. A čím vyšší směrovost, tím vyšší je potřeba používat nějaký antena tracker který bude anténu mířit na letadlo. Létat za ní není dobrý nápad. Tam má velmi malou citlivost.
skiner píše:Je to smerova antena, takze za nou sa moc lietat neda.
Díky moc pánové
Ono nejaky ten signal zachyti aj od zadu, ale nie na velku vzdialenost. Ja ked som skusal moju antenu po byte, tak cez dve izby co je nejakych 9-10 metrov cez steny som mal signal aj ked bola antena otocena.
Ak by si pouzival okuliare s integrovanym prijimacom, tak sa staci spravne natocit na model a antenatracker ani nepotrebujes. Popripade ak mas prijimac mimo seba, tak ho dat na nejaky stativ pobliz seba a pocas letu si antenu dotacat. Alebo este jedna moznost, ktoru som mal ja, mat niekoho so sebou, kto bude antenu natacat automaticky
.
Tu mam moju prvu vlastnorucne vyrobenu antenu, s ktorou som nemal problem na 1km. Nie je to ziadna kraska, ale funguje.
Ak by si pouzival okuliare s integrovanym prijimacom, tak sa staci spravne natocit na model a antenatracker ani nepotrebujes. Popripade ak mas prijimac mimo seba, tak ho dat na nejaky stativ pobliz seba a pocas letu si antenu dotacat. Alebo este jedna moznost, ktoru som mal ja, mat niekoho so sebou, kto bude antenu natacat automaticky
Tu mam moju prvu vlastnorucne vyrobenu antenu, s ktorou som nemal problem na 1km. Nie je to ziadna kraska, ale funguje.
zskal píše:No nevím...ale už se mi stalo že jsem po občasném zapískání telemetrie ztratil totálně signál a naštěstí se Naza přepnula správně do F/S modu takže jsem to v pohodě ustál...ale tedy orosil jsem se dost. Jenže byla to jasná moje vina. Seděl jsem za autem a při letu jsem se tak "rozšoupl" že jsem si neuvědomil, že si tím autem a taky sebou samým totálně zastíním signál. Kupodivu to tehdy videoTx ustálo, ale asi proto že jsem měl anténu výš, na brýlích, kdežto vysílačku jsem měl na kolenou. To bylo ve vzdálenosti jen nějakých 300 - 400m. Chci tím ale říct, že to upozornění telemetrie bylo tehdy stejné, jako dostávám na přímou viditelnost ve vzdálenosti cca 800m, jak jsem psal výše. Proto to už raději moc nepokouším
.
Testy jsou samozřejmě na tobě, já jen upozorňuji na to, že rozdílný dosah telemetrie a RX není nic nemožného,
Obecně k dosahu - pokud to bylo opravdu v přímé linii, tak je výpadek i na 800m děsně brzy, 400m už je vyložená bída. Domnívám se, že se ti prostě v nějaké poloze zastíní antény...
Sám mám podobnou zkušenost s přenosem videa na 5,8GHz - na 400m naprosto čisté, ale pokud si zaletím přímo nad hlavu , třeba jen 50m vysoko, tak konec. Logické - anténa je nahoře a tak ji tělo copteru při poloze "přímo nad pilotem" prakticky dokonale zakryje. Prostě to chce laborovat.
tomashr píše:Sám mám podobnou zkušenost s přenosem videa na 5,8GHz - na 400m naprosto čisté, ale pokud si zaletím přímo nad hlavu , třeba jen 50m vysoko, tak konec. Logické - anténa je nahoře a tak ji tělo copteru při poloze "přímo nad pilotem" prakticky dokonale zakryje. Prostě to chce laborovat.
S tymto som mal problemy aj ja v lietadle. Do dialky ok, ale nad hlavou rusenie. Moze to kludne tienit baterka, alebo ina elektronika, ktora stoji signalu v ceste.
skiner píše:Ak by si pouzival okuliare s integrovanym prijimacom, tak sa staci spravne natocit na model a antenatracker ani nepotrebujes. Popripade ak mas prijimac mimo seba, tak ho dat na nejaky stativ pobliz seba a pocas letu si antenu dotacat.
Nezlob se,a le tohle co jsi popsal, jaksi je ve skutečnosti velice špatně realizovatelné. Když máš na očích brýle, vidíš prd a ne aby ses kroutil za érem. Vůbec nevíš kam stojíš otočen. Tohle je vyložená blbost. A rukou natáčet směrovou anténu a mířit na éro když ho ještě musíš i řídit je taky silně problematické. Obzvláště když budeš mít anténu z velkým ziskem. A jestli u toho budeš mít na nose brýle, tak bych chtěl vidět jak směruješ anténu na stativu směrem na letadlo.
Troll píše:Nezlob se,a le tohle co jsi popsal, jaksi je ve skutečnosti velice špatně realizovatelné. Když máš na očích brýle, vidíš prd a ne aby ses kroutil za érem. Vůbec nevíš kam stojíš otočen. Tohle je vyložená blbost. A rukou natáčet směrovou anténu a mířit na éro když ho ještě musíš i řídit je taky silně problematické. Obzvláště když budeš mít anténu z velkým ziskem. A jestli u toho budeš mít na nose brýle, tak bych chtěl vidět jak směruješ anténu na stativu směrem na letadlo..
http://www.youtube.com/watch?v=fGQmjQ2kbYI
Pusti si to od 6 minuty. Niektori jedinci zvladaju aj veci zdanlivo pre nas nemozne
Este by som si dovolil nesuhlasit s tym, ze ked lietam s okuliarmi, tak neviem kam som otoceny. Ked som letel svoj prvy fpv let, tak som bol otoceny len jednym smerom a to tym, kam som na zaciatku letel. Nebol to len smer tam a rovnakym naspat, ale spravil som asi 3km okruh vo vzdialenosti asi 800m. Ked som sa otacal, tak som navigoval kamosa kam sa ma otocit s antenou, pretoze ten kto by prd videl by bol on a nie ja
Tak dneska jsem dal neco přes 850m s cloverleaf anténkama signál byl v pohodě, jen když jsem letěl od sebe tak byl obraz výrazně lepší než když jsem to otočil a letěl k sobě přitom by na anténu mělo být vidět ještě lépe a v cestě ji nic nestojí...
jenom takový dotaz stalo by se něco pokud bych na vysílač videa našrouboval prodlužovací koax kabel a anténu dal až uplně na konec křídla? Teď to mám takto http://robinsson.rajce.idnes.cz/Maxi_sw ... AG0733.jpg
Kompletuju si svoje první FPV zařízení a taky jsem narazil na potřeby výroby nových antén pro TX a RX 5,8GHz. Našel jsem video na youtube, kde je popsaná výroba CLOVERLEAF antének. Anténa pro RX SKEW-PLANAR WHEEL lze tímto postupem taky udělat. Jelikož mám v práci k dispozici spektrální analyzer ROHDE-SCHWARZ FSH6 ( měří do 6GHz ) tak jsem si hotové anténky oměřil a kupodivu ladí od 5,7 do 5,9 GHZ dost dobře. SWR 1:1-1,1 . Vřele doporučuji pro ty co se nebojí výroby těchto antén. Já si si zářiče z měděného drátu 0,8 mm ještě chemicky postříbřil.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yohKRzMAJAg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yohKRzMAJAg[/youtube]
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
ST píše:Kompletuju si svoje první FPV zařízení a taky jsem narazil na potřeby výroby nových antén pro TX a RX 5,8GHz. Našel jsem video na youtube, kde je popsaná výroba CLOVERLEAF antének. Anténa pro RX SKEW-PLANAR WHEEL lze tímto postupem taky udělat. Jelikož mám v práci k dispozici spektrální analyzer ROHDE-SCHWARZ FSH6 ( měří do 6GHz ) tak jsem si hotové anténky oměřil a kupodivu ladí od 5,7 do 5,9 GHZ dost dobře. SWR 1:1-1,1 . Vřele doporučuji pro ty co se nebojí výroby těchto antén. Já si si zářiče z měděného drátu 0,8 mm ještě chemicky postříbřil.
Děkuji moc za odkaz na video, už delší dobu se chystám na výrobu vlastních antén...
Chtěl jsem se zeptat, pokud umístím CloverLeaf anténu na coptéru tak, aby směřovala do nebe a Skew-Planar Wheel anténu na příjmač taky aby směřovala do nebe, musejí mít obě antény stejnou polarizaci, nebo se pletu?
Případně, jaké je lepší pozice vůči sobě těchto antén?
A ještě jednu otázku, u CloverLeaf je uhél natočení "lístků" 45° je to stejné i u Skew-Planar Wheel?